Έτοιμη η μελέτη για την ανάπλαση της πολυφωτογραφημένης περιοχής, μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

“Μεταμορφώνεται” ο όρμος των Αστεριών

Επεκτείνονται οι υφιστάμενες πλατφόρμες για τους λουόμενους, αλλά δημιουργούνται και νέες

Ανάπλαση που αρχιτεκτονικά θα “δένει” με το σπάνιας ομορφιάς τοπίο της περιοχής του Αγίου Νικολάου και των Βαποριών, προωθείται για τον όρμο των Αστεριών, μετά από τη σημερινή αποδοχή της σχετικής μελέτης, που απέκτησε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, κατόπιν ανταπόκρισης του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Πρόκειται για ένα έργο προστασίας από τη διάβρωση στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής, το οποίο κρίνεται απαραίτητο και θα σημάνει μεγάλες βελτιώσεις στο σημείο, που θα εξυπηρετήσουν και την τουριστική κίνηση που δέχεται καθημερινά κάθε καλοκαίρι, ο πολυφωτογραφημένος όρμος.

Το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού εξασφάλισε τη μελέτη ανάπλασης, που ζήτησε η σημερινή Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά η περιοχή και να εξυπηρετούνται καλύτερα κάτοικοι του νησιού, αλλά και επισκέπτες.

Σήμερα, το Δ.Σ. αποδέχεται τη μελέτη και η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού δίνει απαντήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του έργου, αλλά και τον τρόπο υλοποίησής του.

Ήπια εμπλοκή στα “πλοκάμια” της γραφειοκρατίας

Άκρως θετικό είναι το γεγονός πως το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός ανταποκρίθηκε σε ένα βασικό αίτημα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο αφορά στην ανάπλαση της πιο πολυσυζητημένης περιοχής του νησιού.

Η αποδοχή του αιτήματος έγινε το 2021 και η μελέτη εκπονήθηκε με μέριμνα και χρηματοδότηση από το ίδιο το Ίδρυμα, από το γραφείο “Τρίτων Σύμβουλοι Μηχανικοί Τεχνική Ανώνυμος Εταιρεία”.

Αμέσως μετά τέθηκε σε διαβούλευση (19/8/2022) και σήμερα, έχει πάρει και τη θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόθεση της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ήταν να μπορέσει να αναβαθμιστεί η περιοχή, με παρεμβάσεις τέτοιες και με τρόπο κατάλληλο που όχι μόνον δεν θα προσβάλλει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής, αλλά παράλληλα δεν θα συνοδεύεται από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία επέκταση που σχεδόν διπλασιάζει το χερσαίο τμήμα της περιοχής με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και η οποία είναι σε τέτοιο μέγεθος που δεν απαιτεί ιδιαίτερες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχει εξηγήσει η πρόεδρος, η αποτροπή της εμπλοκής με μακροχρόνιες διαδικασίες εγκρίσεων, ουσιαστικά καθιστά το έργο σε προτεραιότητα για υλοποίηση, αφού πρωτίστως ωριμάσει από το Λιμενικό Ταμείο. “Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότησή της μιλάμε για 5μηνο με 6μηνο”, τόνισε η πρόεδρος, λέγοντας ακόμη πως, για τη συνολική ωρίμανση του έργου, δηλαδή μέχρι το σημείο της δημοπράτησής του, “απαιτείται ένα διάστημα 8μηνου, αν όλα κυλήσουν ομαλά και ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνον με αυτήν”.

Ωστόσο, αυτό είναι ανέφικτο, εξηγώντας πως “μεσολαβούν και εκλογές”. Η ίδια δεσμεύθηκε πάντως πως, “η προσπάθεια ωρίμανσης θα αρχίσει άμεσα”.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Με φόντο την έντονη διαβρωτική δράση των κυματισμών στην περιοχή, χρειάζεται απαραιτήτως η ανάπλαση του όρμου. Η πρόεδρος μιλάει αναλυτικά για τη σκοπιμότητα του έργου αλλά και για το τι περιλαμβάνει αυτό.

“Η σκοπιμότητα αυτής της ανάπλασης προκύπτει και από την αυξημένη ζήτηση για χώρους στη συγκεκριμένη περιοχή – είναι η μοναδική παραλία που εξυπηρετεί την Ερμούπολη και κυρίως υπάρχει αυξημένη ζήτηση κατά την τουριστική περίοδο -, αλλά και γενικότερα είναι κοινός τόπος ότι απαιτείται μία αισθητική αναβάθμιση της περιοχής” παρατηρεί αρχικά η ίδια, σημειώνοντας αναλυτικότερα πως, “Το στοίχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι να διατηρηθεί αυτή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία από πλευράς αρχιτεκτονικής και από την πρώτη στιγμή ήταν κάτι το οποίο θέσαμε και στο Ίδρυμα, αλλά και στον μελετητή”.

Περιγράφοντας με σαφήνεια τις βελτιώσεις που θα φέρει το έργο, η πρόεδρος τόνισε τα εξής. “Αυτή τη στιγμή έχουμε χερσαίους χώρους περί τα 1.500 τ.μ. και προσθέτουμε άλλα 1.000 τ.μ.. Επεκτείνονται και προστίθενται επιπλέον κρηπιδώματα. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι αποφεύγεται η ανάπτυξη ευθύγραμμων κρηπιδωμάτων που ως εικόνα παραπέμπει σε αποβάθρες και λιμάνια και υπάρχουν πολλές εσοχές και εξοχές, προκειμένου να διατηρηθούν οι οικιστικοί άξονες. Υπάρχει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα για την περιοχή”.

Επιπλέον, διευκρινίζει ακόμη πως, “τα κρηπιδώματα θα παραμείνουν στο υφιστάμενο ύψος και δεν θα έχουμε υψομετρική διαφορά, παρά μόνον ελάχιστη και όση απαιτείται για να επισκευαστούν τα υπάρχοντα”, ενώ εξηγεί τέλος πως, “έχουν επιλεγεί υλικά ανθεκτικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και φιλικά στον χρήστη”. Βάσει των ανωτέρω, υπογραμμίζει πως, “θα γίνει συνολικά μία αναβάθμιση των χερσαίων χώρων.

Κρούσεις για χρηματοδότηση

“Είναι από τα σημαντικότερα έργα και ευχαριστούμε και το Ίδρυμα για την ανταπόκρισή του”, πρόσθεσε παρακάτω η Κανδιώ Μαραγκού, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα αρχίσει και η προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

“Το ύψος του έργου εκτιμάται στις 550.000 ευρώ. Αυτή η μελέτη πρέπει να ωριμάσει από πλευράς Λιμενικού Ταμείου. Στόχος είναι να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Είναι ένα έργο που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί” τόνισε η ίδια, γνωστοποιώντας μάλιστα πως κρούση είχε υπάρξει και προς την Περιφέρεια. “Πριν από έναν χρόνο είχαμε υποβάλλει και σχετικό ενδιαφέρον στην Περιφερειακή Αρχή για ένταξη αυτού του έργου, μετά την ωρίμανσή του, σε χρηματοδοτικά “εργαλεία” της Περιφέρειας” σχολίασε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “προχωρούμε συστηματικά και γι αυτό”.

 

 

 

Σχετικά αρχεία: