Καυστική κριτική του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ν. Καΐλη για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στην πόλη από την έλλειψη θέσεων στάθμευσης

Η Δημοτική Αρχή κωφεύει απέναντι στο κυκλοφοριακό

Ζητά τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των mini bus

Τη σοβαρή υπόθεση του κυκλοφοριακού στην Ερμούπολη έθεσε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης, ζητώντας να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για το διαχρονικό πρόβλημα που διογκώνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο ίδιος έθιξε τη στάση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον αποσπασματικό χαρακτήρα των κινήσεων που κάνει σε όλη την τρέχουσα θητεία, σχετικά με τη διαχείριση του μεγαλύτερου εφιάλτη της Ερμούπολης, τονίζοντας ουσιαστικά πως δεν προσφέρει λύσεις, αφού κωφεύει απέναντι στο μέγεθος του προβλήματος και δεν το προσεγγίζει από συνολική σκοπιά.

Το σοβαρό θέμα της παράνομης στάθμευσης που προδίδει την έλλειψη θέσεων - διαθέσιμων στους οδηγούς -, με φόντο τη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι, αλλά και την κατάργηση χώρων για οχήματα τόσο στην προαναφερθείσα περιοχή, όσο όμως και στο ιστορικό κέντρο και στην οδό Σταματίου Πρωίου, αποτέλεσε την αφορμή της δημόσιας παρέμβασης του κ. Καΐλη, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως παρά και την ανάπτυξη του νέου parking στη Λαλακιά, δεν υπάρχει ουσιαστικά εξυπηρέτηση των πολιτών από και προς τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, καθώς ο Δήμος δεν έχει φροντίσει για τον επανασχεδιασμό της δημοτικής συγκοινωνίας και των mini bus, με αποτέλεσμα, πρωτίστως οι κάτοικοι να μην εξυπηρετούνται στον ίδιο τους τον τόπο.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, επιβάλλεται η ανταπόκριση των mini bus, αν ο Δήμος θέλει να ανακουφίσει το κέντρο και να υπάρξουν οδηγοί που θα αφήνουν τα οχήματά τους στα περιφερειακά parking και μάλιστα, κρίνεται απαραίτητο να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους σε κατάλληλες ώρες και ημέρες, οπότε και παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση και αιχμή.

Ο Νικόλας Καΐλης ξεκαθάρισε πως η Ερμούπολη δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε αποσπασματικά μέτρα, καθώς χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Η διόγκωσή του μάλιστα, καταγράφεται και τη θερινή περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία και την εικόνα που εισπράττουν και οι επισκέπτες.

Έκδηλη η ανησυχία και διαχρονικές ευθύνες

Αν και η Σύρος προς το παρόν δεν έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που αναμένει ωστόσο για τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Καΐλης επεσήμανε πως το πρόβλημα ήδη προκύπτει έντονο.

“Ένα φλέγον ζήτημα όχι τωρινό αλλά διαχρονικό αφορά στη στάθμευση στην Ερμούπολη. Θέτω επί τάπητος αυτό το θέμα γιατί η κατάσταση ήδη είναι δύσκολη και αυτή τη στιγμή είμαστε στο χαμηλό επίπεδο της τουριστικής σεζόν. Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα από το κέντρο μέχρι την οδό Νικηφόρου Μανδηλαρά παράνομα. Βλέπουμε ότι γίνεται το αδιαχώρητο. Το έχουμε συζητήσει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα θέμα που άπτεται άμεσα της δικής μας καθημερινότητας και γι αυτό το θέτουμε στο δημόσιο λόγο”, ξεκαθάρισε εξ αρχής, σημειώνοντας παράλληλα πως, σήμερα, την τρέχουσα περίοδο, το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο καθώς είναι σε εξέλιξη έργα και παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, που καταργούν θέσεις. Αρκεί να σημειωθεί πως στη Σταματίου Πρωίου καταργούνται παράνομες θέσεις, ενώ στο Νησάκι από τις 139 διαθέσιμες σύμφωνα με το ΦΕΚ, έχουν διαγραμμιστεί 125, αφού η περίφραξη της κρουαζιέρας “τρώει” περίπου 14 θέσεις.

