“Πράσινο φως” για την αξιοποίηση του πρώην Ελιζέ
- Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023 - 06:20
- / Eνημέρωση: 31 Ιαν. 2023 - 15:00
Την αλλαγή χρήσης του χώρου του πρώην Ελιζέ από υγειονομικό κατάστημα σε “εκπαιδευτήριο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” προκειμένου να αξιοποιηθεί από το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να πυροδοτήσει θετικές εξελίξεις για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου (ΤΜΣΠΣ) αναφορικά με το κτήριο του πρώην Ελιζέ που αποτελεί τμήμα του Τελωνείου και το οποίο είχε παραχωρηθεί από το 2018 στο Πανεπιστήμιο, για να καλύψει σημαντικές ανάγκες του στη Σύρο.
Η έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων επί της μελέτης που είχε υποβληθεί από το ΤΜΣΠΣ, ουσιαστικά, ανάβει το “πράσινο φως” στην Πανεπιστημιακή πλευρά, ώστε να δρομολογήσει το κομμάτι της χρηματοδότησης του έργου που απαραιτήτως θα υλοποιηθεί στον χώρο.
Για όλα τα παραπάνω μιλά στην “Κοινή Γνώμη” ο νέος πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, γνωστοποιώντας πως το πολυσυζητημένο κτήριο στο Νησάκι, θα καλύψει διδακτικές ανάγκες και θα φιλοξενήσει και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει επιπλέον τις μακέτες του κτηρίου όπως αποτυπώνονται στη μελέτη για την εξωτερική και την εσωτερική όψη του.
Επόμενα βήματα
Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 2023 εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου.
“Είναι μία θετική εξέλιξη, όμως πρέπει η μελέτη να περάσει από έγκριση και από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο. Όταν γίνει κι αυτό, θα προχωρήσουμε” σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως τις εξελίξεις σχετικά με το κτήριο του πρώην Ελιζέ τις παρακολουθεί το Πανεπιστήμιο. “Παρακολουθούμε το θέμα τόσο εγώ, όσο και ο αρμόδιος αντιπρύτανης και ο κοσμήτορας, πολύ στενά και πιέζουμε στον βαθμό που μπορούμε”.
Ερωτηθείς αν υπάρχει σήμερα εκτίμηση για το πότε θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν οι διαμορφώσεις εντός του κτηρίου, ο κ. Κουτσαμπάσης ανέφερε: “Δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα πάρει από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο η έγκριση της μελέτης”. Ως εκ τούτου, δεν προσδιόρισε τον χρόνο έναρξης των εργασιών, ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος και για τη χρηματοδότηση του έργου.
“Τη χρηματοδότηση θα τη βρούμε. Δεν είναι κάτι που θα μας καθυστερήσει τόσο πολύ γιατί κι εμείς “καιγόμαστε” για το κτήριο του πρώην Ελιζέ. Τη χρηματοδότηση θα την έχουμε από το Πανεπιστήμιο” διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Διδακτικές ανάγκες και χώρος εργαστηρίου
Αναλυτικά μίλησε και για το ποιες ανάγκες θα καλύπτει το εν λόγω κτήριο. “Θα είναι ένα κτήριο που θα καλύψει διδακτικές ανάγκες” σχολίασε προλογικά, λέγοντας παρακάτω τα εξής: “Είναι ένας χώρος που θα γίνονται μαθήματα τύπου στούντιο, δηλαδή σχεδίασης και σχεδιασμού υπηρεσιών, προϊόντων, διαδραστικών συστημάτων, αλλά θα λειτουργήσει και ως χώρος πειραματισμού και εργαστηρίου. Θα υπάρχουν υλικά για να μπορούν οι φοιτητές να πειραματίζονται και με νέες τεχνολογίες και με ιδέες που μπορεί να έχουν ίσως σε πιο χειροπιαστή μορφή, για παράδειγμα με μακέτες. Είναι μία πολύ σημαντική ανάγκη που θα καλυφθεί”.
Συνεχής ανάπτυξη
Ο κ. Κουτσαμπάσης ανέδειξε και το γνωστό θέμα της αναγκαιότητας αξιοποίησης ολοένα και περισσότερων χώρων για την ομαλή ανάπτυξη του ΤΜΣΠΣ στο νησί της Σύρου, αφού δεν υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος που στεγάζει συνολικά τη λειτουργία του.
“Φυσικά έχουμε τα κτήρια που χρησιμοποιούμε και πάντοτε έχουμε μεγάλη ικανοποίηση και ευχαριστούμε τον Δήμο που μας τα δίνει. Όμως η αλήθεια είναι πως το ΤΜΣΠΣ διαθέτει τα κτήρια που παραχωρήθηκαν από την αρχή που δημιουργήθηκε και λίγο αργότερα, πλέον όμως οι φοιτητές του Τμήματος και οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και επί της ουσίας αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε αρκετές αίθουσες για να τοποθετήσουμε εργαστήρια και εργαστηριακό εξοπλισμό, τον οποίον έχουμε αναπτύξει” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, μιλώντας για το αυτονόητο πως δηλαδή το ΤΜΣΠΣ εξελίσσεται συνεχώς.
“Αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο να γίνονται κάποια εργαστηριακά μαθήματα σε αίθουσα που είναι 50 ή 60 τ.μ. και υπάρχει εξοπλισμός και δεν μπορούν να μπουν πολλοί φοιτητές και να πειραματιστούν και να κάνουν πολλές εργασίες. Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο και αυτό το κτήριο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς γιατί είναι και πολύ κοντά στα υπάρχοντα κτήρια που έχουμε” σημείωσε παρακάτω.
Ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις για το θέμα του πρώην Ελιζέ, σχολίασε τέλος πως, “Ανυπομονούμε να το έχουμε στη διάθεσή μας και όταν θα έρθει η ώρα και θα περνά από το χέρι μας να κάνουμε πράγματα, θα τα κινητοποιήσουμε πολύ σύντομα”.
Θετική απόφαση από Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων
Ειδικότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε την έγκριση των απαιτούμενων επεμβάσεων στο ακίνητο του πρώην Ελιζέ, δεδομένου πως αυτό αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο.
Υπενθυμίζεται πως το ακίνητο πέρασε στον Δήμο και παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατά την περασμένη θητεία.
Ειδικότερα, η ανωτέρω Υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού αποφασίζει την έγκριση: “α. του αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 των αυθαίρετων κατασκευών καθώς και της αλλαγής χρήσης που περιλαμβάνονται στην με Α/Α 11006558 δήλωση, διότι πρόκειται για επεμβάσεις διακριτές, αναστρέψιμου χαρακτήρα, που δεν έχουν αλλοιώσει τη βασική τυπολογική διάταξη του κτηρίου η οποία είναι αναγνώσιμη, την κατασκευαστική δομή και τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά του στοιχεία και δεν προκαλούν βλάβη σε αυτό, και β. της μελέτης αλλαγής χρήσης από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε εκπαιδευτήριο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εργασίες επισκευής των όψεων και του δώματος και εσωτερικές διαρρυθμίσεις διότι πρόκειται για ηπιότερη χρήση, με περιορισμένες εσωτερικά λειτουργικές παρεμβάσεις, είναι αναστρέψιμες και δεν αποτρέπουν την αντιληπτική θεώρηση του αρχικού σχεδιασμού του χώρου, με εργασίες άρσης νεώτερων αλλοιώσεων στις όψεις και αισθητικής αναβάθμισης για την ενσωμάτωση του πυρήνα ως τμήμα του συνόλου και με χρήση υλικών και μεθόδων επισκευής συμβατών με την ιστορική κατασκευή, που δεν αλλοιώνουν την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του μνημείου και του ιστορικού τόπου της Ερμούπολης”.
Παράλληλα δίνει σαφείς κατευθύνσεις για τις εργασίες ώστε η φυσιογνωμία του κτηρίου να μην αλλοιωθεί και να συνδέεται πλήρως αρμονικά με όλο το Τελωνείο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Από τον Οκτώβριο του 2025 η αξιοποίηση του πρώην Ελιζέ
17 Ιουλ. 2024 - 6:20 - 20ετης παραχώρηση για έργο ενεργειακής αναβάθμισης
11 Ιουν. 2024 - 6:20 - Γκρίζο... μέλλον για το πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου
19 Ιαν. 2024 - 6:20 - Τα αναπτυξιακά βήματα του Πανεπιστημίου στη Σύρο
20 Δεκ. 2023 - 6:20 - “Πράσινο φως” για την αξιοποίηση του πρώην Ελιζέ
18 Νοε. 2024 - 6:19