Κοινό μέτωπο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναφορικά με την προωθούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

“Κλείδωσαν” οι προτάσεις της Σύρου για τη NATURA 2000

Έντεκα βασικές παρατηρήσεις προς το Υπ. Περιβάλλοντος και τη μελετήτρια εταιρεία

Την ενσωμάτωση έντεκα βασικών παρατηρήσεων στο περιεχόμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εκπονήθηκε για τις περιοχές της Σύρου, στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του δικτύου NATURA 2000, ζητούν σε απόλυτο τόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με απόφασή τους.

Ειδικότερα, επί του “καυτού” θέματος που “πρωταγωνιστεί” στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες με αφορμή την προσχηματική διαβούλευση που επιδίωξε να κάνει η μελετήτρια εταιρεία για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο νησί, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανέπτυξαν την κριτική και τις παρατηρήσεις τους, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασής τους.

Ειδικότερα, έθεσαν επί τάπητος τις “κόκκινες” γραμμές τους όσον αφορά την ουσιαστική(!) προστασία του περιβάλλοντος της Απάνω Μεριάς, της ιδιοκτησίας των πολιτών και της δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας σε ανάλογο τόνο και με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη που παρέστη στη συνεδρίαση, δεν θα επιτραπεί να “περάσει” και να εγκριθεί καμία Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές NATURA 2000 της Σύρου, αλλά και γενικότερα των νησιών, αν στο περιεχόμενό της δεν έχει συμπεριλάβει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποδέχθηκαν και ενστερνίστηκαν και τη θέση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, να μην προχωρήσει καμία μελέτη και κανένας σχεδιασμός, αν δεν εκπονηθούν πρωτίστως τα τοπικά πολεοδομικά και αν δεν εξαιρεθεί βέβαια η πρόβλεψη της δυνατότητας τοποθέτησης ανεμογεννητριών.

Ως εκ τούτου, τα δύο συλλογικά όργανα δεν αναγνωρίζουν καμία καταληκτική ημερομηνία για διαβούλευση και συγκεκριμένα την 30η Απριλίου όπως έχει τεθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και τη μελετήτρια εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιρετοί στη συνεδρίαση, τόνισαν πως θα πρέπει να συμμαχήσουν στο συγκεκριμένο αγώνα και οι βουλευτές, ενώ σημειώνεται πως στις 3 Μαρτίου συνεδριάζει και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου με βασικό θέμα τις μελέτες για τη NATURA 2000.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο δήμαρχος έχει καταθέσει προς τη μελετήτρια εταιρεία το σύνολο των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των Συλλόγων του νησιού, ενώ την 1η Μαρτίου θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με την ίδια και τους άλλους δημάρχους των Κυκλάδων για το σοβαρό θέμα.

Οι έντεκα βασικές παρατηρήσεις

Τις θέσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνόψισε σε έντεκα βασικά σημεία το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Αυτά έχουν ως εξής:

1. Η διασφάλιση περιουσιών και δραστηριοτήτων των πολιτών που έχουν ιδιοκτησίες στη χαρακτηρισμένη περιοχή Natura.

2. Ο χρόνος έναρξης της διαβούλευσης για κάθε νησί να είναι μετά την ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού.

3. Να επανεξεταστεί η χωρική κατανομή των επιμέρους ζωνών προστασίας όπως έχουν αποτυπωθεί στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη.

4. Στο σύνολο των ζωνών διατήρησης οικοτόπων και ειδών, να επιτραπεί η ανέγερση κατοικίας σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης.

5. Να μειωθεί η επιτρεπόμενη δυναμικότητα τουριστικών καταλυμάτων από 150 κλίνες έτσι ώστε να συνάδει με την κλίμακα του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής.

6. Να συμπεριληφθεί η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων ΧΥΤΑ.

7. Να επιτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

8. Να υπάρξει σαφής αναφορά στη χρήση του δικτύου μονοπατιών.

9. Στο σύνολο των ζωνών ΖΟΕ να επιτραπεί κατά περίπτωση η διάνοιξη οδών πυροπροστασίας.

10. Δεν συμφωνούμε να απαγορευθεί το κυνήγι στην έκταση της ζώνης Β στα 11.318 στρέμματα, αλλά στη ζώνη Β που περιλαμβάνει το καταφύγιο άγριας ζωής που είναι 2.510 στρέμματα που υπάρχει τώρα.

11. Να μη δεχθούμε ανεμογεννήτριες στην περιοχή.

Επαγρύπνηση ενόψει εκλογών

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Λειβαδάρας, όσο και ο κ. Λεονταρίτης τόνισαν πως η τοπική κοινωνία και όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το θέμα, καθώς ακολουθούν εκλογές και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, “δεν θα πρέπει να περάσει νύχτα”. Και οι δύο τόνισαν πως αναμένουν και την απόφαση της ΠΕΔ, ενώ κάλεσαν την κάθε αρμόδια πλευρά να συμμαχήσει για την προστασία των περιουσιών των πολιτών και για το περιβάλλον, κόντρα σε “πονηρές” ματιές που προωθούνται με “όχημα” την εν λόγω μελέτη.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου έθιξε εκ νέου το “κόκκινο” σημείο της μελέτης που αφορά στην ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων μέχρι 150 κλίνες και απαγορεύει την ανέγερση μίας μικρής οικίας, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως συμφωνεί με το ότι θα πρέπει πρωτίστως να εκπονηθούν τα τοπικά πολεοδομικά. “Ή προστατεύουμε το περιβάλλον ή κοροϊδεύουμε. Αυτή η μελέτη επιτρέπει τις 150 κλίνες αλλά να μην μπορεί ο μικροϊδιοκτήτης να χτίσει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών για να στεγάσει την οικογένειά του. Είτε προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε 8 μήνες, είτε σε 88 μήνες, πρέπει να περιμένουν”, σχολίασε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας μάλιστα τα εξής: “Δεν μπορεί να ξεχάστηκε ο ΧΥΤΑ και να μην ξεχνιούνται οι 150 κλίνες. Προσοχή. Μάτια ανοικτά, αυτιά ανοικτά γιατί είναι εκλογές και υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το Π.Δ. να περάσει νύχτα. Θέλει προσοχή από τοπικούς φορείς, τοπικές Αρχές και την τοπική κοινωνία ώστε να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις μας.”.

Σε ανάλογο τόνο μίλησε και η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, Μαρία Καζαντζάκη, η οποία σχολίασε τα παρακάτω. “Αυτά τα σχέδια της μελέτης που ήρθαν με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο να συζητηθούν σε μία παράδοξη διαβούλευση όπως είπε πολύ σωστά και ο αντιπεριφερειάρχης είναι - πέραν των όσων τέθηκαν προηγουμένως από τους συνομιλητές - και επικίνδυνα. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αγνό και καλοπροαίρετο ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει να χτίζονται κατοικίες, αλλά να χτίζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες”, συμπλήρωσε, κάνοντας ακολούθως αναφορά στις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων και οι οποίες όπως τόνισε, πρέπει να υιοθετηθούν μέσα στον σχεδιασμό.

Η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει πως απέναντι στην προσχηματική διαβούλευση υπήρξε “καίρια και αποτελεσματική” η αντίδραση των Συριανών.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος μίλησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης.

“Η σημαντικότητα του θέματος νομίζω γίνεται κατανοητή από όλους μας. Το ζήτημα της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και των χρήσεων γης, τις οποίες αυτή προβλέπει για την υφιστάμενη NATURA της Σύρου σχετίζεται άμεσα με τον Ν.4658/2020”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει πολιτική απόφαση να “στρωθεί” ένα ευνοϊκό πλαίσιο για “πράσινες” επενδύσεις Ομίλων.

“Γι αυτούς η ανάπτυξη “τρέχει” και το περιβάλλον δεν γίνεται να περιμένει όπως έχουν πει στην κυβέρνηση”, σχολίασε ο Νικόλας Καΐλης, προσθέτοντας ακόμη πως, “οι χρήσεις γης που προβλέπονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι κομμένες και ραμμένες στα σχέδια των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, των μεγάλων τουριστικών ομίλων”. Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, ζητώντας ολική απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Ετικέτες: