Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου

Έργο με στρατηγική και συνέπεια για τις Κυκλάδες

Τη σταθερή “φωνή” των νησιωτών στη Βουλή αποτέλεσε ο Φίλιππος Φόρτωμας επί μία τετραετία ως βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία, καταφέροντας μετρήσιμα αποτελέσματα, στάση την οποία επιθυμεί να συνεχίσει να εκφράζει και στην επόμενη θητεία, θέτοντας τον εαυτόν του στην κρίση των πολιτών του νομού, όντας εκ νέου υποψήφιος βουλευτής.

Ο κ. Φόρτωμας θέτει τη νησιωτικότητα και τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων των Κυκλάδων – με συνέπεια – σε προτεραιότητα, στοχεύοντας στη συνέχιση της παραγωγής έργου, αλλά και στην αναζήτηση λύσεων για μία σειρά από σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που παραμένουν “ανοικτά” στο νομό.

Μετρώντας αντίστροφα για την κάλπη της 21ης Μαΐου και τις εθνικές εκλογές, παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της κοινοβουλευτικής παρουσίας του, αλλά και μιλώντας για τις προτάσεις και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Με την πεποίθηση πως οι Κυκλαδίτισσες και οι Κυκλαδίτες αξιολογούν ψύχραιμα και ώριμα το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι σήμερα, καλεί όλους σε συμπόρευση και στήριξη της “γαλάζιας” παράταξης και του ίδιου, στην κάλπη της Κυριακής, για μία Ελλάδα με προοπτική και ορίζοντα και για νησιά που θα είναι “συνώνυμο” της ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος πραγματοποιεί απόψε (20.30), στο ξενοδοχείο “Ερμής” στην Ερμούπολη ανοικτή πολιτική προεκλογική εκδήλωση για να συνομιλήσει με τους πολίτες.

  • Διεκδικείτε εκ νέου μία θέση στη Βουλή μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας σας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τι πρόσημο βάζετε στην μέχρι σήμερα πορεία σας σε συνάρτηση πάντα με τις ανάγκες των νησιών;

“Τον Ιούλιο του 2019, όταν έθεσα υποψηφιότητα και για πρώτη φορά, οι συμπολίτες μου στις Κυκλάδες με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, έθεσα τρεις βασικές αρχές για τη θητεία μου: τη σταθερή παρουσία μου, τη συστηματική δουλειά και τα μετρήσιμα αποτελέσματα για κάθε νησιωτικό αίτημα, για κάθε πολιτική παρέμβαση, για κάθε κυβερνητικό έργο για τις Κυκλάδες μας. Αν και οι κρίσεις που μας δοκίμασαν ήταν πολλές και διαφορετικές, από την πανδημία και την οικονομική κρίση, μέχρι τη διεθνή ενεργειακή κρίση και την κρίση πληθωρισμού που συνόδεψε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν σταμάτησα ούτε στιγμή να νοιάζομαι για τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών, δεν έπαψα να τα επισκέπτομαι και να φροντίζω με συγκεκριμένες παρεμβάσεις μου, να κάνω τη ζωή των Κυκλαδιτών καλύτερη, συνεισφέροντας και με τις δικές μου δυνάμεις ώστε να βελτιώνεται και να επιταχύνεται το πλούσιο έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Κυκλάδες μας. Ωστόσο ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και λάθη δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτα. Η πολιτική είναι η τέχνη της δράσης για τη βελτίωση της ζωής μας και είμαι σίγουρος πως οι νησιώτες μας θα το συνυπολογίσουν αυτό, τόσο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και για εμένα προσωπικά.”.

  • Ποιες παρεμβάσεις σας θεωρείτε νίκες για τις Κυκλάδες στη διάρκεια της πρώτης κοινοβουλευτικής σας παρουσίας;

“Στην πρώτη μου θητεία ως βουλευτής Κυκλάδων είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα σε εμβληματικά νομοθετήματα για τη νησιωτικότητα και τη θαλάσσια πολιτική, αλλά και για συγκεκριμένες παρεμβάσεις μου, που αφορούσαν πάγια και επείγοντα αιτήματα των Κυκλάδων.
Με τη κοινοβουλευτική μου παρουσία σε τρεις επιτροπές (της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών) αλλά και με τη παρουσία μου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, διεκδίκησα και πέτυχα τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου της Ερμούπολης, την προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την προκήρυξη της μελέτης των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης του Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου και την ένταξή του έργου στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την παράταση της προθεσμίας των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, αλλά και την συγκρότηση του αρμόδιου Συμβουλίου Ιδιοκτησιών στη Σύρο, την αύξηση των θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, την πιλοτική ένταξη του Κουφονησίου και της Σχοινούσας στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα και την επέκτασή του και στην Ηρακλειά και τη Δονούσα, στην επέκταση των ανταποδοτικών τελών στους μικρούς πληθυσμιακά νησιωτικούς Δήμους κ.α. Ωστόσο, θεωρώ καθοριστική κοινοβουλευτική μου στιγμή, την εισήγησή μου στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο κώδικα θαλάσσιας πολιτικής, που μαζί με το νομοσχέδιο για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για το νησιωτικό χώρο, αποτελούν τα σημαντικότερα νομοθετήματα που εξειδικεύουν την συνταγματική αρχή προστασίας της νησιωτικότητας.”.
 

  • Το Μεταφορικό Ισοδύναμο μοιάζει να απαξιώθηκε ως μέτρο από την κυβέρνηση. Υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις προς πολίτες και προς επιχειρήσεις. Θα αλλάξει κάτι από εδώ και πέρα αν είστε ξανά κυβέρνηση;

“Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο παρά τα θέματα του αρχικού του σχεδιασμού, επεκτάθηκε, βελτιώθηκε και διορθώθηκε, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται με μετρήσιμα αποτελέσματα. Έτσι ως τώρα διανεμήθηκαν συνολικά 64 εκατομμύρια ευρώ για καύσιμα, σε πολίτες και επιχειρήσεις στις Κυκλάδες από τα 192 εκατομμύρια του συνολικού νησιωτικού χώρου όπου εφαρμόζεται το μέτρο. Συγκεκριμένα, πληρώθηκαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο των Καυσίμων, 22,8 εκατομμύρια ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο των Επιχειρήσεων και 37,8 εκατομμύρια ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο των Επιβατών. Από τις διορθώσεις του προηγούμενου λάθος σχεδιασμού, στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα άλλαξε τελείως ο τρόπος κατανομής, χωρίς μεσάζοντες και επεκτάθηκε η εφαρμογή του και στη Δονούσα και την Ηρακλειά, πέρα από τα νησιά που απολάμβαναν τις ευνοϊκές διατάξεις- την Αμοργό, την Ανάφη, την Αντίπαρο, την Ίο, την Κέα, την Κίμωλο, το Κουφονήσι, τη Κύθνο, τη Μήλο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σχοινούσα και τη Φολέγανδρο. Ενώ προστέθηκαν στο μέτρο νέες κατηγορίες πολιτών, όπως τα Σώματα Ασφαλείας, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και νοσηλευτικό προσωπικό, πέραν από τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, και επίσης απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες υποβολών για τις επιχειρήσεις, ενώ δόθηκε η δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα, αγρότες και κτηνοτρόφους να ενταχθούν στο μέτρο.”.

  • Η παρουσία ιατρών στις δημόσιες δομές υγείας στις Κυκλάδες θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο, γιατί σημαίνει ασφάλεια για τους κατοίκους στον τόσο κατακερματισμένο γεωγραφικά χώρο. Κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και κενές θέσεις συνθέτουν τη σημερινή εικόνα σε όλο το νομό. Σε επίπεδο κινήτρων, θα απαιτήσετε κάτι ώστε να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση;

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν και έγιναν πολλά βήματα μπροστά και στον τομέα της Υγείας, χρειάζεται ακόμα να προσπαθήσουμε περισσότερο. Γι αυτό και η ενίσχυση της ιατρικής και νοσηλευτικής κάλυψης των νησιών αποτελεί πρώτιστο προγραμματικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικά στις Κυκλάδες, η εξασφάλιση της υγείας οφείλει να συμβαδίζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες της νησιωτικότητας. Με την αναδιάταξη του οργανογράμματος για τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, την αναδιαμόρφωση των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να συμβαδίζουν με τις αυτοδιοικητικές, καθώς επίσης χρειάζεται και η δημιουργία πτητικών κέντρων και να προχωρήσει το δρομολογηθέν ζήτημα της επιχειρησιακής λειτουργίας υγειονομικών αεροσκαφών για τις διακομιδές ασθενών από και προς τα νοσοκομεία των Κυκλάδων.
Στο ζήτημα της κάλυψης των κενών, πέρα από τις προκηρύξεις και τους διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δίνονται πλέον και οικονομικά κίνητρα προκειμένου να επιλέγονται οι νησιωτικές περιοχές. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται τόσο η κρατική αρωγή, όσο και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, στο να είναι εφικτή η μείωση του κόστους διαμονής ειδικά των ιατρών στα νησιά μας. Γίνονται ενδιαφέρουσες συμπράξεις σε κάποια νησιά αλλά θα πρέπει να επεκταθούν ως πρότυπο καλής πρακτικής και αντιμετώπισης του προβλήματος.”.

  • Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία των νησιών. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό. Οι επιχειρήσεις και τα καταλύματα ζητούν άτομα, αλλά δεν υπάρχει παρουσία. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

“Αρχικά είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ζήτηση εργαζόμενων στον κλάδο του Τουρισμού ξεπερνά την προσφορά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης εθνικής μας επιτυχίας, με τα απανωτά ρεκόρ αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων που καταγράφει η χώρα. Για να διατηρηθεί και το πλήθος των επισκεπτών αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, χρειάζεται να υπάρχει αντίστοιχης ποιότητας και εξειδίκευσης προσωπικό, το οποίο θα συμβάλλει στην τουριστική βιομηχανία το δικό του μερίδιο και θα απολαμβάνει και τα ωφελήματα της συμβολής του αυτής. Χρειάζεται εξειδίκευση με παρακολούθηση ειδικών σεμιναριακών προγραμμάτων που θα αυξάνει το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, αλλά και καλύτεροι μισθοί και συνθήκες εργασίας συμβατές με την εργατική νομοθεσία.”.
 

