Μετ΄ εμποδίων ο διαγωνισμός για τη διάσωση των τεσσάρων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Σύρου

Οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση προσθέτουν φθορές

Υποτονικά αντανακλαστικά από το Υπ. Πολιτισμού, διαπιστώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Σε αναμονή για το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για το έργο της αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης παραμένει, δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα, η οποία και θα “τρέξει” τη σχετική διαδικασία με καθυστέρηση, εξαιτίας του αργού ρυθμού του κεντρικού κράτους.

Αν και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με τον αρμόδιο ειδικό σύμβουλο – μελετητή που συνεργάζεται για τη διάσωση των μνημείων Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου περίμεναν πως η έγκριση των όρων του διαγωνισμού και οι σχετικές μελέτες των μαυσωλείων, θα είχαν πάρει τη θετική γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, δυστυχώς, έως σήμερα, η υπόθεση εκκρεμεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον φθορές που προστίθενται στα ταφικά μνημεία με το πέρασμα του χρόνου.

Πρόκειται για μία υπόθεση που μετρά τουλάχιστον τέσσερις θητείες, με τον Δήμο να φαίνεται πως σε κάθε φάση είναι με δεμένα χέρια, αφού είτε το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για τις απαραίτητες αποκαταστάσεις, είτε οι δικές του ενέργειες (του Δήμου), συναντούν τους πολύ αργούς ρυθμούς του Υπουργείου Πολιτισμού σε εγκρίσεις για να βγει ο διαγωνισμός.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως για το έργο που θα υλοποιήσει μετά από διαγωνισμό ο Δήμος, έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 450 χιλ. ευρώ, ενώ ένα επιπλέον μικρό ποσό θα λάβει ο σύμβουλος, ο οποίος συνομιλεί με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να κλείσει το θέμα των τευχών δημοπράτησης.

Δεδομένων των τελευταίων αναφορών της Δημοτικής Αρχής προ 6μηνου πως ο διαγωνισμός θα είχε βγει στον αέρα τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε απαντήσεις για τις καθυστερήσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Αξίζει εξ αρχής να αναφερθεί πως τα ταφικά μνημεία της Σύρου έχουν ενταχθεί στην Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, μετά από ενέργειες της Μαρίζας Αγγελοπούλου στην αρχή της περασμένης θητείας, που ήταν υπεύθυνη της αρμόδιας δημοτικής επιτροπής.

Αναμονή χωρίς τέλος…

Την εκτίμησή του πως τον επόμενο μήνα ίσως έχει ο Δήμος επιτέλους στη διάθεσή του τα εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει στον διαγωνισμό, διατύπωσε ο Μηνάς Αληφραγκής.

“Έχει πάρει μία παράταση ο σύμβουλος για να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης. Να τα ολοκληρώσει. Είμαστε σε αυτό το στάδιο τώρα γιατί και ο ίδιος είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και συνεχώς γίνονται παρατηρήσεις και τροποποιήσεις”, σχολίασε, εξηγώντας πως, “πιστεύουμε ότι ενδεχομένως σε έναν μήνα να έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης. Αν όλα πάνε καλά. Από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε σε δημοπράτηση για το έργο της αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων”.

Στην ερώτηση για ποιους λόγους καθυστερεί να κλείσει την υπόθεση το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόσθεσε: “Προφανώς ό,τι ζητά το Υπουργείο είναι σημαντικό γιατί όταν μιλάμε για τα ταφικά μνημεία που είναι έργα τέχνης υπάρχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες. Εδώ υπάρχουν ευαισθησίες και για άλλα θέματα, πόσο μάλλον και για τα ταφικά. Ίσως οι καθυστερήσεις προκύπτουν λόγω της συμπλήρωσης των μελετών γιατί με το πέρασμα του χρόνου έχουν υπάρξει νέες φθορές”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο διαγωνισμός θα “τρέξει” από τον Δήμο.

