Απολογισμός του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Ανδρέα Γιαλόγλου

“Πετύχαμε χρηματοδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ για τη Σύρο”

Εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο και διεκδικήθηκαν πόροι από προγράμματα

Ισχυρή παρακαταθήκη χρηματοδοτήσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ για το νησί, τονίζει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού Ανδρέας Γιαλόγλου, πως “πέτυχε” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συνολικά κατά την τρέχουσα θητεία, την οποία και αφήνει για την επόμενη διοίκηση, προς όφελος των δημοτών.

Χρηματοδοτήσεις από προγράμματα που διεκδικήθηκαν για έργα και μελέτες, αρκετά από τα οποία έχουν υλοποιηθεί ή είναι δρομολογημένα, προδίδουν τις προσπάθειες του Τμήματος Προγραμματισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις, δράσεις και έργα, οι οποίες ως άθροισμα αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ακολούθως στην “Κοινή Γνώμη”, ο Ανδρέας Γιαλόγλου. Δήμος, Λιμενικό Ταμείο και ΔΕΥΑΣ έκαναν σημαντικό αγώνα, υποστήριξε χαρακτηριστικά, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις και εξελίξεις σε καθημερινά θέματα, αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης του νησιού.

Στόχευση και επιχειρησιακό σχέδιο

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Γιαλόγλου, η Δημοτική Αρχή βάδισε βάσει σχεδιασμού και με στοχοπροσήλωση στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να μη χάσει ούτε ένα ευρώ, από όσα μπορούσε να διεκδικήσει μέσω προγραμμάτων.

“Υπήρξε μία εξαιρετική συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες. Ο Προγραμματισμός αν δεν υπάρξει συνεργασία, δεν μπορεί να παράξει αποτέλεσμα. Άρα, ξεκινάω από το κομβικό. Επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι γνωστό πως δεν υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο στον Δήμο και ήταν κάτι που είχαμε πει και προεκλογικά πως θα το εκπονήσουμε”, υπενθύμισε αρχικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “κατηγορηθήκαμε για την καθυστέρηση και υπήρξε όντως καθυστέρηση”.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, “αυτό είναι ένα πόνημα που απαιτεί χρόνο, προσοχή και υπάρχουν στάδια διαβουλεύσεων. Το θέμα είναι πως εκπονήθηκε και εγκρίθηκε και έχει πλέον ο Δήμος ένα “εργαλείο” στα χέρια του, το οποίο είναι δυναμικό και μπορεί να τροποποιείται. Είναι ένας μπούσουλας κι ένα στρατηγικό κείμενο, η χρησιμότητα του οποίου φαίνεται από το γεγονός πως οποιοσδήποτε θέλει να κάνει κάτι για τον Δήμο, το ζητάει”.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “ο μελετητής που εκπονεί το ΣΒΑΑ το ζήτησε γιατί του είναι απαραίτητο. Όπως και η Toposophy για το στρατηγικό σχέδιο του τουρισμού”. Κατά συνέπεια εξήγησε πως, “όλα τα στρατηγικά κείμενα είναι αλληλένδετα και φαίνεται η χρησιμότητα αυτού του “εργαλείου””.

Ο ίδιος απάντησε και για τη στάση του Τμήματος μέχρι την εκπόνηση αυτού του σχεδίου. “Πέρα από αυτό και μέχρι να εκπονηθεί, δεν μείναμε με κατεβασμένα τα χέρια. Συντονιστήκαμε έτσι ώστε να διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπήρχαν και έβγαζαν προσκλήσεις κατά περιόδους. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε ένα συμπαγές και μεγάλο πρόγραμμα χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος”.

Συνολική χρηματοδότηση πάνω από 50 εκατ. ευρώ

Ο κ. Γιαλόγλου ρωτήθηκε και για τα έργα που έχουν διεκδικηθεί και τα οποία ξεχωρίζει. “Διεκδικήσαμε και πήραμε σημαντικά ποσά από μικρές χρηματοδοτήσεις όπως του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ για την πυρασφάλεια για τις σχολικές μονάδες, για ράμπες ΑΜΕΑ, για τα στέγαστρα αναμονής επιβατών κ.α.. Επίσης, για κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, για ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου που γίνεται μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο και για ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων. Ακόμη, χρηματοδότηση για το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ κυνηγήσαμε και τον προσβάσιμο τουρισμό σε διάφορες παραλίες επιπλέον, όπως στον Γαλησσά, στο Κίνι, στις Αγκαθωπές. Διεκδικήσαμε και ποσά για το δίκτυο δωρεάν wi-fi και για πάρα πολλές άλλες δράσεις”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε, πως, “δεν ξεχνάμε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την ηλεκτροκίνηση, όπως όμως και την υπογειοποίηση των δικτύων 2,5 εκατ. ευρώ, την ψηφιοποίηση του αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης”.

“Ενδεικτικά αναφέρω αυτά”, επεσήμανε, υποστηρίζοντας πως, “νομίζω πως είναι μία πλειάδα έργων που αθροιζόμενη με το ΣΒΑΑ και το οποίο θα υποβάλλουμε προς έγκριση την επόμενη εβδομάδα και με τη ΔΕΥΑ Σύρου και το Λιμενικό Ταμείο, “αγγίζουν” μία χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ”.

“Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας, πως τέτοιο ποσό σε θητεία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δεν έχει υπάρξει”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Παρακαταθήκη έργου για τους επόμενους”

Στην κριτική που ακούγεται από την αντιπολίτευση και ορισμένα μέλη της πως ο Δήμος δεν είχε αντανακλαστικά, ο Ανδρέας Γιαλόγλου απαντά ξεκάθαρα. “Ακριβώς το αντίθετο. Θεωρώ πως είχαμε. Αλλά πολύ πέρα από αυτό που θεωρώ εγώ, οι αριθμοί είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. Έτσι μπορούμε να πούμε τι έχει εγκριθεί σε αυτή τη θητεία, σε δράσεις, χρηματοδοτήσεις, επίσης να δούμε τι υλοποιήθηκε, ποιες συμβάσεις υπογράφτηκαν και τι απορροφήθηκε. Και σε αυτά τα τρία μεγέθη είμαστε μία πάρα πολύ αποδοτική Δημοτική Αρχή”, υποστήριξε, λέγοντας παρακάτω πως χωρίς χρηματοδοτήσεις ο Δήμος δεν θα μπορούσε να κάνει όλα τα παραπάνω.

“Μιλάμε για χρηματοδοτήσεις πάρα πολύ σημαντικές, οι οποίες επούλωσαν προβλήματα αλλά και είχαν και μεγάλο επενδυτικό σκέλος. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Τμήματος Προγραμματισμού και τον προϊστάμενο, Δημήτρη Κορφιάτη, οι οποίοι με ελάχιστες δυνάμεις, σήκωσαν τεράστιο φορτίο”, δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας τέλος πως είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά και το αποτέλεσμα του Τμήματος Προγραμματισμού.

“Είναι θετικό το πρόσημο. Οι επόμενοι έχουν και πρόσφορο έδαφος χρηματοδοτήσεων και έργο να υλοποιήσουν και έχουν μία εκκίνηση με παρακαταθήκη”, δήλωσε, καταλήγοντας στο θέμα.