Άμεσα η υπογραφή σύμβασης με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το Open Mall και πριν το Πάσχα οι πρώτες εργασίες στον πεζόδρομο

Ανάδοχος για την ανάπλαση των εμπορικών δρόμων

Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου για την πρόκληση της μικρότερης δυνατής όχλησης

“Σάρκα και οστά” αναμένεται να πάρει το έργο της ανάπλασης των εμπορικών δρόμων στο κέντρο της Ερμούπολης, αφού οριστικοποιήθηκε ο ανάδοχος και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την αυριανή θετική έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, προχωρά στην υπογραφή σύμβασης μαζί του.

Μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, οι δρόμοι του εμπορικού κέντρου θα βελτιωθούν αισθητικά, μέσω ήπιων αναπλάσεων των πεζοδρομίων, μέσω τοποθέτησης νέων φωτιστικών, αλλά και εγκατάστασης εξοπλισμού που θα ωθεί την Ερμούπολη να λειτουργεί ως “έξυπνη πόλη”.

Το έργο από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βαδίζει ολοταχώς πλέον προς την υλοποίηση και η πλευρά των Τεχνικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε “ανοικτή” γραμμή επικοινωνίας με τον εργολάβο, αλλά και με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, προκειμένου το επόμενο διάστημα, να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση.

Σημειώνεται πως ο ανάδοχος του έργου κατέθεσε προσφορά ύψους 470.666,63 ευρώ και αύριο από την Οικονομική Επιτροπή, οριστικοποιείται η συνεργασία μαζί του.

Απαντήσεις αναφορικά με τον προγραμματισμό εκτέλεσης του έργου δίνει μέσω της εφημερίδας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Στοχεύουμε να περιορίσουμε την όχληση”

Δεδομένης της αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου, το οποίο θα λειτουργήσει θετικά στην αισθητική βελτίωση του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης, καθίσταται ξεκάθαρο πως θα προκληθεί κάποια όχληση.

“Αύριο, περνάμε από την Οικονομική Επιτροπή το τρίτο πρακτικό. Πάμε σε άμεση υπογραφή σύμβασης με τον εργολάβο και η προοπτική βέβαια είναι να γίνει το έργο με τη λιγότερη δυνατή όχληση που μπορούμε στο ιστορικό κέντρο και στους πεζοδρόμους. Σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε στον πεζόδρομο, τμήμα – τμήμα, ώστε να μείνει ελεύθερη “δίοδος” για τους πεζούς και τους καταστηματάρχες. Θα υπάρξει ένας προγραμματισμός για τη μικρότερη δυνατή όχληση”, δήλωσε ξεκάθαρα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας παρακάτω πως υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο.

“Σαφώς και θα γίνουν επαφές. Οριστικοποιείται η διαδικασία, πάμε σε σύμβαση και ακολουθεί η συνεργασία για τον προγραμματισμό των έργων. Μιλήσαμε στην Υπηρεσία προχθές. Εμάς στον Δήμο μας ενδιαφέρει να γίνει το έργο, όσο το δυνατόν πιο άμεσα γιατί έχουμε χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους”, σχολίασε ο Μηνάς Αληφραγκής, δίνοντας ακολούθως απαντήσεις για το διάστημα του Πάσχα αναφορικά με την εκτέλεση παρεμβάσεων στο κέντρο.

Πάσχα, επισκεψιμότητα και εμπορική κίνηση

Ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τοποθετήθηκε καθησυχαστικά για το διάστημα του Πάσχα, οπότε και το νησί διαχρονικά είναι προορισμός για επισκέπτες.

“Κάποιες εργασίες που είναι να γίνουν και μπορούν να γίνουν μέχρι το Πάσχα, θα υλοποιηθούν. Σαφώς δεν θα υπάρχουν εργασίες στο εορταστικό διάστημα”, ανέφερε με σαφήνεια, εξηγώντας παράλληλα πως δεν θα εμποδιστεί η λειτουργία των καταστημάτων.

“Για παράδειγμα τα υπάρχοντα πεζοδρόμια στους πεζοδρόμους, θα παραμείνουν, απλά προβλέπεται να επεκταθούν. Αυτομάτως, θα υπάρχει πρόσβαση σε καταστήματα κ.α.. Η προοπτική και η κατεύθυνση της Υπηρεσίας είναι να μην υπάρχει μεγάλη όχληση. Θεωρώ θα πάμε καλά”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως ομαλά θα πρέπει να τρέξει και η προμήθεια του “έξυπνου” εξοπλισμού.

“Μετά θα παραγγελθούν τα παγκάκια και όσα προβλέπονται και αφορούν τον αστικό εξοπλισμό.

Η προσπάθεια θα είναι πριν το Πάσχα να ξεκινήσουν εργασίες και να παραγγελθεί ο εξοπλισμός στο πλαίσιο της “έξυπνης” λειτουργίας της πόλης”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Να μην πέσει στο “κενό” η εργολαβία

Με φόντο τις αρνητικές εξελίξεις που συνοδεύουν αρκετές εργολαβίες μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα, έργα που επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση και οι ανάδοχοι τα εγκαταλείπουν, ρωτήθηκε σχετικά ο αντιδήμαρχος. Συγκεκριμένα, για το αν έχει υπάρξει κάποια συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου του Open Mall, υπήρξε σαφής.

“Είναι θετικό το γεγονός πως ο εργολάβος είναι Συριανός. Που σημαίνει ότι θα έχουμε άμεση και καλή συνεννόηση και αν χρειαστεί να πιέσουμε, θα το κάνουμε. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως στο συγκεκριμένο έργο, θέλουμε άμεση συνεργασία. Δεν χωράει ασυνεννοησία”, δήλωσε ο Μηνάς Αληφραγκής, απαντώντας και για την οικονομική προσφορά του.

“Δεν νομίζω σε αυτό το έργο για το Open Mall να προκύψει πρόβλημα. Η δημοπράτηση του έργου ήταν πρόσφατη και οι τιμές είναι γνωστές στους εργολάβους. Είναι αναθεωρημένες. Ο ανάδοχος όπως προκύπτει, έδωσε μία πολύ μικρή έκπτωση. Εκτιμώ ότι το έργο “βγαίνει””, επεσήμανε, ευχόμενος τέλος, οι παρεμβάσεις να “τρέξουν” ομαλά.

“Πιστεύω ότι θα συνεννοηθούμε και θα “τρέξει” το έργο κανονικά”.

Περιοχή παρέμβασης

Τονίζεται πως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον δημόσιο χώρο από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι οι ακόλουθες: 1. Αναβάθμιση δημόσιου χώρου: Βελτίωση προσβασιμότητας πεζοδρόμων Θυμ. Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Βικέλα και Πετροκοκκίνου, Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και Βελτίωση προσβασιμότητας στην οδό Σταματίου Πρωίου, Καθιστικά Σημεία, Σήμανση – ασφάλιση, Ηλεκτροφωτισμός (νέα φωτιστικά σώματα, τροποποίηση καλωδιώσεων), Έξυπνα Παγκάκια. 2. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης: Σύστημα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πέραν των ανωτέρω, πρέπει να διευκρινιστεί πως από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προωθεί τις ενέργειές του σχετικά με τη δική του ατζέντα που αφορά στην βελτίωση των όψεων των καταστημάτων των εμπορικών οδών.