Απαραίτητος ο επανασχεδιασμός των θέσεων κάδων στη Σύρο, με φόντο τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του νησιού

Η ανάπτυξη υπαγορεύει επαναχάραξη του “χάρτη” καθαριότητας

Επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού στη Σύρο, καθώς και προσέλκυση μεγαλύτερης επισκεψιμότητας αποτελούν τα βασικά δεδομένα που υπαγορεύουν τον επανασχεδιασμό του “χάρτη” των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλο το νησί, προκειμένου να καλύπτονται απρόσκοπτα οι ανάγκες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων όσον αφορά στην αποκομιδή.

Οι θέσεις που βρίσκονται οι πράσινοι κάδοι απορριμάτων και οι κάδοι ανακύκλωσης σήμερα στη Σύρο είναι βάσει ανεπίκαιρου σχεδιασμού, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο δυσφημιστικές εικόνες για τον τόπο και καταστάσεις που θίγουν την καθημερινότητα πρωτίστως των μονίμων κατοίκων και φυσικά το περιβάλλον.

Ειδικότερα, σε αρκετές περιοχές με την άφιξη του πρώτου κύματος επισκεψιμότητας καταγράφονται εικόνες από ξεχειλισμένους κάδους, γεγονός που προδίδει την ανυπαρξία σύγχρονου σχεδιασμού στο νησί για την καθαριότητα, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχει πυκνότατη τοποθέτηση κάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποκομιδή.

Με φόντο τα παραπάνω και την “κραυγή” της Σύρου για φροντίδα και σχεδιασμό σε επίπεδο καθαριότητας, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, όπως επίσης, ζητήθηκε να σχολιάσει και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Σημειώνεται πως σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή, εγκρίνεται η διαδικασία για προμήθεια δύο νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων για την Ερμούπολη και συγκεκριμένα για τα σημεία όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου και της Λαλακιάς (Ανδρέα Παπανδρέου). Η εν λόγω κίνηση δείχνει μία νέα νοοτροπία στο νησί, η οποία όμως χρειάζεται να πλαισιωθεί από έναν ορθό και συνολικό σχεδιασμό.

Αγγελική Πρίντεζη: Αλλάζει “εποχή” το νησί

Ειδικότερα, την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στο νησί αναγνωρίζει η κ. Πρίντεζη, η οποία παρατήρησε αρχικά όλους τους λόγους που υπαγορεύουν έναν νέο σχεδιασμό.

“Στη Σύρο ραγδαία μετά την εποχή του κορωνοϊού αλλάζουν τα δεδομένα. Βλέπουμε μία τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί από τον Μάρτιο και μετά. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει η τουριστική περίοδος, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Έχουμε πολλές επενδύσεις στο νησί και σταδιακά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ανάγκες και ο όγκος των απορριμμάτων. Συντηρούνται ενοικιαζόμενα, δημιουργούνται νέα ξενοδοχεία, γίνονται επισκευές παλαιών κτηρίων κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και το νησί θα υποδέχεται περισσότερο κόσμο”, παρατήρησε αρχικά η αντιδήμαρχος, τονίζοντας όμως πως θα υπάρξει και μεταφορά της παρουσίας πολιτών ευρύτερα της Ερμούπολης. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσπάθειες για μεταφορά του Πανεπιστημίου στο στρατόπεδο και για ανάπτυξη ίσως δεύτερου Τμήματος, ενώ το νησί υποδέχθηκε και μεγάλο όγκο επισκεπτών μέσα από συνέδρια. Το πρώτο στις αρχές Μαΐου. Επίσης, άμεσα θα λειτουργήσει ένα νέο μεγάλο σούπερ μάρκετ στο δημοτικό ακίνητο της οδού Σάκη Καράγιωργα και τα επόμενα χρόνια μελετάται και η μεταφορά του λιμανιού, ενώ άμεσα γίνονται προσπάθειες για να δημοπρατηθεί η μαρίνα. Τέλος, θα λειτουργήσει μελλοντικά το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου ως πολιτιστικός χώρος”.

Σύμφωνα με την ίδια, “πρέπει λοιπόν να προνοήσουμε και να έχουμε πρόγραμμα ώστε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις γιατί δεν νοείται να φτάσει η στιγμή να μην μπορέσουμε να μαζέψουμε τα οικιακά απορρίμματα και την ανακύκλωση”.

Άλλωστε, επεσήμανε πως η χώρα “οφείλει να συμμορφώνεται με τις διάφορες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κάνουμε βήματα μπροστά για το περιβάλλον” και ως εκ τούτου, τόνισε πως και οι Δημοτικές Αρχές “πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες και να παίρνουν νέα μέτρα”.

Αναφορικά με τα δεδομένα της Σύρου, πρόσθεσε πως, “ο σημερινός “χάρτης” των κάδων είναι ο ίδιος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Σήμερα έχουμε περίπου 1.400 πράσινους κάδους και καταγράφουμε και πόσους κάδους ανακύκλωσης”.

Καταγραφή σημείων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, δήλωσε ξεκάθαρα πως απαιτείται επαναχάραξη του “χάρτη” των κάδων, απαντώντας στην ερώτηση αν εξυπηρετούνται σήμερα κάποιες περιοχές του νησιού και αν υπάρχουν ορισμένες που δεν καλύπτονται. “Βέβαια υπάρχουν τέτοιες περιοχές. Αυτό που εμείς έχουμε αρχίσει να κάνουμε είναι η καταγραφή των σημείων που γίνεται αποκομιδή καθημερινά με τα δορυφορικά οχήματα, τόσο στην πόλη, όσο και εκτός. Πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσει να γίνει - όσον αφορά το παρόν -, μία καλύτερη επαναχάραξη και μία πιο σωστή διανομή σε κάθε βάρδια, των κάδων στους οποίους πρέπει να γίνεται η αποκομιδή”.

