Μέσω δωρεάς στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η πολύ σημαντική μελέτη για το κτήριο του θεάτρου “Απόλλων” στη Σύρο

Ανάδειξη αρχιτεκτονικού χαρακτήρα μέσω φωταγώγησης

Ενέργειες για να προχωρήσει έως την υλοποίησή του το έργο της φωταγώγησης του θεάτρου “Απόλλων” κάνει η Δημοτική Αρχή και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του ιστορικού κτηρίου, αλλά και να αναβαθμιστεί περισσότερο η πλατεία Βαρδάκα.

Μέσω δωρεάς και επαφών της αρμόδιας αντιδημάρχου, ο Δήμος έχει σήμερα στη διάθεσή του μία μελέτη φωταγώγησης του θεάτρου από την εταιρεία “Light in space limited”, η οποία θα σταλεί άμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού προς έγκριση, με σκοπό προσεχώς να αναζητηθεί χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί.

Αύριο, στη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή αποδέχεται τη δωρεά της μελέτης και ο Δήμος ανάβει στο φουλ τις μηχανές του για να προχωρήσει παρακάτω.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εφημερίδα η κ. Λεονταρίτη, ενώ τεχνικές λεπτομέρειες γνωστοποίησε η αρμόδια υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελεάννα Σαμουτζάκη.

Θετική εξέλιξη

Η δωρεά της μελέτης αποτελεί έργο μίας σημαντικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, που ασχολείται με φωταγωγήσεις σημαντικών κτηρίων. Ως εκ τούτου, η αντιδήμαρχος επισημαίνει πως ο Δήμος απέκτησε ένα σημαντικό “εργαλείο” για την περαιτέρω ανάδειξη του θεάτρου.

“Η πρόεδρος της εταιρείας, Άλκηστις Σκαρλάτου είναι λάτρης της Σύρου. Ως αντιδήμαρχος ήρθα σε επικοινωνία καθώς γνωριζόμαστε και συζήτησα την προοπτική και τη δυνατότητα να μπορέσει να φωτιστεί και να αναδειχθεί το θέατρο “Απόλλων”. Εδώ και δύο χρόνια έγιναν οι επαφές για το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη. Έχουμε στη διάθεσή μας τη μελέτη φωταγώγησης του θεάτρου”, σχολίασε αρχικά η Αλίκη Λεονταρίτη, τονίζοντας παρακάτω πως, “η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολείται με φωτισμούς ιστορικών κτηρίων”.

Βάσει των ανωτέρω, επεσήμανε πως, “είναι πολύ θετικό το γεγονός πως ο Δήμος έχει μία μελέτη που υποδεικνύει ένα έργο σημαντικό για την ανάδειξη της “ναυαρχίδας” μας στον πολιτισμό και φυσικά αυτή η μελέτη θα κόστιζε σε εμάς 15 χιλ. ευρώ περίπου”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως στο διαδικαστικό κομμάτι, “έπρεπε αυτή η μελέτη να περάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και αφού έγινε και αυτό το βήμα, προχωράμε”.

Επί της ουσίας, επανέλαβε πως, “μιλάμε για μία μελέτη που ασχολείται με τις εξωτερικές όψεις και που συμπεριλαμβάνει και το στέγαστρο του θεάτρου “Απόλλων”. Στη μελέτη αυτή, επισημαίνεται πως πρέπει να βελτιωθεί και ο χώρος στην πλατεία Βαρδάκα. Δηλαδή πρέπει και τα καταστήματα που είναι γύρω από το θέατρο να προσαρμόσουν τον φωτισμό τους ώστε να “δένει” αρμονικά με τον φωτισμό του θεάτρου. Γι αυτό βέβαια να πω πως ο Δήμος όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή, θα έρθει σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες και θα δώσει συγκεκριμένο υλικό.”.

Στην ερώτηση, τι απομένει από εδώ και πέρα, η ίδια υπήρξε σαφής. “Θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το έργο. Είναι ένα θέμα που περνά στην Τεχνική Υπηρεσία”.

Το έργο

Από την πλευρά της και σε συνέχεια των ανωτέρω, η Ελεάννα Σαμουτζάκη έδωσε λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι του έργου. “Το έργο είναι σε επίπεδο μελέτης. Πρέπει να περάσει για έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και μετά να γίνει επί της ουσίας, η έγκριση της μελέτης. Τώρα γίνεται η αποδοχή της δωρεάς. Άρα, θα πρέπει να έρθουμε και σε επαφή με κάποιον μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο ώστε να δούμε από ποια σημεία θα μπορούν να περαστούν τα καλώδια, καθώς αφορά τις προσόψεις. Έχουμε τις λιθοδομές και δεν είναι πάντα εύκολη η διάτρηση αυτών για να περαστούν καλώδια που θα διατρέχουν όλες τις όψεις του κτηρίου”.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας για το περιεχόμενο της μελέτης, γνωστοποίησε τα εξής. “Αφού εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά σε συνεργασία με μηχανολόγο θα πρέπει να γίνει η μελέτη που αφορά την εγκατάσταση των φωτιστικών. Μέσα στη μελέτη προτείνονται φωτιστικά που υπάρχουν στην αγορά”.

Ειδικότερα προβλέπονται: 1. Led εξωτερικού χώρου πίσω από γράμματα πρόσοψης (θέατρο Απόλλων) για backlighting effect. 2. Γραμμικό προφίλ αλουμινίου εξωτερικού χώρου με Led ταινία χαμηλής απόδοσης. Τοποθέτηση επί της μαρκίζας με εστίαση προς τα πάνω. 3. Ειδικά φωτιστικά εξωτερικού χώρου με στενή δέσμη για φωτισμό πλαισίων παραθύρων/θυρών περιμετρικά σε όλες τις προσόψεις. 4. Γραμμικά φωτιστικά με φακούς για φωτισμό των πεσών. Τοποθέτηση πάνω από το στέγαστρο με ειδικούς βραχίωνες στήριξης. 5. Γραμμικά φωτιστικά με φακούς για φωτισμό των πεσών. Τοποθέτηση πάνω από το στέγαστρο με ειδικούς βραχίωνες στήριξης. 6. Ειδικά φωτιστικά εξωτερικού χώρου με στενή δέσμη για φωτισμό πλαισίων παραθύρων/θυρών. Εγκατάσταση στο κατωκάσι των παραθύρων περιμετρικά με όλες τις όψεις.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά της στο έργο, η ίδια επεσήμανε πως, “πάντοτε ο φωτισμός ενός ιστορικού κτηρίου προσπαθεί να αναδείξει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τον χαρακτήρα του σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που κατασκευάστηκε. Αυτή είναι η γενική αρχή όλων των μελετών φωτισμού”.

Συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο

Η κ. Λεονταρίτη γνωστοποίησε πως η μελέτη φωταγώγησης του ιστορικού θεάτρου στην Ερμούπολη έχει λάβει υπόψιν της και το στέγαστρο που θα τοποθετηθεί προσεχώς στην είσοδο του κτηρίου. “Μετά από 30 χρόνια έχουμε την αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το στέγαστρο, κάτι που είχε απορριφθεί όταν είχε γίνει η μελέτη ανακατασκευής του θεάτρου. Τώρα την έχουμε την αδειοδότηση. Ο φωτισμός περιλαμβάνει και την τοποθέτησή του”, τόνισε, λέγοντας ακόμη πως, “και γι αυτό θεωρώ ότι είμαστε σε μία καλή κατεύθυνση. Εύχομαι να μην πάει κάτι στραβά. Είμαι σε μία κατεύθυνση αναζήτησης χρηματοδότησης για το στέγαστρο. Ελπίζω να προχωρήσουμε. Θέλουμε να έχουμε όσο πιο άμεσα, την κατασκευή και την τοποθέτησή του”.

Η αντιδήμαρχος κλείνοντας, εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το θέατρο, αναφέροντας επιγραμματικά, τις ενέργειες που έχουν γίνει για συντηρήσεις τα τελευταία χρόνια σε αυτό.

“Αυτή τη στιγμή το θέατρο είναι αναβαθμισμένο ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά για την επόμενη 5ετια, συντηρημένο και θεωρώ ότι είναι στην καλύτερη κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Έγινε και η στεγανοποίηση της στέγης του. Μας βοήθησε και η Περιφέρεια με χρηματοδοτήσεις. Φτιάχτηκαν υδραυλικά θέματα και ο κλιματισμός του”, σχολίασε σχετικά, λέγοντας τέλος βέβαια πως, “Οι ανάγκες συντηρήσεων δεν σταματούν ποτέ.”.