  • Η ακριβή στέγη στα νησιά έχει “πρωταγωνιστήσει” τα τελευταία χρόνια ως ένα βασικό θέμα για την παραμονή εκπαιδευτικών, ιατρών και δημοσίων υπαλλήλων. Θα στηρίξετε την πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για δημιουργία κατοικιών στις ενδοχώρες των νησιών που θα δίδονται κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους ανθρώπους;

“Κάθε πρόταση για μέτρο ή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ζωής των δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούν στα νησιά μας είναι ευπρόσδεκτη και αρχικά συζητήσιμη. Άλλωστε και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στο να διευκολύνεται όσο είναι δυνατόν η διαμονή των δημοσίων υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις Κυκλάδες, καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και άλλες δράσεις, όπως η δημιουργία Στέγης Ιατρού από πρωτοβουλία δημοτικών αρχών σε σύμπραξη με ιδιώτες και άλλους τοπικούς φορείς. Σε μια από αυτές τις πρωτοβουλίες συνέβαλα και προσωπικά.”.

  • Το θέμα των υποκλοπών και οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι σήμερα, θεωρείτε ότι “κλόνισαν” την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων απέναντι στη Νέα Δημοκρατία; Η αντιπολίτευση σας χρεώνει τακτικές που έχουν “πληγώσει” βαθιά τη δημοκρατία. Τι απαντάτε;
     

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθεί συνολικά. Τα τέσσερα αυτά χρόνια, παρά τις συνεχείς και διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, έχει παραχθεί έργο και έγιναν τομές που δεν παρήγαν άλλες κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση. Επίσης οι ψηφοφόροι θα κρίνουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα και θα συγκρίνουν ποια από τις κυβερνητικές προτάσεις που έχουν στη διάθεσή τους είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη για τη διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας την επόμενη μέρα των εκλογών. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός έκανε την αυτοκριτική του για τους λάθος επιχειρησιακούς χειρισμούς που προέκυψαν και απέδωσε τις ευθύνες στα αρμόδια πρόσωπα. Από εκεί και πέρα νομοθετήσαμε ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, σταθερό και θεσμικά διαυγές σύστημα για το καθεστώς των παρακολουθήσεων και τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Αυτά θα έπρεπε να γίνουν προκειμένου να μη πληγωθεί η δημοκρατία. Και αυτά έγιναν.”.

  • Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάτε ότι η πορεία του κόμματός σας και οι πολιτικές σας, θα ανατρέψουν την ανθρώπινη “αιμορραγία” στη χώρα; Θα υπάρξουν λόγοι ώστε να παραμείνουν οι νέοι στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν;

“Η Ελλάδα που αξίζουν οι νέοι μας είναι γεμάτη ευκαιρίες. Αυτά που χρειάζονται είναι ευκαιρίες και προοπτική. Με ανάπτυξη, με καλύτερες δουλειές και με καλύτερους μισθούς. Με κοινωνική συνοχή και με προσιτή στέγη. Με ισότητα, με φροντίδα στο περιβάλλον και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Με την αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170). Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας, με τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Με υψηλής ποιότητας κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση. Με μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.

Με τη διάθεση 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Με την ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών ιδιοκτησιών του δημοσίου οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.

Στα εργασιακά, με το «Πρώτο Ένσημο» για την ενίσχυση των εισοδημάτων 100.000 νέους εργαζόμενων, και μείωση του μισθολογικού κόστους σαν κίνητρο για την πρόσληψη. Με τη μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με τη Δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία και τη μείωση των επισφαλών θέσεων εργασίας κάτω των 700 ευρώ κατά 35%

Στο ασφαλιστικό, με τον Ατομικό Κουμπαρά και την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. Με τη κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ.
Οι συνθήκες που προκάλεσαν το braindrain την δεκαετία του 2010 είναι εφικτό να ανατραπούν και όχι μόνο να σταματήσει η φυγή των καλύτερων νέων μας, αλλά να επιστρέψουν και όσοι έφυγαν στο εξωτερικό. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει σταθερό πλαίσιο για τη ζωή τους στην Ελλάδα. Και μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μπορούν να το εγγυηθούν αυτό.”.

  • Μετράμε αντίστροφα για την κάλπη της 21ης Μαΐου. Γιατί οι Κυκλαδίτες να συνεχίσουν μαζί με τον Φίλιππο Φόρτωμα, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

“Διότι τα τέσσερα αυτά χρόνια δουλέψαμε πολύ και μαζί. Με στρατηγική, μεθοδικότητα και αγάπη για τις Κυκλάδες. Και αυτό είχε ως μετρήσιμο αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του κυβερνητικού έργου που εξαγγείλαμε το 2019 για τα νησιά μας. Και είμαι πολύ περήφανος που αυτά τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω να με εκφράζουν και να χαρακτηρίζουν και εμένα προσωπικά. Πιστεύω δε, πως οι συμπολίτες μου, θα τα συνεκτιμήσουν και θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ για τις Κυκλάδες.”.