Αρνητική η απάντηση της Sky Express απέναντι στο αίτημα αλλαγής της πρωινής ώρας αναχώρησης των αεροπλάνων, από το Ελ. Βενιζέλος για το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Στο περιθώριο οι ανάγκες αεροπορικής σύνδεσης της Σύρου

Το νησί παραμένει χωρίς πτήση κάθε Σάββατο

Σε τοίχο… προσέκρουσε το αίτημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για αλλαγή της πρωινής ώρας αναχώρησης των αεροπλάνων της Sky Express από το Ελ. Βενιζέλος για το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, καθώς και για δρομολόγηση πτήσης τα Σάββατα, αφού η αεροπορική εταιρεία, με απαντητικό έγγραφό της προς τη Δημοτική Αρχή, γυρίζει... πλάτη, στις ανάγκες του νησιού.

Η απαίτηση για αποτελεσματική σύνδεση της Σύρου με την Αθήνα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται κάτοικοι, επιχειρηματίες, αλλά και επισκέπτες(!) τη θερινή σεζόν, οι οποίοι μεταβαίνουν από το Ελ. Βενιζέλος προς το νησί, έπεσαν στο κενό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετακινήσεις προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει την αλλαγή της ώρας αναχώρησης σε καθημερινή βάση για έξι δρομολόγια, από 06.15 το πρωί για αργότερα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με τα μέσα μεταφοράς της Αθήνας. Παράλληλα, οι αιρετοί ζητούσαν κάλυψη και του Σαββάτου, αφού σήμερα, το νησί, παραμένει χωρίς πτήση, αν και διανύουμε το καλοκαίρι.

Για τις αρνητικές εξελίξεις ενημέρωσε ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, σχολίασε καυστικά την απάντηση της εταιρείας και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως για τα ανωτέρω αιτήματα είχε κάνει παρεμβάσεις προς τη Sky Express και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, προσφάτως, είχε γνωστοποιήσει μάλιστα, πως ζητήθηκε για τον προσεχή σχεδιασμό των πτήσεων, να γίνει μία συνάντηση στη Σύρο με φορείς του τόπου και εκπροσώπους της εταιρείας, για να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός. Αυτή η πρόταση φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο και αν επιτευχθεί, μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλαγές στη διασύνδεση της Σύρου με την Αθήνα.

Τα αιτήματα που απορρίφθηκαν

Στο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει την απόφαση να ζητήσει την ανταπόκριση της Sky Express για δύο συγκεκριμένα αιτήματα, προς βελτίωση της διασύνδεσης της Σύρου με την Αθήνα, την καλοκαιρινή περίοδο. “Κατόπιν της ανακοίνωσης της εταιρείας σας αναφορικά με τα αεροπορικά δρομολόγια που θα συνδέουν την Αθήνα με τη Σύρο για τη θερινή περίοδο, διαπιστώσαμε ότι και οι έξι πτήσεις της εβδομάδας αναχωρούν 06.15 το πρωί. Η συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, διότι δεν διευκολύνει τη μετακίνηση των επιβατών προς το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” με τη δημόσια συγκοινωνία και πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού μας”, είχαν παρατηρήσει αρχικά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια είχαν επισημάνει τα εξής: “Κατά συνέπεια, θα θέλαμε να διερευνήσετε με μεγάλη προσοχή το αίτημά μας για αλλαγή της ώρας αναχώρησης των πτήσεων από Αθήνα – Σύρο προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης των επιβατών στο αεροδρόμιο και με τη δημόσια συγκοινωνία.

Επιπλέον, αιτούμαστε να προστεθεί στα αεροπορικά δρομολόγια με προορισμό τη Σύρο, μία πτήση κάθε Σάββατο, καθώς δεν προβλέπεται κανένα δρομολόγιο για εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το θερινό σας πρόγραμμα”.

Γυρίζει πλάτη… η Sky Express

Κατόπιν της επιστολής του Δήμου προς την εταιρεία, η Sky Express έδωσε τη δική της αρνητική απάντηση, γυρίζοντας την πλάτη στις πραγματικές ανάγκες του νησιού όσον αφορά την αεροπορική διασύνδεσή του. Συγκεκριμένα, η Sky επισημαίνει πως βάσει δικών της στοιχείων, προκύπτει ότι η εταιρεία καλύπτει τη ζήτηση.

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αναφορικά με την από 26/4 επιστολή σας με θέμα “Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης – Αίτημα για αλλαγή ώρας αναχώρησης των αεροπορικών δρομολογίων Αθήνα – Σύρος”, θα θέλαμε καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για την επικοινωνία.

Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προτεραιότητα της Sky Express παραμένει η αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την ανάπτυξη του μεταφορικού της έργου, τη σταθερή διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και την περαιτέρω διάδοση του μοναδικού τουριστικού της προϊόντος.

Αναφορικά με το αίτημά σας για αλλαγή της ώρας αναχώρησης των πτήσεων της εταιρείας μας από Αθήνα προς Σύρο – αντί για τις 06.15 που προβλέπεται στο θερινό πρόγραμμα της εταιρείας μας – θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, η επιλογή της εν λόγω ώρας στοχεύει πρωτίστως στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης, καθώς και των μετακινήσεων των επιβατών / επισκεπτών στο νησί, οι οποίοι απαιτείται να διασυνδεθούν άμεσα με άλλες πτήσεις από σειρά διαφορετικών προορισμών”, αναφέρει αναλυτικά ο πρόεδρος της Sky, δίνοντας αρνητική απάντηση και για το δεύτερο αίτημα, δηλαδή για δρομολόγηση πτήσης κάθε Σάββατο.

“Επιπλέον, ως προς το αίτημά σας για προσθήκη μίας επιπλέον πτήσης, η οποία θα αφορά στην ημέρα του Σαββάτου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, βάσει της ανάλυσης όλων των δεδομένων μας προκύπτει ότι οι υπάρχουσες συχνότητες καλύπτουν πλήρως τη ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι εβδομαδιαίες συχνότητές μας, που ήδη εξυπηρετούν το νησί, σχεδιάστηκαν με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Σύρου”, υποστηρίζει η πλευρά της εταιρείας.

Όμηροι… των εταιρειών οι νησιώτες”

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο δήμαρχος μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την απορριπτική στάση της Sky Express. “Δυστυχώς απέναντι στα αιτήματά μας ήταν αρνητική η εταιρεία”, σχολίασε ο Νίκος Λειβαδάρας, ενώ σε πιο καυστικό τόνο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης ανέφερε πως οι νησιώτες κι εν προκειμένω οι κάτοικοι της Σύρου παραμένουν “όμηροι” των εταιρειών και των συμφερόντων τους.

“Είναι θλιβερή η απάντηση της Sky Express. Αυτή είναι η αλήθεια. Δυστυχώς, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι εμείς ως νησιώτες είμαστε “όμηροι” των εταιρειών, είτε αυτές είναι ακτοπλοϊκές, είτε αεροπορικές και οι οποίες δεν βάζουν σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες μας στα νησιά, αλλά τις ανάγκες της δικής τους τσέπης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καΐλης, λέγοντας τέλος πως, “αυτή είναι δυστυχώς η λογική τους”.

Ετικέτες: