Δυνατότητα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τον Περιφερειακό Φορέα, αναφορικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου

Διαχειρίσιμη η εισφορά του 2023 προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

"Μαξιλάρι” 300 χιλ. ευρώ για την επόμενη χρονιά

Υπό πλήρη έλεγχο έχει θέσει το αυξημένο κόστος της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αφού για το 2023 έχει εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό του, ποσό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει.

Από το ανωτέρω ποσό, τα 300 χιλ. ευρώ έχουν αποδοθεί ήδη, καθώς για το 2022, τελικά ο Δήμος κατέβαλλε εισφορά ύψους 800 χιλ. ευρώ, αν και το τελικό ποσό που ζητήθηκε από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ανήλθε στα 500 χιλ. ευρώ. Με φόντο τα παραπάνω, η υπόθεση της διαχείρισης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου από την Περιφέρεια, καθίσταται διαχειρίσιμη και για το 2023, γεγονός που καθησυχάζει τη Δημοτική Αρχή, αναφορικά με την αυξημένη δαπάνη που προκύπτει πλέον σε ετήσια βάση, λόγω του νέου καθεστώτος ελέγχου και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου.

Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, διευκρινίζοντας όμως παράλληλα, πως, τα επόμενα χρόνια, ο Δήμος θα έρθει αντιμέτωπος με τις υψηλές απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Άλλωστε θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί πως ο ΧΥΤΑ Σύρου έχει αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεχώς και την ευθύνη έχει αναλάβει ο Περιφερειακός Φορέας.

Στενή παρακολούθηση

Ειδικότερα, η δαπάνη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου αποτελεί ένα θέμα που θα απασχολεί σταθερά τον Δήμο, αφού τα κόστη που απαιτεί ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που δαπανούσε σε ετήσια βάση ο Δήμος όταν είχε την ευθύνη του.

“Υπάρχει το πραγματικό θέμα που αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την εξέλιξη του έργου του κυττάρου. Και στον δικό μας ΧΥΤΑ αλλά και σε επίπεδο χώρας υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο θέμα με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και το κόστος που επιβαρύνονται οι Δήμοι. Βλέπουμε ότι και σε Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ μεγαλύτερα. Αλλά και στο κομμάτι της ανακύκλωσης ως χώρα, φαίνεται πως το κομμάτι αυτό δεν λειτουργεί καλά. Σε αυτά τα δύο θέματα έρχεται και ο προβληματισμός που έχουμε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την εισφορά, δηλαδή όταν μιλάμε για το οικονομικό κομμάτι, αλλά και το πώς αυτό θα κληθεί να το διαχειριστεί ο Δήμος και οι δημότες, γιατί εν τέλει αυτά τα κόστη καταλήγουν στους δημότες”, παρατήρησε ο Γιάννης Πιταούλης αρχικά, λέγοντας πως αυτή την υπόθεση ο Δήμος την ελέγχει στενά. “Υπάρχει πάντοτε μία στενή παρακολούθηση αυτού του πράγματος. Άτυπα με είχαν ενημερώσει πως όλοι οι Δήμοι πρέπει να καταβάλουν κάποιες ετήσιες εισφορές στον ΦΟΔΣΑ. Εμείς στον προϋπολογισμό μας, εντάσσουμε αυτά τα ποσά και αντίστοιχα τα καταβάλουμε”, επεσήμανε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, η μη καταβολή δεν είναι ένα σενάριο που μπορεί να υπάρξει, αφού ο Περιφερειακός Φορέας έχει τον τρόπο να το εισπράξει.

“Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ έχει λάβει αποφάσεις, ότι εφόσον δεν τον πληρώνουν, μπορεί να πάρει τα κατάλληλα εκείνα μέτρα και να τα εισπράξει, κρατώντας τα, είτε από τη ΔΕΗ, είτε από τις επιχορηγήσεις που παίρνουν οι Δήμοι”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Έκλεισε” το 2022, εξασφαλίστηκε το ποσό για το 2023

Σχετικά με την εισφορά του Δήμου για τα τελευταία δύο έτη, ο αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής. “Οι εισφορές που έχουμε καταβάλλει για το 2022 είναι αρκετά υψηλότερες από την τελική κοστολόγηση που υπάρχει γι αυτό το έτος. Είχαμε καταβάλλει 800 χιλ. ευρώ και το τελικό ποσό είναι 500 χιλ. ευρώ”, ανέφερε, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, “προκύπτει ένα κενό το οποίο κατά κάποιο τρόπο θα μειώσει τις φετινές εισφορές”. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως, το ποσό των 300 χιλ. ευρώ “θα συμψηφιστεί με τα φετινά ποσά που έχει να καταβάλει ο Δήμος” και τα οποία επεσήμανε πως, “εμείς τα έχουμε υπολογίσει στον φετινό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με άλλους ΟΤΑ, που θα έχουν ένα αντίστοιχο πρόβλημα”.

Συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο πως, “για το 2023 ενδεχομένως τα πράγματα να μην οξυνθούν όσον αφορά το οικονομικό σκέλος άμεσα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια και ο Δήμος, αλλά και όλοι οι Δήμοι δεν θα αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο θα επηρεάσει τον καθορισμό των δημοτικών τελών. Κι αυτό είναι σε εθνικό επίπεδο”.

Συνοψίζοντας το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Πιταούλης σχολίασε πως, “για το 2023 ο Δήμος είχε βάλει στον προϋπολογισμό το ποσό που όρισε η γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου δηλαδή 1,1 εκατ. ευρώ και τελικά σε αυτό το ποσό έχουμε καλύψει τις 300 χιλ. ευρώ. Είναι το ποσό που πληρώσαμε παραπάνω και δεν δαπανήθηκε και σχετίζεται με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ”.

Μαξιλάρι” 300 χιλ. ευρώ για το 2024

Ως εκ τούτου, τα 300 χιλ. ευρώ που απομένουν στον προϋπολογισμό, ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως θα τα κρατήσει η Δημοτική Αρχή για τις αντίστοιχες ανάγκες του ΧΥΤΑ και της σχετικής εισφοράς για το 2024.

“Στο κομμάτι που αφορά εμάς, εν τέλει τα χρήματα που έχουμε προβλέψει στον δημοτικό προϋπολογισμό του 2023 για τις εισφορές του ΦΟΔΣΑ είναι παραπάνω σε σχέση με αυτό που εν τέλει θα αποδώσουμε. Αυτό το ποσό των 300 χιλ. ευρώ το κρατάμε σαν “μαξιλάρι””, ξεκαθάρισε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, “το γεγονός ότι δώσαμε παραπάνω χρήματα δεν σημαίνει ότι τους διαθέσιμους πόρους θα τους μεταφέρουμε σε κάποια άλλη δαπάνη. Θα παραμείνουν ως μαξιλάρι, γιατί βλέπουμε ότι η κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση εν τέλει, σε επίπεδο χώρας φαίνεται να ξεφεύγει”.

Άρα, για τη γενικότερη ασφαλή πορεία του προϋπολογισμού, εξήγησε: “Ο προϋπολογισμός μας είναι έτσι στημένος ακόμη κι αν προκύψουν αρνητικές εξελίξεις. Εάν όλα πάνε καλά, σίγουρα τα προβλήματα που θα έχει η επόμενη Δημοτική Αρχή θα είναι λιγότερα. Όμως, απ΄ όταν έφυγε η διαχείριση του ΧΥΤΑ από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και πήγε στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είχαμε μία κλιμακούμενη ανησυχία”.

Κάλυψη του τέλους ταφής για το 2022, από τους ΚΑΠ του 2024

Ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής και ως προς το θέμα της κάλυψης του τέλους ταφής των απορριμμάτων, για το οποίο όλοι οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ, είχαν αντιδράσει, αφού αύξανε υπέρμετρα τις εισφορές τους.

“Λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, γι αυτό το θέμα, για το τέλος ταφής, οι Δήμοι είχαν αντιδράσει”, υπενθύμισε, επισημαίνοντας πως, “το τέλος ταφής για το 2022 τελικά θα καλυφθεί με πόρους των Δήμων από τους ΚΑΠ για το 2024”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “προσπάθησαν αυτό το κόστος να το μεταθέσουν και να μην επιβαρύνει άμεσα τους Δήμους”. Σημειώνεται πως αυτό έγινε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αγωνία για το κορεσμένο κύτταρο

Εκτός των ανωτέρω, υπόθεση που θα συνεχίζει να παραμένει στην επικαιρότητα αποτελεί το θέμα της δημιουργίας νέου κυττάρου στη θέση Κοράκι. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Πιταούλης σε πρώτο επίπεδο, δεν έχουν δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις για την υλοποίησή του και ως εκ τούτου, το νησί έχει έρθει αντιμέτωπο με την αναμονή, αν και το υφιστάμενο κύτταρο, συμπληρώνει τη ζωή του.

“Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει το θέμα της παράτασης της μελέτης, γιατί ακόμη δεν έχει δώσει την έγκριση το Υπουργείο Περιβάλλοντος”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, θα είναι σε θέση να ενημερώσουν αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Υπενθυμίζεται πως από το στάδιο του κορεσμού του υπάρχοντος κυττάρου, μέχρι και τη δημιουργία νέου, θα μεσολαβήσει ένα μικρό έργο επέκτασης για την κάλυψη των αναγκών ταφής των απορριμμάτων, όπως είχε διαβεβαιώσει παλαιότερα η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.