Αντίστροφη μέτρηση για το έργο ύψους 500 χιλ. ευρώ στο ιστορικό ακίνητο της πλατείας Λαϊκής Κυριαρχίας, στο Νησάκι

Κτηριακό έργο και προσβασιμότητα στο Λιμεναρχείο Σύρου

Χρηματοδότηση από το Υπ. Ναυτιλίας και διαγωνισμός από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Κτηριακές αποκαταστάσεις, επισκευές και βελτιώσεις ύψους 500 χιλ. ευρώ θα υλοποιηθούν στους χώρους που λειτουργεί το Λιμεναρχείο Σύρου στην Ερμούπολη, ώστε αυτό να είναι ασφαλέστερο για όσους βρίσκονται μέσα καθημερινά, για τους πολίτες, αλλά και προκειμένου να αποκτήσουν προσβασιμότητα τα ΑΜΕΑ, αφού θα τοποθετηθεί ασανσέρ.

Για το μεγάλο έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε συνέχεια συνεννόησης και συνεργασίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, θα “τρέξει” τον διαγωνισμό για την υλοποίησή του.

Σημειώνεται εξ αρχής πως πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο, όπως κατ΄ επανάληψη είχε δηλώσει δημοσίως και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, αφού υπάρχουν ανοικτά θέματα τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα αιρετά μέλη ενέκριναν το σχέδιο της σύμβασης με το Υπουργείο Ναυτιλίας και άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή του και τον διαγωνισμό του έργου. Η διάρκεια του έργου και το περιθώριο εκτέλεσής του, θα είναι τρία έτη και παράλληλα με τις παρεμβάσεις θα λειτουργούν και οι Υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, αφού αυτό δεν θα μεταστεγαστεί.

Αναπάντητα πολλά κτηριακά θέματα

Αξίζει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως το εν λόγω κτήριο, μετρά πολλές δεκαετίες ζωής και φέρει έντονα τα αποτυπώματα της φθοράς του χρόνου πάνω του.

Σύμφωνα με τη μελέτη: “Η Λιμενική Αρχή Σύρου στεγάζεται εντός δημοσίου ακινήτου με έτος κατασκευής το 1839, το οποίο βρίσκεται επί της οδού πλατείας Λαϊκής Κυριαρχίας στην Ερμούπολη της Σύρου. Το εν λόγω κτήριο εξαιτίας της παλαιότητάς του αλλά και της φυσικής του γειτνίασης με τη θάλασσα έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές εσωτερικά και εξωτερικά. Ειδικότερα, εσωτερικά, λόγω της εισροής όμβριων υδάτων οι τοιχοποιίες και τα εξωτερικά κουφώματα χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης. Επιπρόσθετα, απαιτείται συντήρηση όλων των συστημάτων κλιματισμού και θέρμανσης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των στελεχών της Λιμενικής Αρχής. Τέλος, απαιτούνται εργασίες συντήρησης στη στέγη, που να περιλαμβάνουν αφαίρεση φθαρμένων κεραμιδιών, σανίδωμα της σκεπής και τοποθέτηση νέας ασφαλτικής μεμβράνης”.

Μ. Αληφραγκής: Μεγάλο έργο και διευκόλυνση των ΑΜΕΑ

Η ανάληψη του έργου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Τεχνική Υπηρεσία, παρά το πρόβλημα της υποστελέχωσής της, σχολιάστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αληφραγκής δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” τα εξής: “Η Τεχνική Υπηρεσία και η Δημοτική Αρχή και πρωτίστως η Υπηρεσία μας δηλαδή, παρ’ όλη την υποστελέχωση και τον αυξημένο όγκο του Τεχνικού Προγράμματος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διατηρητέα κτήρια - παρομοίως λειτουργήσαμε και για την ΠΕΔΙΛΣ -, που δεν ανήκουν στον Δήμο. Δεν είναι δημοτικά ακίνητα. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον Λιμενάρχη Σύρου, κ. Βαμβακούση και με το Υπ. Ναυτιλίας, για να γίνει μία τριετής προγραμματική σύμβαση ύψους 500 χιλ. ευρώ ώστε να υπάρξει επισκευή και συντήρηση του κτηρίου, να υπάρξουν αλλαγές σε κουφώματα, να γίνουν μονώσεις κλπ και φυσικά να τοποθετηθεί ασανσέρ για τα άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “προχωράμε σε αυτήν την προγραμματική και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά”, καθώς υπογράμμισε πως, “η Τεχνική Υπηρεσία θα “τρέξει” τα πάντα. Και τη διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του έργου και την επίβλεψη και τα πάντα. Όπως είχαμε κάνει και στην ΠΕΔΙΛΣ”.

Στην ερώτηση πως η προγραμματική σύμβαση έχει καθυστερήσει, αφού το έργο είχε ανακοινωθεί προ δεκαμήνου, ο αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής. “Έχει καθυστερήσει λίγο να προχωρήσει. Έπρεπε να επισημανθούν οι ανάγκες του κτηρίου μετά από πολλές επισκέψεις που έκαναν οι μηχανικοί της Υπηρεσίας. Από την άλλη πλευρά, έψαχνε το Υπουργείο Ναυτιλίας μήπως μπορούσε να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τελικά, η χρηματοδότηση θα είναι αποκλειστικά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”, διευκρίνισε.

Ακόμη, για την υλοποίηση του έργου, πρόσθεσε τα εξής: “Αυτά τα έργα σίγουρα δεν προχωρούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Βέβαια μας ενδιαφέρει να προχωρήσει το έργο γιατί το κτήριο έχει αρκετά προβλήματα και κυρίως το θέμα της μη προσβασιμότητας. Μετά από πρόταση της Υπηρεσίας και η τοποθέτηση ανελκυστήρα θα βοηθήσει”.

Τέλος, ερωτηθείς για την απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών του Λιμεναρχείου Σύρου, ο κ. Αληφραγκής, ανέφερε πως, “παράλληλα θα λειτουργούν οι Υπηρεσίες του Λιμεναρχείου Σύρου. Δεν θα πάει σε άλλο χώρο. Άλλωστε η αλλαγή χώρου, η μεταστέγαση του Λιμεναρχείου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση”.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις

Αναλυτικά περιγράφεται και το αντικείμενο του έργου στη σύμβαση και τα βασικά σημεία αναφέρονται παρακάτω: “Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι οι ακόλουθες, οι οποίες μπορούν να ανατεθούν χωριστά ή ομαδοποιημένα, με γνώμονα τη βέλτιστη τεχνικοοικονομική εξέλιξη του συνόλου του έργου:

Υποέργο 1 - Επισκευή – συντήρηση κτηρίου Λιμεναρχείου Σύρου: 1. Καθαίρεση παλαιών τοιχοπετασμάτων και σαθρών επιχρισμάτων από τοιχοποιίες (εσωτερικές – εξωτερικές) και ταβάνια.

2. Νέα επιχρίσματα, προετοιμασία επιφανειών (εσωτερικών και εξωτερικών) και χρωματισμοί.

3. Απομάκρυνση κατεστραμμένων κεραμιδιών στέγης και σανίδων. Ευθυγράμμιση με ξύλα, σανίδωμα της στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση και πλήρης κατασκευή με τάβλες. Επίστρωση με ασφαλτική μεμβράνη και τοποθέτηση νέων κεραμιδιών.

4. Εργασίες επισκευής – συντήρησης κουφωμάτων και βαφή με χρώματα ειδικών προδιαγραφών, επισκευή περιμετρικών μηχανισμών.

5. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις με αναστρέψιμες τεχνικές ξηράς δόμησης για χώρους κουζίνας, wc και κρατητηρίων.

6. Κάθε συνοδευτική εργασία για την έντεχνη και άρτια ολοκλήρωση των ανωτέρω.

Υποέργο 2 - Προμήθεια και τοποθέτηση αντλίας θερμότητας κτηρίου Λιμεναρχείου Σύρου. Υποέργο 3 - Προμήθεια και τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑΜΕΑ στο κτήριο του Λιμεναρχείου, Υποέργο 4 - Προμήθεια και τοποθέτηση εσωτερικών μονάδων ψύξης – θέρμανσης – αερισμού κτηρίου Λιμεναρχείου”.