Μεταφορά υποχρεώσεων ξανά από την Οικονομική Επιτροπή προς το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ επί του νόμου Θεοδωρικάκου

Συνεχές “πινγκ πονγκ” αρμοδιοτήτων

Ο Γ. Πιταούλης σχολιάζει τις αλλαγές με φόντο την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Ασταμάτητες είναι οι μεταβολές στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων των Δήμων, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων αλλαγών της σχετικής νομοθεσίας, με τις αρμοδιότητες ανάμεσα σε Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή να “ταλαιπωρούν” Δημοτικές Αρχές και αντιπολίτευση στη λήψη αποφάσεων.

Σε εφαρμογή μπαίνει πλέον η “επιστροφή” αρμοδιοτήτων από την Οικονομική Επιτροπή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αναφορικά με τον νόμο Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές αλλαγές που είχε αποφασίσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, οι οποίες ισχυροποιούσαν τον ρόλο των Οικονομικών Επιτροπών, στις οποίες οι Δημοτικές Αρχές είχαν την πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Θεοδωρικάκου είχε έρθει μετά από τις εκλογές με απλή αναλογική, ως αναγκαιότητα, για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, καθώς στα Δημοτικά Συμβούλια, οι Δημοτικές Αρχές δεν είχαν την πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν θα μπορούσαν να εγκρίνουν τις προτάσεις τους και ως εκ τούτου, υπήρχε ο κίνδυνος ακυβερνησίας.

Σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητείται το συγκεκριμένο θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλείται να πάρει πάνω του ξανά, σημαντικές αποφάσεις.

Επί των ανωτέρω, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Επανήλθε ο αποφασιστικός ρόλος στα Δ.Σ.

“Σε συνέχεια της τροποποίησης της νομοθεσίας, αρκετά θέματα που μέχρι τώρα ήταν στην αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής, επανήλθαν πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον αποκτά την ευθύνη και το ρόλο να αποφασίζει για συγκεκριμένα ζητήματα” ανέφερε αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, λέγοντας πως, “Αυτό προκύπτει μετά από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)”.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος και ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με το γεγονός πως το συγκεκριμένο συλλογικό όργανο θα ανακουφιστεί από έναν όγκο αποφάσεων, υπήρξε σαφής.

“Νομίζω ότι πρέπει να το βλέπουμε από όλες τις πλευρές. Δηλαδή από τη μία πλευρά υπάρχει ο πολιτικός ρόλος των οργάνων και κυρίως του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι πάνω από όλα τα συλλογικά όργανα και πρέπει να παίρνει κάποιες πιο πολιτικές αποφάσεις και να βλέπει με λίγο διαφορετικό τρόπο τα πράγματα. Υπάρχει και η Οικονομική Επιτροπή που χωρίς να υποσκελίζουμε τον ρόλο των πολιτικών αποφάσεων, παράλληλα, έχει έναν χαρακτήρα πιο άμεσο σε σχέση με τα λειτουργικά ζητήματα ενός Δήμου. Σίγουρα το γεγονός ότι αποτελείται από λιγότερα άτομα, την κάνει ευέλικτη και επιτρέπει και έναν πιο άμεσο διάλογο στα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση” ανέφερε ο κ. Πιταουλης.

Παράλληλα, εξήγησε πως αυτά τα θέματα της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αλλά και η ανάγκη αμεσότητας, θα πρέπει να συνυπολογίζονται για την καλή λειτουργία των Δήμων.

“Νομίζω πως πάντοτε, αυτά τα δύο πράγματα θα πρέπει να τα βάζουμε σε μία ζυγαριά. Ναι, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο του Δήμου, το οποίο θα πρέπει να έχει τον πολιτικό ρόλο και να αποφασίζει για τα πιο σημαντικά ζητήματα του Δήμου, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος των Υπηρεσιών της λειτουργίας του Δήμου. Και γι αυτόν το λόγο, κάποια ζητήματα που δεν έχουν τόσο έντονο πολιτικό χαρακτήρα, αλλά είναι κυρίως λειτουργικά είναι πιο χρήσιμο να παραμένουν στην αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής” τόνισε ο ίδιος.

