Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την εκποίηση ακινήτου στην είσοδο της Άνω Σύρου

Σημαντικά έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Ένας ανεκτίμητος “θησαυρός” στα χέρια της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η ακίνητη περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς από την αξιοποίησή της, προκύπτουν σημαντικά έσοδα για τα ταμεία του.

Εκμεταλλευόμενη και την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητά της, την ορθή εκμετάλλευσή της, προκειμένου αφενός να υπάρχει σημαντική εισροή χρημάτων στα ταμεία της και αφετέρου να μην μένουν ανεκμετάλλευτα κτήρια, που θα ρημάζουν στον χρόνο. 

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκποίηση ενός ακινήτου, που βρίσκεται στην είσοδο της Άνω Σύρου.

“Πρόκειται για ένα ακίνητο στην είσοδο του οικισμού, το οποίο ο Δήμος είχε αγοράσει για τη δημιουργία μουσείου, εντούτοις αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αγορά του, ούτε ο τότε Δήμος Άνω Σύρου, ούτε ενιαίος δήμος κατάφεραν να διαθέσουν κάποιους πόρους για την αξιοποίησή του, με αποτέλεσμα το ακίνητο να παρουσιάσει σημαντικές φθορές και ο Δήμος να πρέπει να καταβάλει ολοένα και μεγαλύτερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας του και γενικά να λειτουργεί αρνητικά ως προς την εικόνα του στην είσοδο του οικισμού”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Πολυδιάστατη πολιτική ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας”

Από την παραχώρηση του πρώην σούπερ μάρκετ του Νεωρίου σε μεγάλη αλυσίδα τροφίμων, μέχρι προσφάτως την ενοικίαση του πρώην “Αγορά” στην πλατεία Ερμούπολης, η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται πως έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην συγκεκριμένη πολιτική.

“Όλα τα χρόνια προσπαθήσαμε σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του Δήμου να έχουμε μία πολυδιάστατη πρακτική, δηλαδή να αξιοποιήσουμε ακίνητα τα οποία είχαν μεγάλη αξία με τη λογική να έρθουν σημαντικά έσοδα προς τον Δήμο, αλλά επιπλέον όσο κάποια ακίνητα μένουν ανεκμετάλλευτα χωρίς να υπάρχει κάποιος μέσα που να τα αξιοποιεί, στην ουσία υπόκεινται συνεχώς στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα ο Δήμος αντί να έχει κάποιο έσοδο να πρέπει να καταβάλει σημαντικούς πόρους για να αποκαθιστά φθορές”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Πιταούλης. 

Ειδικότερα για την Άνω Σύρου, η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η εικόνα του οικισμού.

“Στην Άνω Σύρο όσα ακίνητα υπήρχαν και μπορούσαν άμεσα να τύχουν εκμετάλλευσης, αυτά προωθήθηκαν προς ενοικίαση και πέρα από τα έσοδα του Δήμου και τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι επί της ουσίας αναβαθμίστηκαν και τα ίδια τα ακίνητα, καθώς όσοι μπήκαν μέσα είχαν διάθεση να επενδύσουν σε αυτά και νομίζω ότι εν τέλει αναβαθμίστηκε και η συνολική εικόνα του οικισμού”, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

“Περισσότερα έσοδα σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας”

Σύμμαχος, βέβαια, στο πλευρό του Δήμου στάθηκε και η οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, καθώς αυξήθηκε σημαντικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών ως προς την εκμετάλλευση ακινήτων.

“Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι ο Δήμος έχει μία σημαντική ακίνητη περιουσία και σε αυτή τη δημοτική θητεία αφιερώσαμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου αυτή να τύχει αξιοποίησης και νομίζω ότι τα φαίνονται ήδη και είναι απτά μέσα από τις σχετικές εισπράξεις που έχει ο Δήμος και οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε πως για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας βοήθησε το γεγονός πως οι οικονομικές συνθήκες ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκές, έτσι ώστε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και να τα εκμισθώσει ο Δήμος. Βέβαια, επίσης, σημαντική ήταν και η κοινή αντίληψη που υπήρχε σε αυτά τα θέματα από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που ομόφωνα σε όλες τις αποφάσεις προχώρησαν στις διαδικασίες αυτές, με αποτέλεσμα πράγματι ο Δήμος να καταφέρει να έχει σημαντικά έσοδα από την εκμίσθωση της ακίνητης περιουσίας”, τονίζει ο κ. Πιταούλης. 

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, τα έσοδα του Δήμου είναι σαφώς μεγαλύτερα από αντίστοιχους Δήμους της περιφέρειας και τα οποία γίνεται προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό να μετακυλήσουν στους πολίτες, προς όφελός τους.

“Οι Δήμοι έχουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το κράτος, η οποία κατευθύνεται κυρίως για τα λειτουργικά έξοδά τους, όπως μισθοδοσίες ή λειτουργία των Υπηρεσιών τους και στη συνέχεια προσπαθούν, αξιοποιώντας διάφορες προτάσεις χρηματοδοτήσεων να πραγματοποιήσουν διάφορα έργα στις πόλεις. Οι Δήμοι που έχουν επιπλέον έσοδα, πέρα από την κρατική επιχορήγηση, όπως ο δικός μας Δήμος που αναλογικά έχει ένα μεγάλο έσοδο από την ακίνητη περιουσία του, έχουν τη δυνατότητα αυτούς του πόρους να μην τους κατευθύνουν προς συγκεκριμένα έργα, αλλά να έχουν μία καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών τους και ένα καλύτερο κοινωνικό πρόσωπό, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να έχουν μία σημαντική παρουσία και στο πολιτιστικό κομμάτι, όπως έχει ο Δήμος μας. Επίσης, αρκετά ακίνητα παραχωρούνται σε πολιτιστικά σωματεία και αυτό νομίζω ότι είναι θετικό ως προς τη λειτουργία τους, ενώ θα πρέπει να αναγνωριστεί πως ο Δήμος δεν ενισχύει τα σωματεία και τους συλλόγους μόνο οικονομικά, αλλά με την παροχή ακινήτων που θα μπορούν να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, εχθρός του καλού, λένε, είναι το καλύτερο και με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος προσανατολίζεται στην περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της περιουσίας του.

“Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει ενδεχομένως να προχωρήσουμε παραπέρα στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, να δούμε δηλαδή αν κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, όπως προσπάθειες που κάναμε και μπορεί να έμειναν λίγο πιο πίσω ή να μην είχαν την προβολή που έτυχαν μεγάλες επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως η αγορά του ακινήτου στη Λαλακιά ή η μεταβίβαση του στρατοπέδου, η αγορά του οικοπέδου στο Κίνι, όλες αυτές οι προσπάθειες ήταν σημαντικές, ωστόσο υπήρχαν και άλλα πράγματα που δεν προβλήθηκαν τόσο πολύ, που είναι επίσης σημαντικά”, καταλήγει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.