Καθυστερήσεις και παρατάσεις για το Γεωμουσείο
- Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:15
Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του Γεωμουσείου, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για το εν λόγω έργο έχει ξεκινήσει από το 2019, η σύμβαση με την πλευρά του Πανεπιστημίου υπεγράφη στις 30 Μαρτίου του 2021, ενώ ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του κτηρίου Κορνηλάκη ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμενόταν να διεξαχθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα εφόσον η αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου ήταν έτοιμη από τον Απρίλιο του 2022.
Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει την προαναφερθείσα διαμόρφωση του Γεωμουσείου στο κτήριο Κορνηλάκη, την ανάπτυξη εφαρμογών για ψηφιακή εξυπηρέτηση και ξενάγηση των επισκεπτών, τη βελτίωση του δικτύου των γεω-μονοπατιών, καθώς και δράσεις προβολής και διαφήμισης, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 όπου είναι και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί. “Αυτός είναι ο στόχος μας παρόλο που πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο διότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο”, δήλωσε ο κ. Γιαλόγλου.
Το έργο
Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη εκ των οποίων τα δύο πρώτα έχουν λάβει χρηματοδότηση 362.000 ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Το πρώτο μέρος, αφορά στο ερευνητικό κομμάτι που υλοποιείται από το Τμήμα Μηχανικών και Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τις εφαρμογές που αναπτύσσει για το Γεωμουσείο, οι οποίες, όπως δηλώνει ο κ. Γιαλόγλου βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικό στάδιο υλοποίησης αυτήν τη στιγμή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Πανεπιστημίου, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί.
Οι εφαρμογές του Πανεπιστημίου αφορούν στην ξενάγηση και τις γεωδιαδρομές που αναπτύσσει το ΤΜΣΠΣ, διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και την κατασκευή μίας 4D globe, που είναι μία σφαίρα διαμέτρου ενός μέτρου που πάνω εκεί θα γίνεται projection της εξέλιξης της γεωλογίας της γης με σημείο αναφοράς τη γεωλογία της Σύρου.
Το δεύτερο μέρος αφορά σε μία σειρά από προμήθειες που απαιτούνται για τον εξοπλισμό του μουσείου. Εκεί, όπως παραδέχεται ο κ. Γιαλόγλου, οι διαδικασίες έχουν μείνει λίγο πίσω. ¨Έχουμε μία λίστα που έχει ετοιμάσει ο γεωλόγος Martin Engi ο οποίος θα επισκεφθεί τη Σύρο τις επόμενες μέρες ώστε να επεξεργαστούμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στις προμήθειες αυτές”.
Το τρίτο μέρος του προγράμματος αφορά στη διαμόρφωση του κτηρίου Κορνηλάκη, η χρηματοδότηση της οποίας προέρχεται από ιδίους πόρους του Δήμου ύψους 90.000 ευρώ.
Όπως είχε αναφέρει και σε προηγούμενες δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Γιαλόγλου, τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του έργου θα είναι η προβολή του. Σύμφωνα με τη σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει μία καμπάνια ενημέρωσης που αφορά κατά κύριο λόγο σε διαφήμιση και δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας. Με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθεια της ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σύρο θα πάρει σάρκα και οστά και θα γίνει γνωστή ευρύτερα.
Ένας φιλόδοξος στόχος
Βάσει της σύμβασης, το έργο αναλυτικά αφορά στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο με στόχο την τοπική ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου του νησιού. Βασική πρόθεση είναι να αναπτυχθεί ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για τη Γεωστρατηγική Προώθηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία ευαίσθητων περιοχών και τοπίων, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει ως πόρος φυσικού τουρισμού και γεωτουρισμού.
Ο στόχος, όπως τον χαρακτηρίζει ο κ. Γιαλόγλου, είναι αρκετά φιλόδοξος διότι όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί το γεωλογικό εκθετήριο, θα συνδυάζει σημαντικά στοιχεία για τη γεωλογία της Σύρου μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, γεγονός που θα το κατατάσσει σε ένα από τα κορυφαία μουσεία του είδους. “Ευελπιστούμε να προσελκύσει διάφορες κατηγορίες επισκεπτών από όλον τον πλανήτη και να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο μαθητικός, ο περιπατητικός κτλ. συμβατούς με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου εφόσον όσοι θα επισκεφθούν το νησί για τον συγκεκριμένο λόγο, θα αποφύγουν τη high season και θα προτιμήσουν να έρθουν άνοιξη ή φθινόπωρο. Θα αποτελέσει επίσης, μία δομή που θα μπορέσει να συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία που ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Σύρο εδώ και λίγο καιρό”.
Σχετικά με την ιδιαίτερη και μοναδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος γεωλογία της Σύρου, η οποία δεν έχει λάβει ως τώρα την προβολή και αναγνώριση που της αξίζει, τουλάχιστον εντός συνόρων, ο κ. Γιαλόγλου αναφέρει: “Δυστυχώς δεν είναι γνωστή στους Συριανούς παρόλο που η Σύρος είναι πολύ ψηλά στον παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη. Είναι γεγονός, ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 1000 ερευνητικές εργασίες που αφορούν τη γεωλογία της. Ταυτόχρονα, μέσα από τη μελέτη της γεωλογίας του νησιού έχει αντληθεί σύγχρονη επιστημονική γνώση που αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στις ζώνες υποβύθισης λιθοσφαιρικών πλακών”. Κλείνοντας, ο κ. Γιαλόγλου επισημαίνει πως πλέον πρέπει να υπάρξει ένας σωστός τρόπος για τη διαχείριση του γεωλογικού πλούτου της Σύρου “Πρέπει να μπουν επιτέλους κάποιοι κανόνες διότι μέχρι τώρα υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μία ανεξέλεγκτη κατάσταση”, καταλήγει χαρακτηριστικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ολοκληρώνονται οι κτηριακές υποδομές
11 Οκτ. 2024 - 6:19 - Καθυστερεί έργα το Υπουργείο Πολιτισμού
30 Ιουλ. 2024 - 6:19 - “Φρένο” από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Γεωμουσείο Σύρου
20 Φεβ. 2024 - 6:20 - Μέχρι τέλος του 2023 το έργο για τον γεωτουρισμό
28 Νοε. 2022 - 6:20 - Διαγωνισμός για το γεωλογικό εκθετήριο στο κτίριο Κορνηλάκη
19 Σεπ. 2022 - 6:19