Ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών για το νερό
- Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023 - 06:20
- / Eνημέρωση: 24 Μαρ. 2023 - 15:00
Την πρόταση για ισονομία των νησιωτών αναφορικά με το κόστος του νερού, το οποίο σήμερα οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών και άρα των Κυκλάδων, πληρώνουν πολύ ακριβότερα, συγκριτικά με τους πολίτες της ηπειρωτικής χώρας, λόγω της λειτουργίας των αφαλατώσεων, θέτει στο προσκήνιο ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Τζώρτζης Μακρυωνίτης.
Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” επισημαίνει πως πέραν της συγκυρίας της ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε τη δαπάνη της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ, η ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών όσον αφορά τις χρεώσεις του νερού είναι ένα θέμα διακριτό, για το οποίο πρέπει να διεκδικήσουν “δικαίωση” οι νησιωτικοί Δήμοι που έχουν αφαλατώσεις ή φορείς των ΔΕΥΑ με εργοστάσια αφαλάτωσης, με νομικά μέσα.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρυωνίτη, “για το ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται αυτονόητο ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα, κάτι που δεν ισχύει όμως για το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό. Κατά το παρελθόν είχε θεσπιστεί η επαρκής χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ για τα λειτουργικά των αφαλατώσεων κάτι που γίνεται και σήμερα, χωρίς όμως αναπροσαρμογή των κονδυλίων με αποτέλεσμα οι νησιώτες να πληρώνουν το νερό δέκα φορές, ίσως και περισσότερο, από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα”.
-
Έχει εκτοξευθεί η οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ με φόντο την ενεργειακή κρίση, δεδομένης της λειτουργίας τους εργοστασίου αφαλάτωσης. Κατά τη γνώμη σας πώς μπορεί να καλυφθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό; Υπάρχει φόβος στους πολίτες για να μην σηκώσουν το “βάρος”.
“Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος είχε σαν συνέπεια το τελευταίο διάστημα να αυξηθεί η δαπάνη λειτουργίας των υπηρεσιών της ύδρευσης, σε Δήμους και ΔΕΥΑ, είτε είχαν αφαλατώσεις, είτε όχι. Αυτό είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα.
Βέβαια για τις ΔΕΥΑ ή τους Δήμους που έχουν αφαλατώσεις, αυτό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα λογικά όρια. Απ΄ ό,τι πληροφορήθηκα, η ΔΕΥΑ Σύρου έχει μία οφειλή της τάξης των 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους δημότες.
Οι πληροφορίες μου λένε πως δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πιθανόν να δοθούν κάποιες χρηματοδοτήσεις, αλλά αυτές να είναι πολύ μικρές. Ίσως να είναι στα 120 εκατ. ευρώ η δαπάνη που θα πρέπει να πληρωθούν οι φορείς (Δήμοι, ΔΕΥΑ), όμως, καταρχήν συζητήθηκε για 20 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρω που βρίσκονται σε αυτό το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση για να καλυφθεί όλη η δαπάνη. Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν αυτά τα ποσά. Για να πληρωθούν αυτά, θα πρέπει να διπλασιαστεί ή ίσως και παραπάνω, η τιμή του νερού.
Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και υπάρχει κίνδυνος να μην καλυφθεί το ποσό, που όπως είπα είναι υποχρέωση του κράτους. Ήταν η συγκυρία τέτοια που εκτόξευσε το ποσό προς τη ΔΕΗ”.
Τα ποσά που υπάρχουν μέχρι σήμερα, μπορούν να καλυφθούν μόνον με κρατική επιχορήγηση. Δεν νομίζω να συμφωνεί κάποιος ότι αυτά θα πρέπει να τα πληρώσουν οι δημότες.”.
-
Σε πρόσφατη διαδικτυακή τοποθέτησή σας, υποστηρίξατε πως οι νησιώτες έχουν άνιση μεταχείριση όσον αφορά το κόστος που πληρώνουν για το νερό, το οποίο είναι αυξημένο. Ποιες είναι οι παρατηρήσεις σας;
“Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που είναι κρίσιμο και δεν έχει μπει μέχρι τώρα στο “τραπέζι” και πρέπει να συζητηθεί και να διεκδικηθεί. Σε όλους τους Δήμους των νησιών που έχουν αφαλατώσεις, η τιμή του νερού είναι αυξημένη. Και είναι λογικό γιατί οι αφαλατώσεις είναι ηλεκτροβόρες. Λαμβάνοντας υπόψιν τη συνταγματική επιταγή της ισονομίας του άρθρου 4 του Συντάγματος - που αναφέρει πως όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν κάποια αγαθά, με τον ίδιο τρόπο - να πούμε πως εδώ υπάρχει μία άνιση μεταχείριση.
Δηλαδή, παρά την πρόβλεψη του Συντάγματος, οι νησιώτες πληρώνουν το νερό πολύ πιο ακριβά, απ΄ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που είναι κι αυτό αγαθό, σε όλη την Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες το πληρώνουν στην ίδια τιμή.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά που στα μικρά νησιά υπήρχαν ηλεκτρογεννήτριες με πετρέλαιο και το κόστος του ρεύματος εκεί θα έπρεπε να ήταν επτά φορές αυξημένο, δηλαδή πολύ πάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως, η τιμή για τους Αναφιώτες ήταν όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το ίδιο θεωρώ ότι πρέπει να συμβαίνει και για το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό.”.
-
Πώς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν την ικανοποίηση του συγκεκριμένου συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους οι νησιώτες;
“Θα πρέπει να υπάρξει νομική διεκδίκηση του συνταγματικού μας δικαιώματος. Να πω κι ένα παράδειγμα. Πριν από κάποια χρόνια όταν ανέλαβα δήμαρχος Ποσειδωνίας το 2007, τότε υπήρχε η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ για περίπου έξι νησιά – Δήμους (μεταξύ αυτών ο Δήμος Ερμούπολης, Μυκόνου, Ιθάκης κ.α..), οι οποίοι έπαιρναν επιχορήγηση για τα λειτουργικά των αφαλατώσεων. Ο τότε Δήμος Ποσειδωνίας, όπως και ο Δήμος Άνω Σύρου δεν έπαιρναν επιδότηση. Όταν ανέλαβα έκανα σοβαρές προσπάθειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να χρηματοδοτηθεί και ο Δήμος Ποσειδωνίας. Βέβαια δεν έβρισκα ανταπόκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η σκέψη μου ήταν ότι θα έπρεπε να προσφύγω και να βρω λύση μέσω νομικής οδού. Είχα συνεργαστεί με δικηγόρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο οποίος μας είχε συμβουλέψει τότε ότι θα κάνουμε το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και αν σε δύο μήνες απαντήσει αρνητικά ή δεν απαντήσει, τότε θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και για λόγους ισονομίας σίγουρα θα είναι υπέρ του Δήμου η απόφαση. Έκανα το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών με την επισήμανση πως αν δεν επιχορηγηθεί ο Δήμος, θα προσφύγουμε στο ΣτΕ. Σε πολύ λίγες ημέρες ήρθε θετική απάντηση.
Πιθανόν λοιπόν, αυτό να πρέπει να το διεκδικήσουμε. Όπως λειτούργησε ο Δήμος Ποσειδωνίας, θα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι οι Δήμοι που έχουν αφαλατώσεις. Αυτό δεν αφορά τη σημερινή αύξηση της δαπάνης λόγω της διεθνούς συγκυρίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά έχει να κάνει με το ότι σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει το νερό ως κοινωνικό αγαθό να το απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες επί ίσοις όροις. Είναι ένα νομικό ζήτημα και πρέπει να μπει στο τραπέζι, γιατί ίσως να έχει μία ευτυχή κατάληξη.”.
-
Θεωρείτε ότι η διεκδίκηση μέσω της ΚΕΔΕ, θα έδινε λύση στο συγκεκριμένο θέμα ή όχι;
“Είχα συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες) με τον δήμαρχο με τον κ. Λειβαδάρα, ο οποίος μου είπε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ και από τον φορέα των ΔΕΥΑ πανελλαδικά για να λυθεί το πρόβλημα με την αύξηση του ρεύματος και των λειτουργικών.
Θεωρώ ότι σήμερα για το συγκυριακό θέμα η ΚΕΔΕ είναι σύμφωνη, αλλά εκτιμώ πως δεν θα είναι σύμφωνη και δεν θα υποστηρίξει τη χρηματοδότηση των Δήμων από τους ΚΑΠ. Αυτό θα θεωρήσει ότι είναι ανταγωνιστικό. Γι αυτό θα πρέπει η όλη διαδικασία για τη διεκδίκηση του συνταγματικού δικαιώματος να γίνει από τους νησιωτικούς Δήμους ή από φορέα των ΔΕΥΑ που έχουν αφαλατώσεις. Αν τεθεί σε επίπεδο ΚΕΔΕ δεν θα έχει καμία τύχη.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Τ. Μακρυωνίτης και ο Χ. Πολατσίδης στις κινητοποιήσεις του Νοσοκομείου
7 Απρ. 2023 - 15:35 - ΔΕΔΔΗΕ Σύρου: Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές την Πέμπτη
2 Δεκ. 2024 - 16:15 - Σύρος: Αύριο η μεγάλη γιορτή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου
2 Δεκ. 2024 - 13:20 - “Ανοίγει” ο φάκελος για έργα στα κηπάρια της Ερμούπολης
2 Δεκ. 2024 - 6:20 - “Απαγορευτικό” στη διέλευση φορτηγών στο ιστορικό κέντρο
2 Δεκ. 2024 - 6:19