Έργο ύψους 166 χιλ. ευρώ για τη βελτίωση των χερσαίων χώρων που εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό αλιέων και ιδιοκτητών σκαφών

Εντός καλοκαιριού η ανάπλαση στο αλιευτικό καταφύγιο Ερμούπολης

Παράλληλα θα “τρέξουν” στην περιοχή, παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας του αλσυλλίου

Μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου Ερμούπολης, καθώς υπήρξε ανάδοχος που θα αναλάβει την εκτέλεσή του, με προϋπολογισμό 166 χιλ. ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν μέσω του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, την περυσινή χρονιά.

Δεδομένου πως το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, οι εργασίες θα εκτελεστούν εντός της θερινής σεζόν και λογικά από τον Ιούνιο και μετά, στο πλαίσιο πάντοτε της επιβεβλημένης συνεννόησης με τους αλιείς, που θα κάνει αναλυτικά το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο έργο επιστρώσεων δαπέδων των προβλητών, καθώς και κατασκευής δικτύων πυρόσβεσης και ύδρευσης, όπως επίσης και διαμορφώσεων πεζοδρομίου που θα διαχωρίζει τον δρόμο από το καταφύγιο. Ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί ο χώρος στην προβολή των επιχειρήσεων εστίασης, που προσεχώς θα εξετασθεί το σενάριο παραχώρησής τους για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Παράλληλα με το ανωτέρω έργο, σημειώνεται πως θα “τρέξουν” βελτιώσεις και στο αλσύλλιο της περιοχής, ενώ πρέπει να τονισθεί πως ο δρόμος που εξυπηρετεί το καταφύγιο, δεν θα δεχθεί εργασίες, καθώς η ανάπλασή του, προβλέπεται στη μεγάλη παρέμβαση της δημιουργίας του εμπορικού κρηπιδώματος στη θέση “Καρνάγιο”, (θέση Ζυγοπλάστιγγας).

Η σημερινή κατάσταση

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου Ερμούπολης, πρέπει να τονισθεί πως η εικόνα του, προδίδει πως δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση από την κατασκευή του μέχρι και τώρα, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των αλιέων και της ασφάλειάς τους. Υπενθυμίζεται δε πως στις λιμενικές εγκαταστάσεις του, περιλαμβάνονται κρηπιδώματα συνολικού μήκους 450 μ. και τέσσερις παράλληλες προβλήτες μήκους 38 μ., 51 μ., 57 μ. και 50 μ. αντίστοιχα. Τα βάθη εντός της λιμενολεκάνης κυμαίνονται από 2,0 μ. έως 4,0 μ. περίπου.

Το έργο της ανάπλασης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά είναι απαραίτητο καθώς ο ρόλος του καταφυγίου είναι η προστασία των σκαφών που ελλιμενίζονται όλο το 24ωρο και σε κάθε εποχή. Αξίζει να σημειωθεί πως, η δυναμικότητα του αλιευτικού καταφυγίου είναι 375 σκάφη μεγέθους από 3 μ. έως 15 μ., με την πλειοψηφία τους σήμερα να είναι μεταξύ 4 με 7 μέτρων. Η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη θέση “Καρνάγιο” στην παρούσα του μορφή ολοκληρώθηκε το 1999.

Ανάδοχος και άμεση έναρξη

Ειδικότερα, το έργο της ανάπλασης αναλαμβάνει η εταιρεία ERGOLAND που ήταν και η μοναδική που κατέθεσε προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 1%. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού στην “Κοινή Γνώμη”, η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στον Ιούνιο και άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες.

“Εγκρίθηκε ο ανάδοχος και στο επόμενο Δ.Σ. πάμε στην οριστική κατακύρωση. Εκτιμώ πως εντός Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση. Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2023. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες και μέσα στη θερινή περίοδο θα εξελιχθεί το έργο”, ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας πως στην περιοχή θα υπάρξει όχληση, αλλά το θετικό είναι πως δραστηριοποιούνται μόλις δύο επιχειρήσεις. “Είμαστε σε πλεονεκτική θέση να έχουμε στην περιοχή μόνο δύο επιχειρήσεις εστίασης, οπότε και με δεδομένο ότι δεν θα θέλουμε να προκαλέσουμε όχληση στην “καρδιά” του καλοκαιριού, θα αρχίσουμε από άλλα σημεία και θα προχωρήσουμε μετά στα τμήματα μπροστά από τις καφετέριες – εστιατόρια”, διευκρίνισε, απαντώντας στην ερώτηση, αν προσεχώς, θα δοθεί χώρος στο χερσαίο τμήμα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. “Έχουμε δύο επιχειρήσεις εστίασης και εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος, ναι. Θα μπορούσε”, απάντησε σε απόλυτο τόνο.

Εκτός παρεμβάσεων ο δρόμος

Η ίδια κλήθηκε να διευκρινίσει ακόμη αν ο δρόμος που εξυπηρετεί το αλιευτικό καταφύγιο σήμερα, θα δεχθεί βελτιώσεις στο πλαίσιο του ίδιου έργου ή όχι.

“Όχι ο δρόμος, θα γίνει με το εμπορικό κρηπίδωμα”, απάντησε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως κατά την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης του καταφυγίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τρόπο διάθεσής του στους οδηγούς.

“Ο δρόμος στην παρούσα φάση θα εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου. Κατά την υλοποίηση του έργου προβλέπεται να “σπάσει” η κυκλοφορία, γιατί θα υπάρχει κίνηση βαρέων οχημάτων. Οπότε θα πρέπει η είσοδος – έξοδος να γίνεται διαφορετικά. Όμως θα υπάρξει ενημέρωση για την εξυπηρέτηση των πολιτών εκείνη την ώρα”, τόνισε η πρόεδρος.

Το έργο

Σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το έργο, μίλησε η ίδια, επισημαίνοντας τα εξής: “Θα γίνει η επίστρωση των δαπέδων αφενός με την κατασκευή αντιολισθητικής επιφάνειας στην ανωδομή και αφετέρου με τη διαμόρφωση πεζοδρόμιου, κατά μήκος του μετώπου του κρηπιδώματος και θα δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη διέλευσης των χρηστών και επισκεπτών ώστε να συμβάλει στο φυσικό διαχωρισμό του καταφυγίου από το χώρο στάθμευσης οχημάτων και την παραλιακή οδό”.

Επιπλέον έκανε αναφορά στα νέα δίκτυα πυρόσβεσης αλλά και στην κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ και οδηγών όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης. Τέλος, υπενθύμισε πως προβλέπεται και η “η αντικατάσταση των υφιστάμενων ενεργοβόρων προβολέων παλαιάς τεχνολογίας, με νέους, τύπου LED”.

Ήπια όχληση για αλιείς

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο αναφορικά με την όχληση των αλιέων στη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, επεσήμανε πως, “μετά την ολοκλήρωση του έργου των επιστρώσεων, η κατάσταση θα είναι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Κατά τη φάση της κατασκευής που θα γίνονται επιστρώσεις ανά τμήματα, θα υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με τους αλιείς που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ώστε για μία με δύο ημέρες, να πρέπει να μη δένουν σε εκείνα τα σημεία”.

Ξεκαθάρισε όμως πως, “η ταλαιπωρία τους θα είναι για δυο με τρεις ημέρες ώστε να γίνουν οι επιστρώσεις. Κάτι αντίστοιχο όταν είχαμε κάνει επιστρώσεις στο κρηπίδωμα του Μέγα Γιαλού”.

Βελτιώσεις στο αλσύλλιο

Σημαντική είναι η πρόβλεψη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σχετικά με τη μίνι “μεταμόρφωση” στο αλσύλλιο της περιοχής, ταυτόχρονα με την εξέλιξη του έργου, καθώς σήμερα αυτό αποπνέει εικόνα εγκατάλειψης.

“Παράλληλα με το έργο του αλιευτικού καταφυγίου θα προσπαθήσουμε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουμε σε καλλωπισμό του αλσυλλίου απέναντι από το κτήριο της Πiriaki Center. Έχουμε ήδη μία μελέτη και υπαγορεύει κυρίως φυτεύσεις και γενικότερη φροντίδα, ώστε ταυτόχρονα με την πορεία ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου και της αναβάθμισής του, να προχωρήσει και να βελτιωθεί η εικόνα του αλσυλλίου” ξεκαθάρισε η ίδια.

Τοποθετήθηκαν νέα pillars

Στο πλαίσιο της πρότασης για το ανωτέρω έργο υπήρξε και πρόβλεψη για προμήθεια pillars, τα οποία ήδη τοποθετήθηκαν προχθές στο αλιευτικό καταφύγιο της Ερμούπολης.

“Μέρος της πρότασης για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου περιλαμβάνει και την τοποθέτηση νέων pillars. Χθες λοιπόν, τοποθετήθηκαν νέα pillars στο αλιευτικό καταφύγιο Ερμούπολης”, ανέφερε η Κανδιώ Μαραγκού, τονίζοντας πως, “οι αλιείς θα πρέπει να έρθουν στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου και να προμηθευτούν νέες κάρτες”.

Σύμφωνα με την ίδια, “είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τα pillars του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ώστε να λειτουργούν όλα με έναν ενιαίο τρόπο. Με κάρτες. Ξεκινήσαμε από τα Λουτρά της Κύθνου, ακολούθησε το αλιευτικό καταφύγιο των Αγκαθωπών και χθες ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή τους στο αλιευτικό καταφύγιο της Ερμούπολης”. Κλείνοντας την ενημέρωσή της, επεσήμανε πως θα ακολουθήσουν αντικαταστάσεις και στο καταφύγιο του Φοίνικα, ενώ πρόσθεσε πως, η εταιρεία που τα τοποθετεί εξετάζει και την παροχή δυνατότητας χρήσης με χρεωστική – πιστωτική κάρτα.