Προς αναζήτηση νέου ακινήτου για τη φύλαξή του προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

“Ναυάγησε” η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας

Δεν “πέρασε” στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η αρχική πρόταση με ποσό 500 χιλ. ευρώ

Αναπάντητη παραμένει μέχρι σήμερα η ανάγκη ψηφιοποίησης του ογκώδους αρχείου της Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τη φύλαξη του οποίου η Δημοτική Αρχή αναζητά εκ νέου άλλο κτήριο.

Το θέμα αναδεικνύεται σήμερα στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης χώρου, που θα είναι κατάλληλος για να στεγάσει το πολύτιμο πολεοδομικό αρχείο που αφορά σε πολλά Κυκλαδονήσια που είχε στην ευθύνη της παλαιότερα, η Νομαρχία.

Υπενθυμίζεται πως το αρχείο με όλα τα έγγραφα που περιλαμβάνει, φυλασσόταν στο κτήριο του Τελωνείου, μέχρι τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στον εσωτερικό χώρο του από έντονη κακοκαιρία και ισχυρή νεροποντή τον Ιανουάριο του 2022, από την οποία είχε προκληθεί η πτώση όλων των ραφιών.

Άμεση υπήρξε η μεταφορά του αρχείου σε ακίνητο που νοίκιασε ο Δήμος, το συμβόλαιο του οποίου λήγει τον προσεχή Μάιο.

Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες από τον Δήμο θα “τρέξουν” για να υπάρξει ακίνητο που θα “φιλοξενήσει” το αρχείο στην αρχική μορφή του.

Αναφορικά με τα παραπάνω δίνει απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος ενημέρωσε πως τελικά δεν προχώρησε η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, αφού δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση ύψους 500 χιλ. ευρώ που είχε υποβάλει προ καιρού ο Δήμος.

Νέο ακίνητο και απρόσκοπτη πρόσβαση

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή θα βγάλει πρόσκληση και διαγωνισμό μέσω του οποίου θα αναζητά ακίνητο για να ενοικιάσει για δέκα χρόνια.

Ο κ. Πιταούλης μιλώντας για τη συγκεκριμένη ανάγκη, προέβη σε μία σύντομη αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στο σήμερα και συγκεκριμένα στην επιβεβλημένη “μετακόμιση” του αρχείου.

“Το αρχείο της Πολεοδομίας στεγαζόταν στο κτήριο του Τελωνείου στον χώρο των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ήταν ένας χώρος που παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα μετά από κάποια έκτακτα καιρικά φαινόμενα, παρουσιάστηκαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμος ο χώρος, αλλά ούτε και λειτουργικός για τους χρήστες.

Με βάση αυτά τα προβλήματα που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν και ήταν μη αντιμετωπίσιμα, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε πέρυσι μία απόφαση με έκτακτη διαδικασία, προκειμένου να μισθώσει έναν χώρο στον οποίον θα μεταφερόταν το αρχείο της Πολεοδομίας. Αυτή η μίσθωση εκ του νόμου, έχει έναν χρονικό ορίζοντα για έναν χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος”, τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως ο Δήμος θα “τρέξει” τη διαδικασία για την εύρεση νέου ακινήτου.

“Ο Δήμος έχει το περιθώριο να κάνει τις σωστές ενέργειες έτσι ώστε να έχει το αρχείο σε σωστό μέρος. Οπότε ερχόμαστε στην ουσία να ξεκινήσουμε μία νέα διαδικασία για να αναζητήσουμε ακίνητο και να βρούμε έναν χώρο στον οποίο θα είναι το αρχείο της Πολεοδομίας – προσβάσιμο και λειτουργικό για όλους τους χρήστες - όχι μόνον για ένα έτος, αλλά για περισσότερα χρόνια”.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο, το αρχείο να συνεχίσει να παραμένει στο ακίνητο που υπάρχει σήμερα, πλησίον του Νοσοκομείου. “Αναλόγως με τον τρόπο που θα κινηθεί η διαδικασία αυτή, θα εξετάσουμε και τον υπάρχοντα χώρο που είναι το αρχείο. Υπάρχει πιθανότητα σαφώς να παραμείνει και στο κτήριο που έχει μεταφερθεί σήμερα. Όμως αυτό είναι κάτι που θα γίνει μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία” πρόσθεσε, εξηγώντας ακόμη πως, “Υπάρχει και η δυνατότητα να επεκτείνουμε για ένα ακόμη έτος το υπάρχον συμβόλαιο. Βέβαια η μίσθωση είναι μέχρι Μάιο”.

Αναφορικά με την υποχρεωτική μετακόμιση ο κ. Πιταούλης έδωσε έμφαση στο γεγονός πως στον χώρο του αρχείου πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για όλους τους χρήστες του.

Στο κενό η πρόταση στο “Αντώνης Τρίτσης”

Δεδομένου πως η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, θα βοηθούσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες και υπαλλήλους στην αναζήτηση, ο κ. Πιταούλης ρωτήθηκε για το αν αυτή η λύση, θα έθετε τέλος στην αναζήτηση κτηρίου.

Ο ίδιος έδωσε απαντήσεις και για την πρόταση του Δήμου με τίτλο “Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση Αρχείου Πολεοδομίας και Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, προϋπολογισμού 508.400 ευρώ.

“Στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής ήταν η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας και ήταν μία από τις προτάσεις που είχαμε υποβάλει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Δεν έχει εγκριθεί αυτή η πρόταση τώρα” γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα πως, “η εικόνα που υπάρχει συνολικά για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι πως έγιναν αρκετές προτάσεις από πολλούς Δήμους και μάλλον η υπόθεση “έσκασε” και δεν προχώρησε. Ενδεχομένως να μην υπήρχαν οι αντίστοιχοι πόροι. “Βάλτωσε” όλο αυτό”.

Στα παραπάνω, ο κ. Πιταούλης πρόσθεσε πως λογικά θα πρέπει να “τρέξει” μία συνολική προσπάθεια κεντρικά από το κράτος, για όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

“Θεωρώ πως μάλλον αυτή η ανάγκη και αυτή η υπόθεση θα πρέπει να αρχίσει να προχωρά κεντρικά στη χώρα. Όσον αφορά λοιπόν την πρόταση του Δήμου, δεν εγκρίθηκε, αλλά σίγουρα, αν αυτό προχωρήσει, θα αποτελέσει μία καλύτερη λύση” επεσήμανε.

Ωστόσο, για το αν θα έπαυε το έντυπο αρχείο, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Σε συζητήσεις που είχαμε κάνει ενδοϋπηρεσιακά για το κατά πόσον η ψηφιοποίηση του αρχείου θα έλυνε το θέμα του χώρου, νομίζω πως η εικόνα της νομοθεσίας, εκείνη την περίοδο ήταν πως παράλληλα με το ψηφιακό Αρχείο, θα πρέπει να διατηρηθεί και το κανονικό. Κι αυτό επειδή μιλάμε για οικοδομικές άδειες”. Εξήγησε βέβαια πως, “σίγουρα για μηχανικούς και υπαλλήλους, ένα ψηφιακό αρχείο θα ήταν καλύτερο “εργαλείο””.

Δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια

Ερωτηθείς αν ο Δήμος έχει εγκαταλείψει το σενάριο ψηφιοποίησης, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος. “Υπάρχει ως επιλογή. Κι ένας λόγος που δεν προχώρησαν οι προτάσεις στο “Αντώνης Τρίτσης” είναι ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άνοιξε κάποιες παράλληλες προτάσεις για τους ψηφιακούς Δήμους”, γνωστοποίησε ο Γιάννης Πιταούλης, σημειώνοντας πως ως εκ τούτου, “η Δημοτική Αρχή επεξεργάζεται ένα σχέδιο πρότασης. Τον Ιανουάριο μάλιστα περάσαμε στην Οικονομική Επιτροπή κάποια πρακτικά, αλλά όχι τις οριστικές προτάσεις μας”.

Ο αντιδήμαρχος έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας πως, “αυτό που μπορώ να πω είναι πως η σχετική πρόταση είναι υπό διαμόρφωση, οπότε ενδέχεται να συνδυαστούν αυτά τα πράγματα. Θέλουμε να συνδυάσουμε κάποια πράγματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Θα δούμε κατά πόσο θα ενσωματωθεί και η πρόταση ψηφιοποίησης του αρχείου της Πολεοδομίας”.