Η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο νέο ΠΕΠ 2021 – 2027

Προκρίνεται η ανάπλαση της νότιας Ερμούπολης

Δυνατότητα αξιοποίησης για τον αστικό ιστό ποσού από 8 μέχρι και 15 εκατ. ευρώ

Την αναγκαιότητα ανάπλασης του αστικού ιστού της νότιας Σύρου και συγκεκριμένα, του τμήματος από τον κόμβο της πλατείας Ηρώων, μέχρι και τα ερείπια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, επισημαίνει η μείζονα μειοψηφία, καταθέτοντας σχετική πρόταση στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ 2021-2027).

Η Σύρος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει από 8 έως και 15 εκατ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο, προκειμένου να βελτιώσει αισθητικά και λειτουργικά, παραμελημένα τμήματα του αστικού ιστού της.

Η διαβούλευση για τους φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους πραγματοποιήθηκε και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει το περιθώριο να οριστικοποιήσει την περιοχή παρέμβασης και τις διεκδικήσεις του μέχρι και το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή στην εφημερίδα, όταν με τη βοήθεια συμβούλου καταλήξει η Δημοτική Αρχή στο τελικό πλάνο παρεμβάσεων, αυτό θα γνωστοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η “Κοινή Γνώμη” κατέγραψε και παρουσιάζει σε πρώτο επίπεδο τις προτάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, η χρηματοδότηση που δύναται να πάρει η Σύρος μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, θα δώσει τη δυνατότητα για αναπλάσεις, σε συνέχεια της μεγάλης ανάπλασης που έγινε την περασμένη θητεία, στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης και στο ύψος του λιμένα.

Αλ. Αθανασίου: Προέχει η πιο υποβαθμισμένη περιοχή

Μία πλευρά εξ όσων κατέθεσαν προτάσεις είναι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής του νέου συνδυασμού “Αναγέννησί μας”, Αλέξη Αθανασίου.

“Στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε για διαβούλευση προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε. Προσπαθήσαμε να χωρίσουμε σε τρεις περιοχές παρέμβασης τον αστικό ιστό. Η μία είναι το νότιο κομμάτι που θεωρούμε ότι χρήζει πολλών παρεμβάσεων, καθώς επί πολλά έτη δεν έχουν υλοποιηθεί έργα σε αυτό το κομμάτι. Αναφέρομαι στην περιοχή από την πλατεία Ηρώων έως τα κτήρια και τα χαλάσματα του Λαδόπουλου”, διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως σε αυτό το τμήμα εντάσσεται ουσιαστικά και μέρος της έκτασης του στρατοπέδου, το οποίο θα παραχωρηθεί στο Δήμο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

“Περιλαμβάνει και τους χώρους του στρατοπέδου που θα πάρει ο Δήμος ως κοινόχρηστους υπό την ιδιοκτησία του. Από εκεί και πέρα, θέσαμε τις προστάσεις μας και για το δυτικό κομμάτι, δηλαδή αυτό που αφορά μεταξύ Λαλακιάς και Αγίου Γεωργίου και τους πρόποδες της Άνω Σύρου, ενώ εναλλακτικά κάναμε προτάσεις και για το τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Ερμούπολης και συγκεκριμένα από ΙΚΑ έως Άγιο Δημήτριο”.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι προκρίνει ο ίδιος και η ομάδα του, υπήρξε σαφής: “Προτεραιότητα έχει το νότιο κομμάτι. Θεωρούμε ότι αυτό χρήζει παρεμβάσεων. Είναι η πιο “ριγμένη” περιοχή και είναι και ο κυριότερος οδικός άξονας πρόσβασης στην πόλη από τα χωριά. Με αυτό το σκεπτικό κινηθήκαμε ως ομάδα δημοτικών συμβούλων και καταθέσαμε προτάσεις”.

Η Σύρος να χτυπήσει… ταβάνι στη χρηματοδότηση

Σχετικά με το ύψος της δαπάνης που συνοδεύει τις προτάσεις της παράταξής του, ο ίδιος επεσήμανε πως χωρίς μελετημένη προσέγγιση από τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου, σήμερα δεν μπορεί να ειπωθεί το ακριβές ποσό.

“Οι προτάσεις μας δεν μπορούν σήμερα να είναι κοστολογημένες. Είναι μία πρώιμη διαβούλευση που στόχο έχει να καταλήξουμε στην περιοχή παρέμβασης. Μέσα σε έξι ημέρες δεν μπορέσαμε να τα καταγράψουμε όλα. Αλλά καταθέσαμε τα σημαντικότερα”, επανέλαβε ο Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΣΒΑΑ “είναι ένα έργο που θα απασχολήσει την αρχή της επόμενης προγραμματικής περιόδου που ξεκίνησε ήδη, όπως γίνεται κάθε φορά με κάθε νέο ΕΣΠΑ και θεωρούμε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο”. Συμπλήρωσε δε, πως “γι αυτό συμμετείχαμε στην παρουσίαση και σαφώς καταθέσαμε προτάσεις”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε πως το θετικό για τη Σύρο θα είναι να μπορέσει να χτυπήσει “ταβάνι” στη χρηματοδότηση. “Ας ελπίσουμε να πάρουμε τη μέγιστη χρηματοδότηση που μπορούμε για να γίνουν οι συγκεκριμένες αναπλάσεις που είναι πολύ σημαντικές. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα το τμήμα απέναντι από το Πiraiki Center. Αν αναπλαστεί, θα γίνει πολύ ωραίος ο χώρος”, περιέγραψε ενδεικτικά, λέγοντας τέλος πως, “από τη Δημοτική Αρχή εκλήθησαν οι φορείς και πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για τον τόπο και την Ερμούπολη. Αυτό κάναμε κι εμείς”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι προτάσεις για το νότιο τμήμα

Οι προτάσεις της παράταξης του Αλέξη Αθανασίου ακολουθούν παρακάτω, όπως ακριβώς υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περιοχή παρέμβασης που ο ίδιος προκρίνει να είναι η νότια Ερμούπολη και όπως προαναφέρθηκε, από τον κόμβο της πλατείας Ηρώων έως το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου (και αν είναι εφικτό να φτάσει έως την περιοχή των Λαζαρέττων).

Συγκεκριμένα:

1. Πλήρης ανάπλαση πλατείας Ηρώων.

2. Πλήρης ανάπλαση περιοχής Καρνάγιο και συγκοινωνιακός κόμβος μπροστά από πρώην Alpha Bank.

3. Αλσύλλιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα έργα του εμπορικού κρηπιδώματος. Δημιουργία ταχέως ρεύματος κυκλοφορίας καθόδου προς Ερμούπολη (στα πρότυπα του ΙΚΑ Ερμουπόλεως) και μεταφορά του αλσυλλίου σε άλλη θέση το οποίο θα μπορούσε να γίνει πάρκο για τους τετράποδους φίλους μας.

4. Υπογειοποίηση όλων των εγκαταστάσεων ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ηρώων Πολυτεχνείου (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

5. Προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους για όλους (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

6. Ηλεκτροφωτισμός με νέου τύπου εξοπλισμό (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

7. Συντήρηση και νέα ανάπλαση περιοχής ΜΕΤΚΑ και λιμενικής εγκατάστασης καθώς και κόμβος εισόδου-εξόδου στον Σκλαβενίτη.

8. Ανάπλαση νοτίου μώλου.

9. Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

10. Μετακίνηση αμαξοστασίου οχημάτων εκτός πόλης και ανάπλαση όλου του δημοτικού οικοπέδου αυτού σε συγκρότημα - πολυχώρο, τύπου Γκάζι, λόγω των παλαιών δεξαμενών αφαλάτωσης - ύδρευσης. Προϋπόθεση να βρεθεί νέος χώρος για το αμαξοστάσιο πέριξ του αστικού ιστού.

11. Ενοποίηση χώρου αμαξοστασίου με χώρο ΑΚΔΕ με μετατόπιση του δρόμου που τα διαχωρίζει ή με υπόγεια στοά και ανάπτυξη της παιδικής χαράς ΑΚΔΕ η οποία παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα.

12. Επικίνδυνα κτίρια και συντήρηση – εξωραΐσμός προσόψεων κτιρίων, παλαιών εργοστασίων, κλπ όλης της περιοχής (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

13. Αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων της οδού Νίκου Τεμπονέρα (παλαιό σφαγείο Ερμούπολης).

14. Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στρατοπέδου Ζαφείρη (όχι της πανεπιστημιούπολης με την οποία ασχολείται η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου). Κατασκευή σύγχρονου διοικητηρίου στο Στρατόπεδο (αν γίνεται), χωρίς να γνωρίζουμε αν πολεοδομικά - χωροταξικά μπορεί να πραγματοποιηθεί στους κοινόχρηστους χώρους που θα παραχωρηθούν στον Δήμο. Το σκεπτικό είναι η μεταφορά των περισσότερων δημοσίων υπηρεσιών εκτός πόλεως για άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

15. Ανάπλαση γεφυριού "Φαληράκι".

16. Ανάπλαση ερειπίων Λαδόπουλου προς το παρόν για πολιτιστική χρήση.