Ολοκληρώθηκε το έργο με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου θα φροντίσει για τη λειτουργία του

Ανοίγει άμεσα το Λαογραφικό Μουσείο Σύρου

Εκτιμάται πως τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν εντός Σεπτεμβρίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει τις “πύλες” του το Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης, στα Βαπόρια της Σύρου, αφού η πρώην οικία Ρεθύμνη διασώθηκε και πλέον φιλοξενεί το σύνολο των εκθεμάτων – για τα οποία μερίμνησε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου (ΛΕΣ) -, που αποτυπώνουν τη λαογραφική ιστορία του τόπου.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτήριο θα “επιστρέψει” στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, καθώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “έκλεισε” την ευθύνη που είχε αναλάβει, ως φορέας υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων που απαιτήθηκαν διαχρονικά.

Υπενθυμίζεται πως η πρώην οικία Ρεθύμνη χρειάστηκε πρωτίστως να διασωθεί και να ανακαινιστεί, ώστε να αποκτήσει τη λειτουργία για την οποία προοριζόταν από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποκτά ένα ακόμη μουσείο, εξέλιξη πολύ θετική για το κομμάτι του πολιτισμού, με το οποίο άλλωστε έχει συνδέσει το όνομά της.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Σύρου αναμένεται να γίνουν – εκτός απροόπτου – εντός Σεπτεμβρίου.

Έτοιμο το μουσείο

Ο εσωτερικός χώρος του μουσείου θα “αποκαλυφθεί” κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, για τα οποία θα μεριμνήσει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Ωστόσο για το έργο και την ολοκλήρωσή του, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, αφού ο Δήμος – μέσω σύμβασης χρησιδανείου – φρόντισε για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε: “Είναι έτοιμο το Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης. Έχουν τοποθετηθεί τα εκθέματα στον εσωτερικό χώρο, έχουν τοποθετηθεί οι εκτυπώσεις, οι αφίσες, έχουν ρυθμιστεί κάποια ηλεκτρολογικά συστήματα. Ουσιαστικά ο ανάδοχος τελείωσε. Έχει παραδώσει όλο το έργο και τα κλειδιά τα παρέδωσε στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου”.

Αυτό σημαίνει πως όλα τα εκθέματα, όπως ενδεικτικά παραδοσιακές και παλαιές φορεσιές, αλλά και άλλα αντικείμενα είναι στις προθήκες τους.

“Προσεχώς και πάντως άμεσα σχετικά, θα παραδοθεί το κτήριο καθώς το Λύκειο Ελληνίδων με εμάς έχει μία σύμβαση χρησιδανείου, που τελειώνει στο τέλος του έτους. Τελειώσαμε τις υποχρεώσεις που είχαμε ως Δήμος και το κτήριο θα “επιστραφεί” εκεί που ανήκει, στο Λύκειο Ελληνίδων. Είναι ιδιοκτησία του Λυκείου”, διευκρίνισε ο κ. Διακοδημητρίου.

Έργο που “έτρεξε” ο Δήμος με υψηλές χρηματοδοτήσεις

Σαφής υπήρξε αναφορικά και με το κόστος του έργου, καθώς όπως εξήγησε, ήταν μία παρέμβαση μεγάλη και με υψηλό κόστος, που μόνον ο Δήμος θα μπορούσε να “τρέξει”.

“Το Λύκειο Ελληνίδων ως Νομικό Πρόσωπο και Σύλλογος δεν μπορούσε από μόνο του να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για ένα τόσο μεγάλο έργο. Εκεί βοηθήσαμε εμείς ως Δήμος. Να μην ξεχνάμε πως αυτό το έργο ήταν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ συνολικά”, σχολίασε χαρακτηριστικά, αναλύοντας παρακάτω βήμα προς βήμα όσα απαιτήθηκαν να γίνουν.