“Ναι ο Δήμος θα το δημοπρατήσει και γι αυτό έχει πάρει και την επιχορήγηση, τις 450 χιλ. ευρώ για τα ταφικά μνημεία και άλλες 70 χιλ. ευρώ για την υπηρεσία συμβούλου. Στο παρελθόν ήταν να το δημοπρατήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή η ιστορία “τρέχει” από την εποχή του Γιάννη Δεκαβάλλα. Κάποια στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού αδράνησε και το μετέφερε στον Δήμο”, υπενθύμισε παρακάτω, υποστηρίζοντας πως, “ουσιαστικά το ανασύραμε κι εμείς γιατί και από την προηγούμενη δημοτική θητεία ήταν ξεχασμένο το έργο αυτό”.

Ο αντιδήμαρχος εκτίμησε πως, “εντός φθινοπώρου θέλω να πιστεύω πως θα μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε. Μακάρι να έχουμε ξεμπερδέψει και να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό. Τα χρήματα δεν χάνονται”.

Απαιτητικό έργο και ανησυχία

Στην ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στη Δημοτική Αρχή λόγω των καθυστερήσεων, κάτι που “φρενάρει” τη δημοπράτηση του έργου αποκαταστάσεών τους, αλλά και για την ιδιαιτερότητα του έργου, τόνισε τα εξής. “Βέβαια και με αγχώνει αυτό το γεγονός. Πρέπει να είναι ένα εξειδικευμένο συνεργείο και αυτό είναι υποχρέωση του συμβούλου – μελετητή, δηλαδή να βρει αυτό το συνεργείο, γιατί δεν μπορεί να αναλάβει ο οποιοσδήποτε. Θα χρειαστούν γλύπτες και προσωπικό εξειδικευμένο. Υπάρχει και κάτι άλλο που γεννά ανησυχία. Από τότε που είχαν γίνει αυτές οι μελέτες οι αρχικές, έχει περάσει χρόνος και έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση”, συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “πιθανόν να οφείλονται και σε αυτό το κομμάτι όλες οι καθυστερήσεις, γιατί γίνεται μία τροποποίηση των μελετών”.

Το Υπ. Πολιτισμού να “υιοθετήσει” αυτή την κληρονομιά”

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με φόντο την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο νησί στην αρχή της τρέχουσας θητείας, καθώς και με δεδομένη τη δέσμευσή της για προσπάθεια συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για τη διάσωση και των άλλων ταφικών μνημείων, - τουλάχιστον άλλων 15 στη Σύρο -, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε αν υπάρχει εξέλιξη. Αρχικά σε επίπεδο αποτύπωσης των αναγκών τους, ανέφερε πως το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία κίνηση.

“Όταν η κα Μενδώνη είχε έρθει στη Σύρο, πράγματι είχε πει πολλά. Και για τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία είχε πει και για το Λοιμοκαθαρτήριο αλλά δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Και έχουμε μείνει στο σημείο ότι όλες αυτές οι μελέτες θα πρέπει να προχωρήσουν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είτε στο πλαίσιο συνεργασίας και ανάθεσης των μελετών και της αποτύπωσης σε κάποιο Πανεπιστημιακό Τμήμα, είτε αλλιώς. Αυτό έχει αδρανήσει”, σχολίασε, ασκώντας κριτική για τη γενικότερη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού.

“Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να κάνει τέτοια δουλειά. Επίσης, να πω ότι μπορεί τα ταφικά μνημεία να ανήκουν στον Δήμο, αλλά είναι μνημεία πανελλαδικής εμβέλειας και πανευρωπαϊκής κληρονομιάς. Ας αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού τις ευθύνες του. Ας τα υιοθετήσει και ας προχωρήσει επιτέλους”, ξεκαθάρισε, τονίζοντας τέλος πως, “είναι αδύνατον για τον Δήμο να συντηρεί και να φροντίζει το Δημαρχείο, τα ταφικά μνημεία. Ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, ούτε και την εξειδικευμένη γνώση για τέτοια μνημεία. Μην ξεχνάμε και τη συμπερίληψη στην Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ανταποκριθεί”.

 

 

Ετικέτες: