Η παράταξη "Πρώτα η Σύρος" για το κτήριο Σένγκεν

"Κτήριο έκτρωμα και αδικαιολόγητη πρεμούρα από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου"   

  • Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2023 - 20:29

Ανακοίνωση της παράταξης "Πρώτα η Σύρος" για το κτήριο Σένγκεν στο Νησάκι. 

Η ανακοίνωση 

Στις αρχές Ιουλίου του 2022 ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμουπολης η συζήτηση του θέματος περί χωροθέτησης ενός προκάτ μεταλλικού κτιρίου στην περιοχή Νησάκι εντός του οποίου θα τοποθετηθούν τα όσα προβλέπει ο κανονισμός ασφαλείας ISPS    για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων εκτός συνθήκης Σένγκεν.

Πέρα από κάποια διαδικαστικά ατοπήματα της διοίκησης του Λιμενικού  Ταμείου, αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε τότε, η έντονη πίεση της Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, να προχωρήσουμε στην χωροθέτηση του κτιρίου χωρίς να έχουμε τα σχέδια στα χέρια μας . Στις έντονες διαμαρτυρίες μας , αντιτάχθηκαν απλές διαβεβαιώσεις για την αισθητική όσο και για την χρηστικότητα του κτιρίου αυτού.

Σε εκείνη την συνεδρίαση δεν πάρθηκε θετική γνωμοδότηση , αφού το θέμα καταψηφίστηκε με 13 αρνητικές ψήφους έναντι 12 θετικών. Κινδυνολόγησε τότε η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ισχυριζόμενη ότι, αν δεν πραγματοποιηθεί η υλοποίηση του κτιρίου αυτού, το λιμάνι της Ερμούπολης δεν θα χαρακτηριστεί Εθνικής σημασίας και εκ του λόγου αυτού διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επανέλθει σύντομα.

Από τότε πέρασαν 7 μήνες και πριν μερικές μέρες κλήθηκε η παράταξη μας τηλεφωνικά μια ώρα πριν την παρουσίαση των σχεδίων σε εργάσιμη μέρα και ώρα, να παρασταθεί σε μια συνάντηση παρουσίασης των σχεδίων του κτιρίου, σε άλλη μια δηλαδή παρουσίαση- παρωδία.

Διαμαρτυρόμενοι έντονα για την προσπάθεια απαξίωσης ενός τόσο σημαντικού θέματος, δεν παραστηκαμε στην παρουσίαση , αφενός διότι ήταν φανερά προσχηματική η πρόσκληση , και αφετέρου διότι οι θέσεις μας είναι γνωστές για το κτίριο - έκτρωμα και για την αδικαιολόγητη πρεμούρα του Λιμενικού Ταμείου για τόσο σοβαρό θέμα. 

Είναι ξεκάθαρο ότι ένα τέτοιο κτίριο - έκτρωμα δεν συνάδει με την βιτρίνα του λιμανιού της Ερμούπολης.

   Ο πρόεδρος του συλλόγου μελετητών - μηχανικών το χαρακτήρισε ενδεικτικά προκάτ -παγοδα.

Ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι ένα πλήθος κατοίκων του νησιού αλλά και αρκετοί Συριανοί αρχιτέκτονες θεωρούν αυτόν τον προκάτ τεράστιο υπέργειο μεταλλικό όγκο 600 τμ και ύψους 9 μέτρων ως ανυπέρβλητο οπτικό εμπόδιο στην είσοδο του λιμανιού,ο ο οποίος αλλοίωνει με τον χειρότερο τρόπο την εικόνα της πόλης.