Οδηγία του συντονιστή επιχειρήσεων Νοτίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης για την προστασία του περιβάλλοντος που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος

Απαγορευτικό στις καύσεις σε όλα τα νησιά

Απαντήσεις για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από τον νέο διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχο, Γιώργο Βλόντζο

Από χθες ξεκίνησε η ισχύς της οδηγίας περί απαγόρευσης καύσης στα νησιά Νοτίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στις νησιωτικές περιοχές.

Η οδηγία εκδόθηκε νωρίτερα από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου οι πολίτες να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και αντανακλαστικά, με στόχο τη μη πρόκληση φωτιάς.

Η εντολή που δίδεται από τον συντονιστή επιχειρήσεων Νοτίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγο Π.Σ., Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο τίθεται σε εφαρμογή και ως εκ τούτου, οι πολίτες οφείλουν να μην προβαίνουν σε καύσεις.

Αναφορικά με την κατάσταση και τα δεδομένα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο νέος διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχος, Γιώργος Βλόντζος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για περιστατικά πυρκαγιών, για τον αυξημένο “φόβο” όσον αφορά σε ορισμένα νησιά, καθώς και για τη στάση της Υπηρεσίας να προσπαθήσει να αποφύγει την επιβολή προστίμων.

Πλησιάζει η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Ειδικότερα, η διαταγή του συντονιστή αφορά στην απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης πυρός από χθες, 20 Απριλίου.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο κ. Βλόντζος υπήρξε σαφής. “Υπάρχει μία διαταγή για απαγόρευση καύσης νωρίτερα από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Είχαμε παρατεταμένα συμβάντα στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου. Οι Κυκλάδες δεν μας απασχόλησαν τόσο γιατί έβρεχε τις περασμένες ημέρες. Όμως, βγήκε παρόλα αυτά, μια γενική οδηγία”, επεσήμανε αρχικά, τονίζοντας παρακάτω τη στάση που πρέπει να κρατούν οι πολίτες συνολικά στα νησιά, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. “Πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή γιατί το επόμενο διάστημα μάλλον θα αυξηθούν οι καύσεις καθώς πλησιάζει η κανονική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Επίσημα, ξεκινά από αρχές Μαΐου”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ενημέρωση και όχι επιβολή προστίμων

Ερωτηθείς παρακάτω, σχετικά με την επιβολή προστίμων, σε πολίτες που δεν τηρούν τις οδηγίες και παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις για καύσεις, απάντησε τα εξής: “Υπάρχουν πρόστιμα. Διοικητικά πρόστιμα. Προσπαθούμε όμως σε πρώτο επίπεδο να έρθουμε σε συνεννόηση και συνεργασία με τους πολίτες. Αρχικά να κάνουμε παρατήρηση και να υπάρξει συμμόρφωση. Να μην μπούμε στη διαδικασία των διοικητικών προστίμων. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε και να προλάβουμε την κατάσταση”, επεσήμανε ο ίδιος, εξηγώντας παρακάτω πως το πρόστιμο ως επιλογή είναι ένα έσχατο σενάριο.

“Όπου μας ενημερώνουν για έναρξη πυρκαγιάς ή καπνού, οι εντολές οι δικές μου και των υπολοίπων αξιωματικών είναι να πηγαίνουν τα οχήματα εκεί στα σημεία και οι πυροσβέστες να ενημερώνουν προληπτικά για τους κινδύνους που υπάρχουν. Άρα, ναι. Σκοπός μας είναι η πρόληψη. Θέλουμε να έχουμε παρουσία παντού. Ζητάμε ενημέρωση και εξηγούμε από την πλευρά μας τους κινδύνους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουμε και στην επιβολή διοικητικών προστίμων, αλλά προσπαθούμε να το αποφύγουμε”.

Απόλυτη ετοιμότητα στα νησιά

Παρακάτω, ο κ. Βλόντζος τόνισε πως όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς ανά πάσα στιγμή. “Ναι είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η ανάπτυξη του μηχανισμού του δικού μας για τη δασοπροστασία θα ξεκινήσει από 1η Μαΐου. Βέβαια έχουμε ετοιμότητα και με τον κόσμο μας και με τα οχήματα. Από 1η Μαΐου θα ξεκινήσει η εκπομπή των περιπολικών μας”, τόνισε, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι, “δηλαδή θα διασπαρθούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να τοποθετηθούν σε σημεία μέσα στο νησί, σε κάθε νησί και σε κάθε περιοχή, σε διάφορες θέσεις, ανάλογα με την επικινδυνότητα όπως και πέρυσι”.

Στο “κόκκινο” ορισμένα νησιά

Αναφορικά με τον κίνδυνο που υπάρχει σε κάθε νησί, ο κ. Βλόντζος τόνισε πως η Πυροσβεστική έχει στη λίστα της ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες για φωτιά.

“Σίγουρα συμβαίνει αυτό. Παντού υπάρχει ο κίνδυνος αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στα Δωδεκάνησα και στην περιοχή της Ρόδου. Και στις Κυκλάδες έχουμε αντανακλαστικά και αυξημένη προσοχή στο νησί της Άνδρου. Όλα αυτά προκύπτουν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία για πυρκαγιές, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Φαίνεται ότι η Άνδρος παρουσιάζει επικινδυνότητα και η Τήνος κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχει προσοχή όμως και για τη Σύρο”, σχολίασε, λέγοντας πως παράλληλα με την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, θα υπάρξουν και νεότερες οδηγίες.

“Θα εκδώσουμε και νέες οδηγίες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και θα υπάρχει κλιμάκιο από αξιωματικούς που θα ενημερώσει διάφορους φορείς και όποιο ακροατήριο υπάρχει”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση μέσω δράσεων και στα σχολεία, απάντησε θετικά. “Υπάρχουν κάποιες σχετικές δράσεις σε σχολεία από εμάς. Σε όλη την Περιφέρεια.”, σημείωσε, ενώ τέλος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενη πλευρά στην Πολιτική Προστασία.

“Φυσικά είναι σταθερή η συνεργασία μας με τους άλλους φορείς. Έχουμε 24ωρη επικοινωνία με όλες τις πλευρές. Συμμετέχουμε όλοι στην Πολιτική Προστασία. Έχουμε επαφή με όλες τις πλευρές. Με δήμους, με ΟΤΑ, με εθελοντικές ομάδες”.