Οι νησιώτες πληρώνουν το νερό… “χρυσάφι”
- Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2023 - 06:20
- / Eνημέρωση: 7 Απρ. 2023 - 13:00
Ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας όσον αφορά τις χρεώσεις του νερού, διεκδικούν οι νησιωτικές ΔΕΥΑ των Κυκλάδων, στο πλαίσιο κοινής γραμμής που πρόκειται να χαράξουν άμεσα, μετά από σχετική πρωτοβουλία της ΔΕΥΑ Σύρου.
Όπως είναι γνωστό, σήμερα, οι χρεώσεις σχετικά με τις καταναλώσεις του νερού στο νομό είναι πολλαπλάσιες, από αυτές που “σηκώνουν” οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας, κατάσταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι συμβαίνει αναφορικά με το ρεύμα.
Ειδικότερα, το ζήτημα έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως μετά από τον νόμο που δημιουργεί πλέον τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων οι νησιωτικές ΔΕΥΑ μπορούν να καταδείξουν την ανισότιμη αντιμετώπιση των Κυκλαδιτών και να διεκδικήσουν την αλλαγή της δεδομένης κατάστασης που επιβαρύνει σοβαρά τους νησιώτες.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να θεμελιωθεί μία ισχυρή επιχειρηματολογία που θα καταδεικνύει ότι πρέπει να δρομολογηθεί λύση για το υπέρμετρο κόστος που “δέχονται” οι νησιώτες στις καταναλώσεις νερού, συγκριτικά με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Υπενθύμισε μάλιστα πως, το νερό στη Σύρο αποτελεί βιομηχανικό προϊόν και γι αυτό υπάρχουν και λειτουργούν τα εργοστάσια αφαλάτωσης, τα οποία είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα.
Σήμερα, όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” είναι σε εξέλιξη οι επαφές με τους προέδρους των ΔΕΥΑ σε Σαντορίνη, Πάρο και Μύκονο, ώστε σε πρώτο επίπεδο να συναποφασιστεί ένα πλαίσιο διεκδίκησης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα και οι παρεμβάσεις προς το κεντρικό κράτος. “Τα νησιά αντιμετωπίζουν μια δυσανάλογη επιβάρυνση με το νερό. Αυτό πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.
Κοινή στόχευση υπέρ των νησιωτών
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου εξήγησε πως το ζήτημα που απασχολεί έντονα τα νησιά σήμερα αποτελεί το κομμάτι των χρεώσεων. “Η αναγκαιότητα ενός Ρυθμιστικού φορέα της μορφής αυτής είχε υπαγορευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή για τις εκταμιεύσεις του. Υπήρχε μία τέτοια αναγκαιότητα ενός φορέα που θα διαχειρίζεται από “ψηλά” το σύνολο των υδάτων. Εκείνο που έχει τεθεί ως ζήτημα είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των νερών, το οποίο δεν είναι το πρόβλημα για εμάς. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όσο και από τον ίδιο τον νόμο. Το πρόβλημα για εμάς σαν ΔΕΥΑ Σύρου είναι οι χρεώσεις”, σχολίασε προλογικά, γνωστοποιώντας παράλληλα την προσπάθεια που έχει αρχίσει σε συνεργασία με τις άλλες ΔΕΥΑ των Κυκλάδων.
“Εκεί εδράζεται η προσπάθεια που έχω ξεκινήσει και έχω έρθει σε επαφή με προέδρους των ΔΕΥΑ των Κυκλάδων σε πρώτη φάση, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα κείμενο με αφορμή τις δυνατότητες που παρέχονται πλέον από τη Ρυθμιστική Αρχή”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτή η ανισότιμη αντιμετώπιση μπορεί ευκολότερα σήμερα να αναδειχθεί.
“Πλέον θα υπάρχει ένας Φορέας ο οποίος θα συγκεντρώνει τα τιμολόγια των ΔΕΥΑ και των Δήμων, αλλά και των Οργανισμών ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ σε εθνικό επίπεδο. Εκεί θα φανεί ξεκάθαρα ότι ο κάτοικος του νησιού της Σύρου, της Πάρου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης κλπ., λόγω και μόνο της γεωγραφικής θέσης του είναι καταδικασμένος να πληρώνει το νερό τρεις και τέσσερις και πέντε φορές παραπάνω από τον κάτοικο της ηπειρωτικής Ελλάδας”.
Ρεύμα και Μεταφορικό Ισοδύναμο
Σε συνέχεια των ανωτέρω, εξήγησε αναλυτικότερα πως, “εδώ μπορεί να τοποθετηθεί μία επιχειρηματολογία χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι αφενός, το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό έτσι όπως έχει καθοριστεί με πολλούς τρόπους, ένα θεμελιώδες αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου κατ΄ αναλογία με την ενέργεια”. Συμπλήρωσε δε, πως, δεν ισχύει το ίδιο για την ενέργεια. “Υπενθυμίζω ότι η ενέργεια όσον αφορά τους παρόχους της, ο κάθε ένας από τους παρόχους, ανά την Ελλάδα, έχει το ίδιο τιμολόγιο, ασχέτως του γεγονότος πως δεν κοστίζει το ίδιο η μεταφορά της ενέργειας από την Πτολεμαΐδα στη Σύρο ή από την Πτολεμαΐδα στην Κομοτηνή ή στη Λάρισα. Εκεί υπάρχουν επιβαρύνσεις δυσανάλογες, οι οποίες έχουν καλυφθεί με έναν τρόπο οριζόντιο”.
