Απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή για τις ανάγκες αποκατάστασης του ιστορικού ακινήτου στην Ερμούπολη

Το βλέμμα στο νέο ΕΣΠΑ για το Πνευματικό Κέντρο

Στη δυνατότητα αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου μέσω χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ στοχεύει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να παρέμβει στο ιστορικό ακίνητο, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια συνοδεύεται από σοβαρές φθορές τόσο στον εξωτερικό, όσο όμως και στον εσωτερικό χώρο του.

Σκαλωσιές στην αίθουσα Γ. Ρίτσου “κοσμούν” τα τελευταία χρόνια τον συγκεκριμένο χώρο, αφού σοβάδες έχουν αποκολληθεί και μέρος των οροφογραφιών έχει καταστραφεί. Επιπλέον, θέματα μόνωσης της οροφής έχουν απασχολήσει έντονα, αφού νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την εισροή νερού σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση. Επιπλέον, φθορές παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του εσωτερικού χώρου, με την υγρασία να έχει “ποτίσει” τον ισόγειο χώρο, όπως επίσης και αίθουσες του α΄ ορόφου. Από τη δίνη του χρόνου δεν έχει ξεφύγει ούτε ο εξωτερικός χώρος, με τα βασικά προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στα κουφώματά του.

Το ιστορικό ακίνητο που αποτελεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης φιλοξενεί σήμερα σε καθημερινή βάση αρκετό κόσμο, όπως φοιτητές καθώς πραγματοποιούνται μαθήματα, επισκέπτες λόγω διεξαγωγής σεμιναρίων και συνεδρίων, αλλά και κοινό που επισκέπτεται εκθέσεις ζωγραφικής και το μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής τέχνης.

Δεδομένου του όγκου των προβλημάτων που συνοδεύουν πλέον το ιστορικό ακίνητο και καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να σηκώσει με δικές του δυνάμεις ένα τόσο μεγάλο κόστος συντηρήσεων και αποκαταστάσεων, επεξεργάζεται την ένταξη πρότασης στο σχέδιο για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), προκειμένου να αντλήσει πόρους μέσω νέου ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, η στόχευση του Δήμου είναι ξεκάθαρη για λήψη χρηματοδότησης μέσω ΣΒΑΑ, καθώς το ιστορικό ακίνητο δεν έχει δεχθεί ουσιαστικές παρεμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Πολλά προβλήματα

Αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε τα ακόλουθα. “Το Πνευματικό Κέντρο πράγματι είναι ένα κτήριο αξιόλογο για την πόλη μας. Στεγάζει και μέρος της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, δηλαδή την αίθουσα Παναγούλη ως αίθουσα διδασκαλίας, έχει το μικρό Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης ενώ υποδέχεται στην αίθουσα Ρίτσου και εκδηλώσεις και συνέδρια. Το Πνευματικό Κέντρο έχει πάρα πολλά προβλήματα. Το βασικότερο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της υγρασίας”, παρατήρησε σχετικά, τονίζοντας πως, γι αυτόν τον λόγο, “χρειάζεται μόνωση η στέγη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και οι οροφογραφίες που υπάρχουν μέσα. Δηλαδή στην αίθουσα Ρίτσου έχουν μπει σκαλωσιές για προφύλαξη”.

Ερωτηθείς αν έχει υπάρξει επίσημα καταγραφή των αναγκών από την Τεχνική Υπηρεσία, εξήγησε πως, “σχετικά με το συγκεκριμένο κτήριο, κάποτε είχε γίνει μία μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία όμως δεν είχε περάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είχε κάποια προβλήματα με τις υδρορροές”.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε παρακάτω την αναγκαιότητα να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη και να γίνει ένα συνολικό έργο.

Μελέτη και έργο από μηδενική βάση

Αναφορικά με την ένταξη του ιστορικού κτηρίου στο ΣΒΑΑ, μέσω του οποίου ο Δήμος έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει μέχρι και 21 εκατ. ευρώ, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως αποτελεί ίσως τον μοναδικό δρόμο ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση, αφού ο Δήμος δεν δύναται να καλύψει ένα μεγάλο κόστος από ίδιους πόρους.

“Και γι’ αυτό το ιστορικό κτήριο υπάρχει η σκέψη να επεκτείνουμε την περιοχή παρέμβασης για το ΣΒΑΑ μέχρι εκεί και να εντάξουμε και το Πνευματικό Κέντρο στις προτάσεις μας γιατί θα χρειαστεί μελέτη επισκευής του κτηρίου, αλλά και το έργο, δηλαδή την υλοποίησή του”, παρατήρησε, υπενθυμίζοντας πως η κύρια περιοχή παρέμβασης είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου.

“Προφανώς η μελέτη που έχουμε στη διάθεσή μας, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες που έχει σήμερα το κτήριο”, πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, “μέσα από το νέο ΕΣΠΑ θα γίνει και μελέτη και έργο”. Μάλιστα σχολίασε πως, “η μελέτη θα πρέπει να προσαρμοστεί και στις απαιτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Στην ερώτηση αν για τη Δημοτική Αρχή αυτό το κτήριο ήταν προτεραιότητα, απάντησε καταφατικά. “Δεν είναι κάτι που μας έχει ξεφύγει ή δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Το θέμα είναι πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο. Το κόστος του θα είναι πάρα πολύ υψηλό και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Έχει οροφογραφίες στις εσωτερικές αίθουσες του και είναι σίγουρα ένα δαπανηρό έργο. Η προσπάθειά μας είναι να το εντάξουμε είτε στο ΣΒΑΑ, είτε κάπου αλλού. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το εντάξουμε ώστε κάποια στιγμή να επισκευαστεί”.

Διευκρίνισε δε, πως, “οι αποκαταστάσεις θα αφορούν και εσωτερικά και εξωτερικά και κουφώματα”, τονίζοντας πως, “γι αυτό λέω για ένα μεγάλο κόστος, που δεν μπορεί να σηκώσει ο Δήμος. Αυτή τη στιγμή γίνεται η επεξεργασία των προτάσεων με το μελετητικό γραφείο και σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού και την Τεχνική Υπηρεσία. Θέλουμε να καταλήξουμε και να ενταχθεί και αυτή η πρόταση στο ΣΒΑΑ”.

Αυτοψίες για ασφάλεια πολιτών

Ο αντιδήμαρχος κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά και με το αν σε κάποιο τμήμα του κτηρίου υπάρχει επικινδυνότητα ή όχι, καθώς και να απαντήσει για το αν γίνονται αυτοψίες.

“Επικινδυνότητα δεν υπάρχει σήμερα. Μόνο στο κομμάτι της αίθουσας του Γ. Ρίτσου που έχουν μπει σκαλωσιές. Κι αυτό προληπτικά για να μην πέσουν σοβάδες κ.α.. Διαφορετικά επικινδυνότητα δεν υπάρχει καμία”, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας τέλος πως, “έχουν γίνει αυτοψίες και αυτό καθώς μιλάμε για ένα κτήριο το οποίο είναι σε λειτουργία. Φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο, εκδηλώσεις, ομιλίες. Είναι ένα κτήριο επισκέψιμο”.