Στην επόμενη θητεία η υλοποίηση του έργου στατικής ενίσχυσης της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου Σύρου – Ερμούπολης

Εκτός προτεραιοτήτων το κλειστό γήπεδο βόλεϊ

Στο “συρτάρι” οδηγείται το έργο στατικής ενίσχυσης του κλειστού γηπέδου βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αφού για την παρούσα Δημοτική Αρχή τίθεται πλέον εκτός προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Μετά από την πρώτη δημοπράτηση του έργου και τελικώς την έκπτωση του εργολάβου, το απαραίτητο έργο για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα “περνά” σε δεύτερη μοίρα, καθώς βάσει των λεγομένων του κ. Αληφραγκή, ο Δήμος οφείλει να “τρέξει” την υλοποίηση άλλων δρομολογημένων έργων, επειδή όσον αφορά το κλειστό γήπεδο βόλεϊ, πρωτίστως, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου διαγωνισμός.

Επιπλέον, σημειώνει πως, πρέπει να γίνει και νέα συνεννόηση με την ομάδα βόλεϊ του Φοίνικα, καθώς όπως υπενθύμισε, η πλευρά της ζητά σταθερά να μην επηρεαστεί η προπονητική και αγωνιστική περίοδος στην έδρα της.

Πρέπει να τονισθεί πως, δυστυχώς, ένα έργο για το οποίο η μελέτη είναι έτοιμη από την περασμένη θητεία, δεν κατάφερε ο Δήμος να το προχωρήσει την τρέχουσα περίοδο, κάτι που σημαίνει πως, αυτό θα υλοποιηθεί τελικά με την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Αν και ο κ. Αληφραγκής παρουσιάζεται καθησυχαστικός στις απαντήσεις του σχετικά με επικινδυνότητα στο γήπεδο, με φόντο την αποκόλληση πάνελ κατά το παρελθόν - σε ημέρες με έντονη κακοκαιρία και ανέμους -, ωστόσο, η αγωνία για αθλητές και δεκάδες πολίτες που παρακολουθούν τους αγώνες, παραμένει στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση των 200 χιλ. ευρώ είχε προέλθει από το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού” του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μελέτης του έργου, περιγράφονται ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους καταδεικνύεται η αναγκαιότητα υλοποίησης της στατικής ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού με προσθήκη νέων μεταλλικών στοιχείων και ενίσχυση θεμελιώσεων.

Ειδικότερα: “Οι βλάβες που διαπιστώνονται στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, προκαλούν την εύλογη ανησυχία όχι μόνο της διοίκησης αλλά και των πολιτών του Δήμου, για δύο σημαντικούς λόγους: 1. Το κτίριο βρίσκεται σε χρήση και μάλιστα φιλοξενεί αγώνες βόλεϊ ακόμα και Α΄ Εθνικής Κατηγορίας με παρουσία πλήθους θεατών. Η τυχόν αχρηστία του, θα στερήσει μία σημαντικότατη αθλητική υποδομή. Το κτίριο φιλοξενεί την ομάδα βόλεϊ Φοίνικας η οποία έχει πολύ καλή πορεία στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η Σύρος είναι η έδρα της ομάδα, με σημαντικό πλήθος φιλάθλων οι οποίοι συστηματικά παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας. Το κτίριο σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας έχει χωρητικότητα 870 θεατών και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ο αριθμός δεν μπορεί να καλύψει όλους τους θεατές. (...)”. Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και για την ανησυχία που “γεννάται” από τους ισχυρούς ανέμους όσον αφορά στην οροφή, ενώ τέλος, στο αναλυτικό περιεχόμενο της μελέτης, περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι εργασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Απαντήσεις αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών

  • Είχε βγει έκπτωτος ο εργολάβος. Τι συμβαίνει σήμερα με τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα;

“Είχε βγει έκπτωτος ο εργολάβος, λίγο με ευθύνη δική μας, λίγο με ευθύνη δική του. Η ευθύνη η δική μας είναι ότι προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις της ομάδας του Φοίνικα είχαν πάει πίσω το έργο. Είναι στις προθέσεις τις Υπηρεσίας κάποια στιγμή να το επαναδημοπρατήσει. Δεν το έχουμε στις άμεσες προτεραιότητές μας, γιατί το κτήριο δεν έχει και τόσες ανάγκες, όσες έχει η Α΄ Κλειστή Αίθουσα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έργα που πρέπει να προχωρήσουμε όπως το στρατόπεδο, η υπογειοποίηση καλωδίων, το μεγάλο έργο της οδοποιίας που μέχρι 7 Απριλίου θα πρέπει να έχουμε δημοσιεύσει την περίληψη για τη βελτίωση της οδοποιίας. Κάποια στιγμή θα πάρει κι αυτό τη σειρά του.”.

  • Η ομάδα του Φοίνικα σταματά άμεσα τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Δεν θα ήταν καλό αυτό το διάστημα να το εκμεταλλευόσασταν;

“Το να πάμε σε νέα δημοπράτηση σημαίνει ότι θα χρειαστούμε ένα εξάμηνο. Και για να γίνει το έργο, την επόμενη χρονική περίοδο θα έχουμε πρόβλημα με το πού θα πάει η ομάδα, πού θα κάνει προπονήσεις εκτός έδρας κ.α.. Ο Φοίνικας όταν είχαμε πει να ξεκινήσει το έργο ήταν κάθετος. Μην το ξεκινήσετε γιατί θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε την έδρα εδώ και τα έξοδα θα είναι πολλά. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Και σαν Υπηρεσία αυτή τη στιγμή δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Δεν μας βγαίνει ούτε χρονικά, ούτε στελεχιακά να προχωρήσουμε αυτό το συγκεκριμένο έργο.”.

  • Άρα, μιλάμε για ένα έργο που επισήμως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα;

“Ναι, από την πλευρά της Υπηρεσίας, ναι. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε άλλα επείγοντα θέματα να προχωρήσουμε, όπως είναι το Open Mall, η υπογειοποίηση των καλωδίων που είναι 2,5 εκατ. ευρώ, η οδοποιία 2,1 εκατ. ευρώ και το άλλο έργο της οδοποιίας που έληξε ο χρόνος για τις προσφορές αναφορικά με το ποσό των 300 χιλ. ευρώ. Είναι πολλά έργα. Με αυτά τα έξι στελέχη που έχει η Υπηρεσία δεν μπορεί να τα προλάβει όλα. Ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε στον αέρα και το έργο για τους παιδικούς σταθμούς, ο πρώτος διαγωνισμός για το οποίο είχε βγει άγονος. Εξάλλου η Β΄ Αίθουσα δεν έχει ανάγκες που να θεωρηθεί ως κάτι που επείγει για να το προχωρήσουμε άμεσα.”.

  • Και για την Β΄ Αίθουσα όπως και για την Α΄ Αίθουσα υπήρχε σχολιασμός πως υπάρχει επικινδυνότητα. Στο παρελθόν είχαν αποκολληθεί πάνελ από την αίθουσα βόλεϊ. Έχει κάνει κάποιον έλεγχο η Τεχνική Υπηρεσία αυτή τη στιγμή και μπορείτε να πείτε με σιγουριά αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα;

“Σαφώς και έχει κάνει έλεγχο η Τεχνική Υπηρεσία και δεν συγκρίνεται η επικινδυνότητα της Β΄ Αίθουσας με την Α΄ Αίθουσα. Δεν σημαίνει αυτό ότι το έργο το έχουμε βγάλει από το μυαλό μας, αλλά θα πάει πίσω.”.

  • Με τη χρηματοδότηση τι θα γίνει; Παραμένει στο ταμείο του Δήμου;

“Είχαμε 200 χιλ. ευρώ και είχε ενισχύσει αυτό το ποσό από ιδίους πόρους ο Δήμος με άλλα 80 χιλ. ευρώ. Αυτά υπάρχουν. Η χρηματοδότηση υπάρχει. Δεν τίθεται θέμα απώλειας της χρηματοδότησης. Αυτή προήλθε από πρόγραμμα για φυσικές καταστροφές και αυτά τα χρήματα δεν θα τα πάρουν πίσω.”.

  • Άρα, περνά ακόμη μία θητεία και το έργο δεν θα έχει υλοποιηθεί…

“Αυτό που έχω διαπιστώσει αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ότι δεν μπορείς να συγκεράσεις τα πάντα. Βλέπουμε και με το Open Mall. Αρχίζουν κάποιοι γκρίνια. Πηγαίνουμε να κάνουμε κάτι στη Β΄ Κλειστή, αρχίζει η αγωνία για το πού θα πάει η ομάδα. Έτσι δεν προχωράμε.”.

  • Σήμερα είναι άγνωστος ο χρόνος κατά τον οποίον θα “τρέξει” η υλοποίηση του έργου της Β΄ Κλειστής αίθουσας, σύμφωνα με όσα αναφέρετε;

“Είπα ότι είναι μέσα στις σκέψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι κάποια στιγμή θα το βγάλει στον αέρα. Απλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Ενδεχομένως, μετά το καλοκαίρι ή και το καλοκαίρι, να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία. Οπότε, του χρόνου, τελειώνοντας η επόμενη αγωνιστική σεζόν της ομάδας, να έχει γίνει η διαγωνιστική διαδικασία από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβρη και να ξεκινήσει το έργο τον Μάρτη, εφόσον όλα πάνε καλά.

Η επόμενη Δημοτική Αρχή όποια κι αν θα είναι, μέχρι τον μεθεπόμενο Σεπτέμβρη να το έχει ολοκληρώσει”.