Τι απαντά η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη αναφορικά με τους “λοφίσκους” ανακύκλωσης σε δρόμους της Ερμούπολης

Πλησιάζει Πάσχα… “πλησιάζουν” και τα πρόστιμα

Επιβάλλεται η ίδια και η Υπηρεσία να μην κάνουν άλλο τα στραβά μάτια απέναντι σε συμπεριφορές που υποβαθμίζουν το ιστορικό κέντρο

Την ευθύνη που της αναλογεί αναφορικά με την κατάσταση των εμπορικών δρόμων της Ερμούπολης οφείλει εκ θέσεως να αναλάβει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία απέναντι σε εικόνες με “λοφίσκους” από κούτες και χαρτοκιβώτια, καλείται να μην κάνει τα στραβά μάτια και να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ενόψει και Πάσχα.

Η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο σχετικά με ορισμένους επιχειρηματίες που συγκεντρώνουν στους δημοτικούς δρόμους μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών σε ώρες που δεν πραγματοποιείται αποκομιδή, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αφού τα μικρά “ βουνά” από κούτες, υποβαθμίζουν το γενικότερο τοπίο της πόλης, καθώς δυστυχώς, διασκορπίζονται σε αρκετά σημεία μικρών και μεγάλων οδών.

Ωστόσο, η μη συμμόρφωσή τους με όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και την “Τερψιχόρη”, σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο αποκομιδής, συναντά δυστυχώς την ανοχή της αρμόδιας αντιδημάρχου, η οποία επανέρχεται στο θέμα με μία απλή ανακοίνωση προς τους ίδιους.

Το φωτογραφικό υλικό που παραθέτει η “Κοινή Γνώμη” είναι από το πρωί της Κυριακής (χθες), σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης.

Δεδομένης της ύπαρξης ενός Κανονισμού Καθαριότητας που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους δεν τηρούν όσα έχουν αποφασισθεί, αλλά και ενόψει Πασχαλινής περιόδου, οπότε ο όγκος της ανακύκλωσης θα αυξηθεί, αλλά και η εικόνα της Σύρου θα πρέπει να μη συνοδευτεί από δυσφημιστικά σχόλια, ρωτήθηκε η Αγγελική Πρίντεζη για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται πως, η αποκομιδή της ανακύκλωσης (χαρτοκιβώτια, χαρτόνια και συσκευασίες), περιλαμβάνει δύο δρομολόγια καθημερινά, από 8 μέχρι 9 το πρωί και από 13.30 -14.00 το μεσημέρι. Σημειώνεται πως το Σάββατο από τις 13.30 έως και το πρωί της Δευτέρας, οι επιχειρηματίες πρέπει να χρησιμοποιούν τα συστήματα βυθιζόμενων κάδων.

  • Η Υπηρεσία Καθαριότητας μετά και τη λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων στην παραλιακή ζώνη, έχει την εικόνα πως συνεχίζονται έντονα αυτά τα “φαινόμενα” συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτοκιβώτια κ.α.) σε δρόμους στο κέντρο της Ερμούπολης;

“Δεν έχει σχέση η λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων με τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Δεν έχει καμία σχέση. Είναι ένα φαινόμενο που το είχαμε εντοπίσει και πέρυσι, το είχαμε αντιμετωπίσει ξανά με ανακοίνωση. Και φέτος, τώρα διαμορφώσαμε μία νέα ανακοίνωση και επανερχόμαστε προς τους επιχειρηματίες. Θα γίνει ενημέρωση και πόρτα – πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου, ενώ θα στείλουμε και σχετικό mail, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και την “Τερψιχόρη”.

Έχει ανοίξει ο καιρός, αυξάνεται ο κόσμος στις επιχειρήσεις, υπάρχει περισσότερο εμπόρευμα και μοιραία προκύπτει κι ένας όγκος αυξημένος από ανακυκλώσιμα. Οι επιχειρηματίες βγάζουν τις κούτες στα σημεία που θεωρούν εκείνοι. Αυτό το καυτηριάσαμε και πέρυσι και πήγαμε καλύτερα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα μέσω μίας ανακοίνωσης - υπενθύμισης.”.

  • Κάνατε μία υπενθύμιση, όμως υπάρχει και ο Κανονισμός Καθαριότητας και προβλέπει την επιβολή προστίμων. Σε μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση που διαπιστώνετε, πώς τοποθετείστε αποτελεσματικά υπέρ της καλής εικόνας του νησιού; Ακολουθεί σε λιγότερο από έναν μήνα, το Πάσχα…

“Όπως και πέρυσι, το ίδιο και φέτος, μιλάμε με προειδοποίηση. Η διαφορά από πέρυσι είναι ότι φέτος, μετά από αυτήν την ενημέρωση, που γίνεται όπως σας προανέφερα, δεν θα υπάρξει δεύτερη ενημέρωση. Μετά θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός. Έχουμε διευρύνει την Επιτροπή των μελών ώστε να μην έχουμε υπαλλήλους που λείπουν με άδεια. Βέβαια θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί η έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας, “επιβάλλει” ουσιαστικά, οι υπάλληλοι να αφήσουν τη δουλειά τους για να πάνε επί τόπου να τακτοποιήσουν τα θέματα.”.

  • Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Θα χρεωθείτε ευθύνη ως αρμόδια αντιδήμαρχος, στην περίπτωση που αν για παράδειγμα την Πασχαλινή περίοδο, με τόσο κόσμο που θα έχει το νησί, διαπιστωθούν τέτοιες εικόνες στους δρόμους;

“Προσωπικά θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες και όσοι δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο, μπορεί να λειτούργησαν με το σκεπτικό “εντάξει, θα τα αφήσω εκεί και δεν πειράζει”. Ερχόμαστε να ενημερώσουμε ξανά, αλλά δεύτερη φορά, δεν θα υπάρξει.

Προσωπικά έχω εξηγήσει ότι είμαι ενάντια στην επιβολή προστίμων, όταν ζούμε σε μία εποχή που θεωρώ πως μπορούμε να συνεννοηθούμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Δυστυχώς, θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, των προστίμων, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Δεν γίνεται για παράδειγμα, στον δρόμο της Ανάφης, για τη βελτίωση της εικόνας του οποίου, έχουμε κάνει τόσο αγώνα (τοποθέτηση ζαρντινιερών, συνεχής καθαρισμός τουαλετών κ.α.), να βλέπουμε μόνιμα σκουπίδια.

Και να θέσω και το εξής ερώτημα. Πόση απόσταση έχει η οδός Ανάφης, ή η Πρωτοπαπαδάκη και η Σταματίου Πρωίου από τους βυθιζόμενους κάδους… Πόσα μέτρα είναι; Ελάχιστα.

Και το σύστημα των βυθιζόμενων κάδων πηγαίνει εξαιρετικά με την ανταπόκριση επιχειρηματιών. Έχει σκεφτεί κανείς τις εικόνες του λιμανιού πριν τους βυθιζόμενους κάδους συγκριτικά; Πέρυσι με φέτος…. Εμείς έχουμε εικόνες και θα ευχαριστήσουμε τους επιχειρηματίες. Ζητάμε από όλους(!) όμως, συνεργασία για τον τόπο μας.

Το νησί μας πήρε βραβείο πρόσφατα για τις σωστές λειτουργίες εναλλακτικών τρόπων ανακύκλωσης, πανελληνίως. Σε αυτό το νησί που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μας έφεραν αυτό το βραβείο που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, καλό είναι το ιστορικό του κέντρο να λάμπει καθημερινά.”.

  • Στην περίπτωση που το Πάσχα είναι μεγάλος ο όγκος των ανακυκλώσιμων, υπάρχει περιθώριο και πρόβλεψη για να “μπει” επιπλέον δρομολόγιο αποκομιδής στο κέντρο;

“Έχουμε ενημερώσει τους επιχειρηματίες, όταν τους μοιράσαμε τα φυλλάδια για τους βυθιζόμενους κάδους, πως σε περίπτωση που έχουν μία μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων, να ειδοποιούν την Υπηρεσία και θα πηγαίνει το αυτοκίνητο και θα παίρνει τον μεγάλο όγκο.

Είμαστε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, με την Τερψιχόρη και με τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τα τηλέφωνά μας τα γνωρίζουν όλοι. Θέλουμε να στηρίξουμε τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η ενημέρωση με το δελτίο Τύπου είναι πολύ πριν το Πάσχα. Να συνεργαστούν όλοι. Αυτό ζητάμε.”.