Μέτρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών στο δημοφιλές χωριό της Σύρου

Κίνι: Πεζοδρόμηση και στο βάθος... ανάπλαση

Απαντήσεις της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη μελέτη που θα ανατεθεί άμεσα προς εκπόνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πεζοδρόμηση στο παραλιακό τμήμα του Κινίου, ώστε από τις 14 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, κάτοικοι και επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τις μετακινήσεις τους στο χωριό, αλλά και από και προς τις επιχειρήσεις της περιοχής με ασφάλεια.

Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, για μία ακόμη χρονιά, σε συνέχεια της προσπάθειας που υπάρχει για λήψη μέτρων στο χωριό, το οποίο την καλοκαιρινή περίοδο, “σηκώνει” μεγάλη επισκεψιμότητα.

Τα παραπάνω “πυροδοτούν” και τη γενικότερη κατεύθυνση που ακολουθείται για το Κίνι από την πλευρά της διοίκησης και αφορά στην υλοποίηση μίας ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα και συγκεκριμένα από το ύψος του συντριβανιού της γοργόνας μέχρι και την επιχείρηση “Θάλασσα” και σε συνέχεια της πρώτης ανάπλασης που έγινε στον μόλο, με στόχο την ουσιαστική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής.

Απαντήσεις για τον σχεδιασμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έδωσε η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία επεσήμανε πως για το έργο ανάπλασης, έχουν εξασφαλιστεί χρήματα, θα γίνει αναμόρφωση στον προϋπολογισμό και εντός του μήνα – εκτός απροόπτου – θα ανατεθεί η μελέτη.

Πρώτο βήμα η πεζοδρόμηση μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα, το μέτρο της πεζοδρόμησης θα αρχίσει από 14 Ιουλίου και θα αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και μηχανών, σε καθημερινή βάση από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 2 τα ξημερώματα, σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού από το συντριβάνι μέχρι και τον μόλο, με κενό “διάστημα”, για ανάγκες αναστροφής, την κάθοδο του δρόμου που είναι ρέμα (ύψος επιχείρησης “Θάλασσα”. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, η πρόεδρος του ΔΛΤΣ, δήλωσε τα εξής: “Έχουμε πάρει απόφαση για την πεζοδρόμηση. Θα ισχύσουν οι ίδιες ημερομηνίες που ίσχυσαν και πέρυσι, δεδομένου ότι δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να έχει πάρα πολύ κίνηση. Όπως και πέρυσι θα αρχίσει από 18 Ιουλίου. Ζητήσαμε από το Λιμεναρχείο να κλείνει ο δρόμος από την επιχείρηση “Θάλασσα” μέχρι το “Αερικό” και από την επιχείρηση “Vitamin sea” μέχρι το άγαλμα της γοργόνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα είναι ίδιες με πέρυσι. Εξ αρχής είχαμε μεταφέρει πως θα επιχειρήσουμε ένα μέτρο για λόγους ασφάλειας, το οποίο αν πετύχει και αγκαλιαστεί από τον κόσμο και δούμε ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα και ότι επιτυγχάνεται η ασφάλεια και οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μπορούν να έχουν μία ήρεμη περιπατητική διαδρομή χωρίς να κινδυνεύουν, τότε θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μίας μελέτης ανάπλασης”.

Εκπόνηση μελέτης για ανάπλαση

Ειδικότερα, για την υπόθεση της ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα με στόχο να αναβαθμιστεί η περιοχή και να γίνει πιο φιλική για επιχειρηματίες, επισκέπτες και λουόμενους, η πρόεδρος μίλησε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια.

“Αυτή η μελέτη πιστεύω ότι θα ανατεθεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Περιμένουμε τον προϋπολογισμό μας. Δεδομένου πως εξοικονομήθηκαν χρήματα περί τις 100 χιλ. ευρώ από τις πλωτές εξέδρες του Φοίνικα, γιατί θα κάνουμε την προμήθεια μέσω δωρεάς, είμαστε σε θέση ακριβώς γι αυτόν τον λόγο να δώσουμε προσοχή και έμφαση και να προχωρήσουμε σε άλλες μελέτες και αναθέσεις”, δήλωσε αρχικά, διευκρινίζοντας πως, “μία εξ αυτών είναι η μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Κινίου”.

Στην ερώτηση αν η νέα ανάπλαση θα συνδέεται με το πρώτο τμήμα της ανάπλασης στον μόλο και μέχρι την επιχείρηση “Αερικό”, υπήρξε σαφής: “Ναι. Μιλάμε για την περιοχή από το άγαλμα της γοργόνας και προς τον μόλο του Κινίου. Βέβαια, αν πριν την οποιαδήποτε ανάθεση και σε συνεργασία με τον μελετητή υποδειχθεί και κάτι άλλο, ή κάποιες βελτιώσεις στην ανάπλαση που ήδη έχει γίνει, το εξετάζουμε, το μελετάμε και μπορεί να το δούμε σαν σύνολο. Μιλάμε όμως κατά κύριο λόγο γι αυτή την περιοχή”.

Ακόμη σχετικά με το ποιο θα είναι ακριβώς το όφελος από αυτή την ανάπλαση, τόνισε: “Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έργο που αυτή τη στιγμή θα έρθει να ομορφύνει την περιοχή, στην οποία ήδη έχει υλοποιηθεί έστω και τους καλοκαιρινούς μήνες η πεζοδρόμηση. Αυτό το σημείο θα είναι το σημείο ενδιαφέροντός μας. Δεν θα στερήσουμε χώρο. Αντιθέτως, σκεφτόμαστε να δώσουμε χώρους. Να υπάρξουν καθαιρέσεις προκειμένου να μεγαλώσει η αμμουδιά. Γιατί γνωρίζουμε πως κάτω από τα έργα που έχουν γίνει, υπάρχει αμμουδιά αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι ο σκοπός”.

Πρόσθεσε δε, πως, “σε εκείνα τα σημεία όλοι ζητούν αμμουδιά. Είτε καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, είτε ιδιώτες, λουόμενοι. Οπότε όλα αυτά πρέπει να συγκεραστούν”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε βέβαια πως θα υπάρχει πρόβλεψη για τον ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων. “Πρέπει να μεγαλώσει η περιπατητική διαδρομή, να μπορεί να υπάρχει ένας δρόμος για τη φορτοεκφόρτωση και τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, αλλά ταυτόχρονα, αυτά τα στενά σημεία της αμμουδιάς να διαπλατυνθούν”, ξεκαθάρισε.

Σενάριο συνολικής(;) πεζοδρόμησης

Η πρόεδρος κλήθηκε να μιλήσει και για το αν υπάρχει πρόβλεψη ή στόχευση για συνολική πεζοδρόμηση της παραλιακής ζώνης. “Αυτό είναι προϊόν μελέτης. Πρέπει να γίνουν και κυκλοφοριακές μελέτες, σε επίπεδο οριστικών μελετών δηλαδή για έργα. Δεν το γνωρίζω αυτό τώρα”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας ακόμη πως, “υποθέτω πως θα υπάρχει ένας δρόμος χαμηλής κυκλοφορίας για τον ανεφοδιασμό ή οτιδήποτε άλλο. Κι από εκεί και πέρα ενδεχομένως, τους καλοκαιρινούς μήνες να κλείνει για κάποιες ώρες αυτό το κομμάτι. Σίγουρα όμως θα είναι λογικά πλακόστρωτο αυτό το σημείο, όπως έχουμε επιχειρήσει και στον Φοίνικα. Θα το δείξει η μελέτη, αλλά είναι κάτι που σκεφτόμαστε να είναι πλακόστρωτη η περιοχή”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, η Κανδιώ Μαραγκού επεσήμανε πως ο όγκος των οχημάτων, σε κάθε περίπτωση εξυπηρετείται από τα τρία parking που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος στο χωριό.