Σημαντικά ποσά από τη διοικητική υποστήριξη στην πολεοδομία Μυκόνου γίνονται επενδυτικές δαπάνες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

“Κάνουλα” εσόδων από Μύκονο σε Σύρο

Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γ. Πιταούλη

Ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ αποκόμισε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως συνολικό έσοδο από τη παροχή διοικητικής υποστήριξης για πολεοδομικές υποθέσεις προς το Δήμο Μυκόνου το έτος 2022, το οποίο μετατρέπεται σε επενδυτικές δαπάνες για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων την τρέχουσα χρονιά.

Μία απολογιστική ματιά στο κλείσιμο του έτους από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη με αφορμή τη σχετική συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, έρχεται να αναδείξει πως το εν λόγω ποσό είναι αρκετά αυξημένο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που “ανοίγει” περισσότερες δυνατότητες για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη”, πρόκειται για ένα πάγιο έσοδο που απολαμβάνει η Σύρος και οι δημότες της τα τελευταία χρόνια, μετά από το “βάρος” που σηκώνει η Πολεοδομία Σύρου σε ετήσια βάση, παρέχοντας διοικητικές υπηρεσίες προς το γειτονικό νησί, για όσο διάστημα αυτό θα υπαγορεύεται από την σχετική νομοθεσία.

Στην πράξη τα συγκεκριμένα έσοδα έχουν σημάνει αγορές ακινήτων στη Σύρο για parking σε Ερμούπολη (Λαλακιά) και χωριά, όπως επίσης αναμένεται να γίνουν και εργασίες στο στρατόπεδο, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης στο νησί, ενώ ένα τμήμα τους, παραμένει στο “ταμείο”, εφεδρικά. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Πιταούλης, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση από το κεντρικό κράτος να σταματήσει η διοικητική υποστήριξη στα πολεοδομικά θέματα προς τη Μύκονο, τα ποσά που δεν έχουν δαπανηθεί, θα χαρίσουν χρόνο στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να καλύψει την “απώλεια” και να βρει τρόπο αναπλήρωσής της.

  • Πόσο σημαντικά είναι τα έσοδα που έχει ο Δήμος από την πολεοδομική υποστήριξη προς τη Μύκονο; Πώς κύλησε το 2022 και τι ποσό εισέπραξε το δημοτικό ταμείο από πρόστιμα και τέλη;

“Είναι ξεκάθαρο πως τα έσοδα του Δήμου για το 2022 συνολικά κινήθηκαν αρκετά καλά έτσι ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω δράσεις στον προϋπολογισμό του 2023. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε στο κομμάτι των εσόδων που προκύπτουν από τη διοικητική υποστήριξη της Υπηρεσίας Πολεοδομίας της Μυκόνου. Ή όσον αφορά το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας έχουμε ένα σημαντικό έσοδο, το οποίο για το 2022 άγγιξε το μισό εκατομμύριο και όσον αφορά το κομμάτι των εσόδων από τα πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών και εκεί υπήρξε μία σημαντική αύξηση των ποσών που εισπράττει ο Δήμος, τα οποία “άγγιξαν” κι αυτά το 2022 τις 816 χιλ. ευρώ.”.

  • Που κατευθύνονται αυτά τα έσοδα και ποιες ανάγκες καλύπτουν;

“Αυτά ήταν έσοδα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος δεν τα είχε και προσπαθούμε να τα χρησιμοποιούμε με έναν τρόπο που να μη δημιουργούν μόνιμα λειτουργικά έξοδα, αλλά να πηγαίνουν σε δαπάνες που ήταν συνδυασμένες και με τον χαρακτήρα αυτών των εσόδων, αλλά και στο επενδυτικό κομμάτι όπως ενδεικτικά να γίνουν αναπλάσεις κ.α.. Είχαμε την τακτική αυτά τα χρήματα να τα διοχετεύουμε σε επενδυτικούς σκοπούς και να μην επιβαρύνουν και καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες. Κι αυτό έτσι ώστε αν κάποια στιγμή το έσοδο πάψει να υπάρχει, να έχει στη συνέχεια ο Δήμος ένα χρονικό περιθώριο ενός ή δύο ετών, ώστε να μπορεί να προσαρμόσει αντίστοιχα το κομμάτι των δαπανών.”.

  • Υπάρχει ποσό εξ αυτών των χρημάτων που δεν δαπανάται; Προς το παρόν ο Δήμος έχει ακόμη αυτή την υποστήριξη, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να “διακοπούν”.

“Πλέον μετά από μία 5ετία που ο Δήμος εισπράττει αυτά τα έσοδα, ξέρουμε ποιες δαπάνες καλύπτουν και σίγουρα το ύψος τους έχει παγιωθεί, ενώ ο Δήμος αρκετά από αυτά τα χρήματα, τα κρατά σε εφεδρεία, σαν αποθεματικό, έτσι ώστε να διατηρεί τη δυνατότητα να μπορεί να αντιδράσει αν κάποια στιγμή διακοπεί η διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου. Δηλαδή να μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και να καλύψει την απώλεια του εσόδου.”.

  • Τι ανάγκες έχουν καλυφθεί ως σήμερα από τα έσοδα της Πολεοδομίας Μυκόνου στη Σύρο;

“Τα χρόνια που προηγήθηκαν, τα έσοδα από τα πρόστιμα κυρίως, κάλυψαν τις δράσεις για την αγορά ακινήτων και προτάχθηκε και το κομμάτι της βελτίωσης της οδοποιίας και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Προς εκείνους τους τομείς κατευθύναμε αυτά τα χρήματα. Πλέον όμως, διαπιστώνω ότι το έσοδο αυτό διατηρείται σε συγκεκριμένο επίπεδο, αν και την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκε αρκετά. Ανάλογα με τη φύση αυτού του εσόδου, ακόμη κι αν διακοπεί αυτή η υποστήριξη, σίγουρα το κομμάτι των προστίμων, θα συνεχίσει να αποδίδει έσοδα στον Δήμο μας και τα επόμενα χρόνια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο να αρχίσει να βλέπει και να σχεδιάζει κάποια πράγματα με έναν βαθύτερο χρονικό ορίζοντα και με μία μεγαλύτερη ευελιξία.

Και το θέτω στη βάση πως μπορεί ο Δήμος να έχει διεκδικήσει και να έχει πετύχει και να έχει πάρει αρκετές χρηματοδοτήσεις, όμως αυτές οι χρηματοδοτήσεις πάντοτε μπαίνουν σε ένα ορισμένο πλαίσιο. Μπορεί να θέλεις να κάνεις κάποια πράγματα και να μην έχεις χρήματα. Αυτά τα ποσά έδωσαν τη δυνατότητα σε θέματα που είχε βάλει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος ως προτεραιότητες να υπάρξουν ενέργειες και μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη άνεση.

Όπως είπα και προηγουμένως, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αγορές των ακινήτων και οι προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για το στρατόπεδο. Αυτή θα είναι και η πρώτη προτεραιότητα για την οποία θα διατεθούν αυτά τα αυξημένα ποσά από το 2022.”.

  • Λογικά αυτά τα έσοδα θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια; Τι άλλο θα καλύψει ο Δήμος με αυτά;

“Γνωρίζοντας ότι θα υπάρχει αυτό το έσοδο και τα επόμενα χρόνια, πρέπει αντίστοιχα να έχουμε υπόψιν μας και τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τα “εργαλεία” που θα υπάρχουν ώστε αυτά να τα συνδυάσουμε.

Δεύτερη προοπτική που υπάρχει και “ανοίγεται” για τον Δήμο μας είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Είναι μία χρηματοδότηση που έχει αναφερθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα διεκδικήσει ο Δήμος το επόμενο διάστημα που θα ξεκινά από 8 έως 13 εκατ. ευρώ. Όμως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση καλύπτει από το 50 έως το 90% του ποσού που θα εγκριθεί τελικά.

Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος μας στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή στο κομμάτι που θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό της διαθέσιμης χρηματοδότησης, κατ΄ ελάχιστο θα πρέπει να βάλει από ίδιους πόρους, ένα σημαντικό ποσό. Οπότε αντίστοιχα, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο, στο κομμάτι που θα του αναλογεί.”.

  • Έχετε ενημέρωση σχετικά με τη συνέχιση της πολεοδομικής υποστήριξης προς τη Μύκονο;

“Αυτή η νομοθεσία που αφορά τη διοικητική υποστήριξη και η οποία δεν αφορά μόνον το δικό μας Δήμο, αλλά αφορά αρκετούς Δήμους, διαιωνίζεται και παρατείνεται επί σειρά ετών. Νομίζω πως αν δεν κάνω λάθος, μπορεί να είναι και μία δεκαετία που λήγει και γίνεται τροποποίηση του νόμου και παρατείνεται με διάφορες δικαιολογίες. Είναι ένα βάρος που σηκώνει η Δημοτική Υπηρεσία της Πολεοδομίας και για την οποία ο Δήμος και οι δημότες αντίστοιχα ωφελούνται.

Σε κεντρικό επίπεδο, πάντοτε υπάρχει ένας σχεδιασμός και μάλιστα υπάρχει μία σχετική αναφορά του προέδρου της ΚΕΔΕ σε σχέση με τις εξελίξεις αυτών που αφορούν τις υπηρεσίες δόμησης. Δεν ξέρω κατά πόσον αυτά που ανέφερε κι εκείνος στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εφαρμοστούν από το κράτος. Πιθανολογώ όμως ότι είμαστε σε μία χρονιά που θα έχει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό θα σημάνει πως τέτοιου είδους θέματα θα έχουν μία προσωρινή λύση και στη συνέχεια η επόμενη κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα αναλάβει, πιθανότατα να οδηγηθεί σε κάποια περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση. Όμως, με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αντιλαμβανόμαστε ότι και για το 2023 θα πρέπει να περιμένουμε την παράταση της διοικητικής υποστήριξης για το τρέχον έτος”.

  • Συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια ποια είναι τα έσοδα του Δήμου από τη συγκεκριμένη υπόθεση;

“Το δυνητικό τέλος ήταν κοντά στις 300 χιλ. ευρώ και αντίστοιχα ίσως και λίγο παραπάνω ήταν το κομμάτι των προστίμων. Δηλαδή αν πούμε περίπου 700 χιλ. ευρώ για κάθε έτος την περασμένη πενταετία, υπολογίστε. Μιλάμε για σημαντικό έσοδο στον Δήμο. Το 2022 όπως προανέφερα ήταν αυξημένα αυτά τα ποσά.”.