Απολογιστική ματιά στα σημαντικότερα οικονομικά θέματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο την έγκριση για το πρώτο τρίμηνο του 2023

Οικονομική πορεία με αντανακλαστικά και αστερίσκους…

Απαντήσεις για έσοδα από Μύκονο και για πληρωμές προς την τοπική αγορά

Αυξημένα αντανακλαστικά ως προς την πορεία των εσόδων, αλλά και των εξόδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναπτύσσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης και η Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2023 να είναι πλήρως ελεγχόμενη και χωρίς “παρατράγουδα”, παρά τα υπαρκτά εμπόδια.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή βάζει στο μικροσκόπιο την πορεία της είσπραξης των εσόδων από τη Μύκονο στο κομμάτι της πολεοδομικής υποστήριξης με φόντο τους περιορισμούς που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα στην οικοδομική δραστηριότητα του νησιού, εξαιτίας αυθαιρεσιών και ακραίων συμπεριφορών προς ελεγκτές. Μέλημα του Δήμου, βάσει των λεγομένων του κ. Πιταούλη είναι να μην προκύψουν δαπάνες στη Σύρο που προς το παρόν δεν θα έχουν το “μαξιλάρι” των αντίστοιχων εσόδων από το νησί των ανέμων, ενώ επιπλέον, ο Δήμος φροντίζει να είναι φερέγγυος και ως προς την πληρωμή προμηθευτών του, τουλάχιστον στην πλειοψηφία αυτών, αν τα χρήματα είναι στο δημοτικό ταμείο.

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Πιταούλης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” σε συνέχεια της έγκρισης των οικονομικών στοιχείων του α΄ τριμήνου του προϋπολογισμού του 2023, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο τα έσοδα από την πολεοδομία Μυκόνου

Μέχρι να οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τη στήριξη που παρέχει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων προς τη Μύκονο στο κομμάτι των πολεοδομικών υποθέσεών της, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συνεχίζει το έργο του.

Με φόντο όμως, τα τελευταία αρνητικά γεγονότα για τα οποία η Μύκονος “πρωταγωνιστεί” αρνητικά στην επικαιρότητα, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής, ως προς τα αντανακλαστικά της Οικονομικής Υπηρεσίας.

“Η σημαντικότητα των συγκεκριμένων κωδικών έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι ένα έσοδο που έχει τα τελευταία 5-6 χρόνια ο Δήμος μας και είναι αρκετά σημαντικό και έχει βοηθήσει στο να ασκηθούν διάφορες πολιτικές από την πλευρά του Δήμου (αγορές οικοπέδων κ.λπ.). Και επειδή ακριβώς κατά την περυσινή χρονιά, το 2022 οι συγκεκριμένοι κωδικοί ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη που είχαμε κάνει αρχικά στον προϋπολογισμό και αντίστοιχα ποσά έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023, αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχα με τα έσοδα που έχουν εγγραφεί, υπάρχουν και κάποια έξοδα για τους κωδικούς”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “παρακολουθούμε πιο στενά το θέμα και επειδή ως ίδια έσοδα είναι σημαντικά και για να μην προβούμε σε κάποια δαπάνη, στην οποία μετά δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, αν αυτά τα έσοδα δεν έρθουν”.

Αναφορικά με όσα συνοδεύουν τη Μύκονο στο κομμάτι της οικοδομικής δραστηριότητας, ο ίδιος πρόσθεσε τα εξής: “Σίγουρα όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους γιατί αυτά μπορεί να έχουν και κάποια επίδραση σε αυτό που μπορεί να εισπράξουμε αλλά και στη λειτουργία του Δήμου και της Υπηρεσίας”.

Επιπλέον, για το κομμάτι του δυνητικού τέλους που αφορά στα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις, παρατήρησε τα εξής: “Σίγουρα στο κομμάτι αυτό του δυνητικού τέλους, από τη στιγμή που υπάρχει απαγόρευση οικοδομικών αδειών, αντίστοιχα δεν θα έχουμε το ανάλογο έσοδο.

Σε αυτό το κομμάτι τα έσοδα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν μία πορεία αντίστοιχα με την περυσινή χρονιά”. Ως προς τη ροή μάλιστα των εισπράξεων, επεσήμανε τα ακόλουθα: “Η εξέλιξη του κωδικού δεν έχει μια ομαλή χρονική κατανομή. Δεν έχουμε σταθερό ποσό ανά μήνα. Υπάρχουν κάποιες εξάρσεις που συμβαίνουν είτε πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου μέχρι Απρίλη – Μάη, είτε μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή Οκτώβρη – Νοέμβρη. Στον προϋπολογισμό πάντως έχουμε φροντίσει να προβλέψουμε αν τυχόν δεν εισπραχθούν, να μην υπάρξει πρόβλημα”.

Επιπρόσθετα, για τα πρόστιμα και τα σχετικά έσοδα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης φέτος έχει προβλέψει εισπράξεις ύψους 770 χιλ. ευρώ. “Αναφορικά με αυτό το τέλος έχω πει και στο παρελθόν ότι καταβάλλεται σε δημόσιες οικονομικές εφορίες μέσα από τη ΔΟΥ και την ΑΑΔΕ και πολλές φορές εισπράττονται μέσω δόσεων και ρυθμίσεων και αντίστοιχα αποδίδονται προς τους Δήμους και προς τον δικό μας Δήμο. Είχαμε πει πως όποια στιγμή και να σταματήσει η υποστήριξη προς τη Μύκονο τα συγκεκριμένα ποσά σε έναν μεγάλο βαθμό, θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια, ακριβώς γιατί υπάρχουν κάποιες δόσεις που δίδονται και αντίστοιχα αποδίδονται”. Επεσήμανε βέβαια πως, “μπορεί κάποιος να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να κρατήσει την τακτική που έχει να τα δίνει με δόσεις”. Παρόλα αυτά, λειτουργώντας καθησυχαστικά, τόνισε πως, δεν διατρέχει άμεσα κίνδυνος τα οικονομικά του Δήμου. “Σίγουρα κάποια στιγμή αν σταματήσουμε τη βοήθεια, θα σταματήσουν και αυτά τα έσοδα. Θεωρώ πως μεσοπρόθεσμα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Περί οφειλών σε τοπική αγορά

Απαντήσεις έδωσε και ως προς το θέμα της αποπληρωμής προμηθευτών στην τοπική αγορά. “Η εικόνα που έχουμε για το μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλών από τη στιγμή που κόβεται το τιμολόγιο είναι πως στις 60 ημέρες έχουν εξοφληθεί. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που μπορεί να συσχετίζονται με κάποια χρηματοδότηση και με κάποια τεχνική τακτοποίηση σε επίπεδο προϋπολογισμού”, πρόσθεσε, εξηγώντας όμως πως, “παρομοίως και για εκτέλεση κάποιου έργου εφόσον υπάρχει η χρηματοδότηση προχωράμε”.

Στα παραπάνω, συμπλήρωσε πάντως πως, “όσοι συνεργάζονται με τον Δήμο σε τακτική βάση, κατά κάποιο τρόπο εξοικειώνονται και έχουν εικόνα για τον χρόνο πληρωμής”.

Διαχείριση με σχεδιασμό

Ο ίδιος ρωτήθηκε πάντως και για το αν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση που ασκεί ο ίδιος. “Το πρώτο τρίμηνο είναι ενδεικτικό τρίμηνο. Αυτό όμως που μας διαφοροποιεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος η Υπηρεσία προετοίμασε πιο γρήγορα την πρώτη αναμόρφωση και εγκρίθηκε πιο άμεσα. Αυτό φαίνεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και οι οφειλές προς προμηθευτές που προέρχονται από την προηγούμενη χρονιά άρχισαν να τακτοποιούνται πιο γρήγορα και οι δαπάνες της τρέχουσας χρονιάς φαίνεται ότι κυλούν λίγο πιο νωρίς.

Αυτό το έκανε η Υπηρεσία και σε εκείνη θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα”, υποστήριξε, λέγοντας ακόμη πως, “όσον αφορά τη δική μου τακτική να πω ότι λειτούργησα εξ αρχής με συγκεκριμένες αρχές και σταθερές. Υπήρχε ένας σχεδιασμός που συζητούσαμε και με τον Δήμαρχο για τις κινήσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα είτε στα σωστά, είτε στα λάθη προσπαθούσαμε για κάποια πράγματα”.

Παρατηρήσεις μειοψηφίας

Επί της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α΄ τριμήνου του 2023, προέβη σε σαφείς παρατηρήσεις η μείζονα μειοψηφία, με τον επικεφαλής της, Αλέξη Αθανασίου να αναφέρει τους λόγους της αρνητικής ψήφου. “Το σκεπτικό μας είναι το εξής. Πρώτον, παρόλο που φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση σε έσοδα κι έξοδα σε σχέση με την εικόνα του α΄ τριμήνου παλαιότερων ετών, αυτό συνέβη μόνο και μόνο επειδή εγκρίθηκε πολύ γρήγορα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο προϋπολογισμός του 2023 και πραγματοποιήθηκε επίσης γρήγορα η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, συνεπώς υπήρχε χρόνος να πληρωθούν υποχρεώσεις του Δήμου εντός α΄ τριμήνου και να φανεί καλύτερη εικόνα σε σχέση με παλαιότερα. Δεύτερον, η ανταποδοτική υπηρεσία ήδη, από το α΄ τρίμηνο, δείχνει το πρόβλημα εσόδων που θα αντιμετωπίσουμε μέσα στη χρονιά 2023, όπως έχουμε πλειστάκις αναλύσει στις τοποθετήσεις μας (σ.σ. αυξημένη εισφορά σε ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για διαχείριση ΧΥΤΑ Σύρου). Τρίτον, τα έσοδα από την πολεοδομία (κυρίως από τη διοικητική υποστήριξη πολεοδομίας Μυκόνου) δείχνουν ύφεση και ουσιαστικά η απώλειά τους, κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά 2023, χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου”.