Παρουσιάστηκε χθες η ιδρυτική διακήρυξη του νέου συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου

Στροφή για την “Αναγέννησί μας”

“Αναγέννησί μας” ονομάζεται ο συνδυασμός του Αλέξη Αθανασίου, με τον οποίον διεκδικεί τη διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ο οποίος αποτυπώνει το όραμά του για τη Σύρο, σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε κατά τη χθεσινή πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Με εφόδια “τη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση για δράση”, ο ίδιος και όλοι οι υποψήφιοι του νέου συνδυασμού που τον πλαισιώνουν, στοχεύουν να διεκδικήσουν τον Δήμο, προκειμένου όπως εξήγησε ο ίδιος, ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, να δουλέψουν για να επιτύχουν την ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο προς όφελος του νησιού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” αρκετοί υποψήφιοι του συνδυασμού, εκ των οποίων τέσσερα πρόσωπα παρουσιάστηκαν επισήμως και μίλησαν για τη συμπόρευσή τους με τον Αλέξη Αθανασίου. Συγκεκριμένα, η Θωμαή Μενδρινού, ο Δημήτρης Κοσμάς, ο Γιάννης Μαραγκός και ο νεοεισερχόμενος στα κοινά, Μιχάλης Κονδύλας.

Πρέπει να σημειωθεί πως χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Μάρκος Δαδάος, ενώ γραπτώς, μηνύματα απέστειλαν ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Τζώρτζης Μακρυωνίτης και ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων παρέστησαν πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας, δείχνοντας τη στήριξή τους στον Αλέξη Αθανασίου, τον οποίον κατ΄ επανάληψη χειροκρότησαν θερμά.

Ανεξάρτητη παράταξη με διάθεση σύγκλισης υγιών δυνάμεων

Αρχίζοντας την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης, ο Αλέξης Αθανασίου απευθυνόμενος προς κάθε πολίτη της Σύρου, τόνισε τα εξής: “Οι δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023, συμπίπτουν με μια χρονική συγκυρία ιδιαιτέρως κομβική για την χώρα μας, συνεπώς και κατ’ επέκταση για την Ερμούπολη και τη Σύρο μας. Η Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές αυτές, θα κληθεί να “περάσει” το Δήμο μας στην απέναντι όχθη του ποταμού, υπερβαίνοντας και αφήνοντας πίσω για πάντα, κάθε στρεβλή πρακτική, κάθε λανθασμένη νοοτροπία και άδικη συμπεριφορά, που πολύ συχνά —συζητώντας μεταξύ μας— νιώσαμε πως μας απογοήτευσαν, μας πλήγωσαν έως και μας απομάκρυναν ακόμη κάποιες φορές από στόχους, επιθυμίες και επιδιώξεις”.

Βάσει των ανωτέρω, εξήγησε πως υπήρξε η ανάγκη να “γεννηθεί” ο νέος συνδυασμός “Αναγέννησί μας”. “Νιώθοντας και εκφράζοντας ειλικρινή σεβασμό στις προσπάθειες όλων, ανεξαιρέτως, των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, που διαχειρίστηκαν ζητήματα και προβλήματα της πόλης και του νησιού μας, σας συστήνουμε σήμερα, σε επίπεδο ιδρυτικής διακήρυξης, μια αμιγώς αυτοδιοικητική και ανεξάρτητη δημοτική παράταξη. Μια παράταξη, η οποία διέπεται από σεμνότητα και σοβαρότητα, προσδοκώντας να καταφέρει τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση, αποδοχή και συνεννόηση με δυνάμεις οι οποίες θα εμπνέουν και θα εκφράζουν τους κατοίκους αυτού του ευλογημένου τόπου” πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως θα είναι μία παράταξη “η οποία θα συνεργάζεται αποτελεσματικά και δημιουργικά με όλες τις Αρχές και τους Φορείς για το καλό του νησιού και των ανθρώπων του”.

Μιλώντας για το όνομα του συνδυασμού και το λογότυπο, ο ίδιος τόνισε τα εξής: “«Αναγέννησί μας», το όνομα της δημοτικής μας παράταξης. Ονομασία, με διπλό νόημα και ανάγνωση καθώς απαρτίζεται από τις λέξεις «Αναγέννηση» και «Νησί μας», ενώ τα χρώματα του λογοτύπου, είναι τα χρώματα των βράχων της Σύρου και της θάλασσας του Αιγαίου μας που την περιβάλλει”.

