Προτάσεις ύψους έως 15 εκατ. ευρώ καλείται να καταθέσει τελικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

“Ψαλίδι” στη χρηματοδότηση από το ΣΒΑΑ για την Ερμούπολη

Εκτός πλάνου μεγάλες παρεμβάσεις αφού το νησί χάνει 6 εκατ. ευρώ

Μειωμένος κατά 6 εκατ. ευρώ θα είναι ο τελικός προϋπολογισμός των προτάσεων που θα ζητήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), αφού το ποσό που τελικά μπορεί να πάρει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων διαμορφώθηκε στα 15 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις ανάπλασης στην περιοχή της νότιας Ερμούπολης “ψαλιδίζονται”, με την τελική πρόταση του Δήμου να μη συμπεριλαμβάνει την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου από τον Αξό στον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”, την επισκευή στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου, όπως όμως ούτε και την ανάπλαση στη Λαλακιά και στο χαμάμ, αλλά ούτε και την επέκταση του ποδηλατόδρομου.

Δεδομένης της πληροφορίας που έφτασε στην “Κοινή Γνώμη” για ανατροπή του προϋπολογισμού που μπορεί να “χτυπήσει” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ρωτήθηκε να παρουσιάσει το τελικό πλάνο των προτάσεων για το νησί, ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ανά άξονα τις δράσεις και τις παρεμβάσεις για την περιοχή της νότιας Ερμούπολης, εξηγώντας μάλιστα πως χρονικά η υποβολή των προτάσεων για το ΣΒΑΑ έχει πάρει παράταση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε συνεργασία με τον μελετητή για το ΣΒΑΑ έχει ήδη οριστικοποιημένο το πλάνο της.

Εκτός… βασικές παρεμβάσεις

Αρχικά, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως εκτός τελικής πρότασης αφήνονται κοστοβόρες παρεμβάσεις, που με τον προϋπολογισμό των 21 εκατ. ευρώ θα συμπεριλαμβάνονταν στα έργα που ήθελε να προωθήσει ο Δήμος.

Αρχικά, εκτός βγαίνει η πρόταση της απόδοσης του ρέματος της Λαλακιάς στους πολίτες, αφού τελικά δεν θα προταχθεί η ανάπλασή του. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, αφού σε οριοθετημένα ρέματα επιτρέπεται τέτοια χρήση. Επιπλέον, είχε αναφερθεί η προσπάθεια για προστασία και ανάδειξη του χαμάμ στην ίδια περιοχή, καθώς και οι αναπλάσεις περιμετρικά αυτού, κάτι που δεν θα γίνει τελικά.

Μεγάλη “απώλεια” αναφορικά με το ΣΒΑΑ είναι και η “απένταξη” από τις τελικές προτάσεις για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου από τον Αξό, στον πολιτιστικό χώρο του Μάνου Ελευθερίου. Το σημερινό αμαξοστάσιο, υπήρξε αρχικά η σκέψη να αναπλαστεί και να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και άθλησης για τους πολίτες και τους νέους.

Επίσης, στον σχεδιασμό ήταν η υλοποίηση του νότιου παραλιακού τμήματος του ποδηλατόδρομου από την οδό Ασιμομύτη μέχρι τη διασταύρωση των Ταλάντων. Με το “ψαλίδισμα” του προϋπολογισμού, ούτε η συγκεκριμένη παρέμβαση θα γίνει, όπως τελικά ούτε οι επισκευές που χρειάζεται το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου στην πλατεία Μιαούλη.

Τι εντάσσεται στις τελικές προτάσεις

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, υπάρχουν πέντε άξονες στο ΣΒΑΑ και ανά άξονα παρουσίασε τις δράσεις, τα έργα και τις παρεμβάσεις που μελετώνται τελικά για το ΣΒΑΑ και τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027. Διευκρίνισε δε, πως, στο ΣΒΑΑ συμπεριλαμβάνονται και δράσεις – έργα που η χρηματοδότησή τους προέρχεται από άλλη πηγή, όπως ενδεικτικά η διάσωση των τεσσάρων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο της Ερμούπολης από το Υπ. Πολιτισμού, αλλά που συνδέονται με τη στρατηγική του ΣΒΑΑ. Άρα, ο συνολικός προϋπολογισμός που θα αποτυπωθεί στο ΣΒΑΑ είναι 19,8 εκατ. ευρώ.

“Το ΣΒΑΑ διαρθρώνεται σε πέντε άξονες. Στον πρώτο άξονα συμπεριλαμβάνονται έργα διάσωσης και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης (ταφικά μνημεία), δράσεις ψηφιακής τεκμηρίωσης των ταφικών μνημείων, ψηφιακή τεκμηρίωση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου ως χώρου πολιτισμού (1.150.000 ευρώ).

Στον δεύτερο άξονα έχει παρέμβαση που αφορά σε φυσικές καταστροφές και περιλαμβάνεται μελέτη χαρτογράφησης επαγωγικών κινδύνων και τεχνολογικών ατυχημάτων. Επίσης, έχει γίνει επαφή με τη ΔΕΥΑΣ ώστε να υπάρξει ένας αγωγός μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων από τη θέση Πηδάλι στο νέο οικόπεδο στη Λαλακιά και στο πάρκο Περτέση. Δηλαδή επεξεργασμένο λύμα θα έρχεται ως νερό άρδευσης για να ποτίζονται οι δύο περιοχές. Στον ίδιο άξονα περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου της Ερμούπολης και παρεμβάσεις έξυπνου φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας στον αστικό φωτισμό. Ακόμη, προβλέπεται αναβάθμιση πρασίνου στο πάρκο Περτέση και διαμόρφωση του parking της Λαλακιάς.

Στον τρίτο άξονα προτεραιότητας έχουμε την ανάπλαση του άξονα της Ηρώων Πολυτεχνείου, με προσβάσιμα πεζοδρόμια, ταυτοποίηση δικτύων κ.α., (5 εκατ. ευρώ). Επίσης, υπάρχει η αποκατάσταση επικίνδυνων και αξιόλογων κτηρίων (2,5 εκατ. ευρώ από άλλη πηγή χρηματοδότησης), η προμήθεια ενός ακόμη ηλεκτρικού mini bus και ενός έξυπνου συστήματος στάθμευσης και διαχείρισης κυκλοφορίας.
Στον τέταρτο άξονα περιλαμβάνεται πρόγραμμα κινήτρων για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή της ανάπτυξης (Λαζαρέττα, Άγιος Κωνσταντίνος, Ταρσανάς, Νεάπολη, Ταξιάρχης, Λαλακιά, Πευκάκια). Επίσης, έχει διάφορες δράσεις για προώθηση του τουρισμού και την αξιοποίηση του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου (επισκευές οδοποίας, υλοποίηση χώρων πρασίνου και αναψυχής και master plan για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου). Τέλος, στον πέμπτο άξονα περιλαμβάνονται η δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑΜΕΑ, η ανάδειξη της Ερμούπολης ως φιλικού προορισμού για παιδιά και η συνολική αποτίμηση κινητικότητας ΑΜΕΑ και παρεμβάσεις βελτίωσης στον δημόσιο χώρο”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε πως, “πήρε παράταση η υποβολή των προτάσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά εμείς ούτως ή άλλως, θα ήμασταν έτοιμοι εμπρόθεσμα”. Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από το τελικό πλάνο των προτάσεων για το ΣΒΑΑ μετά τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 6 εκατ. ευρώ, υπήρξε σαφής. “Είμαι ικανοποιημένος και εγώ και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής και από την εταιρεία. Έχουμε μία στιβαρή μελέτη. Διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση πάνω στις ανάγκες της περιοχής που χρειάζεται να αναβαθμιστεί. Αυτό θεωρώ και βέβαια περιμένουμε μετά την αξιολόγηση”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: