Απαντήσεις της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Άννας Βαμβακάρη στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

“Δεν αρκούν δίμηνα για τη θεραπεία της υποστελέχωσης”

  • Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2023 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 31 Ιουλ. 2023 - 14:00

Πολιτικός σχεδιασμός που θα φέρνει ανατροπή στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απαιτείται προσεχώς, σύμφωνα με τις απαντήσεις της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο, Άννας Βαμβακάρη, η οποία μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η κ. Βαμβακάρη τόνισε πως κατά την τρέχουσα θητεία δεν υπήρξε καμία πρόσληψη μόνιμου χαρακτήρα, όπως αναγνώρισε και η Δημοτική Αρχή, παρά μόνο προλήψεις ολιγόμηνου χαρακτήρα, που δεν “θεραπεύουν” το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Η πρόεδρος αν και υπενθύμισε πως το κεντρικό κράτος θέτει περιορισμούς στις προσλήψεις, ωστόσο, αναγνώρισε πολιτικό έλλειμμα όσον αφορά τις διεκδικήσεις από τον Δήμο. Περιγράφοντας τα προβλήματα από τις συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων και μιλώντας για την κινητικότητα, η Άννα Βαμβακάρη υποστήριξε τέλος, πως, η υποστελέχωση δεν αντιμετωπίστηκε, ενώ τόνισε πως η νέα διοίκηση που θα προκύψει στον Δήμο μετά τις επόμενες εκλογές, θα χρειαστεί να δείξει “πολιτική γενναιότητα” για να ρυθμίσει καλύτερα τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου.

Στη σκιά της πανδημίας και προκηρύξεις θέσεων

Τόσο ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και ο αντιδήμαρχος διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς στις απολογιστικές αναφορές τους και στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους, είχαν θίξει τις δυσκολίες που έφερε στη λειτουργία του Δήμου η πανδημία.

“Κατά τη διάρκεια της δημοτικής θητείας μας αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοϊού, όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάποιοι υπάλληλοι είχαν άδειες ειδικού σκοπού, άλλοι εργάζονταν εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και άλλοι εργάζονταν με φυσική παρουσία, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των Υπηρεσιών του Δήμου, εξαιτίας των αρκετών κενών και ελλείψεων στο προσωπικό μας και δεδομένου ότι αποχώρησαν αρκετοί υπάλληλοι, λόγω συνταξιοδότησης, κινητικότητας, καθώς και ότι το έτος 2010 έως και σήμερα έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού μόνο σε ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου (Καθαριότητα) ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις λοιπές Υπηρεσίες του Δήμου”, σχολίασε ο δήμαρχος. Εν τούτοις, όπως ανέφερε στον απολογισμό, “η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Πέραν της στήριξης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Φωτεινιάς έχει επισημάνει πως το Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στην προσπάθεια ενίσχυσης του Δήμου με προσωπικό πραγματοποίησε μεταξύ άλλων τις εξής ενέργειες που αφορούν στο υπηρετούν ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τη στελέχωση του Δήμου με νέο προσωπικό: “α. Διορισμός 11 ατόμων, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα προκηρύξεων (3Κ/2018, 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ) και ειδικότερα: χειριστές μηχανημάτων έργου, εργάτες καθαριότητας, ΠΕ οικονομικού λογιστικού και ΠΕ Μηχανικών. β. Έγκριση 2 θέσεων κλάδου ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το αίτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους του Δήμου στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού του δημόσιου τομέα 2022, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα. γ. Έγκριση 16 μονίμων θέσεων διαφόρων κλάδων ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ και ειδικότερα: ΠΕ Νομικής, ΔΕ οδηγών Αυτοκινήτων, ΤΕ βρεφονηπιοκόμων, ΤΕ πολιτικών μηχανικών, ΤΕ και ΔΕ Δημοτικής Αστυνομία, από το αίτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους του Δήμου στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων. δ. Έγκριση επιπλέον δύο θέσεων κλάδου ΔΕ και ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας από συμπληρωματικό αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος”.

Ειδικότερα για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Φωτεινιάς επανέλαβε πως, “όπως αποδεικνύεται από τα ανωτέρω έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να επαναλειτουργήσει αποδοτικά και λειτουργικά. Αυτό επιτεύχθηκε και θα προκηρυχθούν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα”.

Τέλος, στον απολογισμό αναφέρθηκε πως έγιναν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για απασχόληση 37 ατόμων για την καθαριότητα στα σχολεία, έγιναν ολιγόμηνες συμβάσεις για ενίσχυση Υπηρεσιών σε Καθαριότητα, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τουρισμό και Πολιτισμό.