Πέραν της παραδοχής πως θα πρέπει να “διορθωθούν” βάρδιες, η κ. Πρίντεζη συμπλήρωσε όμως πως, “η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δει συνολικά και με βάση τις νέες ανάγκες το θέμα της επαναχάραξης των κάδων. Το νησί πρέπει να ανταποκριθεί στον όγκο που θα προκύπτει”.

Νέος εξοπλισμός

Σαφής υπήρξε και όσον αφορά τον εξοπλισμό του Δήμου και τα νέα συστήματα βυθιζόμενων κάδων. “Μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ο Δήμος μας έχει φροντίσει για την προμήθεια ενός δορυφορικού συμπιεζόμενου οχήματος, για να υπάρχουν δύο στο νησί, γιατί αυτά βοηθούν περισσότερο στην αποκομιδή και γλιτώνουμε ανταλλακτικά από τη χρήση των παλαιοτέρων και γλιτώνουμε και δρομολόγια και άρα, καύσιμα και κόστος από μειωμένα δρομολόγια. Η Υπηρεσία μας λειτουργεί ανταποδοτικά”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “δίνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και πρέπει πάντα να προσαρμοζόμαστε”.

Άρα, διευκρίνισε πως, στη Σύρο “αρχίζουμε με τα συστήματα βυθιζόμενων, με τα δορυφορικά οχήματα αποκομιδής και προχωράμε”. Ειδικότερα για την Ερμούπολη, ανέφερε: “Τους βυθιζόμενους τους αδειάζει μεγάλο απορριμματοφόρο όχημα στην πόλη και θα αρχίσει προσεχώς και τρίτη βάρδια τις νυχτερινές ώρες, σε συνεργασία πάντα με τους επιχειρηματίες. Επίσης, η βάρδια θα ασχολείται και με τα απορρίμματα στα καλαθάκια μικροαπορριμμάτων του παραλιακού μετώπου, της πλατεία Μιαούλη και της ΑΕΝ”.

Σε απόλυτο τόνο, δήλωσε μάλιστα αναφορικά με τον στόχο της Υπηρεσίας πως, “όπως έχουμε πει ξανά είναι να επεκταθούν τα συστήματα βυθιζόμενων κάδων και στα χωριά, στον Γαλησσά, στις Αγκαθωπές, στον Φοίνικα, στη Βάρη, στο Κίνι”.

Τέλος, ανέφερε πως για τη διευκόλυνση του έργου της καθαριότητας απαιτούνται και προμήθειες σε εξοπλισμό. “Επίσης, χρήσιμο είναι να προμηθευτούμε μέσα από χρηματοδοτικά “εργαλεία” ένα καδοπλυντήριο, γιατί και πέρυσι φέραμε συνεργείο από την Αθήνα. Και αυτό επειδή τα καδοπλυντήρια στον Δήμο μας, τις περασμένες θητείες απαξιώθηκαν. Τέλος, να πούμε πως συνολικά ο στόλος οχημάτων της καθαριότητας θέλει αλλαγή για τη μείωση του κόστους.

Η καθαριότητα είναι η καθημερινότητά μας και πρέπει να προσέξουμε”, εξήγησε η κ. Πρίντεζη, καταλήγοντας.

Αλέξης Αθανασίου: Συνολική επαναχάραξη

Τη σύμφωνη γνώμη του τόσο με την προμήθεια των νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, όσο και με την ανάγκη επαναχάραξης όλου του “χάρτη” των κάδων εξέφρασε ο Αλέξης Αθανασίου.

“Συμφωνούμε με τα σημεία τοποθέτησης των δύο νέων συστημάτων, όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου και στη Λαλακιά, γιατί είναι πολυσύχναστα σημεία και η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα, δεν είναι η καλύτερη”, υπογράμμισε, εκφράζοντας όμως τους φόβους του για τις εικόνες που θα δει το νησί προσεχώς στο παραλιακό τμήμα Ερμούπολης, ενόψει μεγάλου κύματος επισκεψιμότητας. “Τα προβλήματα με του βυθιζόμενους κάδους στην παραλία της Ερμούπολης ακόμη δεν τα έχουμε ζήσει σε όλο τους το εύρος. Κάποιες φορές έχουμε δει να γεμίζουν ασφυκτικά τα συγκεκριμένα σημεία, κάτι που δεν ταιριάζει στην εικόνα της πόλης”, παρατήρησε, μιλώντας παρακάτω από συνολικότερη σκοπιά. “Σημασία έχει ότι στο νησί πρέπει να γίνει πλήρης επαναχάραξη του “χάρτη” των κάδων και ειδικά της παραλιακής ζώνης. Απαιτείται και μεγαλύτερη επιμονή ώστε να προμηθευτούμε και άλλα συστήματα σε όλο το νησί. Η άποψή μας είναι πως στην περίπτωση της παραλίας της Ερμούπολης δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει άλλη θέση για νέο βυθιζόμενο σύστημα και ίσως το κοντέινερ δεν θα έπρεπε να είχε καταργηθεί εν μία νυκτί. Και αυτό για τον όγκο και για ό,τι χρειάζεται να “σηκώσει” η παραλία όλο το καλοκαίρι”. Συμπερασματικά, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε: “Σίγουρα χρειαζόμαστε έναν επανασχεδιασμό για όλο το νησί. Για τις γειτονιές της Ερμούπολης θα σημάνει μεγάλη αλλαγή αν φύγουν οι πράσινοι κάδοι από κάποια σημεία, αλλά και για τα χωριά. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε”.