Ανέφικτο σενάριο η πλήρης αποκατάσταση της Α΄ Κλειστής Αίθουσας στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πριν τον Οκτώβριο.

Εμπαιγμός για το γήπεδο μπάσκετ

Εκτός κλειστού γηπέδου οι αθλητές του μπάσκετ και την επόμενη σεζόν. Προβλήματα στην πληρωμή του εργολάβου, θέτουν σε αμφιβολία τη συνέχιση της εργολαβίας

Συνεχή προβλήματα, εμπόδια και καθυστερήσεις για το έργο στατικής ενίσχυσης της μοναδικής κλειστής αίθουσας μπάσκετ στη Σύρο.

Στον “αέρα” φαίνεται πως θα παραμείνουν οι αθλητές και για την επόμενη προπονητική  αγωνιστική περίοδο.

Ακόμη και να μη διαλυθεί η σύμβαση για τη στατική ενίσχυση, υπάρχουν παρεμβάσεις και εργασίες που δεν έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να είναι λειτουργικό και ασφαλές το γήπεδο.

Απλήρωτος λογαριασμός στον εργολάβο, θέτει σε αμφιβολία τη συνέχιση της εργολαβίας.

Σε εκκρεμότητα και εκτός σύμβασης, η μόνωση της οροφής και η αποκατάσταση των αποδυτηρίων.

Τι απαντούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι σχετικά με την υπόθεση που απασχολεί πολλούς αθλητές. 

Εκτός του κλειστού γηπέδου μπάσκετ φαίνεται πως θα παραμείνουν οι αθλητές της Σύρου και την επόμενη αγωνιστική – προπονητική περίοδο, αφού ακόμη και στο καλύτερο σενάριο της μη διάλυσης της σημερινής εργολαβίας, υπάρχουν έξτρα εργασίες και παρεμβάσεις για τον αθλητικό χώρο, που δεν είναι συμβασιοποιημένες - δρομολογημένες.

Το σοβαρό θέμα που αφορά στο παρόν και στο μέλλον της Α΄ Κλειστής Αίθουσας στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς απλήρωτος λογαριασμός προς τον εργολάβο μέχρι και χθες, δίνει το δικαίωμα στον ίδιο σήμερα, να ζητήσει τη διάλυση της εργολαβίας. Ειδικότερα, αν και τα προβλήματα της εκταμίευσης ποσών από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ είναι γνωστά το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή ήρθε τρεις μέρες πριν τη δυνατότητα επιλογής του εργολάβου να “τελειώσει” τη συνεργασία του με τον Δήμο, να προχωρήσει σε κατεπείγουσα – δια περιφοράς – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες από ίδιους πόρους, δηλαδή από το ταμείο του Δήμου.

Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο αν τελικά ο εργολάβος, που ως χθες δεν είχε πληρωθεί, θα συνεχίσει το έργο στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ να παραμένει σήμερα κυριολεκτικά ένα “κουφάρι”.

Δύο σενάρια και στο… κρύο οι αθλητές

Βάσει αυτών των δεδομένων δύο σενάρια έρχονται πλέον στο προσκήνιο. Το πρώτο αφορά στη συνέχιση της εργολαβίας, κάτι που θα σημάνει την ολοκλήρωση του έργου προσεχώς, αλλά θα αφήσει σε εκκρεμότητα βασικές εργασίες, χωρίς τις οποίες το γήπεδο μπάσκετ, δεν θα είναι λειτουργικό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την εργολαβία, αρκεί να υπάρξει μία συνεννόηση και μία κοινή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων με το Δήμο. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει μία άμεση επαφή της Δημοτικής Αρχής με την πλευρά του αναδόχου, ώστε να εξεταστεί ο τρόπος συνέχισης της εργολαβίας για το έργο της στατικής ενίσχυσης του κτηρίου. Υπενθυμίζεται πως ο ανάδοχος είχε κάνει προσωρινή παύση των εργασιών, αφού παρέμενε απλήρωτος, καθώς το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είχε “κλειδώσει” στο κομμάτι των εκταμιεύσεων. Ως εκ τούτου, είχαν δοθεί παρατάσεις για την περαίωση του έργου, βάσει των οποίων, ο ανάδοχος, αν συνεχίσει, οφείλει να έχει τελειώσει το έργο μέσα στο καλοκαίρι. Βέβαια, το έργο της στατικής ενίσχυσης, δεν θα οδηγήσει το κλειστό γήπεδο να “ανοίξει” τις πύλες του διάπλατα στις ομάδες, τους αθλητές και τους προπονητές, αφού σήμερα, η μόνωση της οροφής και η αποκατάσταση των αποδυτηρίων, δεν έχουν συμπεριληφθεί ως εργασίες σε κάποια σύμβαση. Η δυνατότητα δε, συμπληρωματικής σύμβασης με τον υπάρχοντα ανάδοχο ή ακόμη και η ύπαρξη μίας νέας σύμβασης για την κάλυψη των παραπάνω, προϋποθέτει την εξασφάλιση χρημάτων, που σήμερα δεν έχει στον προϋπολογισμό του, ο Δήμος. Όλη αυτή η διαδικασία αλλά και η δρομολόγηση αυτών των έξτρα εργασιών, οδηγούν εύλογα στην εκτίμηση, πως οι μικροί και μεγάλοι λάτρεις του μπάσκετ, δεν θα μπορούν να μπουν στο γήπεδο ούτε τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και αρχίζει η νέα αγωνιστική – προπονητική σεζόν.

Εκτός των ανωτέρω, το δεύτερο σενάριο που αφορά στη διάλυση της υπάρχουσας σύμβασης και στη διενέργεια νέου διαγωνισμού, θα σημάνει μεγάλες καθυστερήσεις και σίγουρα μία ολόκληρη προπονητική περίοδο χαμένη, με τους αθλητές να βρίσκονται ξανά, κυριολεκτικά στο… κρύο. Άλλωστε, σήμερα, το μόνο διαθέσιμο γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο είναι ο ανοικτός χώρος, απέναντι από την Α΄ Κλειστή Αίθουσα.

Αξίζει να αναφερθεί πως για το θέμα, εκτός από την προχθεσινή δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε ερώτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί για το σοβαρότατο ζήτημα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό αθλητών, τις απαντήσεις των αντιδημάρχων, Μηνά Αληφραγκή και Γιάννη Πιταούλη.

Αλ. Αθανασίου: Ανεπίτρεπτο να δίνουμε λύση στο παρά πέντε…

Όσον αφορά τη στάση της μείζονος μειοψηφίας στο θέμα που “πέρασε” δια περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές και αφορούσε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να καλύψει ο Δήμος από ίδιους πόρους ένα ποσό για να πληρωθεί ο εργολάβος, αφού τα χρήματα δεν υπάρχουν από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου τοποθετήθηκε με σαφήνεια, ασκώντας κριτική, αλλά παράλληλα, λειτουργώντας υποστηρικτικά για να μη χαθεί η εργολαβία.

“Εκ μέρους των μελών της μείζονος μειοψηφίας, ψηφίζουμε “υπέρ” ως προς το κατεπείγον και ως προς την ουσία. Έχουμε να πούμε όμως το εξής. Σε μια πολύπαθη εργολαβία όπως η επισκευή της Α' Αίθουσας (μπάσκετ) του Αθλητικού Κέντρου, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει σωματεία, αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς, το να καταλήγουμε να δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και τρεις μήνες, μόλις τρεις ημέρες πριν μπορέσει να αιτηθεί ο ανάδοχος νόμιμα λύση της σύμβασής του, είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει να προβληματίσει τη Δημοτική Αρχή σε πολλές άλλες περιπτώσεις παρόμοιες”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο Δήμος θα μπορούσε να ανταποκριθεί αμεσότερα. “Άλλωστε η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ με το πρόβλημα της Α' Αίθουσας γνωστό εδώ και μήνες. Η μη έγκριση του κατεπείγοντος από τη μειοψηφία σήμερα θα κατέληγε σε καθυστέρηση των διαδικασιών του έργου με απρόβλεπτες συνέπειες, συνεπώς ο συνθετικός ρόλος που μας ανέθεσε η Συριανή κοινωνία δε θα πρέπει επ' ουδενί να εκλαμβάνεται από τη συμπολίτευση ως αδυναμία ή και δεδομένος”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Καταλήγοντας στο θέμα, υποστήριξε πως, “η δική μας ευθύνη να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί μέχρι την έναρξη του νέου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης τον προσεχή Οκτώβριο οδηγεί στη θετική μας ψήφο και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής ως συμβαλλόμενο μέρος σε τόσες εργολαβίες που έχουν καταστεί προβληματικές πρέπει ν' αναθεωρηθεί άμεσα, ώστε ο Δήμος μας να ξαναγίνει αξιόπιστος και φερέγγυος στις συμβάσεις του, καθώς και μοχλός τοπικής οικονομικής ανάπτυξης”.

Απαντήσεις αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή

  • Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην εκταμίευση χρημάτων από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”. Ο Δήμος καλύπτει με ίδιους πόρους ένα μέρος του έργου. Πήρε σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο σε δια περιφοράς συνεδρίαση;

“Δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε πρώτη φάση είχε κάνει στάση πληρωμών το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο και γι αυτό έκανε και διακοπή δύο μηνών (ο εργολάβος). Επειδή η εκταμίευση δεν είχε γίνει μέχρι προχθές και 22 Μαρτίου, αύριο (σ.σ. σήμερα) λήγει η περίοδος της διακοπής και έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε διάλυση της εργολαβίας, η Οικονομική Επιτροπή βρήκε τρόπο ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος, προφανώς από κάποιον άλλο κωδικό και να αναπληρωθεί αυτός ο κωδικός από τα χρήματα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ όποτε έρθουν. Έγινε ένας αγώνας δρόμου, με έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος σήμερα (σ.σ. χθες) ή το αργότερο αύριο (σ.σ. σήμερα). Αυτό που είπα στην Οικονομική Επιτροπή είναι πως αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, εφόσον υπήρχε τρόπος και να μην φτάσουμε στο παρά πέντε.”.

  • Ακόμη κι αν γίνει το έργο της στατικής ενίσχυσης, χρειάζονται κάποιες επιπλέον εργασίες για να είναι λειτουργικό το γήπεδο. Έχουν καταστραφεί αποδυτήρια κ.α.. Τι κάνετε γι αυτό;

“Όχι, όχι. Αυτά τα έχουμε προβλέψει. Πέρα από τη στατική ενίσχυση, θα γίνουν κι επιπρόσθετες εργασίες, όπως τα αποδυτήρια, το γυμναστήριο, η μόνωση της οροφής. Μην ξεχνάτε πως από ξεχωριστό έργο έχουμε 70 χιλ. ευρώ για την προμήθεια κερκίδας. Θα γίνει συντήρηση. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί.”.

  • Σε ξεχωριστή εργολαβία έχουν προβλεφθεί;

“Αυτό θα το δούμε. Θα δούμε πώς πάει η εργολαβία και θα το εξετάσουμε. Δηλαδή μπορεί να γίνει μέσα από την ίδια εργολαβία, από τα απρόβλεπτα ή από κάτι άλλο.

Αν όλα πάνε καλά και συνεχιστεί η εργολαβία, απομένει ένα 5μηνο. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο.”.

  • Για να μπουν μέσα οι αθλητές από τον Οκτώβρη, θα πρέπει να συνεχιστεί προφανώς η ίδια εργολαβία, για να μη χαθεί χρόνος.

“Σαφώς. Αν ο μη γένοιτο γίνει διάλυση της εργολαβίας, εκεί πάμε τουλάχιστον έναν χρόνο πίσω. Γι αυτό και έκανα αυτή την τοποθέτηση στην Οικονομική Επιτροπή.”.

  • Η επίσημη θέση σας είναι ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να συνεχιστεί η εργολαβία;

“Αν όλα πάνε καλά, που θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε καλά, η εργολαβία κάλλιστα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, δηλαδή μέχρι και την παράταση που έχει πάρει και να μπούμε Σεπτέμβρη – Οκτώβρη που αρχίζει η νέα αθλητική περίοδος.”.

  • Αν διαλυθεί η εργολαβία και δεν πληρωθεί ο εργολάβος, θα υπάρξει επιπλέον χρόνος που θα απαιτηθεί.

“Αν κάνει διάλυση της εργολαβίας, εκεί πάμε σε νέα δημοπράτηση του έργου. Τουλάχιστον έξι μήνες με οκτώ μήνες. Ελπίζω να πάμε καλά. Απλά εντάξει, δεν χρειαζόταν να πάμε στο παρά πέντε. Θα μπορούσε να γίνει λίγο νωρίτερα το θέμα το οικονομικό. Εγώ είπα ότι αν έχω ευθύνη την αναλαμβάνω. Αλλά δεν είναι θέμα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Έχει πληρωθεί τον τέταρτο λογαριασμό ο εργολάβος και έχει κάνει τη παύση των εργασιών για τον τρίτο λογαριασμό.”.

Απαντήσεις αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη

  • Για ποιο λόγο έγινε όλη η διαδικασία κάλυψης ενός μέρους της πληρωμής του εργολάβου, στο παρά πέντε… ενώ ξέρατε ότι το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έχει “κλειδώσει” στις πληρωμές;

“Έως το τέλος Νοεμβρίου, ίσως και λίγο πιο πριν, εγκρίθηκε ο τρίτος λογαριασμός από την Τεχνική μας Υπηρεσία, προκειμένου να εξοφληθεί ο ανάδοχος. Παράλληλα, έγινε η διαβίβαση του αιτήματος της πληρωμής του λογαριασμού προς το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το οποίο όμως τον τελευταίο μήνα του 2022, δεν κατέβαλε κανένα ποσό για την πληρωμή των λογαριασμών του συγκεκριμένου έργου. Αυτό που έγινε είναι ότι κατέβαλε το ποσό αυτό στις αρχές του 2023. Όμως αυτό, σήμαινε ότι επειδή το τιμολόγιο του αναδόχου αφορούσε την προηγούμενη χρονιά, ότι θα έπρεπε να προηγηθεί αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού έτσι ώστε να καταγραφεί σε διαφορετικό κωδικό. Σε κωδικό οφειλής προηγούμενων οικονομικών ετών. Η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε πριν από 10 ημέρες.”.

  • Για ποιον λόγο δεν μπορούσατε να πληρώσετε κατευθείαν το συγκεκριμένο τιμολόγιο, εφόσον τα λεφτά για τον συγκεκριμένο λογαριασμό είχαν έρθει;

“Ο Δήμος στην προσπάθεια να δείξει καλή θέληση απέναντι στον εργολάβο, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε υποβάλει και τον τέταρτο λογαριασμό, εξόφλησε τον επόμενο λογαριασμό, ώστε να τον βοηθήσει να μην έχει δύο λογαριασμούς απλήρωτους, αλλά να μπορέσει να έχει μία κεφαλαιακή κίνηση και να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Αυτή η πράξη φαίνεται πως δεν εκτιμήθηκε από τον ανάδοχο. Τα επόμενα χρήματα δεν έχουν έρθει, με αποτέλεσμα ο Δήμος αυτή τη στιγμή να έκανε αυτή την αναμόρφωση προκειμένου να καλύψει προσωρινά και με δικά του χρήματα το κομμάτι του λογαριασμού που δεν έχει πληρωθεί και για να μην αποκτήσει ο ανάδοχος το δικαίωμα να κάνει διάλυση της εργολαβίας.”.

  • Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Όλα αυτά δεν θα μπορούσατε να τα έχετε κάνει νωρίτερα;

“Θα μπορούσε να πει κάποιος πως το λάθος από την πλευρά μας, πέρα από το κομμάτι του αν υπήρξε ολιγωρία στην εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων, ότι αν τυχόν δεν είχαμε δείξει αυτή την πράξη καλής θέλησης, δηλαδή αν δεν είχαμε πληρώσει τον τέταρτο λογαριασμό, θα μπορούσαμε άμεσα να είχαμε πληρώσει τον τρίτο, με την έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης που έγινε πριν δέκα ημέρες. Έτσι, δεν θα είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Εν τούτοις, το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στη συγκεκριμένη φάση το έργο, μάλλον λειτούργησε αρνητικά και απαίτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει και κάποιες επιπλέον αποφάσεις προκειμένου ο Δήμος να είναι εντάξει σε αυτό το κομμάτι.”.