“Δισταγμός διοίκησης να απαιτήσει προσλήψεις”

Τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στη σημερινή κατάσταση, καυτηρίασε η πρόεδρος του Σωματείου, Άννα Βαμβακάρη, παρατηρώντας αρχικά πως, “είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως προς τα θέματα προσωπικού. Όπως, επίσης, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι οι εγκρίσεις για τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων παρέχονται από το κεντρικό κράτος. Οι συνάδελφοί μας, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη στελέχωση των αποδεκατισμένων υπηρεσιών. Δεν αρκεί όμως αυτό. Όπως, δεν αρκεί η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ιδίως δίμηνων συμβάσεων, για τη θεραπεία του προβλήματος της υποστελέχωσης”. Σε απόλυτο τόνο για το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” πως, “το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης καυτηριάζει, με κάθε ευκαιρία, τον δισταγμό της διοίκησης να απαιτήσει από το αρμόδιο Υπουργείο περισσότερες προσλήψεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οριστικώς οι κενές θέσεις, που δημιουργούνται από τους αποχωρήσαντες υπαλλήλους”. Μάλιστα σημείωσε πως, από τη στιγμή που η έλλειψη προσωπικού αποτελεί “μείζον και κοινό πρόβλημα για την πλειονότητα των Δήμων της χώρας”, η απαίτηση “θα έπρεπε να ήταν μαζική”.

“Πονοκέφαλος” για μετακινήσεις και κινητικότητα

Στα παραπάνω πρόσθεσε και τα προβλήματα που έχει φέρει η κινητικότητα. “Να μην ξεχνάμε ότι ο θεσμός της κινητικότητας έχει περαιτέρω αποδεκατίσει το δυναμικό των Δήμων. Αλλά, αξίζει να σταθούμε λίγο σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Γιατί, άραγε, οι δημοτικοί υπάλληλοι στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ολοένα και περισσότερο, επιλέγουν να καταφύγουν στη λύση της κινητικότητας;”. Η πρόεδρος έθιξε το πρόβλημα των συνεχών μετακινήσεων. “Ένας λόγος είναι ότι η διοίκηση του προσωπικού αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Η αιρετή διοίκηση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ακολουθώντας, δυστυχώς, την αποτυχημένη “συνταγή” προηγούμενων διοικήσεων και ανήμπορη να δράσει αποτελεσματικώς για να θεραπεύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καλλιέργησε και συνεχίζει ακόμη και τώρα, στην εκπνοή της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, να καλλιεργεί συνθήκες που θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις μέσω του θεσμού της κινητικότητας: Δηλαδή, διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται μετά από κάθε αποχώρηση υπαλλήλου (η λογική του “φύγε εσύ έλα εσύ”, του “μπαλώματος ενός κενού”, που δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων, αναποτελεσματικότητας και, εν τέλει, περισσότερων κενών), η έλλειψη παροχής κινήτρων, η αδυναμία της Διοίκησης να αναδείξει (και κατ' επέκταση, να εκμεταλλευτεί προς όφελός της και προς όφελος των πολιτών) το πλήρες εύρος των δεξιοτήτων των υπαλλήλων τοποθετώντας τους κατάλληλους υπαλλήλους στις κατάλληλες θέσεις, η αδυναμία να βελτιώσει τις συνθήκες ανισοκατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων είναι μερικές μόνο ενδείξεις”.

“Δεν βοηθούν λύσεις της στιγμής”

Συνεχίζοντας την κριτική της, η πρόεδρος τόνισε πως η αιρετή διοίκηση “και σε αυτήν τη δημοτική περίοδο, περιχαρακώθηκε γύρω από “λύσεις της στιγμής” δείχνοντας πόσο ανώριμη είναι να στοχοθετήσει, να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες λύσεις στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού της”. Εξάλλου, επεσήμανε πως, “παρά τα όσα είχε εξαγγείλει κατά την έναρξη της θητείας της, περί τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), δεν αποδέχθηκε την τολμηρή πρόταση της ομάδας εργασίας στην οποία είχε αναθέσει την προπαρασκευή της τροποποίησης αυτής, κατηγορώντας τη μάλιστα για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων που της είχαν ανατεθεί, προφανώς διότι δεν συμφωνούσε με την κατατεθειμένη πρότασή της”. Δηλαδή, σύμφωνα με όσα εξηγεί η Άννα Βαμβακάρη, “την ώρα που η αιρετή Διοίκηση απέδειξε ότι “δεν θέλει να σπάσει αυγά”, μετατόπισε το βάρος της δικής της ευθύνης στην ομάδα εργασίας για την τροποποίηση του ΟΕΥ, από την οποία απέσυρε, εν τέλει, την εμπιστοσύνη της”. Κλείνοντας τις απαντήσεις της, υπογράμμισε πως στο ίδιο πλαίσιο, “σε ό,τι αφορά τις κρίσεις προϊσταμένων, η Δημοτική Αρχή τις αναβάλλει διαρκώς, αποδεικνύοντας την απουσία σχετικής πολιτικής βούλησης και δείχνοντας, μάλλον, ότι η αξιοκρατία δεν αποτελεί προτεραιότητά της”.

Το βλέμμα στην επόμενη διοίκηση

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η πρόεδρος υποστήριξε πως η νέα διοίκηση θα πρέπει να φανεί ικανή να διαχειριστεί το πρόβλημα. “Όπως έχει πλέον διαμορφωθεί η τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα και θα χρειαστεί μεγάλη γενναιότητα, εκ μέρους της δημοτικής αρχής που θα αναδειχθεί από τις προσεχείς εκλογές για την ανατροπή και βελτίωση της πραγματικότητας αυτής”, δήλωσε χαρακτηριστικά.