Όραμα ένα ποιοτικό άλμα”

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Αθανασίου μίλησε για τους βασικούς στόχους του συνδυασμού του, σημειώνοντας προλογικά: “Λέξεις όπως πρόοδος, ευημερία, τοπική οικονομική ανάπτυξη, στήριξη των επιχειρήσεων, έξυπνη πόλη, καινοτομία, ηλεκτρονικές εφαρμογές, ανάπλαση και μεγάλα έργα δεν είναι “κενό γράμμα” και λέξεις που απλά θα γεμίσουν το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Είναι λέξεις που συνειδητά εκφράζουν συνθήκες με ουσία, περιεχόμενο και διάθεση προσφοράς, είναι λέξεις που ταυτόχρονα σημαίνουν στόχους που θέτουμε για να πετύχουμε και προσδοκίες που καλούμαστε να εκπληρώσουμε”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως ο συνδυασμός του έχει όραμα να επιτύχει ένα ποιοτικό άλμα για την αναγέννηση της Σύρου. “Όραμά μας είναι να αναδείξουμε την εξωστρεφή, πρωτοπόρο και καινοτόμο προσωπικότητα του νησιού μας, που σίγουρα υπάρχει, καθώς έχει βαθιές τις ρίζες της στη μοναδική του ιστορία. Να τολμήσουμε ένα ποιοτικό άλμα” πρόσθεσε, περιγράφοντας αναλυτικά τις προτεραιότητές του.

Αυτούσια η αναφορά του κ. Αθανασίου για τη βασική στόχευση του συνδυασμού έχει ως εξής:

“Ως αφετηρία αυτής της προσπάθειας, θέτουμε τις εξής προτεραιότητες: Καθαριότητα, Καθημερινότητα και Περιβαλλοντική Διαχείριση του νησιού μας με όρους οικολογικής συνείδησης και καλών πρακτικών με στόχο τη μέγιστη απόδοση και ποιοτική παροχή. Αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου μας με καλύτερο και “εξυπνότερο” φωτισμό, με αναπλάσεις πεζοδρομίων, δρόμων, πλατειών, χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Αποτελεσματικότερη και με απόλυτη διαφάνεια διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας, του Δ.Λ.Τ. Σύρου και της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ώστε κάθε ένα ευρώ των Δημοτών, να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Δημοτική Συγκοινωνία και Χώροι Στάθμευσης για καλύτερη ποιότητα ζωής, ώστε η πόλη μας να μπορεί να “αναπνεύσει” ακόμη καλύτερα. Χώροι στάθμευσης και στις παραλιακές περιοχές του νησιού που ασφυκτιούν. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος με δημιουργία νέων υποδομών, δράσεις και κίνητρα ώστε να βοηθήσουμε την τοπική αγορά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αξιοποίηση δυνατοτήτων για αμοιβαία επωφελείς συνέργειες με μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο και τη χώρα μας, το Ναυπηγείο Onex-Neorion.

Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα, σύνδεση του με τη Μεταποίηση και τον Τριτογενή Τομέα. Αναβάθμιση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας. Στήριξη των συμπολιτών μας και των συνανθρώπων μας με Αναπηρίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ευαίσθητες συνθήκες διαβίωσης και έχουν απόλυτη ανάγκη την ενσυναίσθηση και την έμπρακτη υποστήριξη που ηθικά οφείλουμε να τους προσφέρουμε. Περαιτέρω ενίσχυση υποδομών για άτομα που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια. Βελτίωση διαδικασιών και συνθηκών που αφορούν στην έγκαιρη τοποθέτηση και σωστή λειτουργία, φύλαξη και συντήρηση των συστημάτων που διευκολύνουν τα άτομα με μερική ή ολική οπτική αναπηρία.

Αναβαθμισμένη, ποιοτική εξυπηρέτηση των δημοτών μας, ώστε ο Δήμος μας να κάνει πράξη την ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας τα οφέλη και τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρονται. Ενίσχυση και εμπλουτισμός του περιεχομένου και της ταυτότητας των Πολιτιστικών και Αθλητικών Δράσεων που πραγματοποιούνται στο νησί μας, όπως επίσης και των Συλλόγων και των Σωματείων που έχουν πολυετή παρουσία και πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Βήμα Λόγου και Ενεργή Ακοή προς τη Νεολαία μας, τους ενήλικες του Αύριο, οι οποίοι νιώθοντας πολύ συχνά εξαιρετικά παραμελημένοι, αγωνιούν για το μέλλον και τις προοπτικές τους στον τόπο που γεννήθηκαν”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό “Αναγέννησί μας” τόνισε τέλος: “Ενωμένοι με συμπεριφορές ήθους και συνέπειας, με σχέδιο, γνώση και όραμα, εντελώς αποκομμένοι από κομματικές αγκυλώσεις, μικροπολιτικές διαιρέσεις και άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας, μαζί!”.