Νέα “εποχή” για τον ανοικτό χώρο πολιτισμού (Μάνος Ελευθερίου) με φόντο το νέο ΕΣΠΑ

Από πολιτιστικός χώρος γίνεται αμαξοστάσιο

Προβλέπεται να υποδεχθεί όλο τον στόλο οχημάτων και φορτηγών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Κλείνει” οριστικά η εποχή που ο δημοτικός ανοικτός χώρος στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα λειτουργούσε ως πολιτιστικός χώρος, στον οποίον μάλιστα είχε δοθεί το όνομα του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου, αφού σύμφωνα με τα νέα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και με φόντο το νέο ΕΣΠΑ, θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να λειτουργήσει ως αμαξοστάσιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για λήψη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αναφορικά με την ανάπλαση της περιοχής της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οποία το σημερινό αμαξοστάσιο, προβλέπεται να “αδειάσει” και να μετατραπεί σε έναν φιλόξενο ανοικτό χώρο πρασίνου, περιπάτου και άθλησης.

Η παραπάνω πρόταση θα τεθεί επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο, σε επόμενη συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητηθούν αναλυτικά οι τελικές προτάσεις για το σχέδιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μηνάς Αληφραγκής ανέπτυξε το σκεπτικό της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία όπως εξήγησε, απέρριψε απόλυτα τη συνέχιση λειτουργίας του χώρου ως συναυλιακού χώρου, καθώς υπάρχει επικινδυνότητα, δεδομένου πως δεν υφίσταται οδός διαφυγής και σε περίπτωση πυρκαγιάς, υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω τα έχει επεξεργαστεί και το Τμήμα Προγραμματισμού, το οποίο έχει ασχοληθεί συστηματικά με τις προτάσεις για ένταξη στο ΣΒΑΑ.

Αλλάζει… σελίδα

Νέα σελίδα για τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή, έχοντας συνυπολογίσει όλες τις ανάγκες της στην ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης. “Η άποψή μου και η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής πιστεύουμε πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ό,τι καλύτερο για πολιτιστικός χώρος και μάλιστα δεν τιμά τη μνήμη του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου. Είναι ένας χώρος ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει δρόμους διαφυγής και ένας στενός μόνο δρόμος, οδηγεί στο συγκεκριμένο χώρο. Αν μιλάμε για περίπτωση πυρκαγιάς και βέβαια παρότι είναι βραχώδης η περιοχή περιμετρικά, ακόμη και κάποιος να σκεφτεί μόνον τον καπνό που θα προκληθεί από μία φωτιά, μπορεί να δημιουργήσει αποπνικτικές καταστάσεις”, περιέγραψε ο κ. Αληφραγκής, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “κατά την διαδρομή από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι τον χώρο επάνω, υπάρχουν ιδιωτικά τοιχία τα οποία είναι έτοιμα προς κατάρρευση”. Επιπλέον, στους λόγους που δεν συνηγορούν στη διατήρησή του ως χώρου συναυλιακού, πρόσθεσε τα εξής. “Χώρος στάθμευσης ιδιαίτερος δεν υπάρχει και δεν νομίζω πως πληροί τουλάχιστον κατά την άποψή μου τις προδιαγραφές για έναν ασφαλή πολιτιστικό χώρο”.

Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε βέβαια πως από την αρχή της θητείας μέχρι και σήμερα, ο χώρος έχει καθαριστεί. “Από τη στιγμή που αναλάβαμε έχει γίνει ένας πλήρης καθαρισμός του χώρου. Είχε μπουλντόζες, λεωφορεία, φωτιστικά. Όλα έχουν καθαριστεί και σήμερα ο χώρος, με μία αντικατάσταση κερκίδων, με μία συντήρηση τουαλετών και με ένα καμαρίνι θεωρητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ξανά. Όμως επιλογή της νυν Δημοτικής Αρχής είναι να μην υποδεχθεί κόσμο τουλάχιστον για τη θητεία που διοικούμε εμείς και κυρίως για τους σοβαρούς λόγους που ανέφερα”.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως δεδομένης της δυνατότητας διαμόρφωσης ανοικτού χώρου πολιτισμού στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, η Δημοτική Αρχή εγκαταλείπει πλήρως το σενάριο διατήρησης του οικοπέδου στον Άγιο Παντελεήμονα με τη μορφή που το αξιοποιούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια.

“Έχει γίνει παραχώρηση του παλαιού εργοστασίου του Λαδόπουλου στον Δήμο και συγκεκριμένα του παραθαλάσσιου οικοπέδου. Έχει υπογραφεί και το χρησιδάνειο για 25 χρόνια και υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί μέσα στην πρόταση που θα υποβάλλουμε στο νέο ΕΣΠΑ, μέσω ΣΒΑΑ, ώστε να γίνει η μελέτη για την άρση επικινδυνότητας αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν ανοικτός πολιτιστικός χώρος το συγκεκριμένο κτήριο”, υπενθύμισε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως σήμερα οι ανάγκες για συναυλίες καλύπτονται.

“Εξάλλου σε περίπτωση που θέλει το Τμήμα Πολιτισμού να διοργανώσει κάποιες συναυλίες ή κάτι άλλο, υπάρχουν χώροι. Το γήπεδο των Καμινίων, η έπαυλη Τσιροπινά και ορισμένοι άλλοι χώροι. Δεν μας λείπουν οι χώροι”, συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας για τον πολιτιστικό χώρο του Μάνου Ελευθερίου πως, “προς το παρόν προέχει το θέμα της ασφάλειας. Δεν πληροί τις προδιαγραφές και γι αυτόν τον λόγο δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ σαν πολιτιστικός χώρος. Κυρίως εγείρεται ζήτημα προσβασιμότητας και διαφυγής”.

Parking του στόλου οχημάτων και φορτηγών

Στην ερώτηση αν ο πολιτιστικός χώρος που πλέον ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο, θα εγκαταλειφθεί, ο Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποίησε το σενάριο μεταφοράς του αμαξοστασίου.

“Όχι. Υπάρχουν σχέδια τα οποία στόχος μας είναι να ενταχθούν στην πρόταση για το ΣΒΑΑ και στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό να γίνει εκεί η μεταστέγαση του αμαξοστασίου που σήμερα είναι στον Αξό. Βέβαια αυτές είναι προτάσεις δικές μας, δηλαδή της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Προγραμματισμού. Το θέμα θα τεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο για να ληφθεί έγκριση”, επεσήμανε, λέγοντας όμως, πως, “είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε τον σημερινό χώρο του αμαξοστασίου ως χώρο πρασίνου, χώρο περιπάτου, ενδεχομένως ως χώρο για άθληση των πολιτών και για γυμναστική σε συνδυασμό με το Αθλητικό Κέντρο”. Ως εκ τούτου, με φόντο το ΕΣΠΑ 2021-2027, πρόσθεσε πως, “θα βελτιωθεί το σημερινό αμαξοστάσιο και θα αλλάξει χρήση”.

“Πάντως ο πολιτιστικός χώρος είναι στην περιοχή παρέμβασης που προτείνουμε για το νέο ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι εκεί και όχι στον Πάγο είναι το καταλληλότερο σημείο να μεταφερθεί το αμαξοστάσιο”, επανέλαβε, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του και λέγοντας τέλος πως, ήταν λανθασμένη η απόφαση να δοθεί το όνομα του Μάνου Ελευθερίου στον σημερινό πολιτιστικό χώρο στον Άγιο Παντελεήμονα.

“Κατά την άποψή μου ήταν λάθος απόφαση να ονομαστεί αυτός ο χώρος πολιτιστικός χώρος Μάνος Ελευθερίου. Βέβαια όταν ελήφθη αυτή η απόφαση δεν ήμουν στα δημοτικά πράγματα. Η άποψή μου όμως είναι αυτή. Ήταν μία λάθος επιλογή. Δεν είναι ο καλύτερος χώρος για να τιμήσεις την προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Ελευθερίου”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο.