Δηλώσεις της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Άννας Βαμβακάρη σχετικά με τις ανάγκες των σχολείων

Όχι στις “περικοπές” σχολικών καθαριστριών

Την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον σχολικών καθαριστριών, προκειμένου η καθαριότητα των σχολείων να καλύπτεται χωρίς το υπάρχον προσωπικό να γίνεται “λάστιχο”, επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Άννα Βαμβακάρη, σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”.

H ίδια ρωτήθηκε με αφορμή την απόφαση του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα να κάνει αποδεκτό το αίτημα των σχολικών καθαριστριών - που εργάζονται ήδη για τις σχολικές μονάδες της Σύρου – και το οποίο αφορά σε πλήρη και όχι μερική απασχόληση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Βαμβακάρη, η Δημοτική Αρχή μπορεί να αποκατέστησε το θέμα του ωραρίου, ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τον αριθμό των απασχολούμενων, αφού σήμερα ο Δήμος διαθέτει πέντε λιγότερες καθαρίστριες για τα σχολεία συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η πρόεδρος του Σωματείου εξήγησε με σαφήνεια πως αυτό μεταφράζεται στο γεγονός πως δεν “επιτρέπεται” ούτε να ασθενήσει όποιος εργάζεται ως σχολικός καθαριστής, αφού οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα, καλύπτονται πολλές φορές και χάρη στο φιλότιμο και την έξτρα εργασία του υπάρχοντος προσωπικού.

Σε απαντήσεις προχώρησε με δήλωσή του στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, παραθέτοντας στοιχεία και τονίζοντας πως ο Δήμος κάθε άλλο παρά οικονομία κάνει απέναντι σε αυτές τις ανάγκες.

Περικοπές

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Σωματείου υπενθύμισε τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με τις οποίες δεν έγινε εξ αρχής αποδεκτή η πρόταση του αρμόδιου Τμήματος του Δήμου.

“Από τον Ιανουάριο του 2022 είχε πάρει μία απόφαση η Οικονομική Επιτροπή βάσει της εισήγησης που έκανε το τμήμα που έχει υφιστάμενες τις σχολικές καθαρίστριες, το οποίο είχε ζητήσει 30 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 11 άτομα μερικής απασχόλησης.

Με την απόφαση που είχε πάρει στις αρχές η Οικονομική Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2022, τα ενέκρινε αυτά. Το Υπουργείο έδινε για το 2022 τα ίδια χρήματα με το 2021 και επειδή έχει μεταφέρει την αρμοδιότητα στον Δήμο, ο Δήμος μετά πρέπει να καλύψει ό,τι παραπάνω. Στη Σύρο έχουμε 32 σχολεία. Οπότε το αντίστοιχο τμήμα είχε ζητήσει 30 άτομα πλήρους απασχόλησης και 11 μερικής” τόνισε αρχικά, εξηγώντας πως, εν συνεχεία, η απόφαση άλλαξε.

“Πάρθηκε μία νέα απόφαση με την οποία μείωσαν τα 30 άτομα πλήρους απασχόλησης σε 25 και τα 11 μερικής απασχόλησης σε 10, ενώ στην αρχή είχαν λάβει υπόψιν την εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος ΝΠΔΔ” συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας πως με αυτές τις περικοπές από την αρχή της σχολικής χρονιάς, “αν προκύψει κάποια ασθένεια, κάποια αναρρωτική ή οτιδήποτε άλλο, αναπόφευκτα θέλεις να έχεις παραπάνω κόσμο”.

Επιπλέον, εξήγησε πως ο Δήμος με την ίδια απόφαση “άλλαζε όχι μόνον τον αριθμό των ατόμων, αλλά μείωνε και τα ωράρια”. Δηλαδή έκανε 6ωρες τις 25 καθαρίστριες και 3ωρες τις υπόλοιπες 10.

Σύμφωνα με την ίδια, “αυτό όμως σήμαινε πως θα μειωνόταν ο μισθός τους”, εξηγώντας πιο αναλυτικά πως, “οι σχολικές καθαρίστριες που είναι πλήρους απασχόλησης έχουν το ευεργέτημα να δουλεύουν 6 ώρες και 20 λεπτά και να παίρνουν 25 ένσημα και τον κανονικό μισθό τους. Αυτό το έχασαν για τη χρονιά του 2022”.

“Για εμάς θεωρείται πολύ άδικο από τη στιγμή που υπερβάλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους” πρόσθεσε η κ. Βαμβακάρη, μιλώντας παρακάτω για αποκατάσταση της αδικίας, αλλά μερικώς.

Νέες προσλήψεις

Ειδικότερα, εξήγησε πως το υπάρχον προσωπικό έκανε χρήση της νομοθεσίας και διεκδίκησε την αύξηση του ωραρίου. “Ο νόμος δίνει δυνατότητα στις σχολικές καθαρίστριες με ένα αίτημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσουν επέκταση ωραρίου. Οπότε οι καθαρίστριες κυρίως οι 6ωρες αλλά κι εκείνες που ήταν 3ωρες έκαναν αυτό το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο και ο δήμαρχος έδωσε εντολή ώστε αυτό να ικανοποιηθεί και να έχουν πλήρες ωράριο”.

Ωστόσο, εξήγησε πως η ουσία παραμένει σε εκκρεμότητα. “Δεν επαρκούν οι σχολικές καθαρίστριες για τα σχολεία της Σύρου. Και αυτό φαίνεται επειδή η πλειονότητα αυτών παραμένει περισσότερες ώρες από φιλότιμο για να ολοκληρώσει τη φροντίδα στα σχολεία”.

Η κ. Βαμβακάρη ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, επεσήμανε πως, “καταλαβαίνουμε πως είναι μία αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί εντέχνως στους Δήμους”, όμως σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα και να μην κάνει περικοπές”.

Στοιχεία

Σε απαντήσεις του, ο Γιάννης Πιταούλης υπενθύμισε πως σήμερα το καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών είναι καλύτερο συγκριτικά με το παρελθόν αφού αμείβονται με την ώρα και όχι με τα τετραγωνικά, ενώ υπογράμμισε πως, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει προσλάβει περισσότερα άτομα. Συγκεκριμένα, στο παρελθόν εργάζονταν 26 άτομα συνολικά και η επιχορήγηση ήταν στο ποσό των 146 χιλ. ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με όσα εξήγησε, “η αρμοδιότητα πέρασε στους Δήμους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα οι Δήμοι να προσθέσουν χρήματα και από ίδιους πόρους. Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε από αρκετούς Δήμους σε όλη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτή η μεταβολή έγινε εν μέσω κορωνοϊού”. Σε αυτό το πλαίσιο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “το 2021 δαπάνησε κόστος γύρω στις 180 χιλ. ευρώ και τα άτομα ήταν 25 πλήρους απασχόλησης και 10 άτομα μερικής απασχόλησης”, έχοντας λάβει και έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ενώ όπως πρόσθεσε, για το 2022 ο Δήμος βάζει 170 χιλ. ευρώ και το 2023 ένα υψηλότερο ποσό. “Όλοι θα θέλαμε παραπάνω άτομα. Μιλάμε όμως για 230 ώρες ημερησίως και αυτό απαντά ξεκάθαρα για το αν γίνεται εξοικονόμηση στο κομμάτι αυτό”.