Ποσό ύψους 29.600 ευρώ συνολικά, θα μοιραστεί σε 32 Πολιτιστικά Σωματεία

Οι επιχορηγήσεις για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Σύρου

Η υψηλότερη επιχορήγηση αγγίζει το ποσό των 2.400 ευρώ
  • Τρίτη, 16 Μαΐου, 2023 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 16 Μαΐου. 2023 - 18:00

Στη σειρά... για τις ετήσιες επιχορηγήσεις μπαίνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Σύρου, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να έχει οριστικοποιήσει το ύψος των ποσών για κάθε Πολιτιστικό φορέα, προκειμένου να στηρίξει τις δράσεις και το έργο τους.

Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης που θα δοθεί προς αυτούς ανέρχεται σε 29.600 ευρώ και θα μοιραστεί σε 32 Συλλόγους. Η υψηλότερη οικονομική ενίσχυση φτάνει τα 2.400 ευρώ ενώ μόλις ένας Σύλλογος δεν θα λάβει καθόλου οικονομική στήριξη.

Την εισήγηση κάνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη κατόπιν των αιτήσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων, ενώ αυτονόητο πρέπει να θεωρείται πως δεν υπάρχει πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού, καθώς αυτή απαρτίζεται από μέλη που ανήκουν παράλληλα και σε Πολιτιστικά Σωματεία.

Απαντήσεις για τις φετινές κατανομές δίνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ενώ τη σύμφωνη γνώμη του με τη στάση της Δημοτικής Αρχής επισημαίνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου.

Χωρίς εισήγηση Επιτροπής Πολιτισμού

Στην ερώτηση αν έχουν οριστικοποιηθεί για φέτος τα ποσά που θα δοθούν ως επιχορηγήσεις στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, ο κ. Πιταούλης απάντησε θετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως η σχετική πρόταση ψηφίζεται σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή. “Είναι η πρόταση που έχει γίνει από την αντιδημαρχία Πολιτισμού σε σχέση με τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων με βάση τα αιτήματα που κατατέθηκαν, μετά τη σχετική πρόσκληση που έκανε το Γραφείο Πολιτισμού. Το ύψος που έχει καταχωρηθεί στον προϋπολογισμό για τις επιχορηγήσεις των Σωματείων είναι σταθερό τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα, αυτό το ύψος έρχεται με πρόταση της αρμόδιας αντιδημάρχου και κατανέμεται”, ανέφερε αρχικά, σχολιάζοντας παράλληλα πως, “υπάρχει ένα μικρό υπόλοιπο που μένει για αιτήματα που μπορούν να προκύψουν στο υπόλοιπο διάστημα της χρονιάς”.

“Όμως κατά κάποιο τρόπο θεωρώ ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, κάνουν τα αιτήματά τους για να χρηματοδοτηθούν και έτσι έρχεται προς ψήφιση η σχετική εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή”. Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 29.600 ευρώ.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού, υπήρξε ξεκάθαρος. “Είναι ένα θέμα ουσιαστικό αλλά και οξύμωρο. Η Πολιτιστική Επιτροπή είναι μία Επιτροπή που αποτελείται ως επί το πλείστον από μέλη, που συμμετέχουν σε Συλλόγους και δέχονται επιχορήγηση. Οπότε, δημιουργείται ένα θέμα και τυπικό και ουσιαστικό. Το κατά πόσον αυτά τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν σε αποφάσεις οι οποίες στην ουσία καταλήγουν στο να χρηματοδοτούν τους ίδιους τους Συλλόγους στους οποίους συμμετέχουν”.

Πρόσθεσε δε, πως, “ούτως ή άλλως τα πολιτιστικά ζητήματα απαιτούν μία διαφορετική αντίληψη και δεν υπάρχει πάντα μία κοινή άποψη. Εν τούτοις, το σίγουρο που βλέπουμε και στους δημοτικούς συμβούλους είναι πως όταν υπάρχει ένα θέμα που μπορεί να υπάρχει κάποιο συμφέρον προσωπικό ή οικογενειακό, οι σύμβουλοι δεν συμμετέχουν στη συζήτηση του συλλογικού οργάνου. Ομοίως κι εδώ τώρα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν θα μπορούσαν τα ίδια να αποφασίζουν για τα χρήματα που θα πάρουν”.

Να εξετάζεται το έργο και η προσφορά στην κοινωνία

Δεδομένης της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα ποσά των επιχορηγήσεων των Συλλόγων ρωτήθηκε αν υπήρξε μία ισότιμη αντιμετώπιση αναλόγως του έργου που προσφέρουν. “Πίσω από τον τελικό πίνακα που βλέπουμε, υπάρχει μία εργασία, μία δουλειά η οποία έχει να κάνει αφενός, με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και το κατά πόσον αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν και αφετέρου, η αλήθεια είναι πως κάποιος πρέπει να έχει μία εικόνα της συνολικής παρουσίας του Συλλόγου και των δράσεων που αυτός είχε προτείνει και μέσα από το αίτημα που καταθέτει”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “σήμερα έχουμε μία πρόταση που είναι από το Γραφείο Πολιτισμού που είναι το αρμόδιο για τους Συλλόγους και βλέπει και παρακολουθεί τη δράση τους”. Στην ουσία του θέματος πάντως, επεσήμανε πως ο Δήμος ίσως να μπορούσε κάποια στιγμή να έχει μία πιο στοχευμένη προσέγγιση “για το τι κάνουν οι Σύλλογοι για να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που ίσως να πρέπει να το δει μελλοντικά ο Δήμος”.

Σύμφωνη γνώμη από την αντιπολίτευση

Τη συναίνεσή του με τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο ίδιο θέμα εξέφρασε ο Αλέξης Αθανασίου, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να στηρίζονται Πολιτιστικές ομάδες του τόπου που παράγουν έργο. “Εμείς είμαστε θετικοί στις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών και των Αθλητικών Σωματείων, διότι τα Πολιτιστικά Σωματεία εκτός του ότι προσφέρουν στον πολιτισμό του τόπου έχουν και την ιδιαιτερότητα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και βέβαια είναι εύλογα πολλές φορές τα αιτήματά τους για οικονομική ενίσχυσή τους”, ανέφερε αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως ενδεχομένως όμως να έπρεπε να υπήρχε η θέση της αρμόδιας Επιτροπής. “Θα προτιμούσα όμως να είναι προϊόν όλο αυτό, της εισήγησης της Επιτροπής Πολιτισμού και όχι ενός εκτελεστικού οργάνου κι εν προκειμένω της αντιδημάρχου Πολιτισμού. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι έχει γίνει η απαραίτητη προπαρασκευή με τα Σωματεία, ούτως ώστε να μην έχουμε παράπονα και διάφορα άλλα ζητήματα”, σχολίασε ο ίδιος.

Τα ποσά

Αναλυτικά τα χρηματικά ποσά που θα πάρει ο κάθε Σύλλογος έχουν ως εξής: 1. Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος” 600 ευρώ, 2. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων 1.200 ευρώ, 3. Παραδοσιακό Εργαστήριο – Άρωμα Παράδοσης 1.000 ευρώ, 4. Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου 400 ευρώ, 5. Ορχήστρα των Κυκλάδων 1.600 ευρώ, 6. Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μέγα Γιαλού 300 ευρώ, 7. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών 800 ευρώ, 8. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία “Γιατί Έτσι” 800 ευρώ, 9. Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης 1.000 ευρώ, 10. Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου 400 ευρώ, 11. Μουσικός Όμιλος Σύρου 1.600 ευρώ, 12. Εταιρεία Γενεαλογικών και Εραλδικών Μελετών ΑΜΚΕ 400 ευρώ, 13. Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” 1.800 ευρώ, 14. Ινστιτούτο Σύρου 1.500 ευρώ, 15. Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου” 1.500 ευρώ, 16. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα 400 ευρώ, 17. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία “ΧΙΜΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” 300 ευρώ, 18. Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου 1.500 ευρώ, 19. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ο Θίασος” 300 ευρώ, 20. Πολιτιστικός Σύλλογο Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου Σύρου 400 ευρώ, 21. Λύκειο Ελληνίδων Σύρου 2.400 ευρώ, 22. Σύλλογος Φίλων Μουσικής 1.500 ευρώ, 23. Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου Σύρου 600 ευρώ, 24. Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος “Η σοφία της παράδοσης” 700 ευρώ, 25. Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής” 1.800 ευρώ, 26. Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ποσειδών” 1.300 ευρώ, 27. Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου 600 ευρώ, 28. Πολιτιστικός Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου “Η Ρούμελη” 400 ευρώ, 29. Κοινωνικός Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων Σύρου 900 ευρώ, 30. Πολιτιστικός Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου “Ο Γέρος του Μωριά” 0 ευρώ, 31. Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων στο Δημόσιο ΝΠΔΔ ΟΤΑ Σύρου (Θεατρική Ομάδα Μπαστιάς) 600 ευρώ, 32. Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά “Ο Άγιος Στέφανος” 600 ευρώ, 33. Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης “Η Πανάχραντος” 400 ευρώ. Συνολικό ποσό 29.600 ευρώ.