“Θεωρούμε ότι αυτό το διάστημα επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και οι οποίες όπως έχουμε τοποθετηθεί παλαιότερα, δεν δίνουν λύσεις δυστυχώς στο φλέγον ζήτημα, το θέτουμε στο προσκήνιο. Αναφέρομαι φυσικά και στην απομάκρυνση πολλών θέσεων από την οδό Σταματίου Πρωίου αλλά και στην ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι και φέρνουμε αυτόν τον προβληματισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δυστυχώς δεν λέμε ότι είναι ευθύνη μόνο της Δημοτικής Αρχής, αλλά είναι διαχρονικές οι ευθύνες”.

Όχι σε κατακερματισμένα μέτρα

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, επεσήμανε πως δεν υπάρχει περιθώριο να κωφεύει άλλο η Δημοτική Αρχή και να παίρνει αποσπασματικά μέτρα. “Μιλάμε για κατακερματισμένα μέτρα και μην ξεχνάμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τα μέτρα που είχε πάρει. Είναι ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα την καθημερινότητα του κόσμου. Δυστυχώς προσπαθεί να επιλυθεί με μέτρα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου και αυτό είναι που θέλουμε να τονίσουμε σήμερα. Αυτό είναι το φλέγον θέμα”, δήλωσε ο κ. Καΐλης, σημειώνοντας ακόμη πως, “δεν κάνουμε μανιφέστα. Το θέμα αφορά όλο τον κόσμο. Ο κόσμος συζητά για το parking και όχι για τις εκλογές. Αυτό κάτι λέει”.

Μάλιστα, ο ίδιος θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα της Δημοτικής Αρχής κι εν προκειμένω για το Νησάκι, χρήσιμο θα είναι πρώτα να κινούνται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των κατοίκων της Σύρου.

“Οι εξελίξεις στο Νησάκι δείχνουν τι; Ότι ουσιαστικά τα μέτρα που παίρνουμε και οι ρυθμίσεις που υπάρχουν δεν γίνονται για τον κόσμο που μένει εδώ και εργάζεται αλλά για να κατεβαίνουν κάποιοι ορισμένες ώρες. Αν ένας δουλεύει οκτάωρο πρέπει να πληρώνει για στάθμευση 5 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 220 ευρώ τον μήνα. Άρα είναι φλέγον το ζήτημα. Θα πρέπει να λυθεί το πού θα παρκάρουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορούν να πάνε στις δουλειές τους”, σχολίασε σε απόλυτο τόνο.

Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός για τα mini bus

Όπως έχει αναφέρει η “Κοινή Γνώμη” σε πρόσφατο ρεπορτάζ της, η σύμβαση με την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και επιβάλλεται να υπάρξει νέα συμφωνία, για την καλύτερη εκτέλεση της δημοτικής συγκοινωνίας βάσει των σύγχρονων αναγκών που προκύπτουν καθημερινά για το νησί.

Τα παραπάνω έθιξε στη συνεδρίαση και ο κ. Καΐλης, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί επιτέλους τις σημερινές ανάγκες του τόπου και της Ερμούπολης. “Θα πρέπει επιτακτικά να εξετάσετε αυτό που είχαμε συζητήσει και άλλη φορά, δηλαδή να αυξηθούν τα δρομολόγια των mini bus, να γίνουν πολύ πιο συχνά από και προς τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης και από και προς αυτούς που μπορεί να δημιουργηθούν”. Άλλωστε, όπως τόνισε τέλος ο ίδιος, “αυτή είναι η άμεση λύση που πρέπει να δοθεί και το ξέρετε”.