Απαντήσεις του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης, Ανδρέα Γιαλόγλου, με αφορμή παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας για τις οφειλές στη ΔΕΗ

Ανυποχώρητη η ΔΕΥΑΣ για ενίσχυση λόγω χρέους 3,5 εκατ. ευρώ

Στο προσκήνιο η κοινή διεκδίκηση με τις άλλες νησιωτικές ΔΕΥΑ των Κυκλάδων για τις χρεώσεις νερού

Την ενεργοποίηση της νέας κυβέρνησης αναμένει η ΔΕΥΑ Σύρου, αλλά και την αναλυτική πληροφόρηση των νέων προσώπων για το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο τη διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσής της, για να καλύψει το χρέος των 3,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, αφού οι εξαγγελίες για προώθηση 20-25 εκατ. ευρώ προς τις ΔΕΥΑ της χώρας με στόχο την κάλυψη μέρους των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, δυστυχώς δεν έγιναν πράξη.

Ως εκ τούτου, η σοβαρότατη εκκρεμότητα που απασχολεί τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στη Σύρο, - όπως παρομοίως και άλλες ΔΕΥΑ πανελλαδικά -, θα τεθεί εκ νέου στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.

Αυτό επιβεβαίωσε με δημόσιες απαντήσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια ερωτήσεων που έθεσε επί τάπητος η μείζονα μειοψηφία και ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου.

Επιπλέον, στην ίδια ατζέντα έρχεται να συμπεριληφθεί και η διεκδίκηση ισότιμης αντιμετώπισης των νησιωτών με τους πολίτες της ηπειρωτικής χώρας, όσον αφορά στις χρεώσεις του νερού, θέμα για το οποίο ο κ. Γιαλόγλου είχε αναλάβει πρωτοβουλία για συνεννόηση με τις ΔΕΥΑ της Σαντορίνης, της Πάρου και της Μυκόνου.

Τα δύο θέματα “καίνε” σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΥΑ Σύρου πριν την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την ενεργειακή κρίση, είχε μηδενικό χρέος. Η εν λόγω υπόθεση αν δεν διευθετηθεί άμεσα με ανταπόκριση του κεντρικού κράτους, μοιραία θα περάσει ως “εφιάλτης” και στην επόμενη δημοτική θητεία.

Παραμένει η αγωνία για την υπέρογκη οφειλή προς τη ΔΕΗ

Για το μεγάλο “αγκάθι” που συνοδεύει τη ΔΕΥΑ Σύρου και αφορά στην οφειλή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ έθεσε σαφή ερωτήματα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, φανερώνοντας πως το θέμα συνοδεύεται και από μεγάλη αγωνία. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, η παρέμβαση προκύπτει σε συνέχεια των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα. Αναλυτικά ο κ. Αθανασίου σχολίασε: “Σε συνέχεια των ανακοινώσεων και των ερωτήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το μείζον θέμα του υπέρογκου χρέους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στη ΔΕΗ, επανερχόμαστε πιο συγκεκριμένα και ζητάμε απάντηση για τα εξής: 1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και προγραμματίζετε άμεσα να γίνουν για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος; 2. Η εξαγγελθείσα ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 20-25 εκατ. ευρώ για το έτος 2022 που το έχουμε συζητήσει στο σώμα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος δεν έφτασε ποτέ στους Δήμους έως τώρα. Πιστεύετε ότι θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση; Κινδυνεύει ή όχι τελικά η ΔΕΥΑ Σύρου; 3. Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε συζητήσει για τη συνταγματική επιταγή της ισονομίας των πολιτών των νησιωτικών περιοχών και είχαμε πει, αν θα γίνει παρέμβαση στα συλλογικά όργανα των Δήμων και των ΔΕΥΑ, δηλαδή την ΕΣΕΥΑ και την ΚΕΔΕ για μαζική προσφυγή στο ΣτΕ ώστε να βρούμε λύση μέσω της νομικής οδού για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Που βρισκόμαστε με αυτό το θέμα και αν έχει δρομολογηθεί; 4. Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο υπαγωγής των υδάτων στη ΡΑΕ που μετονομάστηκε, θα περάσουν πάροχοι υπηρεσιών ύδατος προκειμένου να αξιολογηθεί η διαχειριστική τους ικανότητα. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ΔΕΥΑ Σύρου ώστε να προετοιμαστεί και να περάσει επιτυχώς την εν λόγω αξιολόγηση;”.

Διεκδίκηση σε δύο επίπεδα

Σαφής ως προς τις διεκδικήσεις της ΔΕΥΑ Σύρου υπήρξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, επισημαίνοντας πως μπορεί το χρέος να μην αυξάνεται πλέον καθώς η Δημοτική Επιχείρηση καταβάλλει ένα ποσό έναντι, ωστόσο, η βασική εκκρεμότητα είναι υψηλή και πρέπει να καλυφθεί. “Όσον αφορά το χρέος έχει κατά κάποιο τρόπο πάψει η άνοδος. Κατά κάποιο τρόπο έχει σταθεροποιηθεί η άνοδος στο ποσό των περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε λάβει την επιδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών”, γνωστοποίησε, λέγοντας όμως πως, “προφανώς η απάντηση που θα λάβουμε (σ.σ. σε περίπτωση νέας άμεσης κρούσης προς το κεντρικό κράτος) είναι πως έχουμε μία προεκλογική περίοδο εδώ και 3 μήνες και δεν έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις”. Άρα, πρόσθεσε πως, “θα πρέπει να περιμένουμε να εγκατασταθεί η κυβέρνηση, να οριστούν οι υπεύθυνοι για να έρθουμε πάλι σε επαφή”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε δε για τη σημερινή διαχείριση της κατάστασης από τη ΔΕΥΑ, “πληρώνουμε έναντι στη ΔΕΗ, οπότε το κενό που έχουμε μέχρι την εξόφληση είναι αυτό το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που έχει πάψει να αυξάνεται”. Επανέλαβε δε, πως, “θα περιμένουμε λίγο μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση, τα νέα πρόσωπα, ώστε να ενημερωθούν και να προχωρήσουμε. Θέλουμε να έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους” και(!) για την υπόθεση του αιτήματος για ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας όσον αφορά τις χρεώσεις του νερού.

“Είχα μιλήσει για μία προσπάθεια που είχα εκκινήσει για το λεγόμενο υδατικό ισοδύναμο. Είχα αποστείλει σχετικές επιστολές και είχα ενημερώσει τους συναδέλφους προέδρους των τριών ακόμη ΔΕΥΑ στις Κυκλάδες. Προφανώς η προεκλογική περίοδος και η τουριστική σεζόν δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να απαντήσουν. Για παράδειγμα, όταν μιλούσα με τη Μύκονο, έτρεχαν με τα αυθαίρετα και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Δεν έχω λάβει απαντήσεις από τους συναδέλφους, παρόλα αυτά, παραμένει στο προσκήνιο το αίτημα”, επιβεβαίωσε ο ίδιος απαντώντας στον Αλέξη Αθανασίου.

Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα της μείζονος αντιπολίτευσης για σχετική διεκδίκηση μέσω του ΣτΕ, ο κ. Γιαλόγλου εξήγησε πως αυτό θα πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια. Πάντως. Διαβεβαίωσε πως η ΔΕΥΑ Σύρου δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις παραπάνω διεκδικήσεις, ώστε να μπορέσει να έχει μέλλον. “Η κατεύθυνσή μας είναι αυτή. Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση για να επανέλθουμε στη διεκδίκηση του μερίσματος που μας αναλογεί”, σχολίασε τέλος, ο κ. Γιαλόγλου, με φόντο τις παλαιότερες δεσμεύσεις του κεντρικού κράτους.