Πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Ο οικονομικός “χάρτης” προτεραιοτήτων για το 2023

Έμφαση σε αθλητικές υποδομές, υπογειοποιήσεις κάδων και μέριμνα για ναυαγοσωστική κάλυψη

Ξεκάθαρες τις προτεραιότητές της σε παρεμβάσεις για τη Σύρο κάνει η Δημοτική Αρχή, μέσα από την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 2023, προκειμένου να ενισχύσει αθλητικές υποδομές, καθαριότητα και υπογειοποιήσεις κάδων, αλλά και να έχει εγκαίρως εξασφαλισμένες υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Σε σχετική ενημέρωση προέβη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ αμέσως μετά έκανε παρατηρήσεις ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Εκτός των ανωτέρω, υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό υπάρχει μέριμνα και για τις εργασίες του Δήμου στο στρατόπεδο, για την ενίσχυση των κωδικών μισθοδοσίας, για την επιχορήγηση προς τη ΡΕΔΗΣΕ (δημοτική ραδιοτηλεόραση), καθώς και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τένις, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά και υπόγειοι κάδοι

Έμφαση δίδεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής, στην ολοκλήρωση του έργου στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, στην έναρξη του έργου της Β΄ Κλειστής Αίθουσας, αφού πρωτίστως βέβαια, “βγει” νέος διαγωνισμός. Επιπλέον, θα υπάρξει και αντικατάσταση των δαπέδων στα πολύπαθα γήπεδα τένις (αντισφαίριση).

“Προσπαθήσαμε για το κομμάτι των προστίμων - που είναι ένα κομμάτι που έχει τα τελευταία χρόνια σημαντικά έσοδα και υπάρχει μία ευρύτητα -, να διατηρηθούν εκεί που προβλέπει η νομοθεσία και αντίστοιχα να μην περιοριζόμαστε μόνον στις αγορές των ακινήτων. Γι’ αυτό κοιτάζουμε και τους αθλητικούς χώρους όπως έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν. Κοιτάζουμε και τα κομμάτια της καθαριότητας και αναφέρομαι κυρίως όσον αφορά στους αθλητικούς χώρους για την προμήθεια νέου δαπέδου στα γήπεδα τένις”, σχολίασε ο αντιδήμαρχος, ενώ ακολούθως μίλησε και για την πρόθεση επέκτασης των συστημάτων υπόγειων κάδων και σε άλλες περιοχές της Σύρου.

“Επίσης, δίνουμε έμφαση στο κομμάτι της καθαριότητας και συγκεκριμένα όσον αφορά στην υπογειοποίηση κάδων. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται και πως κινείται το πρώτο κομμάτι του έργου. Νομίζω πως συνολικά θα λειτουργήσει θετικά για την πόλη και το νησί. Οπότε, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους αυξημένες ανάγκες θα πρέπει να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό θα μπορούμε να ενισχύσουμε”, υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Κριτική αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου τόνισε πως είναι θετικό ότι η Οικονομική Υπηρεσία “έτρεξε” τόσο σύντομα την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2023, επισημαίνοντας πως η παράταξή του, διαφωνεί στην ουσία του σχεδιασμού του προϋπολογισμού και γι’ αυτό ψηφίζει λευκό, ασχέτως αν σε ορισμένα βασικά θέματα, συμφωνεί απόλυτα. Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά το στρατόπεδο και το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί για την παραχώρησή του, όπως επίσης και την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου των υπόγειων κάδων στο νησί.

Ωστόσο, σε αυτό το θέμα άσκησε κριτική, λέγοντας τα εξής: “Συμφωνούμε για τους υπόγειους κάδους, αρκεί να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε στην παραλία της Ερμούπολης”. Στα παραπάνω, μάλιστα, άφησε σε εκκρεμότητα την ερώτηση, “πόσο κόστισαν οι αφανείς εργασίες που χρειάστηκαν για τους κάδους”, δεδομένης της απουσίας από τη χθεσινή συνεδρίαση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή.

Με το βλέμμα στα έσοδα της πολεοδομίας που… χάνονται

Στην ίδια συνεδρίαση εκφράστηκε εύλογα ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο εντός του 2023 η Σύρος να σταματήσει να υποστηρίζει διοικητικά την Πολεοδομία της Μυκόνου, εξέλιξη που θα φέρει μείωση σημαντικών εσόδων που έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέχρι σήμερα.

“Όσον αφορά το δυνητικό τέλος που είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένο με τη διοικητική υποστήριξη προς τα άλλα νησιά και τη Μύκονο, υπάρχει ένας χειρισμός ώστε αν αυτή η υποστήριξη διακοπεί τα έσοδα αυτά να μπορέσουν να επαρκέσουν και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί ο Δήμος”, δήλωσε σε καθησυχαστικό τόνο ο Γιάννης Πιταούλης, με τον Αλέξη Αθανασίου να επισημαίνει σε ανάλογο τόνο τα εξής. “Το 2023 θα είναι μία χρονιά ορόσημο καθώς όπως βλέπω στο Δήμο Μυκόνου κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να πάρουν την Πολεοδομία εκεί. Αυτό το έχουμε συζητήσει και κάποια στιγμή θα γίνει. Καλώς αυτά τα χρήματα δεν μπαίνουν σε λειτουργική δαπάνη, γιατί μετά, θα ψαχνόμαστε. Όπως το κάνουμε είναι σωστό. Το 2023 δείχνει ότι θα είναι μία χρονιά που θα χάσουμε αυτό το έσοδο”, τόνισε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση ο ίδιος.

Εγκαίρως η ναυαγοσωστική κάλυψη

Τέλος, σαφής υπήρξε στην ενημέρωσή του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Πιταούλης όσον αφορά στις κινήσεις που κάνει ο Δήμος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες της Σύρου, την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν.

“Ήδη από τον προϋπολογισμό είναι ενισχυμένα τα ποσά. Σημαντικά ενισχυμένα και στο κομμάτι της παροχής υπηρεσίας και στο κομμάτι του εξοπλισμού που μπορεί να χρειαστεί και που κάθε χρόνο συμπληρώνουμε”, σχολίασε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ακόμη πως, “μέσα σε αυτήν την εβδομάδα έχω ζητήσει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις έτσι ώστε σε επόμενη οικονομική να “τρέξει” η κάλυψη. Θεωρώ πως μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, πρέπει να έχουμε κλείσει τη διαδικασία”.

Σε τοποθέτηση επί του θέματος προέβη και ο Αλέξης Αθανασίου. “Και πέρυσι πήγαμε πολύ γρήγορα. Όμως τελικά είναι κάποιοι διαγωνισμοί που δημιουργούν θέμα”, υπογράμμισε με φόντο τις διαδικασίες που απαιτούνται να υπάρξουν μέχρι την κατοχύρωση του “έργου”.