Επιπλέον, έθεσε επί τάπητος και το παράδειγμα των μετακινήσεων των νησιωτών. “Να θυμίσω κι ένα άλλο ζήτημα, το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κι εκεί έχει αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα και επιδοτείται και αναγνωρίζεται ότι η μετακίνηση είναι θεμελιώδες δικαίωμα η προσβασιμότητα και επιδοτείται ώστε ο κάτοικος των νησιών να πηγαίνει με το ίδιο κόστος σε χιλιόμετρα είτε κινείται στη θάλασσα, είτε όχι”.
Διεκδικητικό πλαίσιο
Μετά από τα παραπάνω, ο κ. Γιαλόγλου, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και για τις χρεώσεις του νερού.
“Νομίζω πως μπορεί να “στηθεί” μία τέτοιου είδους επιχειρηματολογία, να εξευρεθεί κατ΄ αναλογία το μέσο κόστος του κυβικού σε επίπεδο χώρας για την πρώτη κλίμακα που είναι συνήθης των 30 κυβικών και από εκεί και πέρα, οι ΔΕΥΑ εκείνες και οι Δήμοι εκείνοι, οι οποίοι αναγκαστικά εκ της φύσεως, εκ της γεωγραφικής και μόνον τοποθέτησής τους που είναι αναγκασμένοι να το παράγουν ως βιομηχανικό προϊόν και έχουν αυξημένο κόστος το οποίο είναι ανελαστικό και το γνωρίζουν όλοι εδώ πέρα, να υπάρχει ένας τρόπος επιδότησης αυτού του υπερβάλλοντος ποσού είτε στον δημότη, στον οποίον θα το καταβάλλει, είτε απευθείας στις ΔΕΥΑ”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο ο ίδιος.
Περί επιχορηγήσεων από ΚΑΠ
Διευκρινίσεις έδωσε ο ίδιος και όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις που δέχονται οι νησιωτικές ΔΕΥΑ. “Υπάρχει η επιχορήγηση που παίρνουν από τους ΚΑΠ οι τριάντα ΔΕΥΑ και Δήμοι που έχουν αφαλατώσεις που είναι ένα ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μικρό και κάθε χρόνο που αυξάνονται οι αφαλατώσεις και οι Δήμοι που έχουν, αυτό διαιρείται. Αυξάνεται ο παρονομαστής”, σχολίασε σχετικά με το θέμα, επισημαίνοντας πως αυτό δεν είναι λύση.
“Το αποτέλεσμα είναι ότι εμείς φέτος έχουμε περίπου 630 χιλ. ευρώ, αλλά επ΄ ουδενί δεν μπορεί αυτό να αντισταθμίσει το πρόβλημα που έχουμε. Πράγματι, ένας τρόπος αντιστάθμισης θα ήταν η γενναία αύξηση των ΚΑΠ. Πώς όμως; Νομίζω πως πρέπει να θεμελιώσουμε πρώτα με ένα σκεπτικό τέτοιο, την ανάγκη και το ύψος της επιχορήγησης που πρέπει να μας δοθεί και να πούμε ότι αυτά τα 5 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε 25 εκατ. ευρώ για να αντισταθμίσουμε αυτό το ενεργειακό κόστος που οφείλεται στο γεγονός ότι απλά και μόνο κατοικούμε στη Σύρο, στην Πάρο, στη Ρόδο”, υπογράμμισε κατηγορηματικά.
Σύμφωνη η αντιπολίτευση
Τη συμφωνία του με τις ανωτέρω κινήσεις εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της αναφοράς του Ανδρέα Γιαλόγλου. “Όσον αφορά αυτά που είπε ο κ. Γιαλόγλου, συμφωνώ απόλυτα. Και με νομικά μέσα αν χρειαστεί να προσφύγουμε. Σήμερα έχουμε ξεφύγει τελείως. Πόσο να πάει το κυβικό;”, σχολίασε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως, “η ισονομία αυτή τη στιγμή των Ελλήνων πολιτών δεν υφίσταται. Πρέπει να το θέσετε ξεκάθαρα”.
Τη δική του οπτική ανέπτυξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης τονίζοντας πως συμφωνεί με την ανωτέρω διεκδίκηση, ασχέτως αν προχώρησε σε συγκεκριμένες επισημάνσεις. “Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία της ΔΕΥΑ γιατί είναι μία ενεργοβόρα επιχείρηση επειδή είναι βιομηχανικό προϊόν το νερό στη Σύρο και αυτό πρέπει να στηριχθεί”, σχολίασε, λέγοντας όμως, πως, “δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, γιατί το νερό είναι εμπόρευμα. Για παράδειγμα το πόσιμο νερό το αγοράζουμε”.
Σε συνάρτηση με τη θέση του για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, εξήγησε τέλος πως, “όπως και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ας μην έχουμε αυταπάτες, όλα αυτά είναι έμμεσες επιδοτήσεις”, που όπως υπογράμμισε, “προέρχονται από την τσέπη των πολιτών”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με διακοπές νερού και μείωση πίεσης το φετινό καλοκαίρι
23 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Απόλυτος έλεγχος στην κατανάλωση νερού
11 Αυγ. 2022 - 6:20 - Ευφυές σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης νερού
21 Ιουν. 2022 - 6:19 - Δεσμεύσεις για ηπιότερη όχληση στο αποχετευτικό του Μέγα Γιαλού
18 Ιαν. 2022 - 6:20 - Συνέχεια σχεδιασμού ενόψει νέων ευκαιριών
11 Αυγ. 2021 - 6:20