Τριήμερη γιορτή του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης με επίκεντρο την αειφορία

Το Αειφορéver έρχεται για να μείνει… for ever!

«Το περιβάλλον των Κυκλάδων δεν είναι για μας μόνο ένα μάθημα οικολογίας, αλλά είναι η περιουσία μας, το σπίτι μας, το αμπέλι του παππού μας και ο τόπος που εκτυλίσσονται τα παραμύθια της γιαγιάς μας. Είναι η κληρονομιά μας. Επομένως η αειφορία μας».

Με επίκεντρο την αειφορία του τόπου μας, το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης διοργανώνει την 1η γιορτή αειφορίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Πρόκειται για το «Αειφορéver 2023», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17, 18 και 19 Ιουνίου, στην έπαυλη Τσιροπινά.

Στόχος της γιορτής, που ευελπιστεί να καταστεί θεσμός στο νησί, είναι να φέρει σε επαφή τη σχολική κοινότητα με τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες.

«Το ΚΕΠΕΑ πέρα από το να κάνει προγράμματα με τους μαθητές του νησιού, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και να επιμορφώνει του καθηγητές πάνω στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, έχει και ως βασική αποστολή τη σύνδεση της τοπικής κοινότητας με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι σκεφτήκαμε πως ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να διοργανώσουμε ένα ανοιχτό φεστιβάλ, το οποίο θα προσελκύσει τόσο μαθητές, όσο και επισκέπτες του νησιού. Το θέμα μας είναι η αειφορία και σχετίζεται με την κληρονομιά μας και το φυσικό τοπίο και προσπαθήσαμε όλα αυτά να τα “παντρέψουμε”», τονίζει στην «Κοινή Γνώμη», ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ Σύρου - Ερμούπολης, Χρήστος Κόλλιας.

Αν και το πλήρες πρόγραμμα του «Αειφορéver 2023» αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Κόλλιας μας έκανε γνωστό πως στην τριήμερη γιορτή της αειφορίας αναμένεται να συμμετέχουν τόσο μαθητικές θεατρικές ομάδες αλλά και Συριανοί καλλιτέχνες, όσο και τοπικοί παραγωγοί και καλλιεργητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και θα μιλήσουν για την προσπάθεια τους. Μάλιστα, καλεί όσους τοπικούς παραγωγούς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και αυτοί στην τριήμερη γιορτή, να επικοινωνήσουν με το ΚΕΠΕΑ.

«Έχουμε καλέσει τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι θα μας δείξουν τα προϊόντα τους και στην ουσία θα υπάρξει μία προβολή γεωλογικών προϊόντων που έχουν σχέση με τη φύση και το περιβάλλον. Επίσης, θα έχουμε μαθητές σχολείων του νησιού, που θα παρουσιάσουν θεατρικές παραστάσεις, ενώ θα έρθουν και μαθητές από άλλα δύο νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, θα λάβουν χώρα συναυλίες τόσο μαθητών, όσο και καλλιτεχνών του νησιού μας, ενώ τα πρωινά θα υπάρξουν εργαστήρια και παιχνίδια που έχουν σχέση με την αειφορία και το περιβάλλον», τονίζει ο κ. Κόλλιας.

Βασικός στόχος των υπευθύνων του ΚΕΠΕΑ είναι μέσα από περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ, εργαστήρια, αλλά και παιχνίδια αειφορίας, να αναδείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο του Κέντρου, πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα του.

«Στόχος μας είναι να νιώσουμε όλοι ότι τόσο το ΚΕΠΕΑ, όσο και η επαφή μας με το περιβάλλον και τη φύση εμπεριέχει μέσα της μία γιορτή. Δεν πρόκειται μόνο για ένα μάθημα οικολογικό, να μάθουμε δηλαδή τη σημασία, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του οποιουδήποτε προβλήματος. Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε στις καθημερινές μας δράσεις, ωστόσο θέλουμε να αναδείξουμε πως πίσω από όλο αυτό κρύβεται μία χαρά, ένα γλέντι. Ευελπιστούμε να γίνει το Κέντρο μας ένα σημείο επαφής όλων αυτών των ανθρώπων που περιστρέφονται γύρω από αυτό που λέμε οικοσύστημα της Σύρου και των Κυκλάδων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.

Αν και πρόκειται για την αρχή ενός νέου εγχειρήματος, ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κάτι που αν μη τι άλλο, γεμίζει με χαμόγελα αισιοδοξίας τους διοργανωτές του «Αειφορéver 2023».

«Ήδη αρκετοί παραγωγοί με χαρά μας έχουν πει πως θέλουν να συμμετέχουν στη δράση μας. Πολλά σχολεία, παρόλο που βρίσκονται εκτός Σύρου, θέλουν να έρθουν, πληρώνοντας εκείνοι τα έξοδά τους και μάλιστα σε ημερομηνίες που θα έχουν τελειώσει τις σχολικές τους δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και με τις καλλιτεχνικές ομάδες. Όλο αυτό μας δίνει δύναμη να το προχωρήσουμε και έχουμε την πεποίθηση ότι θα πάμε καλά και θα έχουμε την ανταπόκριση και του κόσμου, αλλά και την ηθική υποστήριξη των τοπικών φορέων του νησιού», δηλώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, το ΚΕΠΕΑ Σύρου - Ερμούπολης, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσες και όσους θέλουν να μπουν στην ομάδα εθελοντών του «Αειφορèver 2023» και να δηλώσουν συμμετοχή στο https://forms.gle/YRd9VP1XaXSAnRAY9

«Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη. Θα περάσουμε τέλεια, δε θα σας κουράσουμε πολύ…θα σας κάνουμε δώρο και θα έχετε να λέτε σε λίγα χρόνια, ότι ήσασταν στην ομάδα του 1ου Αειφορèver, το 2023», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ Σύρου - Ερμούπολης.

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2019 (ΦΕΚ ίδρυσης), ύστερα από τις συνεχείς προσπάθειες τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού.

Στελεχώθηκε μετά από τρία χρόνια και άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 17 Ιουνίου 2022 για να συμπληρώσει το παζλ των Κ.Ε.ΠΕ.Α. (πρώην Κ.Π.Ε.) του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με το ΚΕΠΕΑ Κορθίου της Άνδρου και το ΚΕΠΕΑ Πεταλούδων της Ρόδου.

Το κέντρο στεγάζεται στην εντυπωσιακή Έπαυλη Τσιροπινά, σε ένα ιστορικό πετρόκτιστο κτίριο του 1816, στην Ντελλαγκράτσια ή αλλιώς Ποσειδωνία της Σύρου. Στον 1ο όροφο βρίσκονται τα γραφεία της παιδαγωγικής ομάδας, ενώ στο ισόγειο η μεγαλοπρεπής σάλα, όπως και εξωτερικά ο εντυπωσιακός κήπος προσφέρονται για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, εκθέσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν παρουσία 30 χρόνια στην Ελλάδα και το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης έρχεται να συμπληρώσει μια ομάδα περίπου 60 Κέντρων, με στόχο να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης της εκπαιδευτικής και της τοπικής κοινότητας, ως πομπό προβολής της κυκλαδίτικης ομορφιάς, ως φωνή διεκδίκησης περιβαλλοντικών λύσεων, αλλά και ως ευκαιρία μιας εκδρομής των μαθητών/μαθητριών στην ομορφιά της κυκλαδίτικης φύσης.