Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για το τρέχον αλλά και το επόμενο διάστημα

“Ατζέντα” έργων και συντηρήσεων στα σχολεία της Σύρου

Βασικό σκεπτικό, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και όχι μεμονωμένων συντηρήσεων

Στο φουλ είναι οι “μηχανές” της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων του νησιού, ώστε πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής σεζόν, να έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις, προμήθειες και εργασίες επιτακτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο μίας γενικότερης φροντίδας.

Με “πυξίδα” την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση μαθητών και εκπαιδευτικών κατά την παραμονή τους στο σχολικό περιβάλλον, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξελίσσει στην πράξη τον προγραμματισμό του για τις αναγκαίες συντηρήσεις και επισκευές.

Αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα, ίδιους πόρους και φυσικά σημαντικά ποσά που προέρχονται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, θα προχωρήσει και φέτος, το τρέχον αλλά και το επόμενο διάστημα, σε βασικά έργα.

Για την προετοιμασία των σχολείων τη θερινή περίοδο, έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Άμεσες προτεραιότητες

Ειδικότερα, στην πρώτη γραμμή του προγραμματισμού, η Δημοτική Αρχή έχει θέσει τις ανάγκες του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και τη συμμόρφωση δύο Δημοτικών σύμφωνα με όσα προβλέπουν διατάξεις για την πυρασφάλεια των σχολείων.

“Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει η εργολαβία συντήρησης του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο υπάρχει δέσμευση από τον εργολάβο ότι θα το έχει ολοκληρώσει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Θα γίνουν μονώσεις, διαμορφώσεις και ράμπες ΑΜΕΑ, αντικατάσταση κουφωμάτων και θα υπάρξει γενικά μία μεγάλη φροντίδα για το κτήριο, το οποίο έχει μεγάλες ανάγκες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας παρακάτω και τις ενέργειες του Δήμου για το 1ο και το 2ο Δημοτικό.

“Προτεραιότητά μας είναι και το θέμα της πυρασφάλειας των σχολείων. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει προμήθεια δύο αντλιών θερμότητας για το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν πρέπει να υπάρχουν καυστήρες σε χώρους που από πάνω λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας. Δυστυχώς σε αυτά τα δύο σχολεία υπάρχουν και πρέπει απαραίτητα να προχωρήσουμε σε προμήθεια”, διευκρίνισε.

Ερωτηθείς, αν αυτή η προμήθεια και η εγκατάστασή της θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε: “Μέχρι τον Οκτώβριο που αρχίζει η κακοκαιρία και το έντονο κρύο και χρειάζεται να λειτουργήσει η θέρμανση στα σχολεία, εκτιμώ ότι θα έχουμε προλάβει”.

Παράλληλα, έκανε αναφορά για μεμονωμένες παρεμβάσεις σε σχολεία.

“Εντός καλοκαιριού θα γίνουν κάποιες συντηρήσεις όσον αφορά τις ανάγκες κουφωμάτων, επιχρισμάτων κ.α.. Μεμονωμένες εργασίες σε σχολεία που το χρειάζονται. Βέβαια αναφορικά με τις μεμονωμένες συντηρήσεις, να διευκρινίσω πως δεν γίνονται μόνο μέσα στο καλοκαίρι. Κάνουμε παρεμβάσεις και όταν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι ανάγκες “τρέχουν””, πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “μόλις ολοκληρωθεί αυτό το έργο που έχουμε τώρα, θα βγει άλλο. Πρέπει να έχουμε ένα κονδύλι από το οποίο να μπορούμε να “τραβήξουμε” χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν”.

Μεγάλες παρεμβάσεις

Ο κ. Αληφραγκής υπήρξε σαφής και ως προς τις ανάγκες του 4ου Δημοτικού Σχολείου. “Οι μεγάλες παρεμβάσεις γίνονται μέσα από συγκεκριμένα έργα. Όπως θα “τρέξει” και η γ΄ φάση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με ποσό 280 χιλ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο αυτό το έργο αφορά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο. Η συμφωνία που έχουμε κάνει με την Περιφέρεια είναι να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις γιατί το κτήριο έχει ανάγκες σε κουφώματα, τουαλέτες και αύλειους χώρους”. Συμπλήρωσε βέβαια, πως μέσα από το ίδιο έργο, “αν το επιτρέψουν τα οικονομικά, θα γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλους αύλειους χώρους όπως στο 6ο Δημοτικό και στο Ειδικό Σχολείο ή και αλλού”. Ο κ. Αληφραγκής ξεκαθάρισε πάντως πως γι αυτό το έργο, “την επίβλεψη την έχει η Περιφέρεια”.

Ερωτηθείς πότε θα τρέξει η εν λόγω εργολαβία, ανέφερε τα παρακάτω. “Η τελευταία πληροφόρηση που είχα από τον αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Λεονταρίτη είναι ότι ήταν έτοιμη η Περιφέρει για να έβγαζε στον αέρα τον διαγωνισμό. Οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν όχι κατά τις ημέρες που βρίσκονται τα παιδιά στο σχολείο”.

Πάντως μιλώντας για τη συλλογιστική του Δήμου σχετικά με τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων, επανέλαβε πως, “το σκεπτικό της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνονται πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κάθε σχολείο και όχι να κάνουμε αποσπασματικές και “μπαλώματα””. Υπενθύμισε μάλιστα πως, “στη β΄ φάση της προγραμματικής είχαμε κάνει παρεμβάσεις στο 1ο Δημοτικό και στο 3ο Δημοτικό αλλά και στα Λύκεια”.

Νέο ΕΣΠΑ

Στο πλάνο είναι και η διεκδίκηση χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ για νηπιαγωγεία. ““Τρέχει” ο διαγωνισμός για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας. Επίσης είναι στις σκέψεις μας να μπούμε και σε ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για συντηρήσεις των Νηπιαγωγείων του νησιού μας”, σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα, “έχουν γίνει ορισμένες παρεμβάσεις στο 1ο Νηπιαγωγείο, στο 3ο Νηπιαγωγείο. Στο 3ο Νηπιαγωγείο μάλιστα το έργο ήταν της τάξης των 50 – 60 χιλ. ευρώ. Επίσης, είχαμε κάνει μεγάλες παρεμβάσεις και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο”.

Ικανοποίηση για τα έργα

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Μηνάς Αληφραγκής επεσήμανε πως, από την πλευρά του Δήμου έγιναν αρκετά έργα για τα σχολεία την τρέχουσα θητεία. “Αυτή την τετραετία έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα μέσω και ιδίων πόρων από το έργο που “βγάζουμε” ετησίως για τις συντηρήσεις των σχολείων, αλλά και μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στο 1ο Δημοτικό, στο 3ο Δημοτικό και στα Λύκεια. Επίσης, να μην ξεχνάμε και τα έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων που έχουν γίνει και στο σχολείο της Ποσειδωνίας, αλλά και στα συγκροτήματα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Έχει δοθεί έμφαση γιατί είναι παλιές οι υποδομές”, σχολίασε χαρακτηριστικά, δίνοντας τέλος απάντηση και για το παλιό κτήριο του πρώην 3ου Σχολείου στην Πηγάδα.

“Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ούτε σκέψη, ούτε και οικονομική δυνατότητα για να κάνουμε κάτι. Είναι ένα κτήριο που δεν έχει προσβασιμότητα και είναι σε κάκιστη κατάσταση”, ξεκαθάρισε, λέγοντας τέλος πως, “Προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμός να γίνει κάτι στο συγκεκριμένο κτήριο”.