Ιστορική “απώλεια” για την Κοινότητα Άνω Σύρου
- Δευτέρα, 24 Απριλίου, 2023 - 06:19
- / Eνημέρωση: 24 Απρ. 2023 - 14:00
Ανατροπή στον αριθμό των συμβούλων της Κοινότητας Άνω Σύρου προκάλεσε ο νέος εκλογικός νόμος σε συνδυασμό με την απογραφή του πληθυσμού, αφού προσεχώς το συμβούλιο, από 7μελες θα γίνει 3μελες.
Ποτέ μέχρι σήμερα η ιστορική Κοινότητα δεν είχε βρεθεί με ένα εξαιρετικά ολιγομελές συμβούλιο, κάτι που γεννά ανησυχία για την κάλυψη των περιοχών ευθύνης της, όσον αφορά στα ζητήματα της καθημερινότητας.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρός της, Πέτρος Ραουζαίος ενώ τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, με τον δεύτερο μάλιστα να αναφέρεται συνολικότερα στις αλλαγές που επέφερε ο νέος εκλογικός νόμος στα συλλογικά όργανα.
Σημειώνεται πως την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σύρου από 27μελες θα είναι 25μελες και οι περισσότερες Κοινότητες θα έχουν 3μελη Κοινοτικά Συμβούλια.
Οι μεταβολές και τα νέα δεδομένα της Σύρου
Ειδικότερα, με τη σχετική διάταξη του νέου εκλογικού νόμου, προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Υπενθυμίζεται βέβαια πως σήμερα, αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Επιπλέον, πανελλαδικά οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη: Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.
Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:
α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.
Βάσει των ανωτέρω και με την τελευταία απογραφή, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης έχει 11.039 κατοίκους (παραμένει 7μελες συμβούλιο), η Δημοτική Κοινότητα Μάννα 2.360 κατοίκους (5μελες συμβούλιο από 7μελες), η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου 1.856 κατοίκους (3μελες συμβούλιο από 7μελες), η Δημοτική Κοινότητα Γαλησσά 565 κατοίκους (3μελες συμβούλιο από 5μελες), η Δημοτική Κοινότητα Πάγου 909 (3μελες συμβούλιο από 5μελες), η Δημοτική Κοινότητα Χρούσσων 281 κατοίκους (3μελες συμβούλιο από μονοεδρική), η Δημοτική Κοινότητα Ποσειδωνίας 967 κατοίκους (3μελες συμβούλιο από 5μελες), η Δημοτική Κοινότητα Βάρης 2.121 κατοίκους (5μελες από 7μελες) και η Δημοτική Κοινότητα Φοίνικα 1.026 κατοίκους (3μελες συμβούλιο από 5μελες).
Π. Ραουζαίος: Απογοητευτική εξέλιξη για την Κοινότητα
Την απογοήτευσή του για τις ανωτέρω εξελίξεις εκφράζει δημοσίως ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, αναφερόμενος στις συνέπειες που φέρνουν συνδυαστικά ο νέος εκλογικός νόμος και η απογραφή, που δείχνει μειωμένο τον πληθυσμό της Άνω Σύρου.
“Γνωρίζαμε σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο ότι από 7μελες το συμβούλιο της Κοινότητας θα γινόταν 5μελες. Σε καμία περίπτωση, προσωπικά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα πέσουμε κάτω από τους 2.000 απογραφέντες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την πρώτη Κοινότητα πάνω στο νησί, την πιο ιστορική. Φτάσαμε στο 2023 και όλη αυτή η ιστορία και η γεωγραφική έκταση που καλύπτει η Κοινότητα, να εκπροσωπείται από μόλις 3 συμβούλους, δηλαδή από 2 συμβούλους και τον πρόεδρο που θα προκύψει την επομένη των εκλογών”, παρατήρησε αρχικά ο κ. Ραουζαίος, δίνοντας και τα σχετικά στοιχεία της μεταβολής βάσει της επίσημης απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ.
“Στην απογραφή του 2011 οι κάτοικοι της Κοινότητας ήταν 2.133. Σήμερα είμαστε στους 1.856. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός της απογραφής με τον εκλογικό νόμο και ο “πονοκέφαλος” που προκύπτει είναι πως ουσιαστικά υποβαθμίζεται η εκπροσώπηση των περιοχών αρμοδιότητάς μας στο συμβούλιο της Κοινότητας. Είναι η Άνω Σύρος, η Απάνω Μεριά, το Επισκοπειό, η Αληθινή, το Κίνι, το Δελφίνι ο Λωτός, τα Μάλια, η Μεσαριά. Υποβαθμίζεται ο ρόλος της Κοινότητας της Άνω Σύρου. Είναι οξύμωρο να έχουμε 3 συμβούλους για όλες αυτές τις περιοχές, όπως για παράδειγμα και στα Χρούσσα, στα οποία από μονοεδρική γίνεται τριεδρική”, σχολίασε σε απόλυτο τόνο.
“Η αγωνία μου είναι για την επόμενη ημέρα. Το πρόβλημα θα είναι πώς τρία μόνο άτομα θα “τρέχουν” την καθημερινότητα για τόσες περιοχές. Την καταγραφή των προβλημάτων, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις. Σε έκταση είναι η μεγαλύτερη Κοινότητα στο νησί. Πώς θα γίνει όλη η δουλειά με τρία άτομα;”, αναρωτήθηκε, κάνοντας παράλληλα μνεία για το σενάριο προσφυγής. “Είχε προτείνει ο κ. Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης να προσφύγει και ο δικός μας Δήμος για τα αποτελέσματα της απογραφής όπως προσέφυγε ο Δήμος Μυκόνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τελικά δικαιώθηκε. Δυστυχώς η πολιτική επιλογή των διοικούντων του Δήμου ήταν να μην προσφύγουμε. Εμείς χάνουμε 4 συμβούλους και τα άλλα χωριά, από δύο. Εισπράττουμε την πιο έντονη συνέπεια και ποτέ άλλοτε η Άνω Σύρος δεν είχε μείνει με 3 άτομα από την πρώτη της σύνθεση μέχρι και σήμερα”.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως, “η συνολική διαδικασία της απογραφής είχε θέματα. Κόσμος δεν απογράφηκε επειδή είχε άρνηση, επειδή αδιαφόρησε, επειδή δεν ήξερε και δεν είχε πρόσβαση διαδικτυακά, επειδή δεν βοηθήθηκε από τους αρμόδιους απογραφείς”. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ραουζαίος δήλωσε πως, “είναι απογοητευτική αυτή η εξέλιξη για την Κοινότητα”.
Ν. Λειβαδάρας: Μία προσφυγή δεν θα είχε τύχη
Καταθέτοντας τη δική του προσέγγιση και ερμηνεία, ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας υπήρξε σαφής για το ίδιο θέμα. “Με το νέο εκλογικό νόμο το Δημοτικό Συμβούλιο από 27 μέλη θα έχει 25. Αυτό δεν έχει σχέση με την απογραφή αν και δεν πιστεύω ότι είναι τα αληθή στοιχεία στην απογραφή γιατί θεωρώ πως ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και δεν είναι ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων.
Είμαστε πάνω από 20.000 και ευτυχώς δεν αλλάζει κάτι στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων κλπ”, ξεκαθάρισε ως προς το συγκεκριμένο φλέγον θέμα, δίνοντας παρακάτω τη δική του απάντηση, στην ερώτηση αν θα είχε τύχη μία προσφυγή, όπως παρομοίως έπραξε ο Δήμος Μυκόνου.
“Δυστυχώς υπήρξε απροθυμία των κατοίκων – πανελλαδικά να πω – και δεν θέλησαν να απογραφούν. Το θέμα της προσφυγής δεν ξέρω αν θα μπορούσε να προχωρήσει με τη λογική τη δική μου. Δεν ξέρω αν θα βρίσκαμε ανταπόκριση”, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας τέλος τα εξής: “Το πιστεύω ότι ένα ποσοστό δεν έκανε απογραφή. Όμως πώς θα το αποδείξουμε αυτό; Με ποια στοιχεία μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι δεν απογράφηκε κάποιος κόσμος; Δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αστείρευτη η Κοινότητα Άνω Σύρου στις προτάσεις της
22 Σεπ. 2022 - 6:19 - Ευχαριστήριο Κοινότητας Άνω Σύρου για τον καθαρισμό παρόδιας βλάστησης στη Σύρο
20 Ιουλ. 2022 - 9:37 - Σύρος: Συνεχίζεται η δυνατότητα απογραφής για όσους πολίτες δεν το έχουν πράξει
8 Φεβ. 2022 - 12:58 - Ευχαριστήριο Κοινότητας Άνω Σύρου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
10 Ιουλ. 2021 - 15:09 - Χρονιά με παρεμβάσεις κόντρα στην πανδημία
7 Δεκ. 2020 - 6:19