Προσαρμογή στον νόμο

Παρόλα αυτά, σημείωσε πως οι αιρετοί οφείλουν να προσαρμόζονται απέναντι στη νομοθεσία.

“Προφανώς και τα συλλογικά όργανα και οι συμμετέχοντες σε αυτά δημοτικοί σύμβουλοι, πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτά που ορίζει ο νόμος. Δηλαδή αν είναι κάποια θέματα που έχουν επανέλθει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό απαιτεί ίσως μία πιο συχνή σύγκλιση του οργάνου, καθώς άπτονται της λειτουργίας του Δήμου, νομίζω πως αντίστοιχα, και το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη, θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό” δήλωσε, λέγοντας ακόμη πως, “Ούτως ή άλλως υπάρχουν αρκετές διαδικασίες που ενδεχομένως καθυστερούν ορισμένα πράγματα και εμείς δεν θα πρέπει να είμαστε μία επιπλέον αφορμή για να καθυστερούν κάποια θέματα περισσότερο”.

Βασικές αλλαγές

Ερωτηθείς για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ στον Δήμο, υπήρξε συγκεκριμένος. “Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε 18-19 Ιανουαρίου, στις 20 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε. Εκείνη την ημέρα που πήγαμε να εκδώσουμε την επόμενη πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής εντοπίσαμε τις αλλαγές στον νόμο για τα θέματα που πλέον είναι στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχωρούμε λοιπόν, βάσει νόμου” διευκρίνισε, φέρνοντας στο προσκήνιο και ορισμένα θέματα που παίρνει πάνω του, το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Τα πιο σημαντικά θέματα που καλώς πηγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι μόνο θέμα της Οικονομικής Επιτροπής γιατί δεν εκπροσωπούνται όλε οι παρατάξεις. Επίσης, η δεύτερη σημαντική αρμοδιότητα που πηγαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορά τις προσλήψεις προσωπικού. Είναι ένα θέμα που έχει και πολιτικό χαρακτήρα, αλλά επηρεάζει και το λειτουργικό κομμάτι.

Ακόμη, ένα τρίτο θέμα, μία σημαντική αρμοδιότητα που μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφορά και τις τροποποιήσεις των συμβάσεων και τις παραλαβές. Αυτό επηρεάζει τα τεχνικά έργα. Είναι ένα κομμάτι που έχει λειτουργική χροιά, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι ένα σημαντικό τεχνικό έργο, δεν έχει και μία πολιτική χροιά με την έννοια ότι είναι αρκετοί πόροι που θα αποδοθούν για να γίνει αυτό το έργο”.

Ζητείται… σταθερό πλαίσιο

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Γιάννης Πιταούλης προέβη σε ένα συνολικότερο σχόλιο σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, το οποίο δυστυχώς, μεταβάλλεται συχνά.

“Η νομοθεσία αλλάζει όλη την ώρα στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πόσες φορές σε αυτήν τη θητεία άλλαξαν οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα, κάθε φορά να υπάρχει κάτι νέο. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε συνολικά υπόψιν μας και κυρίως όσοι ψηφίζουν γι αυτές τις αλλαγές” υποστήριξε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Δηλαδή είναι σημαντικό να έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργούμε και επί αυτού, να γίνονται πιο αραιά κάποιες βελτιώσεις”.

Αντί αυτής της κατάστασης, επεσήμανε τέλος πως, “Εδώ έχουμε ένα συνεχές πινγκ πονγκ και οι αρμοδιότητες είναι ένα μόνο κομμάτι. Υπάρχουν αρκετά θέματα που αλλάζουν όλη την ώρα, που δημιουργούν προβλήματα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα”.