“Ήταν το κτήριο που οι αποκαταστάσεις και επισκευές κόστισαν 1.234.000 ευρώ, μετά ήταν ένα συμπληρωματικό υποέργο για τις τοιχογραφίες του κτηρίου, που κι αυτό κόστισε 300 χιλ. ευρώ. Μετά έγινε ο μουσειογραφικός εξοπλισμός (300 χιλ. ευρώ). Δηλαδή η προμήθεια του υλικού για να τοποθετηθούν τα εκθέματα, οι προθήκες, οι αφυγραντήρες κ.α.. Μεσολάβησε και η μουσειολογική μελέτη ώστε να εγκριθούν όλα αυτά από το Υπουργείο Πολιτισμού για να γίνει μουσείο που χρειάστηκαν 30 χιλ. ευρώ και τώρα είναι η τελευταία σύμβαση για την εγκατάσταση της συλλογής, το εποπτικό υλικό που είναι περίπου στις 120 χιλ. ευρώ. Τέλος, για υπηρεσίες συμβούλου απαιτήθηκαν 15.000 ευρώ”, γνωστοποίησε αναλυτικά.

Δεδομένης της ευθύνης που ανέλαβε ο Δήμος, σημείωσε ακόμη πως, “όλο αυτό το έργο, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου δεν είχε τη διαχειριστική επάρκεια να το προωθήσει. Και έγινε η σύμβαση χρησιδανείου ώστε φορέας υλοποίησης του έργου να είναι ο Δήμος. Από παράταση σε παράταση, λήγει προσεχώς το χρησιδάνειο, αφού ολοκληρώθηκε και το έργο”. Συμπλήρωσε δε, πως, “επίσης, στο τέλος του χρόνου λήγει και μία μικρή σύμβαση που έχουμε με μία σύμβουλο, που μας καθοδηγεί για το εποπτικό υλικό και όλο αυτό το κομμάτι. Βέβαια πρακτικά το Λαογραφικό Μουσείο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όποτε θέλουν”.

Η λειτουργία στο ΛΕΣ

Ερωτηθείς για το πώς θα λειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης, ο κ. Διακοδημητρίου τόνισε πως είναι ευθύνη του Λυκείου. “Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει, υπεύθυνο θα είναι το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί ιδιωτικό μουσείο. Και η συλλογή των εκθεμάτων είναι ιδιοκτησίας Λυκείου και το κτήριο είναι δικό του”, ανέφερε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “άλλωστε τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου την ξεκίνησε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου εδώ και πολλά χρόνια. Μέσω του ΕΣΠΑ προχώρησε η υπόθεση. Ο τρόπος που αυτό θα λειτουργεί θα αποφασιστεί αποκλειστικά από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου”.

Δ. Διακοδημητρίου: Σημαντικότερο όλων, ότι διασώθηκε ένα κτήριο της πόλης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Διακοδημητρίου τόνισε την αξία της διάσωσης του ακινήτου, για χάρη του έργου του Λαογραφικού Μουσείου. “Ήταν ένας κόπος όλα αυτά τα χρόνια για την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία παράλληλα “τρέχει” τα έργα και τις υποθέσεις του νησιού. Όμως αν δούμε σφαιρικά τα πράγματα είναι ένα κτήριο το οποίο διασώθηκε. Ήταν ένα ερείπιο που τελικά αποκαταστάθηκε. Και μόνο από αυτήν την οπτική γωνία, πρέπει να πω ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Πέρα από τη λειτουργία του που θα έρθει να προσθέσει στο νησί και στον πολιτισμό, σώθηκε ένα κτήριο. Και αυτό είναι σημαντικό, ασχέτως αν χρειάστηκε τόσος κόπος. Είναι σημαντικό να διασώζονται τα κτήρια στην Ερμούπολη”, επανέλαβε αρκετές φορές, σημειώνοντας παράλληλα πως, “όλη αυτή η προσπάθεια απέδειξε πόσο δύσκολη είναι η διάσωση τέτοιων κτηρίων γενικά”. Επεξηγώντας τη διαπίστωσή του, πρόσθεσε πως, “για να διασώσεις κάτι, πρέπει να έχεις σαφές σχέδιο και προσανατολισμό, αλλιώς δεν θα πάρεις χρηματοδότηση. Αυτό ήταν μία μεγάλη ευκαιρία. Διαφορετικά, κανένας δεν θα δώσει λεφτά να σωθούν κτήρια. Είναι μία δύσκολη διαδικασία και λειτουργεί σαν παράδειγμα για τα άλλα κτήρια που έχουμε στην πόλη. Το Κυκλαδικόν για παράδειγμα. Πρέπει όποιος θέλει να το φτιάξει να πει τι θα το κάνει”. Τέλος, ανέφερε μάλιστα πως, “θα γνωρίζει όμως πως μπροστά του θα έχει έναν “Γολγοθά” και μία προσπάθεια δεκαετίας. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Σύρο”.