Μέχρι τέλος Ιουνίου το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση του έργου στην παλαιά οικία Ρεθύμνη στα Βαπόρια

Τελευταία παράταση για το Λαογραφικό Μουσείο Σύρου

Απαιτείται ταχύτητα για τα εκθέματα και για τα τελικά κείμενά τους

Με σοβαρές καθυστερήσεις συνοδεύεται το έργο του Λαογραφικού Μουσείου Σύρου, αφού αν και από το 2016 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της παλαιάς οικίας Ρεθύμνη στα Βαπόρια – εντός της οποίας αυτό θα λειτουργήσει -, ωστόσο, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το τελευταίο υποέργο και συγκεκριμένα η σύνταξη των τελικών κειμένων για τα εκθέματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τελευταία παράταση της σύμβασης με τον ανάδοχο, προκειμένου να μπορέσουν να στηθούν όλα όσα θα εκτεθούν στους εσωτερικούς χώρους του σπουδαίου κτηρίου στα Βαπόρια της Ερμούπολης, αποφασίζοντας πως μέχρι 30 Ιουνίου, η συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να έχει “κλείσει”.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνέχεια αιτήματος της εταιρείας που υλοποιεί το έργο της έκθεσης, η πλευρά της οποίας με έγγραφό της προς τον Δήμο, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητά τετράμηνη παράταση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν όλα κυλήσουν απρόσκοπτα, το Λαογραφικό Μουσείο Σύρου θα είναι έτοιμο μέχρι 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, κάτι που θα σημάνει τη δυνατότητα έναρξης λειτουργίας του από την προσεχή τουριστική σεζόν.

Η δημιουργία και ανάπτυξη ενός ακόμη μουσείου στη Σύρο που θα αφορά στην ανάδειξη και προβολή της λαογραφικής παράδοσης και κουλτούρας του τόπου, έρχεται να εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, λειτουργώντας ελκυστικά για κατοίκους, αλλά και για επισκέπτες.

Οι λόγοι της νέας παράτασης

Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρεία ARCHER Έργα Πολιτισμού ΙΚΕ που βάσει σύμβασης έχει αναλάβει το έργο της δημιουργίας και οριστικοποίησης της έκθεσης εντός του Λαογραφικού Μουσείου, σε επιστολή της προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Τεχνική Υπηρεσία, περιγράφει τους λόγους που απαιτείται να πάρει επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωσή του.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητά ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών καθώς: α. Για την υλοποίηση του έργου απαιτείται στενή συνεργασία με τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου προκειμένου να τεκμηριωθούν επαρκώς τα αντικείμενα της συλλογής, ώστε να προκύψουν τα οριστικά κείμενα της έκθεσης, β. Υπάρχει μία δυσκολία συντονισμού με το Λύκειο Ελληνίδων λόγω των παράλληλων υποχρεώσεων των μελών του, γ. Από την έως τώρα συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων έχει προκύψει πρόσθετο πληροφοριακό υλικό προς αξιοποίηση στην έκθεση.

Μ. Αληφραγκής: Οδεύουμε στην ολοκλήρωσή του

Επί της ουσίας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής μιλώντας για το έργο στην “Κοινή Γνώμη”, επεσήμανε πως πλέον η ολοκλήρωσή του βαίνει προς τέλος.

“Ο σύμβουλος που έχει αναλάβει το έργο για το στήσιμο του Λαογραφικού Μουσείου είναι σε άμεση συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Είναι σε καλό δρόμο, απ΄ ό,τι πληροφορούμαι και από το Δ.Σ. του ΛΕΣ και από την πρόεδρο την κ. Λιγοψυχάκη”, σχολίασε σχετικά, αναφερόμενος παρακάτω στο θέμα της παράτασης.

“Πήρε μία τελευταία παράταση τεσσάρων μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Είναι η τελευταία παράταση που δικαιούται να πάρει, επειδή ο ανάδοχος μπορεί να πάρει το 50% του συμβατικού χρόνου όσον αφορά τις εργασίες”, διευκρίνισε, εκτιμώντας πως θα εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο της παράτασης, αλλά τουλάχιστον το Λαογραφικό θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις “πύλες” του. “Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, “αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η έκθεση”.

Ερωτηθείς αν τη διαχείριση και λειτουργία του θα την έχει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, η απάντηση ήταν καταφατική. “Το Λύκειο Ελληνίδων θα φροντίσει για τη διαχείριση και λειτουργία του Μουσείου. Θα τα δούμε όλα αυτά. Δεν είναι στη δική μου ατζέντα. Θα πρέπει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου να συνεργαστεί και με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου για να δουν τι θα κάνουν”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Τέλος, όσον αφορά τη γενικότερη καθυστέρηση που έχει γνωρίσει το έργο, το οποίο ξεκίνησε από την περασμένη θητεία, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε σαφής. “Ήταν ένα έργο θαμμένο και ξεχασμένο, όπως τόσα άλλα που βρήκαμε. Είχαμε κάποια προβλήματα με τον ανάδοχο. Η Οικονομική Επιτροπή πήρε κάποιο ρίσκο ώστε να συνεχιστεί το έργο. Για εμάς είναι ένα σημαντικό έργο και πλέον φτάνουμε στο τέλος”, σχολίασε, τονίζοντας πως, “μέσα από αυτό θα αναδειχθεί η λαογραφική παράδοση στον τόπο και είμαστε ευτυχείς που οδεύουμε στην ολοκλήρωσή του”.

Γ. Πιταούλης: Αν δεν ολοκληρωθεί, μείωση αμοιβής στην εταιρεία

Σχετικά με το γεγονός πως η τετράμηνη παράταση είναι και η τελευταία που παρέχεται προς την εταιρεία, μίλησε στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Για το συγκεκριμένο έργο, επειδή είναι κάτι που έρχεται από αρκετά χρόνια πίσω, η Οικονομική Επιτροπή ανέλαβε την ευθύνη που της αντιστοιχούσε πολιτικά και ομόφωνα έλαβε τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Πατώντας εκεί, υπάρχει μία παράταση που μας ζητά ο ανάδοχος για να ολοκληρωθεί, όμως επί της ουσίας και αφού έκανα επικοινωνία με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών που παρακολουθεί την υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης μας είπε ότι με την παράταση αυτή, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το συμβατικό αντικείμενο και ότι δεν θα χρειαστεί το συμβούλιο να αποφασίσει ξανά, αφού επί της ουσίας, πρόκειται για την τελευταία παράταση βάσει νόμου”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “μέσα από τον νόμο περιγράφονται οι δυνατότητες που υπάρχουν για το κατά πόσον μία σύμβαση μπορεί να παραταθεί ή όχι” και υπογράμμισε επιπλέον πως, “υπάρχει η ενημέρωση από τις Υπηρεσίες μας ότι αυτός ο χρόνος θα είναι αρκετός για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα”.

Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν μέχρι τέλος Ιουνίου υπάρχουν εκκρεμότητες, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος. “Σε αυτήν την περίπτωση, η νομοθεσία αναφέρει ότι πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή Παραλαβής του έργου την καθυστέρηση και να έχει κάποιες κυρώσεις ο ανάδοχος. Δηλαδή να μην πληρωθεί το σύνολο της αμοιβής του και να μειώνεται η αμοιβή του”.