Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου στη ΔΕΥΑΣ για θέματα λειτουργίας της

  • Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023 - 09:05

Με αφορμή την ψήφιση από την κυβέρνηση του νόμου που προωθεί ακόμη περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του νερού, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Νικόλα Καΐλη, επισκέφθηκε, την Παρασκευή 24-03, τα γραφεία της ΔΕΥΑΣ και συναντήθηκε με τον διευθυντή της επιχείρησης κ. Γιώργο Βακόνδιο.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΣ, τις τάσεις που διαφαίνονται μετά την ψήφιση του νέου νόμου, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος που έχουν σαν αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να έχει δημιουργηθεί ένα χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 3.000.000 ευρώ και το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης να έχει διπλασιαστεί.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν από την πλευρά της ΛΑΣΥ ανέδειξαν την ανεπάρκεια των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση με την έκτακτη επιδότηση των 20εκ ευρώ, για όλες τις ΔΕΥΑ, η οποία δεν «φτάνει ούτε για ζήτω», όπως και την υποκριτική απόφαση του ΣτΕ που υποστηρίζει πως το νερό δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε αντικείμενο εμπορίου.

Το νερό, εδώ και δεκαετίες, είναι ήδη προϊόν εμπορίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την φθηνή, επαρκή και ποιοτική παροχή νερού τόσο στη Σύρο, άλλα και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, έχουν ως αιτία ακριβώς την αντιμετώπιση του νερού ως εμπόρευμα.

Το νερό ήδη από την παραγωγή του, είτε αυτή γίνεται από δημοτικές επιχειρήσεις είτε από ιδιώτες, λογίζεται ως εμπόρευμα προς πώληση και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Κοστολογείται και τιμολογείται στη βάση του κόστους – οφέλους. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα νησιά στα οποία η προμήθεια του πόσιμου νερού, γίνεται αποκλειστικά ή στο μεγαλύτερο ποσοστό της από ιδιώτες. Επιπλέον, τόσο στη Σύρο όσο και στα υπόλοιπα νησιά, η κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό, γίνεται κυρίως από μηχανήματα πόσιμου νερού (ιδιωτικά ή δημοτικά), με αντίτιμο ή με τη αγορά εμφιαλωμένων νερών.

Συνεπώς, και ασχέτως από τις κυβερνητικές διακηρύξεις, τις προβλέψεις του Συντάγματος και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, το πόσιμο νερό, το βασικό ζωτικό αγαθό που έχουν ανάγκη όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, είναι στην πράξη εμπόρευμα, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Τέλος, έγιναν αναφορές και σε άλλες αντιδραστικές πλευρές του νόμου που έχουν να κάνουν με την παράδοση στη νέα ρυθμιστική αρχή της διαχείρισης των λυμάτων, αλλά και της αρμοδιότητας ελέγχου της λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ και της επιβολής προστίμων, έως 10εκ. ευρώ, στους φορείς ή τους δήμους.

Η ΛΑΣΥ, καλεί το λαό του νησιού μας να αντιπαλέψει την πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης του νερού με όποιον τρόπο και από όποια κυβέρνηση όπως και αν αυτοπροσδιορίζεται.

Να παλέψει ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς «πράσινα» ή άλλα χαράτσια. Για τη δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες ύδρευσης και με κατάργηση των εργολάβων.

Ο γεωγραφικός κατακερματισμός των νησιών μας, καταδεικνύει στην πράξη την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ενιαίου κρατικού φορέα νερού, οποίος θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων και θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων, για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για ασφαλές, ποιοτικό και φθηνό νερό. Κάτι που απαιτεί όμως μια διαφορετική κοινωνική οργάνωση που κριτήριο ανάπτυξης θα είναι οι ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.