Το νησί “πνίγηκε” στις αφίσες εκδήλωσης, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Ιουλίου

Σύρος: “Καμπάνα” και πρόστιμο για προκλητική αφισορύπανση

Αυστηρότατη η στάση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απέναντι σε αρνητικές συμπεριφορές διοργανωτών

Βαρύτατο πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ προτείνουν αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να επιβληθεί σε διοργανωτή ψυχαγωγικής εκδήλωσης στη Σύρο, ο οποίος ανήρτησε αφίσες και αεροπανό σε όλους τους δρόμους του νησιού, κατά προκλητικότατη παράβαση των διατάξεων που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση.

Η απόφαση – πρόταση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, προέκυψε σαν αποτέλεσμα της στάσης “εμπαιγμού” που είπαν ότι κράτησε ο διοργανωτής απέναντι στη Δημοτική Αρχή, αφού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για αφαίρεση των αφισών και του αεροπανό, ο ίδιος επέμεινε, “στολίζοντας” όλο το νησί.

Ειδικότερα, αφίσες υπήρξαν αναρτημένες σε κολώνες της ΔΕΗ, σε στάσεις λεωφορείων, σε παραδοσιακά φωτιστικά της πόλης, ακόμη και σε πινακίδες του ΚΟΚ, με την αστυνομία δε, να προχωρά στις απαραίτητες συστάσεις και οδηγίες, τις οποίες δυστυχώς, παρομοίως, προσπέρασε ο διοργανωτής.

Η Οικονομική Επιτροπή μετά τα παραπάνω, έλαβε την απόφαση να προτείνει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα δώσει την τελική έγκριση. Μάλιστα, ο διοργανωτής αν και κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση, για να καταθέσει την άποψή του, απάντησε στο αρμόδιο όργανο πως αναχώρησε από το νησί, ευχόμενος μάλιστα σε ειρωνικό(;) τόνο, καλό καλοκαίρι.

Εμπαιγμός και πρόστιμο

Επί του θέματος, έκανε εισήγηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, τονίζοντας πως στο εξής τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά και μάλιστα για περιπτώσεις που παραβιάζουν συστηματικά τις συστάσεις σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση.

“Την αρμοδιότητα αυτή την έχει το Δημοτικό Συμβούλιο ωστόσο, το θέμα τέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει σχετική εισήγηση και παράλληλα να κληθεί ο κύριος που προέβη στην παράνομη αφισοκόλληση για να εκφράσει τις απόψεις του. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα υπάρχει η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής σε σχέση με τον καθορισμό του συγκεκριμένου προστίμου”, ανέφερε προλογικά ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα πως, από τον Δήμο έγιναν τα προβλεπόμενα.

“Υπάρχει η έκθεση αυτοψίας από την αρμόδια Επιτροπή και η διαβίβαση των σχετικών που καθορίζουν ότι το πρόστιμο ανέρχεται από 1.467,70 ευρώ έως 29.353,92 ευρώ. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δημοτικού Συμβουλίου να το καθορίσει”, διευκρίνισε ακολούθως, λέγοντας ακόμη πως, “αντίστοιχα έγινε έκθεση επίδοσης προς τον υπεύθυνο προκειμένου να παραστεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εν τούτοις μας είπε πως λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων αποχώρησε σήμερα το πρωί προς Πειραιά και μας εύχεται καλό καλοκαίρι”.

Ο κ. Πιταούλης γνωστοποίησε πως ο διοργανωτής παρέβλεψε όλες τις συστάσεις που έγιναν προς τον ίδιο για την αφισορύπανση. “Προσωπικά – και πέρα από όσα προβλέπει και η νομοθεσία - σταμάτησα και ενημέρωσα το συνεργείο που τοποθετούσε τα αεροπανό. Εκείνη τη στιγμή κατέβηκε το αεροπανό και μετά από μία ημέρα, το είδα στη διπλανή κολώνα. Όπως επίσης με ενημέρωσε και δημοτικός υπάλληλος ότι την ίδια παρατήρηση έκανε κι εκείνος μεθεπόμενη ημέρα, σε σχέση με τις αφίσες τύπου σάντουιτς που είχαν τοποθετηθεί στις κολώνες. Και πάλι κι εκεί έκανε ότι δεν καταλάβαινε. Προφανώς το ίδιο έκαναν και άλλοι συμπολίτες μας και να υπήρξε και τέτοιου είδους αντίδραση. Νομίζω ότι αυτό είναι εμπαιγμός”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο ο Γιάννης Πιταούλης, προτείνοντας το ποσό του προστίμου να είναι 5.000 ευρώ.

Σύμφωνη η αντιπολίτευση

Την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης εκπροσώπησε στις τοποθετήσεις, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Δούναβης, διατυπώνοντας ξεκάθαρα τη σύμφωνη γνώμη με την επιβολή προστίμου.

“Απ΄ ό,τι θυμάμαι και από τη συγκεκριμένη δημοτική περίοδο, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, έχει επιδείξει μία επαναλαμβανόμενη ίδια συμπεριφορά και μία επαναλαμβανόμενη αρνητική στάση απέναντι στις υποδείξεις που του έχουν γίνει και απέναντι σε όσες οχλήσεις γίνονται σε εκείνον όλα τα χρόνια. Με εξαίρεση μόνο τα δύο χρόνια της πανδημίας, που δεν έκανε τις εκδηλώσεις του”, ανέφερε, προσθέτοντας πως, “δεν ξέρω αν έχει κάποιο μαγικό τρόπο να σβήνει τα πρόστιμα, αλλά δυστυχώς μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, επαναλαμβανόμενα. Πρέπει να υπάρξει μία αυστηρή αντιμετώπιση γιατί φοβάμαι ότι τα ίδια θα έχουμε και του χρόνου”.

Υπενθύμισε δε, πως, κατά την προηγούμενη θητεία λειτούργησε μια τριμελής Επιτροπή αιρετών για να εξετάζει τέτοια περιστατικά. Επί του θέματος, πάντως, τόνισε πως, “να σταλεί εγκαίρως η πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεν πληρώσει, να γίνει καταλογισμός”.

Ανάρμοστη στάση και προκλητική”

Απόλυτα θετικοί στην επιβολή προστίμων είναι και οι δύο αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Διοικητικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο Μηνάς Αληφραγκής κάνοντας λόγο για προκλητική στάση, ανέφερε: “Θέλω να συμπληρώσω αυτά που είπε ο κ. Δούναβης και να πω ότι ο τύπος είναι θρασύς. Δηλαδή πέρα από αυτά που είπες πρόεδρε και η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, παρουσία συνεργείου και σε επαφή με τον δήμαρχο και με την αστυνομία που του έλεγαν ότι πρέπει να τις κατεβάσει, εκείνος έκανε τον… Κινέζο και συνέχιζε να αναρτά αφίσες. Κυριολεκτικά όλο το νησί έχει γεμίσει με αυτές τις αφίσες”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “απ΄ όσο γνωρίζω, στο παρελθόν του επιβλήθηκε ξανά πρόστιμο, αλλά δεν γνωρίζω αν πληρώθηκε ή όχι. Η στάση του είναι ανάρμοστη. Προτείνω να μπει ένα πρόστιμο αρκετά υψηλό και να μην περιοριστούμε στο κατώτερο, τα 1.400 ευρώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και του χρόνου να έρθει, πάλι τα ίδια θα δούμε. Προτείνω να είναι ένα ποσό τουλάχιστον από 5.000 ευρώ και πάνω”.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Νίκος Φωτεινιάς. “Δέχθηκα επανειλημμένως παράπονα από πάρα πολύ κόσμο. Η κ. Πρίντεζη παρά το φόρτο εργασίας, κατάφερε και πήρε υπαλλήλους και πήγαν και ξήλωσαν αρκετές αφίσες, απ΄ όσο γνωρίζω. Χρειάστηκε και αναβατόριο για να αφαιρεθούν κάποιες αφίσες σε διάφορα σημεία της πόλης. Μέχρι και σήμερα λαμβάνω μηνύματα από τον κόσμο για τις συγκεκριμένες αφίσες. Από αυτά που γνωρίζουμε και η κ. Πρίντεζη τον είχε καλέσει και η αστυνομία, αλλά εκείνος συνέχισε να τοποθετεί αφίσες. Και η δική μου πρόταση είναι το ύψος του προστίμου να είναι υψηλό. Γιατί παρά τις όσες οχλήσεις, δεν συνετίστηκε. Υπάρχει πρόβλημα”, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο.

 

 

Ετικέτες: