Η τελική πρόταση για αναπλάσεις και βελτιώσεις στην περιοχή παρέμβασης της νότιας Ερμούπολης, με επίκεντρο την Ηρώων Πολυτεχνείου

Η Σύρος “χτυπά” 21 εκατ. ευρώ μέσω ΣΒΑΑ

Σε αναπλάσεις και γενικό “λίφτινγκ” στην περιοχή της νότιας Ερμούπολης στοχεύει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω της δυνατότητας αξιοποίησης 21 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που έκανε για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ).

Με επίκεντρο τις ανάγκες της περιοχής που διατρέχει η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Δήμος έλαβε από τον μελετητή την τελική πρόταση για την αξιοποίηση της μεγάλης χρηματοδότησης από το ΠΕΠ 2021- 2027 και αναμένεται η οριστικοποίηση της σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και η έγκρισή της από τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω τμήμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου παραμένει αρκετά υποβαθμισμένο συγκριτικά με την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, στο οποίο έγινε προ ετών η μεγάλη ανάπλαση και ως εκ τούτου, προκρίνονται σήμερα οι αναπάντητες ανάγκες του.

Για την τελική πρόταση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος διευκρίνισε εξ αρχής πως, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ), το αρχικό ποσό που προβλεπόταν για κάθε Δήμο που μπορεί να υποβάλει πρόταση, αυξήθηκε κατά 40% και κατά συνέπεια, η Σύρος μπορεί να “χτυπήσει” έως και 21 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις που περιγράφει παρακάτω έχουν υπολογιστεί βάσει του τελικού προϋπολογισμού, δηλαδή βάσει των 21 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση της υποβαθμισμένης περιοχής

Αρχικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως η αξιοποίηση του ανωτέρω ποσού μέσω του νέου ΕΣΠΑ κατευθύνεται στην περιοχή που παρουσιάζει μεγάλες “ανοικτές” ανάγκες και αφορά στο νότιο κομμάτι της Ερμούπολης.

“Ο μελετητής έχει αποτυπώσει όλα αυτά που είχαμε ζητήσει. Και εμείς ως Υπηρεσία και η Επιτροπή Διαβούλευσης”, σχολίασε ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας πως, “είμαστε ικανοποιημένοι και θα προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση της πρότασης για να την υποβάλουμε στο πρόγραμμα”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως τις ενέργειές του, ο Δήμος, καταφέρνει να τις κάνει εγκαίρως καθώς είχε τη συνδρομή μελετητή.

“Έχει δοθεί και παράταση για την υποβολή της πρότασης μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα υποβάλουμε εγκαίρως την πρότασή μας”, δήλωσε παρακάτω, επισημαίνοντας τη θετική εξέλιξη της αύξησης της χρηματοδότησης.

“Αυξήθηκε το ποσόν της χρηματοδότησης κατά 40%. Οπότε θέλουμε να “χτυπήσουμε” το ανώτατο ποσό, δηλαδή τα 21 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος, κάνοντας παρακάτω μία σύντομη αναφορά σε κάθε βασική παρέμβαση που προβλέπεται στην πρόταση για το ΣΒΑΑ.

Πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου: Ανοικτός χώρος πολιτισμού

Ειδικότερα, η πρώτη παρέμβαση που ανέφερε ο κ. Αληφραγκής αφορά στην πρόταση επανάχρησης και μετατροπής του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου σε ανοικτό χώρο πολιτισμού. “Θα πρέπει να προβλεφθεί η ανάθεση μελέτης για την άρση επικινδυνότητας και ενδεχόμενα την στατική ενίσχυση του κτιρίου που έχει απομείνει πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια”, σημείωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για ένα έργο που μπορεί να ανέλθει σε 800.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως η Τεχνική Υπηρεσία μπορεί να εκτιμήσει το τελικό ποσό με μία μικρή απόκλιση από το ανωτέρω.

Τρία Γεφύρια: Ανάπλαση ρέματος Λαλακιάς και χώρος πρασίνου

Επόμενη παρέμβαση θα είναι η απόδοση του ρέματος της Λαλακιάς προς χρήση στους πολίτες, αφού πρωτίστως γίνει ανάπλαση και διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου.

“Υπό την προϋπόθεση πως σε οριοθετημένα ρέματα επιτρέπονται τέτοιου είδους χρήσεις, θα προχωρήσουμε σε αναπλάσεις και σε διαμορφώσεις χώρων πρασίνου στη Λαλακιά”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ενώ έκανε αναφορά και στον στόχο προστασίας και ανάδειξης του διατηρητέου μνημείου “χαμάμ” στην ίδια περιοχή, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου αυτού (7 μέτρα).

Πρόκειται για ένα έργο που θα κοστίσει αρκετά και μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά στο “χαμάμ” και τις αναπλάσεις περιμετρικά, αυτές μπορεί να υπερβούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε πως γίνονται όλες οι επαφές και με το Υπ. Πολιτισμού για την υπόθεση του “χαμάμ”.

Απομάκρυνση αμαξοστασίου από τον Αξό

Επιπλέον, ο κ. Αληφραγκής επεσήμανε πως μέσω του ΣΒΑΑ, προβλέπεται και “η απομάκρυνση του αμαξοστασίου του Δήμου και η επανάχρηση του χώρου για δραστηριότητες αναψυχής”.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημειώνεται πως προβλέπονται έργα για διαμόρφωση του χώρου του λατομείου σε αμαξοστάσιο, δηλαδή τεχνικές διαμορφώσεις, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης οχημάτων κ.α..

Η Τεχνική Υπηρεσία θα προσδιορίσει τον τελικό προϋπολογισμό για όλες τις συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να τονισθεί πως το σημερινό αμαξοστάσιο, αποτελεί πρόθεση όλων να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό χώρο πρασίνου.

Αναπλάσεις κατά μήκος της Ηρώων Πολυτεχνείου και στο Καρνάγιο

Ακόμη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως μέσω του ΣΒΑΑ προβλέπονται αναπλάσεις κατά μήκος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, που σήμερα παραμένει εξαιρετικά υποβαθμισμένη και διαμορφώσεις για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Επιπλέον, στόχος είναι να γίνουν αναπλάσεις και στην περιοχή Καρνάγιο. “Για την περιοχή του Καρνάγιου έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες και θα ανατεθούν τα αντίστοιχα έργα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο”, υπενθύμισε σχετικά, λέγοντας παρακάτω πως, η ανάπλαση στο οδικό δίκτυο της Ηρώων Πολυτεχνείου θα πρέπει να είναι ευρύτερη. Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξει σαφής προϋπολογισμός στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Επέκταση παραλιακού ποδηλατόδρομου Ερμούπολης προς νότο

Άλλο ένα σημαντικό έργο αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νότιου παραλιακού τμήματος του ποδηλατόδρομου, δηλαδή την επέκταση του παραλιακού ποδηλατόδρομου και ειδικότερα από την οδό Ασυμομύτη μέχρι τη διασταύρωση των Ταλάντων. Αυτό το έργο απασχόλησε έντονα στις συζητήσεις ανάμεσα στον μελετητή και στον Δήμο και αν υπάρξει αλλαγή, θα αναφερθεί σε επόμενο ρεπορτάζ. “Υπό το πρίσμα πως το επιβατικό λιμάνι θα μεταφερθεί στη νότια λεκάνη και το Πανεπιστήμιο στο στρατόπεδο, υπάρχει σημαντικός λόγος να γίνει ο ποδηλατόδρομος.

Θέματα που απασχόλησαν

Επιπλέον, θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ώστε να εξετασθεί αν μπορούν να ενταχθούν στο ΣΒΑΑ είναι η δυνατότητα αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και σχετικών δράσεων. Ο κ. Αληφραγκής επανέλαβε πως η οριστική μελέτη θα έρθει προς ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας τέλος πως, για τα μεγάλα έργα, απαραίτητες θα είναι και οι εκπονήσεις μελετών για την υλοποίησή τους.

Ετικέτες: