Σαφής ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Π. Ραουζαίος για την αντίδραση πολιτών της Σύρου σχετικά με όσα φέρνει η θεσμοθέτηση της Natura 2000

“Προστατεύουμε τις ιδιοκτησίες μας”

Σθεναρά υπερασπίζονται την περιουσία τους στην Απάνω Μεριά κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές που φέρνει η θεσμοθέτηση της προστασίας στις περιοχές Natura 2000, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε με ανάθεση από το Υπ. Περιβάλλοντος.

Με πρωτοβουλία της Κοινότητας Άνω Σύρου, συντάχθηκε και ψηφίζεται ένα κείμενο διαμαρτυρίας που θα σταλεί προς το κεντρικό κράτος, παράλληλα με προτάσεις που συνοδεύονται για το τι πρέπει να επιτρέπεται σε αυτές και τι όχι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της αρμόδιας Κοινότητας, Πέτρος Ραουζαίος, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη, “υπάρχουν αντιδράσεις για όσα φέρνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για αρκετά θέματα και κυρίως για τις απαγορεύσεις που αυτή προβλέπει σχετικά με την ανάπτυξη μίας απλής κατοικίας, την ίδια στιγμή που επιτρέπει την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας μέχρι και 150 κλινών”.

“Εμείς ως δημότες υπερασπιζόμαστε την περιουσία μας, που είναι περιουσία για την οποία οι πρόγονοι και οι παππούδες μας, όπως και εμείς πληρώνουμε φόρους στο ελληνικό δημόσιο”, ξεκαθάρισε ο κ. Ραουζαίος, τονίζοντας πως, “γι αυτό και κινητοποιούμαστε και συγκεντρώνουμε υπογραφές”.

Σημειώνεται πως η διαβούλευση που είχε πραγματοποιηθεί προ καιρού στη Σύρο με εκπρόσωπο της εταιρείας που συνέταξε τη μελέτη, τινάχθηκε στον “αέρα”, καθώς πολίτες αντέδρασαν σε όσα ανέφερε ο μελετητής, χωρίς να έχει συμπεριλάβει προηγουμένως τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αναλυτικότερα, μίλησε στην εφημερίδα ο Πέτρος Ραουζαίος, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινότητας Άνω Σύρου, αλλά και τη συγκέντρωση υπογραφών. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των προτάσεων που θα καταθέσει ο κάθε φορέας και η κάθε πλευρά, θα αποσταλεί στο κεντρικό κράτος, με στόχο να διεκδικηθεί η συμπερίληψή τους στην Ειδική Μελέτη, προσπάθεια για την οποία μάλιστα, είχε αναφερθεί και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ηχηρή αντίδραση από την τοπική κοινωνία

Αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα, άκρως θετική υπήρξε η ανταπόκριση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, στην ανάγκη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. “Πριν από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου είχαμε πραγματοποιήσει προ 15ημερου και μία ανοικτή ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της Κοινότητας με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων που είναι αρμόδιοι ώστε τεκμηριωμένα να εξηγήσουν τι συμβαίνει και την έκταση που καταλαμβάνει η Natura 2000. Και γι αυτό τους ευχαριστώ δημοσίως”, ανέφερε ο κ. Ραουζαίος. Ο ίδιος υπενθύμισε πως σύμφωνα με όσα προβλέπει η Ειδική Μελέτη “δεσμεύεται αυθαίρετα το 45% της έκτασης του νησιού μας, χωρίς καμία προσυνεννόηση”, κάτι για το οποίο αντιδρούν όσοι θίγονται και δεν θέλουν να χάσει την αξία της η περιουσίας τους, όπως όμως και εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, αφού μετά από μεγάλες απαγορεύσεις, δεν θα μπορούν να ασκούν τη δραστηριότητά τους.

Ο κ. Ραουζαίος εξήγησε πως η συγκέντρωση υπογραφών είναι μία απαραίτητη κίνηση. “Συλλέξαμε υπογραφές μέσω του ανοικτού καλέσματος που απευθύναμε και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ηχηρή αντίδραση”, σχολίασε, εξηγώντας πως το κεντρικό κράτος και ο αρμόδιος μελετητής, “οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους την φωνή της τοπικής κοινωνίας (Απάνω Μεριά, Κίνι, Βούλιας, Αληθινή, Δήλι)”.

“Αυτά που προτείνονται να εφαρμοστούν, δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν σε δημόσιες γαίες, αλλά σε ιδιωτικές εκτάσεις γης”, εξήγησε ο κ. Ραουζαίος, υποστηρίζοντας πως η θεσμοθέτηση της προστασίας των περιοχών Natura οφείλει να προχωρήσει ώστε να συμμορφωθεί η χώρα με τη

γενικότερη κατάσταση στην ΕΕ, “αλλά να εφαρμοστεί με προσοχή και έχοντας λάβει υπόψιν την τοπική κοινωνία”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τον κ. Νικήτα Γρυπάρη για τη σύνταξη του κειμένου – διαμαρτυρίας, τονίζοντας μάλιστα πως η μείζονα μειοψηφία με επικεφαλής τον Αλέξη Αθανασίου “μας στήριξαν και μας βοήθησαν σημαντικά σε όλη την προσπάθεια”.

Τέλος, ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, “καθώς δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο”.

Όχι στην προσπάθεια να αφαιρεθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας”

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κοινότητας παρουσίασε αναλυτικά τα βασικά σημεία της διαμαρτυρίας, την οποίαν έχουν συνυπογράψει μέχρι σήμερα σχεδόν 200 πολίτες. Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός θα γνωστοποιηθεί αύριο. “Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κύριοι, νομείς και κάτοχοι νομίμων ιδιοκτησιών που περιήλθαν σε μας από πάππου προς πάππου, δηλαδή από γενεά σε γενεά και αποτελούν τις πατρογονικές μας εστίες, κατέχοντες νομίμους τίτλους ιδιοκτησίας και αναγνωριζόμενοι από το νόμο ως μοναδικοί και αποκλειστικοί κύριοι αυτών χωρίς το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το κράτος να έχει ποτέ αποκτήσει οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα επ’ αυτών, ούτε ποτέ να έχει αποκτήσει κάποιου είδους εξουσία επ’ αυτών. Διαχρονικά λοιπόν, εδώ και δύο αιώνες μέχρι και σήμερα καταβάλλουμε όλοι ανελλιπώς, τόσο εμείς όσον και οι προκτήτορές μας τους νόμιμους φόρους προς το ελληνικό κράτος ώστε να τα διατηρήσουμε στην κυριότητα μας. Επειδή διαπιστώσαμε ότι με την μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί από το δικαίωμα της ιδιοκτησίας μας η χρήση και η κάρπωση των ακινήτων μας, δηλαδή ουσιαστικά εκμηδενίζεται η αξία αυτών, απαγορεύεται επίσης η δόμηση και αξιοποίηση τους δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή ενεργείς και προσοδοφόρες για μας γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκτάσεις, ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σαφή αιτήματα

Αναλυτικά τα αιτήματα στο κείμενο διαμαρτυρίας έχουν ως ακολούθως: “α. Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες, αιρετούς και μη, βουλευτές, επιστημονικούς φορείς, μηχανικούς Νομ. Κυκλάδων να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη καταστροφή της ακίνητης περιουσίας μας και η εκμηδένιση της αξίας αυτής με απώτερο σκοπό την εξαγορά αυτής από μεγάλα funds και εταιρείες Real estate αντί εξευτελιστικής τιμής για την δημιουργία μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων και συναφών υποδομών που θα αλλοιώσουν εντελώς το τοπίο της Απάνω Μεριάς και θα υποβαθμίσουν δραματικά το περιβάλλον, το οποίο υποκριτικά διατείνονται ότι προστατεύουν. β. Καταγγέλλουμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα για την συμπεριφορά της Εταιρείας Μελετητών. Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με όλους όσους αγαπούν την Σύρο μας και σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζούμε να ξεκινήσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας, με ενημέρωση μέσω ΜΜΕ προς όλους και με τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις να προβάλλουμε τα δίκαια αιτήματα μας σχετικά με το θέμα αυτό της προστασίας της ιδιοκτησίας μας. γ. Θα προσφύγουμε ακόμα και στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια της πατρίδας μας και όχι μόνο για την ακύρωση όλων αυτών των δολίων πρακτικών που μας καταδικάζουν στην ανέχεια και στον μαρασμό αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους και κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση. Το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται ρητά και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και κανείς δεν μπορεί να το προσβάλει χωρίς έννομες συνέπειες.”.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κοινότητας επεσήμανε πως όλα τα αιτήματα θα κατατεθούν στον Δήμο, ώστε να αποσταλούν συγκεντρωτικά και αρμοδίως στο Υπ. Περιβάλλοντος και στη μελετητική εταιρεία.

Ετικέτες: