Απαιτείται νέα μελέτη για τη διαμόρφωση προπονητηρίου, αφού ένα τμήμα του θα διατηρηθεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος

Από το “μηδέν” το έργο στο στάδιο Πευκακίων

Σαφής η πρόταση του Υπ. Πολιτισμού προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Από μηδενική βάση αρχίζουν και πάλι οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του σταδίου Πευκακίων, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού εισηγείται τη διατήρηση ενός τμήματος ως χώρου επισκέψιμου με αρχαιολογικά ευρήματα και ως εκ τούτου, η διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος σε προπονητήριο, θα απαιτήσει νέα μελέτη.

Η υπόθεση του σταδίου Πευκακίων θυμίζει το “γεφύρι της Άρτας”, καθώς μέχρι σήμερα, οι όποιες προσπάθειες αποκατάστασης και συντήρησής του, έπεσαν στο κενό, με δεδομένους τους ελέγχους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι έφεραν στο φως ευρήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που πρέπει να προστατευθούν.

Όπως είναι γνωστό, το έργο διαμόρφωσης προπονητηρίου στα Πευκάκια, που είχε ξεκινήσει κατά την περασμένη θητεία, “κόλλησε” και σταμάτησε επειδή η μελέτη δεν είχε λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και ως εκ τούτου, μηδενίστηκε εν μία νυκτί, η διαδικασία μεταμόρφωσής του σε έναν σύγχρονο και ασφαλή αθλητικό χώρο.

Σήμερα, η προσπάθεια αρχίζει από την αρχή και σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων προς τον Δήμο – η οποία προφορικά γνωστοποιήθηκε χθες το πρωί – αφορά στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων εντός του σταδίου και στη διαμόρφωση ενός προπονητηρίου στο υπόλοιπο τμήμα του δημοτικού χώρου.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος τόνισε πως ουσιαστικά η προσπάθεια θα εκκινήσει από την αρχή, αφού θα πρέπει μετά την εκπόνηση νέας μελέτης, να υπάρξει αναζήτηση και για χρηματοδότηση.

Νέα μελέτη

Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής σχετικά με τις επαφές του με το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσει ή όχι, το πολυσυζητημένο έργο, υπήρξε σαφής. “Μίλησα σήμερα (σ.σ.χθες) με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον κ. Αθανασούλη. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαμε ότι θα διατηρηθεί σαν αρχαιολογικός χώρος το τμήμα των κερκίδων που έχουμε τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα και στον υπόλοιπο χώρο, θα μπορεί να γίνει το έργο”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως “αυτή θα είναι η εισήγησή του προς το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που πρέπει να εγκριθεί και από εκεί θα έχουμε την τελική έγκριση”.

Σχετικά δε, με γραπτή εισήγηση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε τα εξής: “Ο ίδιος δεσμεύθηκε πως μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μου στείλει ανεπίσημα αυτή την εισήγηση ώστε να την έχουμε στη διάθεσή μας και να προχωρήσουμε στα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο πως, “θα πρέπει να κάνουμε εξ αρχής μία μελέτη. Πρέπει να το αναφέρουμε αυτό και να πάρουμε και έγκριση”.

Ξεκαθάρισε το τοπίο”

Με φόντο τα παραπάνω, προκύπτει αυτονόητα πως το έργο στα Πευκάκια θα συναντήσει νέες καθυστερήσεις. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως υπάρχει και θετική πλευρά στην υπόθεση, καθώς σήμερα, ο Δήμος ξέρει πώς θα πορευθεί για τον χώρο στα Πευκάκια, αφού έκλεισε η υπόθεση με τις σωστικές εργασίες.

“Σίγουρα θα πάμε πίσω. Όμως, το σημαντικό είναι πως ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πήγαμε να κάνουμε ένα έργο χωρίς εγκρίσεις από το Υπουργείου Πολιτισμού. Ξεκαθαρίζει η κατάσταση τώρα και θα μπορέσουμε να κάνουμε μία σωστή μελέτη. Μία μελέτη που θα δημοπρατηθεί για να γίνει ένα έργο σωστά και όπως πρέπει για τον συγκεκριμένο χώρο και την αθλητική κοινότητα”, σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας επίσης πως “η μελέτη θα χρειαστεί να περάσει ξανά από έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων”.

Ερωτηθείς για το αν η πρόθεση του Δήμου είναι ο εν λόγω χώρος να διαμορφωθεί αποκλειστικά σε προπονητήριο για αθλήματα στίβου, υπήρξε σαφής.

“Ναι, αυτή θα είναι η κατεύθυνση. Απλώς θα υπάρξει αλλαγή. Οι κερκίδες που ήταν να δημιουργηθούν από το σημείο των ευρημάτων, θα κατασκευαστούν από την απέναντι πλευρά, που υπάρχει ήδη μία σχετική υποδομή”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “είναι θετικό το γεγονός πως τα παιδιά θα μπορούν να έχουν ένα στάδιο και για αθλήματα στίβου”.

Κυνήγι” για χρηματοδότηση

Δεδομένης της μελέτης που θα πρέπει να εκπονηθεί, θα προκύψει η ανάγκη να αναζητηθεί και νέα χρηματοδότηση.

“Κάνουμε προτάσεις και συζητήσεις αυτή την περίοδο για το τι μπορούμε να κατεβάσουμε στο νέο ΕΣΠΑ και όλα αυτά είναι στο μυαλό μας. Πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες και να προχωρήσουμε”, ανέφερε ο κ. Αληφραγκής, ενώ κλήθηκε να ενημερώσει και για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση που ήταν εξασφαλισμένη τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

“Υποτίθεται πως είχε “παγώσει” η προγραμματική που είχαμε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Όταν έρθει η ώρα να γίνει η μελέτη θα κάνουμε επαφές, είτε εμείς ως Δημοτική Αρχή, είτε η επόμενη Δημοτική Αρχή για να δούμε τί θα γίνει.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το στάδιο πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι μία υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που υπάρξει πάλι συνεννόηση για κάλυψη του έργου κατά το ήμισυ από τον Δήμο, σίγουρα θα πρέπει να “μπει” ένα ποσό” πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας ακόμη πως, “βέβαια, πάντα στο νου μας έχουμε και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, άρα, θα υπάρχει σίγουρα αναζήτηση για ένταξη του έργου σε κάποιο από αυτά τα χρηματοδοτικά “εργαλεία””.

Ο ίδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, αναφέροντας τέλος πως, “το θετικό είναι πως στο τέλος της θητείας θα υπάρχει μία μελέτη για ένα έργο που θα μπορεί να υλοποιηθεί”.