Απομένει σε εκκρεμότητα η μεγάλη οφειλή της ραδιοτηλεόρασης προς το ΙΚΑ

Ζητείται πολιτική απόφαση για την ΑΙΓΑΙΟ

Σε μία εποχή που η ενημέρωση “τρέχει” ποικιλοτρόπως, κρίνεται αβέβαιη η επιβίωση του ιστορικού δημοτικού σταθμού της Σύρου

Μεγάλη εκκρεμότητα που θα συνοδεύσει την επόμενη Δημοτική Αρχή στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης αποτελεί η υπόθεση της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης (ΑΙΓΑΙΟ) και της υψηλής οφειλής της προς το ΙΚΑ, αφού αν και όλα τα υπόλοιπα οικονομικά ζητήματα, δρομολογήθηκαν και λύθηκαν, ωστόσο, το χρέος άνω των 200 χιλ. ευρώ που παραμένει, θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αποπληρωθεί.

Πέραν αυτού όμως, η συνολική προσέγγιση για τη διατήρηση ή μη, της ραδιοτηλεόρασης ΑΙΓΑΙΟ (ΡΕΔΗΣΕ), θα πρέπει να απασχολήσει έντονα την επόμενη διοίκηση του Δήμου, ώστε να ληφθεί μία πολιτική απόφαση που θα υπηρετηθεί, σε μία εποχή που η πληροφορία και η ενημέρωση “τρέχει” με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα, με δεδομένες τις εξελίξεις στους τρόπους ενημέρωσης των πολιτών, η επιβίωσή της φαντάζει αβέβαιη.

Ως εκ τούτου, αναφορικά με την ιστορική δημοτική ραδιοτηλεόραση της Σύρου, αλλά και την πολυσυζητημένη υπόθεση των μεγάλων οφειλών της, ρωτήθηκε και έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης. Ο ίδιος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” υπογράμμισε πως σε εκκρεμότητα απομένει η οφειλή προς το ΙΚΑ, που ανέρχεται σε 100 χιλ. ευρώ, ωστόσο, έχει δεχθεί προσαυξήσεις με αποτέλεσμα να έχει γιγαντωθεί όπως προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, η επόμενη Δημοτική Αρχή θα κληθεί να ρυθμίσει το κομμάτι της αποπληρωμής του εν λόγω χρέους, αλλά και να εξετάσει, αν θα συνεχιστεί η λειτουργία της ή όχι. Σήμερα, πάντως, σημειώνεται πως λειτουργεί μόνον το ραδιόφωνο.

Αναπάντητη η οφειλή προς ΙΚΑ

Στην παρούσα θητεία, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Γιάννης Πιταούλης έγιναν βήματα ώστε να “κλείσουν” οικονομικές εκκρεμότητες της ΑΙΓΑΙΟ (ΡΕΔΗΣΕ).

Ωστόσο, δεν καλύφθηκαν όλες οι εκκρεμότητες. “Η προσπάθεια που είχαμε σε σχέση με τη ΡΕΔΗΣΕ ήταν να μπει σε μία σειρά η κατάσταση ώστε να μπορεί τουλάχιστον στο κομμάτι του ραδιοφωνικού σταθμού να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Και το λέω αυτό γιατί φάνηκε ότι το κόστος του τηλεοπτικού σταθμού – βάσει της προηγούμενης εμπειρίας για να λειτουργήσει – χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την πλευρά του Δήμου. Ούτως ή άλλως, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν διάφορα προβλήματα στο να εκταμιευθεί η επιχορήγηση προς τη ΡΕΔΗΣΕ και αυτό δυσχέρανε νομίζω ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Ενδεχομένως να μην είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο αν υπήρχε μία ομαλή ροή στις επιχορηγήσεις από την πλευρά του Δήμου”, παρατήρησε αρχικά ο ίδιος, εξηγώντας παρακάτω ποιες οφειλές καλύφθηκαν.

“Πρώτα διευθετήθηκαν οι οφειλές. Εξοφλήθηκαν οι οφειλές προς τη ΔΟΥ και σε δεύτερο χρόνο ήρθαμε και τακτοποιήσαμε κάποιες οφειλές που είχαμε προς τον Δήμο με την έννοια ότι υπήρχε η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν δαπάνη που αφορούσε τη ΡΕΔΗΣΕ και είχε βεβαιωθεί εις βάρος της. Μέσα από τις επιχορηγήσεις και τις εκταμιεύσεις αυτές, τακτοποιείται και αυτό το κομμάτι. Επίσης, καταβλήθηκαν και κάποιες οφειλές που υπήρχαν στην Digea τότε που λειτουργούσε η τηλεόραση”.

Σε συνέχεια αυτών, γνωστοποίησε όμως πως μία βασική οφειλή παραμένει σε εκκρεμότητα.

“Αυτό που σήμερα έχει μείνει σαν κύρια οφειλή αφορά τις υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ που η κύρια ενημέρωση είναι πως αυτές δεν είχαν προκύψει τόσο από τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, όσο από άλλη περίπτωση που το ΙΚΑ είχε προβάλλει τα αντίστοιχα πρόστιμα”, εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως, “εδώ απαιτείται ένας ιδιαίτερος χειρισμός, ο οποίος απαιτεί και κάποιο χρόνο”. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και βάσει των όσων έχει υποστηρίξει και κατά το παρελθόν, “αυτό είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να το δει ο Δήμος με προσοχή στην επόμενη δημοτική θητεία. Όσο περνούν τα χρόνια υπάρχουν και αντίστοιχες ρυθμίσεις και διευθετήσεις. Εκτιμώ λοιπόν, πως υπάρχει το πλαίσιο να απαλλαγεί ο σταθμός και από αυτές τις οφειλές”.

Ερωτηθείς να προσδιορίσει το ύψος της οφειλής, ανέφερε: “Η βασική οφειλή ήταν 80-100 χιλ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί”.

Ασύμφορη η διατήρησή της

Επιπλέον, ο ίδιος ρωτήθηκε και για το αν η λειτουργία της συνοδεύτηκε αυτή τη θητεία από μία μελέτη βιωσιμότητας, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί η διοίκηση της ΡΕΔΗΣΕ. “Είχε γίνει μία προσπάθεια από την πλευρά του Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ και αυτό που φαίνεται είναι αυτό που ανέφερα αρχικά. Φαίνεται να απαιτούνται σημαντικά ποσά για τη λειτουργία, στα οποία ενδεχομένως ο Δήμος μας – αν συμπεριλάβουμε και το κομμάτι του τηλεοπτικού σταθμού – δεν μπορεί να ανταπεξέλθει”, σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “πάντοτε όταν μιλάμε για μία μελέτη το θέμα είναι αυτή να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να “φτιάξουμε” τα νούμερα και να πούμε ότι είναι βιώσιμο ενώ δεν είναι. Δεν έχει νόημα”.

Στα παραπάνω συμπλήρωσε δε, πως, “και τα προηγούμενα χρόνια, το γεγονός ότι ο σταθμός είχε μπλοκαρισμένους τους λογαριασμούς του, δημιουργούσε προβλήματα. Μέσω των ρυθμίσεων και της αποπληρωμής προς τη ΔΟΥ, καταφέραμε να υπάρχει μία ομαλότητα σε αυτό το κομμάτι και να κινηθεί πιο εύκολα και πιο σωστά”.

Ο τρόπος ενημέρωσης αλλάζει…

Με φόντο τον τρόπο πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών σήμερα, ο Γιάννης Πιταούλης προέβη σε σημαντικές παρατηρήσεις αναφορικά με το σενάριο λειτουργίας της ΑΙΓΑΙΟ στη σημερινή εποχή. “Σήμερα υπάρχει μόνο το κομμάτι του ραδιοσταθμού που είναι ένα μικρό σχετικά κομμάτι σε σχέση με την τηλεόραση. Βλέπουμε ότι ο τρόπος με τον οποίον ο κόσμος ενημερώνεται και τα μέσα, εξελίσσονται. Οπότε όταν είχε δημιουργηθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός και στη συνέχεια η τηλεόραση, υπήρχαν άλλες ανάγκες και αλλιώς μάθαινε ο κόσμος την πληροφορία. Τώρα βλέπουμε ότι όσο εξελίσσεται ο κόσμος, οι πηγές ενημέρωσης είναι διαφορετικές”, ανέφερε.

Επεσήμανε παρόλα αυτά πως, “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει έναν ρόλο και αυτό το μέσο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η ΡΕΔΗΣΕ ποτέ δεν είχε γραμμή και πάντα ακούγονταν όλες οι φωνές. Θεωρώ ότι ίσως σε ένα τέτοιο πλαίσιο, να μπορούσε να λειτουργήσει”.

Ωστόσο, ο ίδιος μίλησε για τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας της, εστιάζοντας όχι μόνον στο οικονομικό – που είναι βασικό θέμα – αλλά και στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού.

“Αν πούμε ότι ο Δήμος θέλει να έχει το δικό του μέσο ενημέρωσης, νομίζω πως οι εξελίξεις έχουν πάει αρκετά παραπέρα και δεν ξέρουμε τις δυνατότητες, όχι μόνον τις οικονομικές, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να υποστηρίξει τα πράγματα και τις πολιτικές, αν ο Δήμος θα μπορούσε να το “σπρώξει””, δήλωσε σχετικά.

Αν καταργηθεί, το χρέος περνά στον Δήμο

Τέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έδωσε απαντήσεις και για το αν αυτό το χρέος θα περάσει στον Δήμο, στην περίπτωση που καταργηθεί η ραδιοτηλεόραση. “Η νομοθεσία λέει ότι αν μία δημοτική επιχείρηση κλείσει όσον αφορά το χρέος της στη ΔΟΥ και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μεταφέρεται στον αντίστοιχο ΟΤΑ. Οπότε γι αυτό υπήρχε και η αντίστοιχη προσπάθεια να το ελέγξουμε και να μπει σε μία σειρά”, παρατήρησε, επισημαίνοντας τέλος τα εξής: “Και το γεγονός ότι η διοίκηση της ΡΕΔΗΣΕ έχει μείνει επί της ουσίας η ίδια τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τη Δημοτική Αρχή που έχει την πλειοψηφία, χρειάζεται να πούμε πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει αρκετά, ώστε αυτός ο σταθμός να λειτουργεί, σηκώνοντας ένα σημαντικό βάρος”. Έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας μάλιστα πως, “με το πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εκτιμώ ότι η ΡΕΔΗΣΕ θα μπορούσε να απαλλαγεί τουλάχιστον από αυτές τις οφειλές της”.

Ετικέτες: