Καμία εξέλιξη σε πρακτικό επίπεδο αναφορικά με την καλύτερη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου

Αδιαφορία από το Υπ. Πολιτισμού για την επέκταση

Πέρασε ένας χρόνος από τις παραχωρήσεις χώρων που πραγματοποίησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Στον “πάγο” παραμένει η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου, αφού αν και παρήλθε ένα έτος από τις παραχωρήσεις χώρων με απόφαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, δυστυχώς, η πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στα προβλεπόμενα.

Ειδικότερα, η υπόθεση της επέκτασης του πολυσυζητημένου μουσείου τέθηκε επί τάπητος μετά από αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς τον Δήμο, με το οποίο ζητούσε την “απόκτηση” δύο επιπλέον χώρων που γειτνιάζουν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου. Άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο από αρχές του 2022 είχε λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ προέβη στη “μετακόμιση” του Συλλόγου Πολυτέκνων, αλλά και του αρχείου του Πρωτοδικείου Σύρου ώστε να “ελευθερώσει” τις αίθουσες που είχαν ζητηθεί.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώροι παραχωρήθηκαν για 35 έτη προς την Εφορεία, η πλευρά της οποίας όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί για την επέκταση του μουσείου.

Υπενθυμίζεται πως για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου την ευθύνη έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και οφείλει να εκπονήσει μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη, ώστε να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα στη λειτουργία του, μετά την επέκταση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η αύξηση των χώρων του μουσείου, θα σημάνει και την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε αυτό, από την είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην πίσω πλευρά, όπου και υπάρχει ράμπα. Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, δυστυχώς δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, μίλησε στην εφημερίδα ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος υπενθύμισε πως αν και ο Δήμος ενήργησε άμεσα σε ό,τι του ζητήθηκε, δυστυχώς, έως σήμερα η Εφορεία δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα προς την επέκταση.

Ένας χρόνος απραξίας

Ερωτηθείς ο Νίκος Λειβαδάρας αναφορικά με το αν αξιοποιούνται σήμερα οι χώροι που παραχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επέκταση, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, ο ίδιος υπήρξε σαφής στην ενημέρωσή του. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αν και ο Δήμος ανταποκρίθηκε αμεσότατα, ωστόσο εδώ και ένα έτος υπάρχει απραξία.

“Έχει περάσει ένας χρόνος από τη χρονική στιγμή που είπαμε ναι στην επέκταση και αδειάσαμε άμεσα τους χώρους που ζήτησαν. Πέρασαν κάποιοι από την Εφορεία προ δύο – τριών μηνών και πάλι δεν έχει γίνει τίποτα. Έχω πιέσει πάρα πολύ. Είναι θέμα καθαρά δικό τους”, ξεκαθάρισε αρχικά ο δήμαρχος, τονίζοντας μάλιστα πως ο Δήμος έκανε αγώνα για να αδειάσει ταχύτατα τις αίθουσες. “Ήταν χώροι που τους χρειαζόμασταν, αλλά επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο κατανοούμε απόλυτα ότι πρέπει να επεκταθεί, το κάναμε. Αδειάσαμε τους χώρους. Αδειάσαμε τα γραφεία του Συλλόγου Πολυτέκνων καθώς και την αποθήκη του Πρωτοδικείου που είχε μέσα αρχεία. Βρήκαμε χώρο για τους Πολύτεκνους και ως Δήμος κάναμε άμεσα τις κινήσεις μας. Βοηθήσαμε και στην μεταφορά των αρχείων του Πρωτοδικείου και κάναμε παρεμβάσεις στον χώρο που μεταφέρθηκαν. Από τον Ιανουάριο του 2022 οι χώροι που ζήτησαν είναι ελεύθεροι”, υπογράμμισε σχετικά, επισημαίνοντας πως, “σε αυτό το διάστημα έχω έρθει πολλές φορές σε επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο”.

Αναφορικά με τις δικές του οχλήσεις δε, γνωστοποίησε πως, “μιλήσαμε με την Εφορεία 2/9/2022, 14/11/2022 και μιλήσαμε και μετά τον Νοέμβριο”. Όπως πρόσθεσε, “εκείνοι οφείλουν να προχωρήσουν. Έχουν λογικά και το κονδύλι που απαιτείται για τις εργασίες που πρέπει να κάνουν”.

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ

Παρακάτω, ο ίδιος μίλησε σχετικά με τις διαμορφώσεις που γίνονται για την ενοποίηση των χώρων και την καλύτερη λειτουργία του Αρχαιολογικού, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

“Όταν ήρθε το σχετικό αίτημα στα χέρια μου, μιλήσαμε με την Τεχνική Υπηρεσία. Είχαμε ένα τοπογραφικό διάγραμμα ώστε να δούμε κατά πόσον μπορούν να ενοποιηθούν οι χώροι. Για καλή μας τύχη, οι εν λόγω χώροι είχαν εσωτερικές πόρτες και μπορούσαν να ενωθούν. Αυτοί οι τρεις χώροι δηλαδή ενοποιούνται. Οπότε πολύ άνετα μπορούν να επεκτείνουν τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου”, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας μάλιστα τα εξής. “Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι τα ΑΜΕΑ δεν έχουν πρόσβαση σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ενώ με την επέκταση που μπορεί να γίνει, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και με αναπηρικά αμαξίδια, θα μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση. Στην πίσω είσοδο του Δημαρχείου υπάρχει ράμπα από την οποία μπορούν να μπουν. Μετά θα έχουν άμεση πρόσβαση από τους χώρους της επέκτασης”.

Σε αναμονή…

Στην ερώτηση για ποιον λόγο δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 12 μήνες η επέκταση, ο ίδιος γνωστοποίησε πως δεν έχει εξηγηθεί ακριβώς αυτό προς τον Δήμο, επαναλαμβάνοντας πως αποτελεί ευθύνη του Υπ. Πολιτισμού και της αρμόδιας Υπηρεσίας.

“Λένε ότι είναι ακόμη στο στάδιο των διαδικασιών. Τι να πω για το Υπουργείου Πολιτισμού… Γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε “φτύσει αίμα” δύο χρόνια για το θέμα των όψεων του Δημαρχείου Σύρου. Την ευθύνη του Αρχαιολογικού Μουσείου την έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά μας ενδιαφέρει κι εμάς ως Δημοτική Αρχή. Αφορά τα μουσεία της Σύρου”, επεσήμανε, λέγοντας τέλος, πως, ουσιαστική εξέλιξη κι ενημέρωση δεν προέκυψε ούτε και χθες, στο πλαίσιο της τελευταίας και πιο πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του ίδιου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

“Μίλησα με τον κ. Αθανασούλη σήμερα ξανά (σ.σ. χθες) και μου είπε ότι θα κοιτάξει να μιλήσει με την αρμόδια υπάλληλο για να μας ενημερώσει. Αυτό που μου ανέφερε μόνον είναι ότι το συντομότερο δυνατόν θα περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο”, σχολίασε ο κ. Λειβαδάρας, κλείνοντας το θέμα.